Friday, February 17, 2012

ORANG JAWA ADA PETUA TENTUKAN JANTINA ANAK...DENGAN IZIN ALLAH



foto2 dari album cik google


Setahun lalu, Kjee ada cerita pasal petua orang Jawa kalau nak memilih jantina anak. Kjee kan orang Jawa so adalah sedikti sebanyak petua yang Kjee amalkan turun temurun. Dan Kjee jugak amalkan petua yang diberikan oleh nenek Nadia (sebelah arwah abah Nadia) mengenai cara2 untuk mendapat jantina anak pilihan.



Kjee ingat lagi (genap setahun lalu), Kjee pun buatlah tawaran kepada sesiapa yang inginkan jantina anak pilihan supaya mesej Kjee. Berpuluh2 sms dan juga mesej di FB yang Kjee terima. Tetapi masa tu Kjee letak syarat Kjee hanya boleh beri petua ini kepada mereka yang sudah berkahwin. 

Bagaimanapun, Kjee terkilan apabila seorang perempuan yang belum berkahwin (yang Kjee tak pasti masih dara ke tidak), menyamar dan mengaku dirinya sudah berkahwin dan meminta petua itu. Kjee, atas dasar percayakan dia beri. Lepas itu Kjee dapat mesej dari dia.

"Eeee malulah saya baca mesej Kjee mengenai petua tu. Maaflah sebenarnya saya belum berkahwin. Tetapi saya terpaksa tipu sebab Kjee kata hanya berikan kepada mereka yang sudah berkahwin.." Terus Kjee block dia. Kjee pasti dia masih boleh baca entry hari ini kat sini dan dia tahu dirinya yang Kjee maksudkan!!

Berdesing telinga Kjee baca mesej dia. Setelah berbakul Kjee carutkan dia, Kjee pun padam entry itu. Dan Unclepali suruh stop beri petua itu sebab ada seekor dua mangkuk hayun yang tidak amanah.

Anyway, selepas Kjee berikan petua itu kepada yang sempat dapat, Kjee dapat dua atau tiga maklum balas daripada mereka yang terlalu seronok. Mereka amalkan petua Kjee dan dengan izin Allah swt, berjaya mendapat anak mengikut jantina yang mereka hajatkan.

Dibawah ini, Kjee siarkan satu mesej dari seorang teman FB pagi ini yang terlalu bersyukur kerana setelah mendapat ramai putera, akhirnya hajat untuk mendapat puteri dimakbulkan Allah swt setelah berikhtiar gunakan petua yang Kjee beri. Kjee tengok wall FB dia dan dia siap letak profil pic puterinya itu.

"Salam k jee...sy skadar ingin brkongsi pengalman....sblum ni sy ade mnta petua utk menentukan jantina bb...telah sy amalkn...pd awal bulan hngga nk bsalin....tp pd buln ke 5...doc mengesahkn jntina bb sy sebaliknye...org pun ckp prut sy adelah jntina bb sebliknye....p sy redha...n berdoa smoga segalanye sempurna n sihat...tiade sbarng prejudis sy redha n ikhlas...smpy la saat ingin melahirkn...sy x teruja pun....sbb da tau jantina bb mase scan...kuasa Allah....selepas nurse menyerahkn bb kepada sy...alangkah trkejut saya...bb sy ialah girl..!!! yg selama ini mmg kami nntikan...!!!!Alhamdulilah kpd Allah yg telah memakbulkn doa sy...n sy ingin mengucapkn jutaan terima kasih sy pada k jee...d atas petua yg d beri...setelah ade 3 org putra maka lahirlah seorg putri pd 17.1.2012....terima kasih k jee..!! moga Allah mmberi kesihatan yg sempurna buat k jee sekeluarga....n hanya Allah sahaja yg layak utk mmbalas budi baik k jee...!!!

Hmmm samalah kes Kjee dengan Nadia dulu. Doktor scan kata lelaki dan bidan kata anak Kjee, Hero! Tetapi apabila dilahirkan, anak perempuan!

