Wednesday, October 31, 2012

KEK COKELAT CHEESE KUKUS





Punyalah siksa nak edit gambar2 Choc Cheese Cake ni guna lappy my darling asben yang sama usia dengan dirinya. Oppps orang dah beri pinjam pun nasib baik kan? Now I baru sedar how dia sabar dalam diam guna lappy antique sebab lappy yang lebih baru diberi isteri tersayang guna. Nantilah ada rezeki Jee beli baru untuk abang yer.

Demi you all yang nak sangat resipi this choc cheese cake yang sedap ni, Kjee sanggup duduk berjam jam depan lappy Unclepali edit gambar. Biasanya, kalau lappy sendiri, Kjee hanya ambil masa 15 minit jer. Petang ni sampai dekat 1 jam!

Dan maaflah ini saja gambar yang boleh Kjee retrieve. Susah betul kalau tak guna gadget sendiri kan?









Anyway, ini first time Kjee buat cake ini setelah terserempak di FB Ucu Tipah dari Muar, Johor. Kjee bukan dalam fren list Ucu Tipah. Tapi oleh kerana tak mahu rasa bersalah main hangkut jer resipi beliau, maka Kjee pun request friendship. Dan sekelip mata beliau approve. Terima Kasih Ucu Tipah.

Dah dua hari sebenarnya Kjee menatap resipi Ucu Tipah ni. Semalam, balik dari majlis Lady's Choice, Kjee pujuk UnclePali ke LMC, Bandar Rahman Putra beli serbuk cocoa dan SR Flour. Bahan2 lain semua dah ada.

Dan inilah hasilnya, joint venture antara Kjee, UnclePali dan Nadia pagi tadi lepas bekfas. Nadia buat 75% of the work, Kjee buat 15% dan UnclePali 10%. Biasalah kena bagi Unclepali buat cheese topping kalau tidak dia merajuk. Hehehe.

This is a steamed choc cake. Mudah sangat membuatnya. Malah, telor boleh dimasukkan dalam blender jer. Tapi Kjee heran kenapa serbuk koko, gula, susu cair, susu manis, minyak dan gula kena panaskan dulu. Lepas dipanas, kena sejukkan pulak. Heran bin Ajaib.

Jom kita intai resipi.







STEAMED CHOCOLATE CHEESE CAKE
SUMBER: UCU TIPAH
TRIED AND TASTED: KJEE


Kek kukus coklat cheese
Bahan A
1 cwn koko*
1 cwn gula halus*
1 cwn susu cair*

1 cwn minyak jagong (minyak masak leh gak)*
1/2 cwn susu pekat*

Bahan B
3 BIJI TELUR
Bahan C
1 cwn tepung naik sendiri(blue key)

Caranya:

Satukan bahan A dlm periuk n panaskan atas api perlahan kacau supaya x bergentel sampai sebati siap tutup api n ketepikan supaya sejuk
Pukul bahan B sampai kembang n masukkan dlm bahan A n pukul sebati kemudian masukkan bahan C n kacau ngan whisk tangan jer sampai sebati.

Bahan utk cheese

250 gm cream cheese
60gm gula halus
25ml air biasa
25gmtepung gandum
1 biji telur

Cara2nya

pukul semua bahan kecuali telur sampai kembang n masukkan telur pukul lagi. Kjee bubuh 1 sudu kecik vanilla.
Panaskan air kukusan n kukus berselang seli mula2 coklat kukus sampai masak selama 20-25 minit pastu masukkan cheese kukus selama 30 minit sampai masak n akhir sekali masukkan coklat n kukus sampai masak selama 3o minit kek ni nampak padat tapi lembut 

BAHAN UNTUK CHEESE TOPPING (INI KJEE TAMBAH)

250gms cream cheese
2 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
1 sudu kecik esen vanilla

Campur semua bahan dan kacau hingga kembang dan halus. Kemudian sejukkan kira-kira 10 minit dalam peti ais. Apabila kek sudah sejuk, sapu atas kek dan hias ikut suka.











Kek ini mesti dimakan sejuk atau chilled. Baru sedap. Nadiaa kata rasanya seperti Eggless Choc Cake yang dia pernah buat guna Olive Oil. So kalau ada yang tak makan telor mungkin boleh guna bahan2 sama seperti resipi Kek Ckelat Tanpa Telor tu.

Ucu Tipah tidak beritahu besar mana acuan yang dia gunakan. Mulanya Kjee nak gunakan acuan lebih kecil tetapi agak was2 so Kjee guna acuan springform 9 inci (if I'm not mistaken). Next time buat, Kjee nak guna acuan empat segi atau longjong 4in x 4in. Dapat lapisan yang tinggi sikit.

Kek ini nampak keras luarannya. Tetapi apabila dimakan, ia sebenarnya sangat gebu dan moist. Kalau tidak suka cheese topping, mungkin boleh buat chocolate topping atau ganache ataupun dust dengan dusting sugar.





BELUM SETAHUN TAKKAN RIZ DAN ANA DAHLIA NAK BERPISAH?




