Tuesday, July 31, 2012

TOFU LEMBUT PENUH PROTEIN DAN LAZAT!




Tadi tengok Kyllie Kwong kat TLC Astro,  buat steamed soft tofu. Tetiba kecur lak. Hah dapat idea nak buat steamed tofo versi Kjee untuk berbuka puasa. Lama dah tak makan.

Lauk ini seringkali Kjee dan Nadia makan masa kami berdua diet dulu. Ratah begitu saja. tak perlu makan dengan nasi. Penuh dengan kebaikan protein.











So tadi lepas gi jemput Nadia, Kjee suruh (or dera) Unclepali singgah kat Econsave, Sungai Buloh, beli dua bekas soft tofu dan daun bawang. Tak der daun bawang tak sah tau. Oh ya mesti ada bawang goreng gak. Paling ringkas masak. Kukus 10 minit pastu taburlah segala garnishings atau sampah sarap.

Sedap jugak akalu dikukus sekali dengan cendawan shitake yang telah dihiris halus. Tapi sayang tadi tak ada stok cendawan kat dalam fridge.

Korang nak resipi, klik sini.





KAMBING PANGGANG, NASI BRIANI ARAB DAN SALAD

IKLAN BERBAYAR




Sekarang ini restoran Arab muncul secara mendadak di Kuala Lumpur. Kalau satu ketika dulu Kjee hanya kenal Restoran Wadi Hadramawt. Pastu ada pulak member kenalkan dengan Restoran Saba.

Lepas tu, Kjee macam dah tak selera lagi nak makan nasi briyani. Lebih suka nasi Arab.

Anyway, kalau yang berminat nak order Kambing Panggang/Bakar untuk majlis berbuka puasa, Rumah Terbuka ataupun apa2 majlis koporat, kini boleh order terus tanpa melalui restoran yang ada. Harganya pasti lebih murah.

Chef yang menyediakan kambing panggang tersebut adalah orang Arab tulen dari Timur Tengah. Bahan2 yang digunakan adalah dari kualiti terbaik dan diimport. Mereka juga mengguna Minyak Zaiton Premium.

Set Kambing Panggang didatangkan dengan Nasi Briyani Arab dan Salad. Mereka hanya gunakan kambing baka premium New Zealand. HARGA RM1,200. Penghantaran percuma sekitar Lembah Kelang.

Hidangan ayam panggang organic juga disediakan. Pakej yang bermula dari RM400 termasuk 10 keping (separuh ekor ayam) bersama nasi briyani arab dan salad. Tempahan perlu dibuat dalam masa 24 jam dengan bayaran deposit 30%.



BERMINAT? HUBUNGI 

CHEF BASSAM ELGHARBAWI at 012 2577213 atau
            012-2912371       or email:yasser2000my@hotmail. com



Grilled/Roasted whole lamb for any occasions : Ramadan breaking fast, Aidil Fitri open house, corporate events etc.

Prepared in authentic middle eastern style using fresh herbs, imported dried herbs and OLIVE OIL for health reason. The package comes with arabic briyani rice and salad.
100% Prime New Zealand Lamb.

Also available roasted organic chicken with min RM400 consists of 10 pcs of half roasted chicken with arabic briyani rice and salad. orders are to be made 1 day in advance and deposit of 30% is required.

To order please call CHEF BASSAM ELGHARBAWI at
            012-2912371       or email:yasser2000my@hotmail. com
Price: RM1200 (free delivery within klang valley)


JELI SELASIHKU SAYANG




Dessert ini Kjee pernah makan di  gerai Ali Tomyam, depan mesjid Dato Keramat, tidak lama dulu. Dia bubuh dalam bekas dadih dan letak dalam kotak polystyrene. Dari jauh Kjee nampak. Ingatkan dadih. suruh Nadia amBilkan satu bekas. Tetapi apabila Nadia bawak ke meja kami, Kjee terkejut sebab ia bukan dadih.

Didalamnya terdapat jeli, biji selasih dan jugak potongan buah nangka. Kemudian ada cecair seperti susu cair (evaporated milk). Kjee suka sangat rasanya. Tiap kali ke sana, Kjee mesti suruh Nadia amikkan satu bekas.

Kjee rasa dessert ini mesti asal dari Thailand sebab tukang masak Ali Tomyam semuanya dari sana.