HARAP JANGAN MINTAK KJEE PETUA NI LAGI. KJEE TIDAK AKAN MELAYAN. MAAF YA.


45 comments:

Hannan Hamka said...

Baru plan nk minta....dh 2 ank dara...harap2 kalau preggy lg nk boy lh pulak...tapi sygnya akak dh humban ke laut.....:'-(

bersama kak Es said...

baru nak tanya keh keh keh

Cikja said...

Salam kakjee..saya pun org jawa jugak kenapa saya tak tau pasal petua nie..ehehhehe. Saya nie dah ada 3 org anak lelaki. Boleh share ngan saya kakjee petua tue.

Dunia familyku said...

ala kak jee baru nk mintak..eh xde la acah mak enon,sya pon da ada ank lelaki sorang n anak perempuan 3 org syukur alhamdulillah..

Niza said...

ala kak..dah humban ke laut ke? huhu..br nak minta utk bb akn dtg sbb dah ada 2 hero..

shila said...

SALAM,... ala dh humban ke laut ke,.....
bru nk mntak,.....

:|: TinTa Kibod :|: said...

alah sadisnya kak jee..
baru nak mintak..
jgn la humban ke laut..
ilmu kene kongsi2 kak..
tiheeee...
tp kene lah amanah siapa yg mintak tu...iskkk!!

juliaakmal said...

akak...bagilah petua tu lagi....

Anonymous said...

kak jee, tolonglah ambik balik petua tu, saya ada 3 puteri ni .......nak putera pulak .....umur saya dah 39 tahun ni, raya lepas baru gugur ......kak jee tolong bagi petua tu ....

ibu ina

Anonymous said...

Salam kak jee... sedih nyer kak jee dh humban ke laut pula petua tu.. suami sy org jawa ijok.. tp x tahu la pula pasal petua ni... now ank sulung saya lelaki dh nk masuk 4 tahun.. ingat teringin nk preggy baby girl pula......huhuhuhu klu kak jee terbuka hati nk bg petua leh ladrop msg kt FB saya ye ;
http://www.facebook.com/Pn.Farah

Tq ...

Lyza said...

salam kjee
Teruja bila tgk topik ni..mmg nk sgt bby girl sebab dh ada 2 hero..bolehla kjee share petua tu..hehe

Kjee said...

salam Tinta Kibod...biasanya kalau kita nak mintak sesuatu daripada orang, kita minta dengan mulut yg manis dan baik. bukannya tuduh Kjee sadis. awak tahu tak apa makna sadis? Kjee tak sekolah tinggi tapi Kjee kecik hati awak gelar saya sadis!!!!!!!!!! baik awak sekolah balik dan belajar bahasa inggeris betul2 yer.

suterazen said...

As-salam Kak Jee,
Kalau lah ditakdirkan Ilahi ilmu tu menokah arus pulang ke pangkuan Kak Jee balik, sudi lah kira nya share ilmu tu dgn saya jua yg amat mengharap anak teruna utk menyeri mawar 3 berduri saya tu...budi baik Kak Jee amat di hargai oleh kami.

Mrs Hakim said...

Salam Kak Jee..Khabare??
Saya pun orang Jawa jugak..tapi tak pernah pulak tau ada petua gini..heheheehe..yg saya tau petua nak cepat dpt anak ikut petua org jawa bykkan makan kacang hijau dgn taugeh je..

Apepun kak Jee harap petua tu boleh akak share dgn saya ye.. Skrg pon tgh pregnnat yg ke2. yg sulung girl.. hope dptlah yg lelaki pula kali ni..tapi ikut scan doc kata girl.. jadinye kalau dpt petua Jawa dari kak jee tu, leh la saya n hb praktik kan utk dapatkan anak lelaki pula for next pregnancy.. :)

Share taw Kak Jee...

