Friday, January 20, 2012

PENYAKIT BARU DUNIA -- FAD. TRANSFER FACTOR BOLEH BANTU?





FAD. Dulu Kjee pernah mengalami penyakit ini. Siang malam tak tidur. Badan jadi lesu. Makan minum pun dah tak endahkan lagi. Tetapi akhirnya, Kjee berjaya melawannya dengan membuat diri Kjee sibuk.

Kalau ada penyakit ini, kita tidak boleh duduk rumah. Kena duduk di satu kawasan lapang dan hidup udara bersih. Lepas itu kita pejam mata, tarik nafas dan tutup minda kepada dunia IT.

Apa daaa Kjee merepek hari ini? Isyhhhh serius laa bukan merepek. Kjee serius ni. Kjee yakin 100 dari satiap 1,000 rakyat Malaysia ada penyakit ini. Penyakit ini tiada ubat tetapi Kjee berjaya mengubati diri Kjee. Nak tahu camner korang sambung baca.

FAD adalah Facebook Addiction Disorder atau Gangguan Ketagihan Facebook.  Eh betul ke translation Kjee ni? Gangguan ini membuatkan korang celik mata jer nak on computer/lappy/tab atau apa jua medium lain untuk melayari Facebook. Sehari korang tak layan, korang rasa hidup tak sempurna!


Macam Kjee dulu. Mula2 Kjee jadi facebooker, Kjee ketagih. Makan depan PC, tidur pun bawak laptop (masa tu belum ada tab). Kjee dah lupa dunia luar. Bukan jer dunia luar, dunia dalam rumah pun Kjee lupa. Nak mengemas malas, nak memasak malas dan semuanya malaslah. Oppps solat pun kekadang tergelincir waktu!

Kemudian tak cukup dengan Facebook, Kjee beralih pulak ke blog. Lagi hancus hidup apabila blog Kjee mendapat sambutan cukup hangat. Satu malam tidur dua atau tiga jam sahaja.

Mujurlah Kjee dah sedar sekarang. Dah insaf dan dah pelan2 jauhkan ketagihan ini. Tetapi Kjee rasa ramai lagi yang masih belum sedar betapa bahayanya penyakit FAD ini.

Khabarnya, banyak pejabat sekarang dah block akses Facebook di komputer pejabat. Patutlah Kjee ada dapat komplen dari frens FB dan jugak blog Kjee yang kata kenapa mereka sekarang dah tak boleh layan blog Kjee. Dia orang siap tanya blog Kjee kena hack ker?

Hehehe itulah masalah yang korang tak sedar rupa2nya. Boss korang semua dah cekap. Mereka tahu ini masalah berat kalau dibiarkan. Boleh lumpuh operasi syarikat!

Anyway, Kjee melalut panjang2 ni sebab Kjee terbaca satu rencana dalam Star hari ini. Neuro-Physchologist Hospital Gleneagles KL, Dr Nivashine Mohan memberitahu, ramai yang tidak mahu mengaku mereka mempunyai masalah 'ketagihan' ini.

"Menurut mereka ketagihan ini tidaklah merbahaya seperti ketagihan dadah atau merokok. Tetapi ketagihan ini harus dirawat segera kerana ia boleh menyebabkan seseorang itu tidak mempunyai aktiviti hidup lain!"

Hah kalau doktor dah cakap, korang jangan nak ambil ringan perkara ini. Mujurlah Kjee sekarang sibuk ke sana kemari. Buat bines 4Life (kalau korang buat ngan Kjee bagus jugak. Duit dapat dan boleh hentikan ketagihan) dan jugak buat kerja2 amal.

Sekarang Kjee rasa hidup Kjee lebih bermakna. Hampir dua tahun Kjee 'melekat' depan komputer. Kalaulah Kjee habiskan masa itu buat bisnes dan jugak amal jariah, betapa banyak duit dan pahala Kjee dah dapat selama ini.

Ini satu penyakit Transfer Factor tak boleh bantu. TETAPI kalau korang join bisnes ini, ia boleh elakkan ketagihan itu. Hehehe baik punya promo!

Selebihnya korang bacalah berita ini yang Kjee copy paste dari Star Online.


PETALING JAYA: If you prefer to interact on Facebook rather than have a normal conversation, you could be suffering from a psychological disorder, an expert warned.

Gleneagles Hospital Kuala Lumpur neuro-psychologist Dr Nivashinie Mohan said that Facebook Addiction Disorder (FAD) continues to go undetected because most addicts do not realise or want to admit that they have a problem.

With Malaysians spending more hours and having the most number of friends on Facebook, many had become addicted to it, she said.

“A lot of people do not see it as a real problem because they don't think it is as harmful as addiction to tobacco or drugs.

“But it is a problem that needs to be treated like any other addiction that prevents you from going on with your daily activities,” she said, adding that the disorder could cause anxiety and depression.

The disorder term FAD was coined by American psychologists to describe the addiction to Facebook.

Dr Nivashinie said that Facebook addicts had difficulty carrying on a normal conversation with people as they preferred to “poke”, “like” or comment on what their friends posted on the website.

She said the addicts felt the need to be connected to their Facebook friends all the time.

“They fear that they may miss out on something important if they don't constantly check the website,” she added.

On average, Dr Nivashinie said people spent about an hour each day on the website.

“But if you are cancelling plans with friends and family so you can spend the time on Facebook, it is a clear sign that you are addicted,” she said.

She added that addicts usually lost interest in school or were not productive at work because they were constantly on the website.

Stressing that the problem could be very serious, she said: “Sometimes these addicts don't even enjoy logging on to Facebook. They just feel they have to.

“Some people even break into cold sweat at the thought of not going on Facebook for a day or two. And they feel depressed when nobody communicates with them or responds to something they posted on the website.”

To overcome the disorder, she said addicts must first acknowledge that they have a problem.

“It may not be possible for them to quit Facebook immediately or completely,” Dr Nivashinie said. “They can begin by reducing and limiting the hours they spend on the website daily.”



4 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

sy pernah kena, skrg dah baik.. hehe

Misz MariA said...

Salam K.Jee..setuju sgt dgn entry nie ^^

Along Maklong said...

maklong pun pernh kena.. masa mula anak maklong kejepun dulu.. 6 bulan macam tu.. lepas ok sikit2.. sekarang kira dah sembuhlah.. hahaha.. sebuk dengan bebudak yang maklong jaga ni..

Anonymous said...

betoi cakap KJ. Tapi saya tidak ketagih FB. Saya ketagih oNLINe dan blogwalking especially blog masak-masak dan resepi. FB saya jengah setiap hari tetapi sekejab je. Saya tak aktif ber FB. Saya pun heran kenapa orang suka bercerita hal-hal remeh di FB. Agaknya dia suka tengok respon orang lain ..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...