Anyway, apabila berpuasa, tekak ni teringin nak makan macam2. Gerai Ali Tomyam biasanya tutup dua bulan dari Ramadhan hingga ke Syawal.

So kelmarin, masa pergi Jaya Grocers, Kjee ke section buah2annya dan ternampak Nangka Madu. Boleh tahan mahal. RM5.50 untuk lima biji. Dalam kepala Kjee dah terfikir nak buat dessert ala Ali Tomyam. Biji selasih sudah Kjee rendam dan simpan dalam peti ais dua hari lepas. Kjee jugak capai sekotak instant jeli.



Petang tadi, dalam kesibukan mengikut Unclepali ke sana kemari, Kjee lupa nak buat jeli. So Kjee suruh Unclepali berhenti di Pasar Juadah Paya Jaras dan beli dadih. Ala dadih pun jeli jugak kan?

Dan jadilah dessert ini yang Kjee nama Jeli Selasihku Sayang. Ewah. 

Mula2 Kjee ceduk guna sudu dadih (Kjee guna perisa jagung) ke dalam cocktail cup. Diikuti dengan biji selasih, buah kabung dan hirisan buah nangka. Kemudian Kjee ulang lagi bubuh dadih, selasih dan nangka. Akhir sekali curahkan susu cair (evaporated milk). 

Kemudian chill selama dua jam dalam fridge. Masa berbuka tadi Kjee pun makanlah. Hmmm rasanya sama macam yang Kjee makan di gerai Ali Tomyam. Sedap sangat. Manisnya hanya dari dadih, buah kabung dan nangka.

So itulah dessert atau manisan orang kurang rajin. Boleh lah letak apa jua buah yang ada, mahupun buah2an dalam tin. Kita yang buat dia kan? Hehehe


Monday, July 30, 2012

NASI KANDAR KUDU...VERSI TUNJUK. HEHEHE

Ayam masak hitam - lauk harus  kalau makan Nasi Kandar



Hari ini Kjee betul2 kurang rajin hendak ke dapur. Cuaca kat luar malap jer. Dan bila cuaca malap, macam tu jugaklah mood mokcik ni. Unclepali suka apabila Kjee kata kita beli jer lah lauk. Sebab dia sibuk sangat hari ni dan tak der masa nak tolong Kjee di dapur.

Ketika kami keluar pergi jemput Nadia, Unclepali tanya nak beli lauk Minang lagi ker? Hmmm rasa macam dah tak lalu dah nak makan lauk pauk Minang selang sehari. Apabila Kjee suggest Nasi Kandar Kudu, Unclepali senyum from ear to ear!

Kari ikan mamak


Tetapi Kjee kata tak nak makan kat sana sebab tak larat. Beli lauk kat Kudu dan masak nasi. Nadia dan Unclepali turun di Restoran Kudu Abdul kira2 jam 4 petang tadi setelah kami jemput Nadia. Awal2 Kjee dah pesan jangan beli lauk banyak2. Cukup dua tiga jenis jer. Tak perlu membazir.

Dalam kepala Kjee dah plan nak celur bendi yang Kjee beli di Jaya Grocers semalam. Pastu balik nanti singgah jap kedai Acheh kat Paya Jara dan beli cili hijau. Kalau makan nasi kandar, tak sah tak ada cili hijau dan bendi buat ulam!

Hidangan kami sekeluarga hari ini - kari ikan bawal hitam, ayam hitam dan telor ikan. Itu sahajalah rezeki kami untuk berbuka puasa di hari ke 10 kita merentasi bulan Ramadhan. Alhamdullilah.

Unclepali jugak beli murtabak Utara di Pasar Juadah Paya Jaras. Minuman? Apa lagi kalau bukan air botol kampung atau ramai orang kata air menet. Menet? Bukan Lemonade ker?

Oppps Kjee ada buat dessert orang malas. Itu untuk entry lain yer. Hehehe

Isyhh tak sabar nak tunggu azan Maghrib!

Juga wajib - telor ikan



MENGIMBAU KENANGAN AIR BOTOL KAMPUNG




Sejak empat lima hari lepas, Kjee perasan setiap kali Unclepali drive melepasi  Paya Jaras untuk pulang ke rumah kami di Kpg Sg Pelong, Kjee lihat Unclepali akan slow down depan satu gerai. Kemudian matanya liar cari parking. Apabila tak ada, dia terus pecut.