DaiADellas said...

petua nk dapat baby ada x kak? Sy nie dh nk masuk 5thn kawen, still xde baby lg.. :(

Irfa said...

bila mengandung..jantina dah tolak tepi.asal saje bukan khunsa.yang penting sihat walafiat ;)

Kjee said...

salam. sesiapa nak petua ni bolehlah pm Kjee kat Facebook. TETAPI HANYA UNTUK MEREKA YANG SUDAH KAHWIN SAJA TAU. YANG BELUM KAHWIN, DAN GATAL NAK MENIPU KATA DAH KAHWIN, KJEE TAK HALALKAN DUNIA AKHIRAT. SEBENARNYA ITULAH AMANAH DAN SYARAT KJEE DAPAT DULU. TIDAK BOLEH DIBERIKAN KEPADA ORANG BELUM KAHWIN.

kakyong said...

ish tak patut betul la yg sengaja menyamar kata dah kahwin tu.. memang tak patut menipu, dgn Allah pun dah berdosa.. bukan main2 pulak hal mcm ni..

kakyong dah ade 2 heroin & 1 hero.. Alhamdulillah

Anonymous said...

Kak jee salah paham ni. Kesian tinta kidbod tu. rasanya tuh bukan maksud dia. Sadis here is not sadist in english. Saya selalu ja dengar org guna word sadis in malay yg bawak maksud sedih. Ala sadis nya kak jee = ala sedih nya kal je. Gitu maksudnya. It is a slang!

Cekgu Maz said...

salam....harap akk ley kongsikan petua tu...saya skrg nie memang plan nak mengandung tapi lom dimakbulkan lagi dan klu preggy hopefully kali nie dapat hero plak....kalaulah akk ley share kan petua tu amat2lah sy hargai....tq nanati sy pm kat fb....

deena said...

K.jee: kakak sy dah 3 girls, bg la petua utk boy.. Boleh x? Kesian die...

..nOWa.. said...

salam kak jee..

saya belum kahwin tapi officemate saya yang dah ada 2 orang anak lelaki kepingin sangat anak perempuan..macam2 kaedah dia dah cuba, kalendar cina la, kalendar omputih la..hihi

kak jee bantulah dia share petua tu and blh bantu email kepada dia fadilah@mais.gov.my sebab dia tak ada blog.

Tengkiu! :)

Anonymous said...

salam kak jee..
sy nie silent reader kat blog kak jee nie..
sy dah 4 tahun kahwin, masih belum ada rezeki..
kak jee boleh bagi petua?
nie email sy: melissa.hakim@yahoo.com
semoga Allah sahaja yang dpt membalas jasa kak jee..

terima kasih..
melissa

Anonymous said...

salam Kak Jee...
saya ni dah hampir 4thn jgk kawen...mcm anon kt atas...tp masih belum dikurniakan rezeki anak... hanya Allah sajalah tau betapa saya inginkan zuriat...mcm2 ikhtiar sudah dibuat tp msh belum rezeki...bolehkan kiranya kak jee berkongsi petua itu...mana lah tau dengan izin Allah saya berjaya hamil...segala pertolongan hanya Allah yg membalasnya...

~ain~ ni email saya norain03@gmail.com

azura said...

Salam....sy pun tgh usaha cari petua utk dptkan ank lelaki.....sy yakin Allah sdh tentukan tp sy mahu usaha lg.....sy bersyukur ada 3 putri yg comel tp sy jg berhrp smg ada ank boy hehehee

along said...

salam kak jee ape fb kak jee ye.sy pn nk mntk petua dpt bby boy.plan nk ank kedua ni boy.mntk tlg sgt kak jee boleh bg petu kat sy. ni emel sy leenkln@yahoo.com ataupn fb sy amalina

Qhaiyra said...

Aslmkm... kte pn nk jgk kak.. nk ikhtiar utk ank lelaki plak next year.. insyaallah.. wt mse ni dah ade sorg puteri.. Alhamdulillah.. :)

MADAM RIZS said...

kak, boleh x bg sy petua tuk anak laki?sy betul2 nak bb boy ni....skrg da ada 3 anak perempuan....kalau boleh, akak emel sy>>
hidayah@menaratamingsari.com ataupun fb sy, hidayah husin (nawtygal_85@yahoo.com)..

aini said...

salam kak jee saya dah lamntuk mendapatkan mencari petua untuk dapatkan bbgirl dah 3 hero. sekarang ni check + . minta jasa baik kakjee emailkat saya ye . jasamu ku kenang hingga akhir hayat.nrt7374@gmail.com

Anonymous said...

salam kak jee....apa kabar....smoga sihat selalu...terbaca blog akak n mmg tgh mencari petua utk dapat baby girl setelah 2 hero...sudi kiranya akak kongsikan petua tu pd saya di eqymanja@yahoo.com...terima kasih akak...