Ehsan mStar



Baru beberapa hari lepas Kjee dapat tahu rumahtangga Riz dan Ana Dahlia tak okay. Kemudian kalau tak silap Kjee tengok kat TV, Ana buat pengakuan itu hanya khabar angin. Dia dan Riz happy. Masing2 sibuk dengan karier sendiri.

Semalam Kjee jumpa Serina lupa lak nak tanya pasal gossip yang melanda rumahtangga adik dia. And Then tiba2, hari ini, dalam mStar Online, Chef Riz pulak buat kenyataan kononnya rumahtangga dia yang belum berusia setahun ada problem. 

Korang bacalah sendiri yer. Arwah mak selalu kata 'Selisih Malaikat 44'. Harap2 Riza dan Ana segera berbincang empat mata atau dapatkan nasihat daripada ibu dan ayah yang lebih berpengalaman dalam hidup. 




PETALING JAYA: Chef selebriti, Chef Riz atau nama sebenarnya Mohd. Nadzri Redzuawan, 31, mengakui perkahwinannya dengan aktres jelita, Ana Dahlia yang belum mencapai usia setahun kini sedang bergolak.

Chef Riz dalam kenyataannya kepada akhbar Kosmo! pada Rabu bagaimanapun enggan mengulas tentang dakwaan kononnya mereka berdua telah mengambil borang permohonan cerai di Mahkamah Rendah Syariah Kajang, Selangor baru-baru ini.

"Biasalah dalam perkahwinan, sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula hubungan suami isteri. Memang kami ada perselisihan faham dan saya ingin menyelamatkan perkahwinan kami.

"Saya sayangkan dia (Ana) dan saya harap jodoh kami panjang. Buat masa ini apa yang boleh saya beritahu, tunggu sahajalah perkembangannya," katanya ketika dihubungi di sini, Selasa.

Menurut Chef Riz, beliau sebaik-baiknya tidak mahu mengulas panjang lebar mengenai kisah rumah tangga mereka kerana bimbang ia akan memburukkan keadaan.

Sebelum ini rumah tangga mereka dikatakan bergolak apabila Ana dikatakan telah berbaik dengan bekas teman lelakinya pada pertengahan Oktober lalu.

Bagaimanapun dakwaan itu dinafikan oleh Ana yang menganggap ia sebagai kontroversi yang tidak dapat dielakkan dalam dunia hiburan.

Chef Riz, bernikah dengan Ana atau nama sebenarnya Diyana Mastura Jaafar, 29, pada 11 Disember 2011.

Sebelum berkahwin dengan Chef Riz, Ana merupakan seorang janda.


Tuesday, October 30, 2012

SORRY LAPPY DEMAM KUS KUS



Kalau dalam sehari dua ni Kjee sunyi sepi, maknanya lappy Kjee masih sakit. So harap sabar yer. 
Yahooo at last gua boleh cuti. Hehehe. Gonna miss you guys, though!








biol

Monday, October 29, 2012

AARON DAH KELUAR HOSPITAL KER?




ehsan google


Tadi UnclePali tanya samada Kjee tahu Aaron Aziz masuk hospital. Tahu, kata Kjee. Dapat tahu a few days ago. Naper tak tulis, tanya UnclePali. Hah? Kjee garu kepala yang tak gatal. Dah keluar kat paper dah, kata Kjee. Mungkin ada yang tak tahu, tambah UnclePali lagi.

Ya ke ada yang tak tahu? Aaron kan tengah top sekarang. Apa dia buat semua orang dah tahu. Anyway kalau ada yang tak tahu, Encik Adam Mukhriz aka Am memang betul2 sakit. Bukan lakonan dalam drama atau filem terbaru.

Sekarang ni kan musim orang demam. Aaron pun manusia biasa. Silap haribulan boleh terkena tempias demam yang melanda tanahair sekarang ini. Nadia pun baru saja menampakkan tanda2 nak kebah selepas 2 minggu.

Anak2 seni yang kerja tak tentu masa memang senang di jangkitan kuman demam panas ini. Kalau dah bekerja siang malam tanpa rehat yang cukup, dia orang bukan sahaja boleh demam tetapi turut dijangkiti penyakit lain.

Isterinya Diyana Halik memberitahu, Aaron ni 'ketegak' sikit. Kalau badan rasa tak sihat, memang susah nak dipujuk jumpa doktor.

"Sebelum ke Cape Town, memang dia dah batuk dan sakit sikit, mungkin waktu filming Promo basah for the whole day. Him being him tidak akan ke doktor!" katanya kira-kira 30 minit lalu di laman Twitter miliknya.

Khabarnya sekarang dia sudah beransur pulih. Tak tau lah pulak samada sudah kelaur dari spital. Apa2pun, kerja2 yang banyak tertangguh pasti membuat Aaron tak senang tinggal lama di hospital. Dan Kjee pasti ramai yang meminatinya, mendoakan agar dia segera sembuh.


IKAN 3 RASA TANPA TULANG




















Ini dinner kami tiga beranak malam ini. Memang tak ada plan nak masak apa2 pun malam ni. Ingatkan nak keluar dinner tapi malas lak nak dress up and go out.