Kjee tak pernah tanya kenapa sehinggakan kelmarin Kjee follow matanya apabila kami lalu depan gerai tu. Ohhh rupa2nya Unclepali duk memerhatikan susunan botol2 air yang diletakkan depan gerai itu. Kebetulan ada pulak parking, terus dia berhenti.

"Lama tak minum air sarsparilla kan? Nak tak?" tanya Unclepali. Apa pulak tak nak. Orang puasa, tanya apa semua dia nak kan?

Actually air botol 'pesen lama' ini cukup mengimbau nostalgia. Kjee panggil air oren kampung sebab hanya dijual di kampung2 jer ketika itu.. Masa kecik2 dulu kalau arwah bapak bawak kami balik ke kampungnya di Banda Kaba, Melaka, kami mesti minum air botol ini. 

Ada banyak perasa. Dan pastinya perasa oren dan sarsparilla (atau sarsi) menjadi kesukaan kami empat beradik. Terkejut jugak Kjee apabila Unclepali juga suka perasa yang sama.

Dia beli dua botol setiap perasa. Ada enam perasa termasuk Lemon Barli yang sedap sangat. Hmmm ketika berbuka dan selepasnya, habis 10 botol dikerjakan Unclepali dan Nadia. Kjee minum sebotol jer.

Botol susu dan jugak isi ubat


Ada kesah menarik pasal air botol ini seperti yang diceritakan arwah Bonda dulu. Botol ini (selain botol kicap) digunakan untuk jadi botol susu! Botol yang kosong dicuci bersih2, diisi susu dan dibubuh puting getah di 'mulut' botol. Zaman dulu mana ada botol susu plastik!

Kjee pun antara anak yang dibesarkan dengan minum susu (Dumex?) dari botol ini kot. Apa pulak kot lah! Memanglah guna botol ini selain botol kicap. Hehehe.

Apabila Kjee cerita kat Nadia dan Unclepali pasal minum susu dari botol kaca itu, Nadia terjerit: "Eh tak pecah ke botol tu?". Maklumlah budak2 kalau selepas minum susu, botol mesti dia campak.

"Eh manalah mama nak ingat. Masa tu kan Mama kecik lagi." Hah kantoi Nadia antara budak2 yang sering campak botol susu (yang plastik lah) lepas minum! Hehehe.

Oh ya ada satu lagi kegunaan botol ini dolu dolu. Kalau ke Hospital, bonda mesti kerah kami cuci bersih2 botol ni. Sebabnya dulu Hospital Besar KL atau dikenali sebagai GH (General Hospital) tidak menyediakan botol untuk ubat. So kalau tak bawak sendiri kena beli dari anak2 India yang jual botol kecik2 berhampiran kawasan spital. Harga satu 10 sen. Masa tu 10 sen mahal sangat so kami bawak sendiri dari rumah.

Kalau korang tak percaya story mokcik, tanyalah mak bapak korang. Hehehe.

Satu ikat botol air oren pelbagai perasa ini dijual dengan harga RM12 untuk sedozen. Sekali minum tak cukup sebotol tau. Sejak beberapa tahun lepas, air botol ini sudah mula mencecah kembali pasaran.




Sunday, July 29, 2012

ALIA'S TRIPLETS - CUCU SEDARA KU




Bersama mama dan Nenda

Saturday, July 28, 2012

USIA KJEE DAH SEMAKIN BANYAK!!


ehsan google jer. sesapa nak antor ke umah, silakan. hehehe



Tahun ini tak naklah fikir lagi pasal hari jadi. Nak cuba lupakan kedatangannya, ia tetap datang. So come what may. Apapun, age is only a figure. Sedar tak sedar diri ini semakin dipanjat usia. 

Nak tau umur Kjee berapa? Korang tolak setahun dari usia Perdana Menteri kesayangan kita, Dato Seri Najib Tun Abdul Razak. Birthday beliau Isnin lepas. Kira sama bintanglah tu.

Happy Birthday to me! Yezzza I'm a year older!!

Terima kasih Allah.

