Wednesday, August 8, 2012

BURGER BAKAR? HMMMM


Burger bakar special RM10.50

Nak sosej tambah RM1.50


Ada member Kjee beritahu suruh cuba burger bakar yang kononnya menjadi kegilaan ramai penghuni kota. Kjee adalah nampak satu atau dua gerainya di beberapa kawasan di KL ni. Tapi tak pernah pulak Kjee teruja nak cuba makan. Tak tahulah kenapa.

Anyway, hari ini, kami plan nak berbuka puasa di restoran Wong Solo di Taman Dagang. Semalam nak pergi ke cawangan di Shah Alam tapi tersangkut dalam jam. 

Sepatutnya kalau nak makan kat Wong Solo, lebih dekat di Jalan Raja Alang, Kpg Baru sebab Uni Nadia (UniRazak di Cap Square) sepelaung je dari Jalan Raja Alang. Tapi Unclepali tak nak ke sana sebab trafik jam. Pepaham jerlah bagaimana sesaknya Jalan Raja Alang di bulan Ramadhan.

Sampai jer di Taman Dagang pada jam 6.45 petang tadi, Wong Solo full House. Kami dah mati akal. Nak balik ke KL pasti sangkut lagi. Kemudian ternampak Dagang Avenue Food Court. Nadia lantas pergi jenguk. Kemudian call kata ada meja kosong dan makanan ada macam2.

Sebaik duduk di meja, Kjee pandang sekeliling. Ada budak jual burger. Nampak macam happening. Panjang queue. Nadia bisik "burger bakar Mama". Tapi Kjee tak teruja pun, Terus keliling tengok apa yang disediakan di gerai2 di situ. Langsung tak terbuka selera. Akhirnya Kjee order grill combo iaitu daging dan kambing blackpepper. RM13.

Nadia dan Unclepali masing2 order set sup perut dan sup ekor. Setiap set siap dengan telor dadar. timun dan sambal belacan serta nasi putih. Kalau tak silap RM8 setiap set.

Masa nak tunggu azan, Kjee toleh meja sebelah. Ada 3 anak dara. Atas meja mereka ada burger yang dibungkus dan dibubuh atas piring polistyrene dengan 3 sosej. Alamak macam sedap jer, bisik Nadia. Unclepali bingkas bangun dan pergi beratur. Masa ini queue dah tak panjang. Selepas order, dia kembali ke meja.

Foodcourt Dagang Avenue - open air

"I order burger special!! RM10.50. Ada salami dan cheese sekali," kata Unclepali.

Apabila burger sampai, Kjee heran kenapa tak ada sosej macam meja sebelah. Unclepali terus angkat pinggan burger itu dan pergi tanya. Kalau nak sosej kena tambah RM1.50 lagi. Fuyooo.

Azan pun berkumandang. Nadia terus capai burger. Makan kemudian dia diam. Kjee capai dan potong sikit. Hmmm daging burger dah rentung! Kering! Salami keras. Aikkk inikah yang menjadi kegilaan ramai penghuni kota sejak akhir2 ini? 

Sedap lagi burger biasa yang dijual oleh budak Rosli di Taman Melawati. Sekurang2nya taklah rentung pattie burgernya!!

Ini burger Chef Mustafa Jones. RM8 jer dengan extra cheese


Maaflah. Just not to my liking. Mungkin Kjee pernah makan burger yang lebih baik iaitu airtangan Chef MJ. 
Sekarang MJ Burger beroperasi di Restoran Warung Kayu Manis di Taman Melawati. Burger MJ lebih 'juicy'. Hanya RM8. Sedap dan susah nak habis sebiji burger nya!

Anyway, one man's meat may be another man's poison. Tapi rasa2nya Kjee tak ulanglah makan Burger Bakar. Nadia tanya berapa bintang burger tu? Hmmm Kjee pandang ke langit yang cerah.

"Sorry sayang...malam ini mama tak nampak pun bintang di langit." Opppsss.


16 comments:

Anonymous said...

btol la kak jee..x sesedap mane pon burger bakau tu...kt melaka ni pon cmtu gak..first time mkn rase mmg x mau ulang lg la...dagingnya bkn kata bakau jek tp terbakau terus..kering kontang..rasa arang campur asap pon ade..mahal nk mampOs lak tuh..masin pon ade..tp yg herannye ramainye org yg sggup beratur pjg utk sebiji burger terbakau tuh...ermm..mgkin kene ngn selera diorg kot tp tidak sy...:)

KL BOYZ Channel said...