Siang tadi pergi Open House kat Kumpulan Media Karangkraf. So apabila dah keletihan dan menunggu mekanik datang repair aircon bilik Nadia, tapi tak sampai2, akhirnya Kjee buat keputusan  untuk masak apa saja yang ada dalam freezer.

Ikan Siakap ni Kjee beli dua hari sudah. Ingatkan nak masak lunch hari ni sebab tak ada plan nak pergi open house Karangkraf sebab semalam tak berapa sihat.

Anyway, tanpa satu bahan penting iaitu bunga kantan, Kjee teruskan jugak buat Ikan Siakap Tiga Rasa ala Thai ini. Resipinya korang intai sini.





Kjee dah plan nak buat Ikan Siakap Tiga Rasa ini macam cara Kjee makan di beberapa restoran Cina. Mereka buang tulang tengah dan kepakkan ikan itu ketika menggoreng ala butterfly.

Alhamdullilah menjadi. Tulang itu diceraikan secara memotong guna pisau tajam dari bahagian perut ikan itu. Kemudian gunakan gunting untuk keluarkan tulang itu. Kjee guna kunyit dan garam untuk perapkan ikan itu seketika. Kemudian goreng secara deep fry (guna minyak banyak).

Tunggu sebelah ikan sudah benar2 garing baru diterbalikkan ikan itu. Kjee guna dua sudip sebab tanpa tulang belakang, ikan itu lembik. Apabila dua2 belah telah garing, keluarkan dan tos atas kitchen towels.

And then Kjee guna sauce pan untuk masak sos. Kalau korang ada bunga kantan, jangan lupa bubuh yer. Lepas itu curahkan keatas ikan dan hias. Malam ini Kjee tak sempat hias (actually malas hehehe). Yezza akhirnya berjaya jugak Kjee buat Ikan Siakap Tiga Rasa ini tanpa tulang!

Kali ini kaler sos tidak merah menyala seperti yang Kjee buat sebelum ini sebab Kjee tak bubuh cili kisar. Tapi Kjee lebihkan cili padi.










Friday, October 26, 2012

MAHAL TAPI RASANYA HOPELESS!!




Kjee memang cerewet kalau membeli mangga. Ramai beritahu, kalau nak beli buah mangga, kena cium bau mangga tu. Kalau baunya wangi maknanya buah itu manis. Ataupun kalau kulit buah itu nampak 'berkarat', maknanya ia manis.

Kjee memang tak pakar bau cium mencium atau nak detect berkarat ke tidak mangga tu. So Kjee ambil jalan mudah. Camner? Kjee beli buah yang paling mahal daripada banyak2 jenis buah mangga yang dipamerkan. Tetapi yang termahal ikut budget Kjee lah kan!

So tiga hari lepas masa pergi supermarket Jaya Grocer kat Mutiara Tropicana, Kjee ternampak mangga yang cantik sangat warnanya dan licin gebu. Tertulis di situ, Pakistan Manggoes. Hah Kjee memang pernah beli mangga Pakistan. Manis sangat2.






Begitulah teruja Kjee. Kjee pilih tiga biji yang besar sikit daripada penumbuk tangan Kjee. Harga sekilo lebih kurang RM12 ke RM14, Kjee tak pasti. Ada mangga lain kat situ lebih kurang RM6 sekilo. Hah yang Pakistan ni mahal, so mesti lah manis, Kjee bisik pada Nadia.

Tiga biji RM12. Ahh tak kesahlah sebab tekak ni teringin sangat nak makan Pulut Mangga Manis ala Thai. Dalam otak dah berkira2, beras pulut ada sekilo kat rumah.

So tengah hari tadi Kjee suruh Nadia tanak pulut dalam rice cooker. Petang tadi Kjee ke dapur dan keluarkan mangga dari fridge. Sebaik sahaja pegang mangga itu, hati Kjee mula berkata2. Mangga tu keras sangat! Isyhh beku ke sebab simpan dalam peti ais?

Kjee pun kupas kulit. Kjee hiris sikit dan betullah apa yang Kjee rasa! Masam yarabbbi!!! Masam macam mangga pauh atau mangga telor!!! 

Baeeekkk punyer kena tipu beli kat Jaya Grocer!!! Ingatkan supermarket mahal dan canggih cam itu tak buat customer macam ini!! 

Akhirnya Kjee keluarkan sambal colek Mak Bee dan makan mangga yang sepatutnya untuk makan dengan  pulut, tidak kesampaian! Sakitnya hati!!!! Hanya layak dimakan sebagai colek atau dibuat kerabu!!! Atau layak jadi habuan Cik Tong!!

Next time, don't judge a book by it's cover! Nak beli mangga manis kena cari di pasar malam. At least dia orang hiris sikit bagi kita rasa. Dan harganya dua kali lebih murah!!! 

Rasa cam nak baling jer dua biji lagi mangga tu kat muka manager Jaya Grocer!! Kesian customer lain yang mungkin juga tertipu kalau fikirkan mangga itu manis!!