JERING TUA GORENG BERLADO




Ahad lepas Kjee ajak Unclepali gi jalan2 kat Kundang. Nak cari daging nak buat rendang. Tak jumpa pun orang niaga daging. Kemudian masa nak patah balik, Kjee nampak ada gerai tepi jalan jual ulam2. Kjee pun terus suruh Unclepali berhenti.

Dari dalam kereta Kjee nampak macam2 jenis ulam. Kemudian ternampak segunung jering tua. Kjee signal kat Unclepali suruh beli sekilo. Harganya RM4 sekilo. Okaylah tu. empat lima tahun lepas, RM2.50 jer sekilo.

Petang tadi setelah kembali dari airport jemput Bonda mertua balik dari Umrah, Nadia kata dia nak makan jering goreng berlado. Ingatkan bonda nak singgah berbuka di rumah Kjee. Rupa2nya anak2 perempuan dia ada plan lain.

Sampai rumah Nadia cari plastik jering tua yang Unclepali beli hari tu. Teruslah Kjee masak sebab hanya ada masa 1½ jam jer sebelum berbuka. Dalam masa sejam sebelum Maghrib sempatlah siapkan ikan bawal hitam masak kicap, jering tua goreng berlado, buncis goreng, goreng ikan kering gelama dan celur pucuk ubi dan pucuk betik untuk dikawankan dengan sambal belacan.



Untuk jering tua goreng berlado, jering itu dihiris. Sebiji hiris tiga ataupun empat. Kemudian digoreng separuh masak. Jangan sampai garing nanti jadi keras. Tepikan. Goreng segenggam ikan bilis hingga garing dan tepikan jugak.

Tumbuk cili merah jangan sampai lumat bersama bawang besar. Bila dah siap, tumislah cili dan bawang tadi sehingga masak. Kjee guna minyak yang agak banyak untuk menumis sebab kalau tidak akan bersin satu rumah. Bubuh garam dengan pak aji atau sedikit gula.

Apabila lada goreng tu dah masak, masukkan kembali jering dan goreng bersama lada tadi selama kira-kira 10 minit. Kemudian padam api. Selepas api dipadam, masukkan ikan bilis dan kacau hingga rata. 

Kemudian Kjee angkat perlahan2 masakan tadi dan tinggalkan minyaknya ke dalam kuali. Tadi, oleh kerana nak cepat, Kjee angkat guna sudip yang berlubang dan terus bubuh dalam mangkuk yang telah dibubuh kitchen towels (tissue dapur) untuk serap minyaknya.

Berselera kami makan tadi. Rasa2nya Kjee buat dalam setengah kilo jering tadi, Bakinya selepas makan untuk berbuka, Nadia terus bawak ke depan sambil meratah sambil tengok siaran Olimpik.

Pastikan jering yang digunakan, betul2 tua. Kalau muda, tak sedap tau! Ini lauk Minang ke Jawa? Ah tak kesahlah. Janji dimasak orang Malaysia kan?. Hehehe


BERBUKA MENU WESTERN DI ARIMA CLASSIC


Beef ala Classic


Hah semalam kami gi makan makanan omputih airtangan orang Melayu! Hehehe. Ada pulak yang tanya Kjee, kenapa masa nak masuk bulan Ramadhan ari tu Kjee kata tak mau makan kat luar. Tapi sejak puasa dah dua atau tiga kali makan kat luar!





Isyhhh mana ada cakap tak mo makan kat luar. Kjee hanya tak nak makan style buffet sebab kami tiga beranak tak kuat makan. Membazir jer kalau bufffet sampai beratus2 henget se kepala. Kalau boleh tapau bawak balik rumah untuk sahur okay jugak kan?

Braised Lamb Shank


Serius ni. Kami tiga beranak hanya mengadap apa jer yang ada masa berbuka. Pastu our next meal is sahur. Dan sahur selalunya kami hanya minum Nutrastart. Kjee heran ada yang balik rumah lepas Terawih boleh makan dan makan dan makan. Pastu sahur makan lagi. Eh korang letak makanan tu kat bahagian mana perut tu hah?



Anyway, ni nak citer hal semalam. Kami gi berbuka di Arima Western and Classic di Taman Keramat. Sekarang dah jarang2 kami tiga beranak makan di situ sebab dah tinggal jauh. Tetapi dalam sebulan, adalah dua kali. Kalau tidak, seminggu sekali kami landing sana. Makanannya memang menepati citarasa Kjee dan famili yang cerewet ni.

