Monday, February 27, 2012

MAJLIS LISA/YUSRY KETEPI WARTAWAN MACAM LYNN/YANTZEN?


foto ehsan mstar


Kisah wartawan dianak tirikan lagi...tak sudah2. Kjee ingat masa zaman Kjee jer jadik macam ni. Sejarah berulang lagi nampaknya di majlis pernikahan pelakon femes Lisa Surihani dan Yusry Abdul Halim.





Kenapa mesti nak anak tirikan wartawan? Tanpa bantuan dari wartawan, Kjee pasti dia sukar nak popular. Bukanlah Kjee nak dabik dada kata wartawan sahaja yang bertanggungjawab menaikkan nama atau populariti seseorang anak seni.

Jauh sekali maksud Kjee itu. Semuanya kalau tidak mendapat izin Allah swt, tak bolehlah seseorang itu mencapai apa yang diperolehinya sekarang. Kalau sudah tertulis nasib seseorang itu, maka dia harus usaha untuk mencapainya. Dan dalam perjalanan ke arah usaha itu, dia perlu dipimpin.

Kalau masih di sekolah, cikgu atau ibu bapa yang memimpin. Kemudian apabila sudah 'tercampak' di dunia yang luas selepas dada diisi ilmu, seseorang itu kenalah pandai buat baik dengan orang sekelilingnya. Kalau tak nak baik dengan semua orang pun, buatlah baik kepada insan2 yang relevan. Ini supaya perjalanan kearah mencapai cita2 segera kesampaian.

Ewah, mokcik ni dah bagi kuliah panjang lebar pagi ni kan.

Well berbalik kepada entry hari ni, Kjee nak kisahkan satu kisah yang berlalu kira-kira 18 tahun kot yang lalu. Tak berapa pasti tapi senang kira sebab masa tu Nadia usia 6 tahun dan sekarang dia dah 24 tahun. Ini cara orang tua2 menghitung masa. Hehehe. 

Masa tu Kjee kerja sebagai wartawan kat akhbar nyamuk jer. Akhbar nyamuk tu akhbar bukan arus perdana. Akhbar yang banyak siar kisah2 merapu. Tapi Kjee bangga jadi wartawan akhbar nyamuk selepas pernah bekerja di akhbar arus perdana.

Bezanya kerja akhbar nyamuk dengan akhbar arus perdana ialah, artis pandang wartawan akhbar nyamuk sebelah mata jer. Wartawan akhbar nyamuk kena kerja dua kali ganda kerasnya. Artis suka jemput wartawan akhbar perdana ke majlis2 mereka. Untuk wartawan nyamuk ni, kalau ada lebih tempat (kerusi atau tiket), barulah kami dapat rasa.

Kjee kata wartwan akhbar nyamuk kena kerja keras sebab mereka tidak dapat layanan istimewa dari artis. Nak tahu apa2 berita, kami kena pasang teling, pasang teropong dan macam2 lagi. 

Lynn dan adik dia Shira


So satu hari, Kjee dapat berita yang Sharifah NorHaslinda atau mesra disapa Lynn (pelakon dan pengacara TV) nak kahwin. Kjee bukannya tak kenal dia. Malah dia pernah shooting kat rumah Kjee. Malah masa tu dia bawaklah penyanyi Yantzen sama. Kjee tanya siapa tu. Dia kata member. Oklah. Masa Lynn ni jadi pengacara Sinaran sama Farouk Hussain pun Kjee selalu cover. Bagi publisiti dalam akhbar nyamuk kami. Dan Kjee kenal baik jugak dengan Lynn sebab kami pernah berlakon sama.

Tapi masa dia nak kahwin, dia lari2kan diri. Agaknya tak ada kelas surat khabar nyamuk nak cover wedding dia. So, salah seorang kawan Kjee kat akhbar arus perdana bagi nombor telefon ayah dia. Kjee call ayah dia. Ntah nama apa Tuan Syed tu Kjee dah lupa.

Ayahnya punyalah baik. Jemput Kjee cover wedding anak dia. Apa lagi, orang mengantuk disorong bantal. Bukan calang2 orang jemput tau. Ayah pengantin!