REZEKI KAMI DI AIDIL ADHA








Salam Aidil Adha semua.

Malam tadi semasa menyediakan bahan2 untuk masak selepas subuh hari ini, tiba2 rasa tak bermaya. Sakit pinggang dan lutut. Sebelum tidur, Kjee mohon mudah2an diberi kekuatan untuk masak untuk keluarga tersayang.

Pagi ini, keadaan kesihatan Alhamdullilah elok sikit daripada malam tadi. Mujurlah ada my princess membantu walaupun Kjee tahu tahap kesihatan dia jugak kurang elok. Sudah dekat dua minggu demam selsema.

Ini sahajalah hidangan pagi kami tiga beranak dan juga untuk jiran sebelah yang tidak pulang beraya di kampung.

Kjee masak Nasi Jagung Kukus, Ayam Masak Hitam walaupun ramai syorkan Kjee buat Ayam Masak Merah, Dalca, Acar Rampai serta Ayam Goreng. Untuk dessert, Kjee buat Pulut Mangga Ala Thai. Belum sempat nak snap gambar. Kejap lagi yer.

Ketika menyediakan Acar Rampai dan Dalca, Kjee sebak sangat sebab itulah hidangan favorite arwah Bonda di pagi Raya. Dua2 itu, Kjee buat ikut resipi Bonda. Walaupun tiada resipi khusus tetapi Kjee buat mengikut memori.





















Nanti esok lusa, Kjee bubuh resipi untuk makanan2 diatas. Nasi Jagung Kukus ini Kjee masak buat pertama kali. Selalu Kjee tanak biasa jer. Saja nak eksperimentasi. Menjadi pulak.





















Kalau ada yang pelik Kjee masak Ayam Masak Hitam, well, dulu Kjee bubuh nama Ayam Negro. Ada yang kata loya atau ada nanti yang bofren Negro, saman kita lak. So tukar secara offcial ke Ayam Masak Hitam. Kali ini Kjee buat tak tumbuk atau blend bawang goreng. Kjee masukkan sahaja bawang goreng yang dibuat sendiri. Yang beli siap, tak sedap tau.


Resipi klik sini 








Thursday, October 25, 2012

SALAM AIDIL ADHA 1433 HIJRAH 2012







DOAKAN KAMI HINGGA KE SYURGA. AMEEN









Year in year out...dah 11 kali kami menyambutnya. Dua puluh lima haribulan Oktober tahun 2000. Dan buat kali ke-12 hari ini, Alhamdullilah syukur, kami masih bersama. Rasa macam baru jer tetapi sudah 12 tahun UnclePali dan Kjee melayari bahtera sebagai suami isteri. Pelayaran yang tidak sunyi dari dugaan dan ujian dari Yang Maha Esa.  

Alhamdullilah. Kami berdua memanjat kesyukuran, walaupun ujian ada kalanya turun bertimpa2, namun semua itu berjaya kami atasi. Hanya Allah swt sahaja yang tahu, disebalik senyuman, disebalik gurauan terselit juga banyak tangisan. Lautan mana yang tidak bergelora...

Isyhh rasa kelakar pulak nak tulis mcam ini. Kjee memang tak reti bahasa yang puitis dan berbunga2.

Hanya Kjee ingin catatkan di sini, moga rumahtangga kami berdua akan berakhir ke hujung nyawa. Ketika membuat keputusan untuk menjadi isterinya, 12 tahun lalu, Kjee sebenarnya pasrah dengan apa yang sudah tertulis. Kjee redha dengan apa yang bakal Kjee lalui.




Dua perkahwinan yang lalu, sebenarnya, membuat Kjee serik untuk menjalaninya lagi buat kali ketiga. But Allah knows better. DIA tidak mahu Kjee terus menjalani  sisa2 hidup ini berdua sahaja dengan Nadia.  

Justru Kjee panjatkan doa ke hadrat Illahi agar kami terus bahagia dan kekal hingga nafas akhir.

Terima kasih Abang kerana menerima saya seadanya. Saya jugak begitu. Akhirnya, Abang berjaya bawa saya ke alam rumahtangga buat tahun ke-12.

Dua yang sebelum ini hanya bertahan setakat 8 tahun sahaja. Jadi, apabila berjaya melepasi tahun ke-8, empat tahun lalu, saya cukup bersyukur. Saya  telah berjaya 'meloloskan diri dari sumpahan tahun ke-8'.

Terima kasih Allah.




Wednesday, October 24, 2012

IBADAH HAJI TIBA DI KEMUNCAKNYA





Alhamdullilah syukur.


Jemaah Haji Mula Bergerak Ke Arafah


MAKKAH: Seramai 28,000 jemaah haji Malaysia adalah antara dua juta jemaah haji dari seluruh dunia yang mula bergerak ke Mina dan Padang Arafah untuk berwukuf esok, menyebabkan jalan-jalan utama di kota Makkah sesak teruk.