Tengah hari semalam Kjee dah siap2 call owner dia, Arie. Kalau korang nak add dia kat facebook, dia guna nama Nicer Arie. Order siap2 sebab hari2 gerai western tu memang penuh. So kami sampai 10 minit sebelum azan maghrib, jer makanan dah ada atas meja.

Olio Aglio..ini gambar hari tu. foto malam tadi tak jadi. hehehe


Semalam Kjee teringin nak makan Beef ala Classic. Kjee suka sangat sebab ada banyak sangat cendawan. Dan sosnya juga superb. Chicken ala Classic pun ada. Cara masak dan presentationnya sama.

Unclepali pulak order Braised Lamb Shank yang enak banget, ibu2 dan bapak2. Kjee kecur gak tengok tapi tak mo tambah kolestrol lagi. Nanti masuk spital. Rasa Braised Lamb Shank di situ sebiji cam di Secret Resipi tapi harganya taklah sebiji. Lebih murah, gua cakap lu. Tapi walaupun Kjee was2 nak mintak sikit makanan Unclepali semalam, Kjee tetap cilok sikit sosnya yang hmmm sedap tu.

Semalam Nadia masih tak sihat. Dia demam dan tekaknya bengkak (tonsils) so dia order spaghetti olio aglio. Kalau dah demam, pasti ada jer yang tak kena. Kami berdua tukang tolong dia habiskan spag dia sementara dia tolong Kjee habiskan Beef ala Classic Kjee.

Kjee jugak order side dish kesukaan kami bertiga iaitu garlic bread dan mushroom soup. Dan air pulak, Nadia nak minum Tea O Ais, Kjee Selasih Biru dan Unclepali Air Tembikai Laici.

Arie ni agak generous dalam menghidangkan makanannya. Susah betul nak habiskan. Banyak lagi menu yang sedap2 di situ. Ada Grilled Salmon, Fish and Chips, Chicken Chop, Lamb Chop, Mixed Grilled, Grilled Sausage dan macam2 lagi. Menu terbaru mereka Chicken Spag Bolognaise.

Harga sangat berpatutan walaupun rasanya sama dengan yang disediakan di hotel2. Bil kami semalam RM64 jer.

Sesiapa yang berhajat nak kunjung tempat Arie, Kjee nasihatkan korang supaya call atau sms dulu 0126679620 buat reservations. Kalau tidak, lepas terawih baru makanan sampai. Isyhhh idaklah. Gurau jer.






Friday, July 27, 2012

SUKA SANGAT TENGOK POSTER NI HEHEHE


Thursday, July 26, 2012

LAUK PAUK MINANG...TUNJUK HEHEHE


Gulai tunjang


Hari ni Kjee letih sangat. Banyak sangat kerja. Pastu cuaca tersangatlah terik. So bila panas, vitamin M meluap2. Ingatkan nak gi buka puasa kat luar tapi last minute ubah fikliran sebab kat luar panas.


So tadi Kjee ajak Unclepali pergi kedai Minang favorite kami di jalan besar Paya Jaras. Kedai Minang kat sebelah kedai serbanika Taufik Cemerlang (or something like that). Kedai Minang ni memang fav Kjee. Lauk pauk dia simple tak sedap air tangan tukang masaknya.

Kentang goreng campur2

Ikan dan telor tenggiri masak lemak lada api


Tadi Kjee first time nampak dia orang jual tunjang masak gulai. Kemudian nampak pulak masak lemak cili api ikan bersama telor sekali! Unclepali macam biasa mesti capai pucuk ubi masak lemak. Then Kjee kaup pulak kentang goreng campur2. Campur sotong, campur udang, campur ikan masin dan jugak ada kacang panjang. Ala2 goreng berlado gitu.

Dah cukuplah kan? Hmmm Unclepali mana boleh tengok ikan goreng. So dia cepat2 amik seekor ikan kembong (kot) goreng berlado.

Ikan goreng berlado

Pucuk ubi masak lemak


Semua itu harganya...percaya tak? RM20 sahaja!! Kalau nak masak sendiri tak berbaloi.

