Thursday, February 3, 2011

SZECHUAN CHICKEN WITH CASHEW NUTS

kjee serbasalahlah. tangan ni gatal jer nak bubuh entry resipi dalam blog yang merapu jer ni. kjee faham sesangat ada yang tak suka bab2 memasak. mintak maaplah kalau tak suka. bila kjee dah kering model, sesekali kjee bubuh entry masakan bolehlah yer? hehehe

resipi hari ni cukup sessuwai untuk raya cina. szechuan chicken and cashewnuts. yang sedap tang resipi ni bab cili kering yang garing tu. masa makan, kunyahlah sesama dengan ayam dan gajus tadi. fulamak, sedap lah gua cakap lu. ok seperti baisa kjee amik resipi ni dari Notes kjee di facebook. banyak lagi resipi lain kat situ tapi taklah banyak dan sehebat CMG kita dari dapur tanpa sempadan. klik di sini hehe baru belajar nak link ni.  maklumlah hari ni baru 9 hari kjee bersiaran...eh bersiaran lak...jadi blogger. aduhhh aku dah jadi blogger ker? hehehe
 
oklah kjee bubuh resipi dia. copy paste jer tau. u follow? i folow..

nama jer gempak tapi sebenarnya masak kicap kering bubuh sos tiram jer. tapi rasa sedap. kena makan sekali ngan cili kering yang telah digoreng garing. resipi ni tak cilok mana2. cuma bila pergi makan chinese food kat restoran, kjee perhatikan betul2 apa yang dia orang bubuh. pastu balik terailah buat. selalu first time memang tak jadik. tapi pompuan ni manalah pernah putus asa. so, yang kjee bagi resipi ni, dah test dah. gerenti jadi...eh tak baik cakap gerenti. insya allah jadi. tadi nadia beli gajus mentah. hangin satu badan kjee sebab selama ni dah biasa guna cashewnuts yang dah siap. rupa2nya tak susah. bakar je dalam oven selama 5 hingga tujuh minit. kene jaga2 tau, takut hangus.

bahan2nya:
3 keping dada ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka)
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 sudu sos tiram (yang ori bukan perasa. kjee guna maggie)
segeggam biji gajus (cashewnuts)
10 batang cili kering (direndam pastu potong satu inci dan tos kering)
4 biji bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dibelah empat dan dicerai-ceraikan
dua inci halia muda (diris nipis nipis)
1 sudu besar tepung jagung
beberapa titis minyak bijan
minyak masak

Cara membuatnya:
Ayam dibersihkan, cuci dan potong dadu. jangan tebal sangat tapi pastikan semuanya sama saiz. panaskan kira-kira empat sudu besar minyak dan goreng cili kering (yang telah direndam dan dipotong selebar 1 inci) sampai garing guna api sederhana. keluarkan cili. asingkan. masukkan pula bawang putih yang telah diketuk dan halia muda. goreng kira2 dua minit, pastu masukkan isi ayam. besarkan api. cepat2 gaulkan ayam dan goreng hingga nampak setengah masak. pastu masukkan dua sudu kicap manis dan dua sudu sos tiram. kacau hingga rata. pelankan api dan biarkan ayam masak. pastu campakkan bawang besar yang telah dibelah empat tadi. golek golekkan hingga rata. apabila ayam sudah masak, campurkan satu sudu besar tepung jagung dengan dua sudu besar air. besarkan api dan masukkan tepung jagung ke dalam masakan tadi. gaul pantas pantas hingga nampak tepung sudah pekat dan sebati dengan ayam. pastu tutup api, campakkan cili kering goreng, gajus dan titiskan sedikit minyak bijan. itu jer. sonang bah, kata orang sabah. kjee tak bubuh air sebab biasanya ayam akan mengeluarkan air bila masak. tapi kalau ada yang rasa nak kuah dia banyak sikit, bubuhlah air tapi janganlah sampai banjir sebab lauk ni jenis tak de kuah.