Pergerakan jemaah haji Malaysia bermula pukul 12.30 tengah hari (pukul 5.30 petang waktu Malaysia), melalui perjalanan sejauh 20 kilometer dengan bas dan dijangka berakhir pada pukul 12 tengah malam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata jemaah haji Malaysia berada dalam semangat yang tinggi kerana inilah kemuncak ibadah haji mereka.

"Saya dapat merasai kegembiraan dan penantian mereka sepanjang 30 hari, ada yang 20 hari lebih, menanti saat-saat berwukuf kerana inilah kemuncak penyempuraan ibadat haji bagi para jemaah kita," katanya kepada pemberita semasa meninjau persiapan jemaah haji Malaysia di beberapa buah petempatan di sini.

Beliau berharap rakyat Malaysia mendoakan agar semua pergerakan dan aktiviti ibadah jemaah haji di Padang Arafah dan Mina berjalan baik dan lancar.

Sementara itu, Pengurus Media Tabung Haji, Mohamad Naser Jaffar berkata 800 petugas Tabung Haji digerakkan secara berperingkat seawal jam 7.30 pagi bagi memastikan segala persedian awal untuk menerima ketibaan jemaah haji Malaysia sudah disempurnakan.

"Cuaca masih panas walaupun hujan mula turun di Makkah sejak dua tiga hari lepas. Kita berdoa supaya hujan tidak turun dengan lebat di Padang Arafah nanti kerana akan menyukarkan pergerakan jemaah," katanya.

Tinjauan Bernama mendapati, ribuan jemaah dalam berihram menaiki bas dan jemaah yang kurang mampu menaiki apa sahaja kenderaan untuk bergerak ke Mina sambil melaungkan "Labbaik Allah Humma Labbaik".

Kawasan lapang di Arafah sudah dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk negara-negara yang menghantar jemaah dan antara perkhemahan terbesar adalah milik Turki, Iran, Indonesia, Pakistan dan Mesir.

Dalam pada itu, kerajaan Arab Saudi juga menempatkan beribu-ribu anggota keselamatan di Makkah, Arafah, Muzdalifah dan Mina bagi memastikan keselamatan seluruh jemaah haji terjamin. BERNAMA

KAU ORANG INGAT AKU TAK ADA DUIT NAK BELI KER?




Ini ke rupa cctv? - ehsan google


Tadi Kjee ke farmasi Health Lane di Taman Melawati bersama Nadia. Dia lebih suka ke Melawati walaupun kat Bandar Rahman Putra ada jugak cawangan farmasi itu. Alasan Nadia, kat cawangan Bandar Rahman Putra tak dapat discount. Kat Taman Melawati tak payah mintak dia orang bagi.

Contohnya tadi, satu tiub kecik cream bibir (bibir Nadia pecah2 sebab demam terlalu panas), harganya RM12++ tapi budak di kaunter beri dia RM10 jer. Okaylah tu. Itu baru satu barang. Tadi Kjee borong macam2 product. So kalau ada discount, kan berbaloi.

Anyway, Kjee bukan nak cerita promokan farmasi ini. Tetapi semenjak dua menjak ni, Kjee cukup panas darah kalau masuk kedai, becoz I will be watched over like a hawk! Maknanya, masuk jer kedai (tak kisahlah farmasi ke kedai serba guna atau yang sewaktu dengannya), salah seorang sales assistant akan perhatikan 'bagai nak telan' dari jauh.

Nak salahkan dia orang pun tak boleh jugak kan sebab akhir2 ni, ramai mokcik2 seusia Kjee yang 'kaki cilok'. Tak paham? Well, biasanya kalau tukang cilok kan budak2 remaja dan muda belia bukan orang tua macam kita. TETAPI inilah trend baru di mana kaki cilok adalah mokcik2 dan juga wanita2 termasuk yang sarat mengandung!




Ini dia akak yang cilok satu karton beer!


Kjee pernah tonton satu video di You Tube satu ketika dulu. Seorang wanita mengandung masuk sebuah kedai (supermarket tak berapa super). Dia tidak tahu tempat itu ada CCTV. Rupa2nya dia bukannya mengandung tetapi dalam baju maxi yang dipakainya ada beg khas hingga menampakkan dia nampak mengandung.

Dia cilok macam2 dan bila orang tak nampak, dia masukkan ke dalam beg khas itu. Kemudian selamba jer keluar. Tapi yang paling kelakar ialah video seorang wanita (bukan Islam pastinya) yang cilok satu carton beer dan bubuh celah kelangkangnya dan dia keluar tanpa sesiapa perasan! Dia buat sebanyak 5 kali dalam masa tak sampai ½ jam, kalau Kjee tak silap! Akhirnya dia ditangkap menerusi kawalan CCTV.

Hah berbalik kepada Kjee tadi dan masa2 lain sebelum ini. Selalunya mereka akan awasi Kjee kalau Kjee masuk kedai itu sorang2. Kekadang Unclepali tak ikut sama sebab tak ada parking. Aisey man, Kjee ni bukan boleh lari pun. Jalan pun pelan jer masuk kedai cam kura2, macam mana lah nak gi cilok barang.