Pastu Kjee ajaklah Unclepali jalan2 (kononlah) kat Kuang dan Kundang. Nak tengok orang meniaga di tepi2 jalan. Ewah tetiba teringin pulak nak makan pecal. Sampai mesjid Kundang, Unclepali turun dan cari. Tak sampai 10 minit dia kembali. "Ini hali luu ada ong!" kata Unclepali. Harga RM3.50. Alahai sikit jer. Mahal. Kalau kat Taman melawati dulu RM2.50. Masa Nadia tengah hidang tadi Kjee nampak ada 3 potong nasi impit. Isyhhh mana ada orang bubuh nasi impit. Agaknya itulah yang jadi mahal. Hehehe.

Pecel yang secoit RM3.50


WAJAH TERBARU ANAK2 MJ


Ada muka Michael Jackson ker, tanya Unclepali. Entahlah. Dia kata anak dia. Lagipun dia dah tak ada. So.

Anak2 ini sekarang dijaga oleh Tito Jackson Jr (kiri) sepupu mereka setelah mahkamah keluarkan hak penjagaan sementara.

 

dari kiri Tito, Blanket, Paris dan depan, Prince. foto ehsan mstar

ACUAN PIE TEE DAN BOTOL ACUAN ROTI JALA




Acuan pie tee dan botol acuan roti jala. Minat? Sila sms 0126780501 untuk harga. Untuk resipi pie tee, sila klik sini dan untuk roti jala, klik sini pulak. Terima kasih.

Wednesday, July 25, 2012

TEPUNG PELITA IDAMANKU



Dalam terkejar ke sana ke mari sebab anak sakit, sempat jugak Kjee siapkan kuih kegemaran Nadia iaitu Tepung Pelita. Dia juga suka sangat kuih Tako. Itu projek hari lain.




Semalam Unclepali beli Tepung Pelita di Pasar Juadah Paya Jaras. Lima biji RM2. Memang sedap sangat. Nadia habiskan 4½ biji, Bakinya Kjee makan. Hmmm sedihkan...demi anak, dapat rasa sikit pun tak kesah.

So pagi tadi masa melayan FB, Kjee ternampak posting Rina Mohd Dom. Dia bagi resipi Tepung Pelita. Amboi sukanya Kjee sebab dah tak perlu pergi google cari resipi kengkawan bloggers masakan.

Apabila Kjee amati resipinya, semua bahan2 ada di rumah termasuk air daun pandan yang Unclepali tolong Kjee blend dua hari lepas dan simpan dalam freezer. Tetapi Kjee agak was2 tengok bahan2nya. Guna hanya 1 cawan tepung beras tapi sampai 7 cawan air. Isyhh biar betul ni Rina.

Anyway, Kjee yakin resipi Rina tu betul. Takkanlah nak tipu kan? Lainlah kalau resipi dalam majalah. Maaflah, Kjee dah selalu terkena.

Apabila siap tadi, Kjee simpan dalam fridge. Kjee guna gelas kecik dan satu bekas pyrex. Daun pisang berlambak belakang rumah tapi Kjee tak ada masa nak buat sampan sebab nak rush jemput Nadia dan hantar dia ke hospital.

Dan sebaik sahaja azan Maghrib tadi, selepas doa dan jamah sebiji kurma, of course lah Tepung Pelita yang Kjee capai. Malaslah nak cakap. Kalau korang tak buat memang rugi sangat2. Semua bahan2 cukup. Lapisan hijau bawahnya cukup manisnya dan lapisan santan atas cukup masin!!

Terima kasih Rina. Lepas ni dah tak beli lagilah Tepung Pelita.Jom kita intai bahan2nya.



TEPUNG PELITA
sumber: Rina Mohd Dom, Kajang

Lapisan hijau

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (Kjee blend daun pandan. Airnya Kjee sukat)
sedikit pewarna hijau (kalau warna daun pandan tidak mencukupi)

Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)

¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jagung (Kjee guna 1 sudu)
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sudu kecik garam

Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.

Sedap sangat2!! Betul2 melt in the throat! Kalau tak suka lemak sangat lapisan atas, boleh kurangkan santan dan lebihkan air. But I like!!!