16 comments:

Munie Lenglui said...

xpenah bowink pn kjee~~~best sgt leh blajar msak...ekceli munie pn suke masak..n pling munie suke...owg mkn ape yg munie masak smbil memuji~~"waahh sedapnyeee"...hihihihi

Kjee said...

betul betul betul munie. sapa tak suka orang puji kita dah penat2 masak kan. sebab tu kita kena pilih menu yang sedap jer. dia orang nak kata tak sedap, tentu tak boleh kan? kahkahkah happy CNY munie

zieyta said...

Ahhhh. Kjee peduli lah org nak kata aper kan.....ada aku kisah. He he he....pinjam ayat kjee tu.
Anyway seronok tau mcm nie. Diselang seli ngan resepi. Cantikkkklah tu

Muna said...

Cheq selalu dok mai melangut kat dapoq kak Jee... seronok dok dengaq cerita and dapat resipi lagi to top it up.
Cheq kagum dengan cara kak Jee menulis... it's a gift! Cheq ni kalau tulis surat cinta bunyi macam laundry list... nasib baik kawin jugak :)
take care xox

anymz said...

tak kisahlah kjee.hari2 letak resepi pun saya tak kisah.malah sukaaaa sangat..ni saya baru je masak mi kari nyonya kjee tu.
memang super duper sedapnya..
selalu mi kari saya mmg buat style cina tapi saya guna air udang.bila resepi kjee takde air udang,punya lah suspen takot rasa dia tawar ke hape ke...fuuuh..lega bila en suami kata sedap....sedap..maceh ya kjee..ni tgh post kat blog saya pulak dah resepinya..minta di halalkan ya.

Ami said...

saya suke jerr!! lagipun saya suka bila kjee selitkan resepi dengan tips2 memasak, pas tu cite2 & pandangan kjee yg tak jemu2 saya membacanya. just keep going honey!

Mat Gebu said...

kak jee ---Aiman tak kesahh punn....hmm :-)

Anonymous said...

lantak le ko kjee tulis apa pu aku baca....sedih air mata aku keluar cakap u...lucu kita ketawa sorang2..takut baca2 le...geram ketap bibir...apa2 aje le ....norasmah

Anonymous said...

x kesah kak jee, apa2 resepi yg kjee masukkan semuanya gerenti sedap...yang pasti please don't stop...

eizan amrey said...

apsal la x dak button like mcm kat fb?kalo ada,nk tekan 1000 kali.haha..suke je k.jee..kenal akak in person pun dr KR kat fb..resepi lak semuanya yg insyaallah ori x tipu.kalo ikut mmg menjadi je..so,sehari 10 resepi pun lg suka..muahaha

mohd nazim said...

waduhhh......... mmg sedap resepi ni.... mmg kena cuba ni.... nasib baik boleh bukak blog kak jee... selama ni mase jadi friend kak jee (fb) selalu selak notes kak jee.... banyak gak la yg saye dah cuba resepi kak jee... ( tapi semenjak kena remove dari jadi friend kak jee, rasa terbatas untuk menyelak resepi dari notes kak jee tuu... resepi yg sempat saya cuba mee kari nyonya, kuih bakar daging, ayam panggang ala nadia,potato skin dan banyak lagi la.... semua sedap sedap bangat.... hehehe

suhana azlin said...

emmm..yummie...boleh try nih,suka je ada cili kering garing2 pedas...

ala..pada saya suka hati tuan blog la nk tulis ape, bukannya bab sensitif yg boleh mengundang konflik pon..kalau x suka jgn baca..ye x? xpe kjee tulis je apa2 yg kjee rasa nk share, xyah pening cmne nk puaskan hati org...ada aku kesah? =P

Nieza said...

saya suka masak dan tgk menu org masak juga kak jee...:)

Nur68 said...

sekali sekala Kjee enterframe posting ttg resepi lagi sy suka..dah ambik resepi ..ntahbila nak cuba tuuuuu.....apa2pun tqs for sharing your recipes here...yang penting Kjee dah sebarkan ilmu tu, ada org kedekut dgn resepi ni Kjee...hehehe...

dunia maiza said...

suka baca walau apa pun entry hehe...teruskan la citer2 yg best2 ye..jom layan...

Little Abu @ Azizan said...

Dah Cuba resepi nie, mmg sedap

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...