Mula2 dulu Kjee hot jugak tau. Belum sempat kita nak pegang barang, boleh rasa someone breathing down my neck. Korang ingat aku tak ada duit nak beli ker?

Tapi bila dah lama tu, Kjee faham dan taklah naik darah sangat. Kalau tak ada orang ikut, maknanya adalah CCTV yang memerhati.

Kekadang teringin jugak mata ni nak cari kat mana dia orang letak CCTV tu. Kenapa? Hah sebab Kjee nak berdiri depan CCTV tu and blow a kiss. Hehehe

HARI RAYA HAJI DIJANGKA BASAH DAN DINGIN

ehsan google














Sejak dua tiga hari lepas, hujan sudah mula tidak kelihatan di Kampung Sungai Plong, Sungai Buloh. Itu tempat Kjee. Tempat korang Kjee tak pasti. Dah dua hari panas terik.

Tetapi Jabatan Kaji Cuaca meramalkan, it's gonna be a wet Aidil Adha. Banyak tempat akan berhujan di Hari Raya Haji. Jadi, buatlah persediaan secukupnya bagi mereka yang hendak menyembelih lembu Qorban.

Kjee ingat lagi 25 tahun lalu apabila kami, penduduk Au3 Taman keramat nak buat korban lembu pada Hari Raya Haji. Selepas subuh, seekor lembu terlepas dari ikatannya dan lari ke arah bukit di situ. 

Semua kaum Adam pakat lari mengejar lembu itu. Makin dikejar semakin jauh dia daki bukit. Akhirnya, setelah berjam2 mengejar, mereka berjaya menahan lembu itu dan lakukan upacara Korban di atas bukit.

Suatu pengalaman bagi semua penduduk Au3 Taman Keramat. Ketika itu, Kjee tengah sarat hamil dengan Nadia.

Mereka yang dalam perjalanan pulang ke kampung halaman, ingat pesanan ini...keluarga tersayang menanti kepulangan anda dengan selamat.. Salam Aidil Adha.

Dibawah ini, BERNAMA melaporkan ramalam Jabatan Kaji Cuaca.

Hujan Diramal Di Beberapa Negeri Semasa Aidiladha



KUALA LUMPUR: Hujan dan ribut petir dijangka berlaku di beberapa buah negeri semasa sambutan Aidiladha Jumaat ini, menurut Jabatan Meteorologi.

Jabatan itu dalam portal rasmi menyebut, Sarawak akan mengalami ribut petir di satu dua buah kawasan di sebelah pagi dan petang sementara malam dijangka hujan.

Sabah pula dijangka hujan di sebelah pagi dan mengalami ribut petir di satu dua buah tempat di sebelah petang.

Bagi Semenanjung, negeri-negeri seperti Terengganu, Pulau Pinang, Perlis, Kedah dan Pahang akan mengalami hujan pada sebelah pagi dan ribut petir di sebelah petang.

Cuaca di Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Negeri Sembilan dan Kelantan dijangka baik pada sebelah pagi namun hujan di beberapa buah tempat sebelah petang.

Melaka dan Johor pula diramal mengalami ribut petir pada sebelah petang. BERNAMA

AMY TUTUP CHENG HO











Sedih mendapat tahu restoran artis yang menjadi kebanggaan semua sejak 4 tahun yang lalu, kini sudah ditutup. Amy Search pemilik Restoran Chinese Muslim Cheng Ho di Wangsa Maju Kuala Lumpur membuat pengumuman tersebut melalui akaun twitternya. Sila baca sini.

Walaupun sudah lama dibuka, namun Kjee tidak pernah terlintas di fikiran untuk menjamu selera di Restoran itu. Tak tahulah kenapa. Tetapi sebaik sahaja Cheng Ho dibuka, ada sebuah Restoran Cina Islam turut dibuka berhampiran restoran Amy itu. Pelik bin ajaib, restoran itu tidak mempunyai nama.

Restoran tersebut dimiliki oleh satu keluarga Cina Islam yang berasal dari Negeri China. Khabarnya, salah seorang anak pemilik restoran itu belajar di Universiti Islam Antarabangsa. Dia berkahwin dengan orang Malaysia dan keluarganya membuka restoran itu. Malah tukang masaknya pun dibawa masuk dari China.

Bagaimanapun restoran itu ditutup tidak sampai setahun operasinya kerana khabarnya, tukang masak itu terpaksa kembali ke China kerana tidak dapat menyesuaikan diri hidup di rantauan. Wallahualam. 

Kjee sudah banyak makan masakan Cina di hotel2 dan juga restoran tetapi makanan yang dihidangkan restoran itu banyak bezanya. Cara mereka menggoreng sayur pun sukar didapati di restoran lain di Malaysia.  Restoran itu turut menyediakan bilik khas untuk solat. 

Mungkin kerana makanan yang dihidangkan di restoran berkenaan lebih authentic dan ori menyebabkan Kjee tidak berminat makan di Restoran Cheng Ho, dimana tukang masaknya adalah rakyat tempatan.