NOOR KUMALASARI YANG PERNAH KUKENALI

Noor Kumalasari - foto ehsan google



Ketika dia bergelar Top Model, Pelakon dan juga Penyanyi, Kjee antara insan yang cukup rapat dengannya. Malah tidak keterlaluan jika Kjee kata yang kami dewasa bersama2. Itulah Noor Kumalasari yang namanya sudah lama tidak menjadi sebutan.


Namun sejak beberapa minggu ini, ada yang mula menyebut2 namanya setelah timbul kekecuhan mengenai artis2 yang sekarang sudah mengenakan fesyen Muslimah.

Noor antara artis awal yang menukar ke fesyen Muslimah. Kjee tak ingat bila tetapi Kjee rasa sudah lebih 10 tahun. Perubahannya yang mendadaknya itu mengejutkan semua.

Siapa sangka seorang artis yang dulunya cukup vogue dan seringkali mengenakan pakaian2 yang boleh diibaratkan sebagai hanya menutup 'sebahagian kecil' tubuhnya yang langsing itu, boleh berubah secara drastik!

Setelah lama tidak bertemu dengan Noor, Kjee terkejut apabila satu pagi (3 atau 4 tahun lalu), dia muncul bersama suami dan tiga orang anak2nya yang masih kecil di foodcourt Anjung Melawati, tempat Kjee meniaga. Penampilannya berjubah serta bertudung serba hitam tidak mengejutkan Kjee kerana sudah lama mengetahuinya. Tetapi Kjee cukup terkejut melihat dirinya tanpa secebis mekap di mukanya yang ayu itu.

Noor berubah 360 darjah dari Noor yang Kjee kenal di zaman kegemilangannya. Tutur katanya cukup tersusun. Tiada tawa hilai apabila kami bersua. Hanya bersalaman dan berpelukan.

Setelah menjamu selera (dia amat suka roti jala dan kuah kari yang Kjee buat), Noor dan suaminya yang setiap kali duduk di meja batu depan gerai Kjee, akan berbual. Sambil berbual mereka memasang ayat2 suci AlQuran dari gadget (mungkin tape recorder atau handfon, Kjee dah lupa) diatas meja.

Dari jauh Kjee memerhatikan sahaja tingkah laku suami isteri itu yang begitu beradap dan nampak tenang sangat. Sekali kelihatan mereka tersenyum sambil berbual. Mata Noor juga tidak henti2 memerhatikan tiga puteranya (semuanya dibotakkan kepala dan memakai jubah putih seperti suaminya) yang bermain2 berhampiran.

Kalau Noor tidak datang bersarapan dengan suaminya, dia akan datang bersama anak2nya untuk makan atau memesan roti jala untuk dibawa pulang. Kekadang dia menelefon Kjee untuk memesan roti jala untuk Kjee hantar ke apartmentnya di Ampang.

Ketika kesempatan berbual dengan Noor dulu, pernah Kjee tanya samada dia sudah memadamkan langsung ingatannya kepada dunia seni. Dengan senyum manis, Noor berkata, biarlah semua itu menjadi memori indah buatnya.

Bagaimanapun, Noor berkata dia ingin sekiranya diberi peluang menghoskan rancangan bual bicara yang berkisar mengenai keluarga terutama sekali anak2 gadis remaja. Dia ingin sekali berkongsi pengalaman hidupnya.

Dan Kjee pernah menyuarakan hasrat Noor itu kepada seorang sahabat pengarah. Apabila pengarah itu bersetuju dengan cadangan itu, Kjee telah hubungi Noor  tetapi dia meminta tempoh untuk bertanyakan suaminya. Hingga kini Kjee tidak mendapat jawapannya kerana sudah terputus hubungan.

Noor Kumalasari harus dijadikan contoh oleh mereka yang sudah bersedia untuk mengubah corak hidup mencari jalan Allah. Mudah2an usaha Noor untuk mencari Nur untuk diri dan keluarganya, diberkati Allah swt. Insya Allah.

AL FATIHAH BUAT MOHSIN DAN YASMIN

Hari ini genap 6 tahun pemergian Allahyarham Hani Mohsin Hanafi dan 3 tahun pulangnya ke Rahmatullah Allahyarham Yasmin Ahmad. Moga roh mereka tenang di sana. AL FATIHAH


Klik sini 


Tuesday, July 24, 2012

SOTONG KENIT AKA CUMIT2 GORENG GARING




Tadi ketika Kjee berlegar2 kat Pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor, Kjee sampai di gerai jual sotong dan udang. Mata Kjee liar cari udang 'lain dari yang lain'. Sebabnya Kjee dah boring asyik makan udang yang species sama jer.