Burger bakar kat Wangsa Maju lagi sedap kak Jee... kak Jee datang sini, KL BOYZ belanja makan Burger Bakar baik punya...mahal tu Kak Jee..hehe...

Jiha said...

Lain tempat lain rasanya kjee...

ibh_sue said...

Oh!..Nasib sue tak ikut nafsu nak membeli juga..Mmg tgk burger ni jd sebutan pun.
harganya pun agak mahai kan..

susumanis said...

kita pun x gemo, mahal tapi cam gitu gitu aje, MJ burger muchhh better :))

Anonymous said...

bukan lain tempat lain rasa....tapi kebanyakan tak guna rempah ratus yg betul, pemilihan daging yg betul, dan cara masak yg betul, grilling ni ada teknik, bukan main bakar arang tu....bakar satay pun ada teknik jugak, kena guna rempah yg betul dan seimbang rasa, baru rasa satay yg betul. bagi sayalah, burger bakar KL di taruh berbagai2 sos! tapi macammanapun selamat berjaya Burger-Burger Bakar KL. I LOVE U Kak Jee!

shuweet said...

sangat betul...to me tak sedap langsung..the patty banyak yang liat2 tu...

AIN NAZRI said...

skrg ni kak jee burger bakar dah macam2 brand.. semua guna nama burger bakar.. ada burger bakar KL, burger bakar kaw kaw, beger bakar rawang etc laa.. kak jee makan burger bakar apa yg rentung tu?

Anonymous said...

Org kalau nak masak burger yg tebal adalah dgn cara letak air sikit dan tutup. Thn tukar the other side.tutup. once air kering biorkan ia garing sikit tervalik kan. Oncr diaj brown baru angkat. Air tadi memasakkan burger tadi dan by the time tak hangus. Isi berger pun masih lembut n moist. Daging masak seluruh.
Tu cara grill burger.
Klu steak camtu gak. Kslau tebal lretak sikit air.by the time air kering dlm dagingvdah masak.

Anonymous said...

Klu grill burger kena teknik spt letak sikit air cover lid. Seminit. Stengah. iku t tebal burger .thn flip the therside. Bika kering kasi dgng brown. Pastu bleh angkat. Sama dgn steak letak sikit air flip other side thn bila air kering terbalik kasi brown. Thn angkat. Well done tapi tk rentung

Dm

Anonymous said...

Dah di panggil burger bakar. Kens bakarb rentung

atievan said...

kak jee....kalu kat US nihh burger bakar tu biasa2 jer....tapi itulaa american people punya rutin mknan....saya dh try suami saya buat burger bakar nihh....sedap jugak kak jee rasanyer brbeza dgn burger yg kite duk beli kat gerai2 tepi jln kat KL tu....cuma satu jer saya rugi xbelaja camner dia buat burger bakar tu kak jee.....kalu kat m'sia saya xpernah rasa plak burger bakar camner....

Anonymous said...

saya dah penah try 4 tempat burger bakar termasuk yang kak jee try nie dan beberapa burger bakar yang dah masuk TV.....setakat nie yang saya betul puas hati dengan burger bakar kat UPM Serdang.....Lava Grill Burger

Bagi saya burger bakar tu cukup lengkap dari segi perapan (marinade), rasa, sos dan dressing.....hanya ada sedikit lebihan sos melimpah ruah....kalau yang tak suka sos melimpah ruah tu kena ckp kat diaorang ler...

leh tengok kat fanpage facebook diaorang kalau nak tahu lebih detail....saya syorkan kak jee try nanti....

http://www.facebook.com/LavaGrillBurger

kadang2 tu kecewa gak ngan sesetengah orang nie main suka2 hati jer masak then jual kat orang....kalau sedap ok ler....kalau tak sedap tu yang buat orang meluat dan sumpah tak datang dah....

Anonymous said...

hmmmm.....yg letak Air tu namanya Burger Steam.... hehehehe I have never known grilled hamburgers using water.....
JM

Anonymous said...

salam kakjee

kedai burger mj tu area mana? saya dah pegi area restoran kayu manis tu dkt tmn melawati tu, tp xde pun... waktu operasi tu pukul berapa? teringib saya nak makan burger mj tu..

Kjee said...

mj burger bukak dari selasa hingga sabtu dari jam 7 hingga 11 malam.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...