Dan Kjee pun pergilah. Rupa2nya bukan akhbar nyamuk jer ada masalah. Akhbar arus perdana dan jugak TV3 pun ada masalah. Rupa2nya kami tidak diundang pengantin! Majlis khabarnya tertutup. Ewah kenapa tertutup. Mula2lah mulut kami pot pet pot pet kat luar rumah yang pintunya terkatup. Mungkin ada rahsia besar ni! Apakah Lynn ni isteri kedua. Tahulah mulut wartawan kan?!

TV3 yang diwakil oleh wartawan dan jurukamera Melodi masih tak bagi can. Mereka masuk melepasi pagar. Kemudian pengantin lelaki sampai. Adoii ramainya bodyguard berbadan sasa bangsa India. Kami semua ditolak tepi. Tapi kami masih tak mahu berganjak balik. Bukannya kami tak diundang! Bapak pengantin yang undang. Babak pengantin pulak gamaknya masa itu dah cantik bersila sebelah Tuan Kadi, so takkan nak keluar tolong kami kan?

Majlis bermula. Kami masih duduk luar. Pintu rumah ditutup rapat. Kameraman Melodi acukan kameranya ke arah loud speaker yang diletak di rumah rumah, apabila bergema suara Kadi  mulakan majlis pernikahan. Begitulah hinanya kami wartawan masa itu. Semua wartawan satu hati walaupun dari akhbar gajah dan akhbar nyamuk.


foto ehsan google

Habis saja pernikahan, bapak pengantin keluar. Mintak maaf, ajak kami masuk makan. Ewah kami datang bukan untuk makan tapi cover majlis pernikahan. Dah habis, kami baliklah kan! 

Okaylah tak baik ungkit kisah lama. Jodoh mereka pun tak panjang. Dapat anak sorang bercerai. Sekarang Lynn ni dah jadi Datin Seri, kahwin dengan orang politik.

Pasal kisah terbaru ni, semalam Kjee baca tulisan Joyah Spot kat Panca Indera, Mingguan Malaysia. Dia pun terkilan dengan layanan yang diterima di majlis pernikahan Lisa Yusry. 

Apa daaa terkilan. Ada ubi ada batas.....

Nasib baik gua blogger. Boleh tulis tanpa kena tapis dan tanpa kena kaw tim dengan mana2 artis!!!!




11 comments:

honey ej said...

dari pemahaman sy la kak jee, orang dah bertanya..tak kan plak ayah pengantin nak berbohong kan...dia pun pelawa la..berbahasa tu ;-)

Mat Gebu said...

Salam kak jee...
Suka ayat akak tu "nasib baik gua blogger".... haha...

Aina said...

haha..kak jee betul:)
reporter cum photographer cum editor = blogger

Salina@IbuAqil said...

Semoga mereka yg berkahwin..
Kekal hingga ke Syurga..
Amin!!!
Doakan yg baik2 jer sesama kita kn.. ;)

POSH76 said...

blogger pun kekadang dah macam wartawan...

norhidana said...

suke ngn artis yg kawin ngn duit sndiri, yg simple tp nice...

anymz said...

hehehe..macam2 kan kjee?.

meriah ceria said...

hhiihihi...itulah KUASA BLOGGER...hihihi..btul tu kak jee

inazamri said...

ayat last kjee tu wat org tergelak baca hehehe

Anonymous said...

Salam, kebanyakan artis pura2 aje sukakan reporter.Baik2 ngan reporter hanya supaya mempopularkan dirinya. Kesian ngan reporter2 semua kan. Btol tu Kak Gee ada ubi ada batas lain kali kita buat ya.

dinadamia said...

pada pendapat sy, kita tk blh salahkan lisa n yusry 100% sbb Astro dh dpt hak esklusif untk wedding Lisa ni, kalau media lain pun blh laporkan yg sama apa yg ekslusif lg utk Astro...sbb tu bg sy semua ni atas permintaan pihak astro sndiri, mcm masa siti kawin dulu, Tv3 dpt hak tu jd dia jaga hak dia..wartawan pun kdg2 kena la fhm...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...