And then Kjee nampak udang putih yang biasanya halus2. Tapi kali ni agak kasar dan warnanya kuning kekuningan. Harga RM15 sekilo. Biasanya udang putih halus RM10 jer. Kjee rembat sekilo.

And then tetiba Kjee nampak satu bekas plastik sotong kecik2 ala2 cumit2 kering. Hah inilah cumit2 kata Apek tu. Amiklah, tinggal ini saja. Manyak sedap goreng sama kunyit garing2 tau. Kjee mulanya was2 jugak sebab tak pernah beli cumit2 yang fresh. Haiyaaa nyonya amiklah, kata bini Apek pulak. Lu tak payah siang punya. Manyak sedap.

Dan sampai rumah, setelah siang dan simpan semua ikan2 yang Kjee beli, Kjee pun cuci bersih2 dan bubuh garam dan kunyit.



Dan jeng jeng jeng...inilah dia. Cumit2 fresh goreng garing!! Kjee siap buat kicap cili sekali.. Actually, Unclepali jugak beli kerang. So dia dah rebus tadi.

Kjee tak dapat beritahu bagaimana rasa cumit2 fresh ni sampai berbuka nanti. Tetapi baunya ketika goreng, menggoncang iman!!! Hehehehe.

Dan ini pulak sambal cumit2 kering yang Kjee buat dulu. Hmmmm kecur!!!


Monday, July 23, 2012

BUKA PUASA DI RESTORAN 'WARUNG KAYU MANIS'

Namanya warung tetapi Warung Kayu Manis ni sebenarnya sebuah restoran di Taman Melawati. Kjee tak pernah makan di restoran ni, tetapi Molly, tauke MJ Burger (yang berkongsi sebelah malam dengan restoran ini), beritahu Kjee, makanannya sedap sangat.




Setia kali Kjee makan western air tangan suami Molly di restoran itu, teringin Kjee nak cuba makanannya di siang hari. Tetapi seringkali tak kesampaian kerana Kjee dah pindah jauh di Sungai Buloh.




Anyway, siang tadi teringin lak nak makan gulai tempoyak yang menurut Molly, speciality restoran ini. So petang tadi, Kjee pun singgah kat restoran Warung Kayu Manis untuk order makanan sebelum beredar ke UniRazak jemput Nadia dan dua orang kawannya.

Tadi Kjee order kepala ikan merah masak asam pedas, ikan patin tempoyak, sambal udang petai, ayam kampung goreng berempah, telor dadar, kangkung goreng belacan dan juga kailan ikan masin. Amboi banyak kan? Tapi yang nak makan 5 orang dan 3 daripadanya, lelaki!

Setelah jemput Nadia bersama Sham dan Saiful, kami singgah sekejap di pasar juadah Taman Melawati sebab teringin pulak nak makan ayam percik. Beli dua potong ayam percik. Sham hanya suka makan ayam. Kjee bimbang ayam kampung goreng rempah tidak mencukupi.



Hari ini jugak adalah hari jadi Sham. Kjee dan Unclepali terlebih dulu telah singgah di Sungai Buloh beli cake Spiderman yang sangat disukai Nadia. Konon nak surprise. Rupa2nya Nadia dan Saiful jugak beli carrot cake di Secret Recipe berhampiran UniRazak. Bertuah Sham dapat dua kek!










Seperti dijangka, makanan tak dapat dihabiskan. Kjee suruh pelayan bungkus ayam percik, sambal udang dan telor dadar bersama nasi putih untuk Saiful bawak balik ke asrama untuk sahur.

Kjee paling suka Ikan Patin masak lemak tempoyak. Begitu jugak dengan sambal petai. Asam pedasnya juga sedap tetapi Kjee rasa ikannya agak kurang fresh. Apapun, ini bukan kali pertama dan terakhir Kjee ke Warung Kayu Manis. Nadia pun kata, next time teringin nak makan masakan Melayu, bolehlah pergi sana.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...