Tiada ribut tiada angin, Restoran Cheng Ho ditutup. Pasti pengunjung regular restoran itu akan merindui makanan di restoran itu yang khabarnya sedap2 belaka. Mungkin Amy akan mengubah fikiran untuk membukanya semula apabila dipujuk oleh pelanggan setianya? Kita tunggu sahajalah.

Tuesday, October 23, 2012

LASAGNE DAGING SUP TOMATO
































Dah dekat seminggu Kjee teringin nak makan lasagne. Tapi nak yang buat sendiri. Hari makan kat satu kedai, hmmm kureng. UnclePali kata kalau dah boleh buat sendiri, tak payah makan kat restoran. Asyik komplen jer. Hehehe.

Yalah. Macam mana tak komplen kalau harganya mahal tapi rasanya tak berbaloi dengan harga. Tapi ada dua tempat yang Kjee suka sangat. Satu, di Kelab Darul Ehsan dan satu lagi di Alexis, kat Great Eastern Mall.  Kalau tempat lain, hmmm baik Kjee buat sendiri.


sebelum masuk oven
Thai Chilli Flakes

Actually tak lah payah sangat nak buat Lasagne. Dulu Kjee takut gak nak buat. Maklumlah apabila tengok banyak sangat bahan2 yang kita tak kenali terutama sekali keju yang bunyi pelik2. Hehehe.

Anyway, lepas tiga kali buat, hari ni Kjee dah lawan toke. Dah buat ikut cara sendiri. Kjee guna sup tomato Kimball dalam tin sahaja. Dan dua tiga hari Kjee fikir nak buat cara itu. Dan akhirnya, hari ini Kjee beranikan diri. Alhamdullilah senang bah itu! Sama jer rasanya. Tak lari pun rasanya kemana2.

Dan Kjee juga bubuh Thai Chilli Flakes supaya rasanya lebih pedas. Maklumlah tekak Melayu. Kalau rasa masam jer, boleh cepat muak. Tetapi Kjee terlebih bubuh. So agak pedaslah. Lain kali Kjee nak kurangkan.

Tiada resipi tepat untuk lasagne Kjee kali ini. Jom kita intai bahan2nya dan cara membuatnya.





LASAGNE
sumber: pandai2 sendiri

400 gms daging kisar Ramly
1 tin sup tomato Kimball
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang carrot
1 kuib daging
Thai Chilli Flakes (optional)
2 helai bay leaf kering
Instant Lasagne sheet San Remo
Cheddar Cheese - diparut
Parmesan Cheese - diparut
Mozarilla Cheese - diparut

Bahan white sauce
2 cawan fresh milk
4 keping ceddar cheese
1 sudu besar 


CARA:

Dadu bawang besar dan carrot. Bubuh kira-kira 2 sudu besar minyak Zaiton (minyak apa2 pun boleh termasuk minyak joyah dan jenab) ke dalam periuk. Apabila sudah panas, masukkan bawang dan goreng seketika hingga layu (bukan brown). Kemudian masukkan carrot dadu dan goreng seketika. Masukkan daging dan campurkan bersama bahan2 tadi.
Apabila daging sudah nampak kecut, masukkan satu tin sup tomatoKimball dan tambah jugak 1 tin air biasa guna tin Kimball itu. Kacau hingga rata.
Masukkan 1 kuib daging dan 2 helai daun bayleaf kering. Kalau tak ada pun tak kesah kot.
Rendidih guna api perlahan kira-kira sejam. Kalau air kurang, tambah lagi satu tin yang sama. Masak lagi hingga pekat. Sejukkan seketika. Kjee tak bubuh garam sebab sudah cukup rasanya. Kalau korang rasa tak cukup, boleh tambah sedikit garam.
Oh ya Kjee bubuh jugak Thai Chilli Flakes. Saja nak rasa apedas. kalau korang tak suka, tak payah bubuh.

Untuk white sauce, Kjee panaskan 2 cawan susu segar low fat. Kjee masukkan 1 sudu besar tepung gandum dan whisk pantas. Kemudian masukkan 4 keping cheese dan terus whisk sampai semuanya larut. Tepikan.

Sediakan baking dish. Kjee guna pyrex yang bujur. Lupa lak nak tengok saiznya tadi. Ambil dua senduk nasi sos daging tomato tadi dan letak di bahagian bawah baking dish. Disusuli pulak dengan satu senduk white sos. Kemudian disusun kepingan lasagne sheets diatas white sos. Ulang hingga 4 lapis. Bahagian atas sekali sos daging. 
Kemudian taburkan keju pilihan. Kjee bubuh tiga jenis keju iaitu parutan cheddar, parmesan dan mozzarella.

Bakar dalam oven suhu 180 selama 45 minit. Kjee guna api bawah sahaja. Nampak agak rentung sebab Kjee tersilap suruh Unclepali bubuh suhu 200 darjah. Tapi rasa okay.

Masa nak hidang, taburkan sedikit parmesan cheese kalau suka.

NOTA: SOS DAGING BERTOMATO INI BOLEH JUGAK DIGUNAKAN UNTUK SPAGHETTI BOLOGNAISE. SEDAP DITAMBAH BEEF BALLS. 








