Friday, May 25, 2012

LIHATLAH HASIL TANGAN UNCLEPALI

Hari ini Kjee nak bawak korang masuk kebun Kjee yang tak sampai sekangkang monkey di sekeliling rumah Kjee di Sungai Pelong. Inilah hasil kerajinan my Chenta Hati, Unclepali. Buat secara main2 tetapi lihatlah donia, hasilnya!!


Patutlah tiap pagi dan petang, Unclepali habiskan banyak masa siram pokok. Berbaloi baloi rupa2nya. Hehehe. Yang Unclepali tak snap ialah pokok limau purut, pisang tanduk, serai, lengkuas dan daun pandan. 

Sekarang ni kalau setakat nak masak asam pedas, no hal punya. 


Daun Kesom - lebat kan?!!!

Pokok Kari

Selasih

Durian Belanda
Pokok Gajus

Cili Padi

Cili Padi

Timun

anak pokok kacang botor
Bendi

Kacang Buncis

Belimbing Besi
Limau Kasturi

21 comments:

ieda said...

bestnya kjee blh bcucuk tanam. berbaloi2 ni. tak sia2 usaha unclepali. kan orang cakap berbakti pada tanah ni byk hasil dan untungnya.

semalam beli daun kari 1 ranting 10sen.

bestnya klu sy pun dpt tanam mcm ni jugak.

*hani* said...

wah!!!...sbg penduduk pangsapuri saya amat cemburu.. :D

Masya said...

banyaknya.... pokok durian belanda pun ade...

hajar said...

terbaekk kak jee.... berbakti pada tanah kita akan dapat hasilnya...

Hasnah Rahimah Rahim said...

Awesome, Sis.....Kalaulah saya ada 'green fingers' macam Unclepali, kan best? Dah cuba 'berkebun', tapi tak menjadi sangat.....

Angah said...

woow wooow bestnyaaa menjadi betulll

Ryo Azhar said...

comelll!!ada ladybird kat cili padi...

Ummi Anie said...

hai kak gee..saya ni silent reader je selama ni...untung orang ada rumah yang bertanah ni kan.takyah susah2 beli tanah...saya pun berkebun jugak tapi kebun dalam pasu je....jadi la....takat nak masak sendiri tu lepas la....

MamaFaMi said...

Wah Peladang Jaya tahun 2012! Unclepali got green hands. Kita tak ada green hands kot... tanam pokok macam tak mau subur je... walhal masa sekolah Teknik dulu, ambil jurusan Pertanian. Huwaaa....

sofiah hanim said...

saya geram tgk pokok selasih tu.. buat laksa johor sedap tuh..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tinggal petik je kan kakjee...suka tgk daun kesum tu.subur.geram gak kat bendi

Anonymous said...

semuanya kata wow...bestnya tanam tanaman

Unknown said...

akak tau tak mana nak cri benih asparagus? emel saya erieses@gmail.com

paridah said...

begitulah hasilnya kalau rajin berbudi pada tanah...ada tenaga jangan simpan saja tambah tiada gangguan kambing lembu yg terlepas...kalau ada memang masalah besor...

Shiela said...

Assalam Kjee.. wahh.. suka tengok tanaman tu.. semuanya subur dan menjadi.. :)

ieda said...

bestnyer....senang kalau nak masak..terjah belakang rumah ja.

azian said...

seronoknya....kalau ada kawasan luas nak juga bertanam begini...

Hayati said...

selesai masalah kak jee nak cari daun selasih. Subur semuanya. Pokok selasih saya tanam dalam pasu. baru ada 2 pokok cenonet.

AYU @edayu said...

1 pokok sudah tertinggal daaaa...belimbing buluh! whoaaa..masak lemak, terangkatttt...kak jee :-)) best nyer, ada ruang tanam menanam ni...i likeeeeee.. (berangan jap..kalau la cuaca kt negara kita ni sesuai tanam pokok epal...seronoknyaaaa)

Nur-nba said...

Tak rugi berbudi pada tanah.. Beruntung Kak Jee, nak masak pun senang.. Semuanya ada.

atievan said...

kak jee...bestnyer nengok ehh...wat rindu umah mak sya jer...sblm sya dtg duk US nihh byk dh sya tggalkn tanaman kat umah mak sya...skang bila dh duk sini nihh sya suka teramat sgt sbb laman blkg umah kat sini luas giler...sya pun cam unclepali gak byk bercucuk tanam cuma ada bbrapa pohon sya trkilan xleh nk tanam pokok durian ngan daun pandan....huaaaaaa

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...