Anonymous said...

kak,share la petua..dh 2org girl ni,suami teringin boy plak,plez email sy petua tu adrenalina_gadis84@yahoo.com rasa serik plak nk prgnt lg tkt kuar bb girl,sedih hati ni tgk suami kecewa..plwz sgt2..

Anonymous said...

salam kak jee. apa fb kak jee. saya ada 2 bb girl teringin nak boy pulak. mohon kalu kak jee boleh share petua. emel saya noorazlin.noordin@gmail.com. minta tolong sesangat Terima kasih

Anonymous said...

As salam kak jee.. Saya liza ada 2 org anak lelaki..dan baru 2 minggu keguguran,Kak jee saya harap sudilah kiranya kak jee berkongsi petua untuk dapatkan baby girl.. Untuk pengetahuan kak jee, semua cucu2 mak saya adalah lelaki dan saya berharap sangat untuk dapat seorang anak perempuan..saya tak ada blog.. Email saya liza.abdullah80@gmail.com.. Terima kasih kak jee

Anonymous said...

SALAM KAK...saya pun berminat nk petua akak cara dapatkan ank perempuan sbb saya dh dua ank...dua2 lelaki.dan dua2nya caesar..peluang x byk kalo nk mencuba mengandung lg memandangkn sejarah saya ni.risau...berharap akk dpt share :( yus_aries23@hotmail.com

halida said...

Salam kak...sy pun sama...sy dh ada 4 ank pumpan..rasa ssh nk dptkn sorg hero...huhuhu aeytot@gmail.com

Anonymous said...

Salam Kak, boleh tak share petua dpt bby girl sebab yg pertama dah boy jadi yang kedua ni harap sgt untuk baby girl. Saya takde blog atau facebook. Email saya rafidahsamad@gmail.com. Terima kasih Kak Jee.

syafura abdul halim said...

Kjee, mintak petua nk ank pmpuan..tq..email syafura@ukm.my

baby said...

kak boleh share petua nak dapatkan anak perempuan
pm saya princessaireen@gmail.com

mimie said...

Salam kjee, nk petua pls email mieziy@yahoo.com coz plan nk bby boy dh dpt dua gugurl..

Anonymous said...

salam kak jee.. ape facebook akak? sy teringin nk baby boy la.. hope akak boleh share petua tu. tQ kak.

Redzuan Kassim said...

salam kak....aper petua untuk dpt anak perempuan.... sy dah ader 2 org anak lelaki.... lasak nauzubillah.... kesian kat org umah... nak dptkan anak pompuan plak.... kalau ader petua yang dpt membantu saya amat hargai.... emel saya redzkass@yahoo.com

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Saya aader 2 anak perempuan, teringin anak lelaki. My email heartsskk@yahoo.com

Mimie Yury said...

salam kak..nak mintak petua jantina anak..teringin nak baby boy pulak..dah 2 baby gurl..TIA k.jee..

Shazrien82 said...

Salam kak nakkkkkkkkkkk sangat petua tu pleaseeeeeeeeeeee...saya ni dah ada 2 boy..bersalin pun ceaserian...so kalau nk pun leh sekali jer lagi..hajat hati memang nk cuba tapi...ermmmtakut boy lagi...sebenarnya masa preggy second baby ni buat scan doc kata baby girl but..yg kuar nyer baby boy lg...frust jugaklah..tapi kami terima dgn redha..but memang teringin sangat nak baby gurl....please kak email saya ainasofeya@yahoo.com

Rayyan Darwisy said...

baru nk tya.nk.sy nk preggy bln 2/2014 ni..nk gigrl

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...