Monday, October 22, 2012

SAMBALPAP SEDAP TAU!

Bab kelim, hancus! Ahhh janji sedap!!



Apa hal korang sengih2. Hari ni Kjee buat sambalpap. Selalu buat karipap tapi oleh kerana hari ni Kjee buat  inti sambal tuna, maka Kjee namakan ia Sambalpap. Salah? Hey sambalpap sedap lah!!

Okaylah kalau korang tak suka, Kjee gostan baliklah. Doh Karipap ini Kjee dapat dari blog Life Is Beautiful yang khabarnya ambil dari blog Tun Telani yang jugak amik resipi ini dari blog embunrosaliza. Kjee memang suka makan karipap. So kalau terjumpa resipi baru, Kjee pun excited nak cuba.

Satu ketika dulu Kjee pernah diberitahu oleh seorang teman, kalau nak kulit karipap yang rapuh dna lembut, kena panaskan minyak yang dicampur dengan sedikit marjerin. Justru apabila Kjee nampak entri karipap ini yang dibuat oleh Nani, Kjee pun mulalah menyibuk kat dapur.

UnclePali suka sangat. Dia kata sedap. Sedap inti ke sedap kulit? 





Kjee ada tip bagi mendapatkan kulit karipap yang licin tidak mengerutu semasa dan selepas menggoreng. Suhu minyak amat penting. Kalau chef2 omputih, dia orang selalu guna alat pengukur suhu direndamkan dalam minyak panas sebelum menggoreng.

Ek eleh...kita orang Melayu lagi terer. Tak payah alat2 pengukur suhu. Hanya ikut naluri. Panaskan jer minyak. Apabila dirasakan sudah cukup panas, masukkan karipap atau sambalpap perlahan2 ke dalam minyak. Tunggu seminit dua, pastu cepat2 perlahankan api 

Untuk gorengan kedua, api jugak tidak boleh besar. Tapi perlahan sangat pun tak boleh sebab karipap akan 'makan minyak'. So sendiri kena pandai adjust. Tengok karipap opps sambalpap Kjee licin jer permukaannya.

Inti karipap korang buatlah sendiri yer. Masing2 ada caranya.

Kjee bagi resipi doh yang Kjee ambil dari blog Life Is Beautiful. Terima kasih Nani.

Gambar paling bawah sekali tu korang jangan ketawa tau. Ada nama khas untuknya. Tengoklah sendiri. Hehehe.







BAHAN2 UNTK KULIT KARIPAP

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin (Kjee guna Daisy)
½ cawan minyak (Kjee guna minyak sunflower)
¾ cawan air 
secubit garam


Panaskan minyak dan marjerin dalam periuk. Apabila sudah cair marjerin, padam api. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit ke dalam minyak guna garfu.
Kemudian apabila sudah sejuk sikit, masukkan air yang telah dicampur garam. Uli perlahan lahan hingga menjadi doh. Kemudian perap kira-kira ½ jam.
Kemudian mulalah buat karipap.





Ini sambalpap Batu Belah Batu bertangkup! Kahkahkah



AIR MATA MEOW?






Korang suka tak minum air mata kucing? Masa kecik Nadia panggil Air Mata Meow. Kahkahkah. Kjee selalu heran kenapa mahal sangat orang jual air ni. Kat Group Base, Sri Damansara, satu gelas rm2.50.

And then satu hari Kjee tersinggah kat satu kedai sinseh kat PJ. Fullamak mahalnya mata kucing kering ni! Sekilo RM60. Patutlah dia orang jual mahal sangat kan?





So Kjee pun rembatlah sepeket. Harganya RM18 untuk 300 gram. First time Kjee beli. Tapi Kjee masih ingat ada pakcik tu dulu ajar Kjee camner nak masak air ni.

Cuci bersih2 pastu rebus guna air yang agak banyak. Anggaran dalam 1 cup mata kucing kering ni, air bubuhlah 4 cup. Rebus bubuh gula Melaka atau gula merah ikut suka korang.






Apabila mendidih, slowkan api, kemudian rendidih lagi sampai puas hati mata kucing tu dah lembut, Sejukkan, bubuh dalam gelas, bubuh ais dan tunggu apa lagi kan?

Sedap minum di hari panas. Macam cuaca sejuk sekarang, tak payahlah yer.

Boleh simpan lama selepas direbus dalam peti ais, selagi penghuni rumah korang tak habiskan. Hehehe.




Sunday, October 21, 2012

KLCC TIKA MALAM























Dah banyak kali kalau keluar malam, UnclePali akan melencung ke KLCC untuk melihat water display (air pancut?) yang menarik ini. Tetapi seringkali kami pulang kecewa.

Tetapi malam ini, memang rezeki kami untuk melihat water display ini. Sayang tak bawak kamera. Ini sahajalah yang dapat Kjee rakamkan dari dalam kereta menggunakan my Samsung Advance.

HARGA ROKOK NAIK MULAI 22 OKTOBER 2012







 Bila lagi nak berhenti? Sayangi kesihatan anda dan mereka yang anda kasihi, sekeliling anda! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...