Tuesday, January 1, 2013

2013 DAH TIBA...MOGA MALAYSIA TERUS AMAN DAMAI

Last nite selepas a light bubur nasi dinner at Kak Mah Tomyam, Kampung Baru, UnclePali tanya nak tengok bunga api kat mana? Kjee senyap jer tunggu Nadia bersuara. Of late kalau nak kemana2, she has final say cos dia tengah final exams. So kalau dia kata nak balik sebab nak study, Kjee dan UnclePali follow.

Tetiba Nadia bersuara... gi Putrajaya best ke? Ewah...orang mengantuk disorong bantal. Kjee punyalah happy. UnclePali pun berkira2 dalam kepala nak cari jalan ke Putrajaya. And then we were on the way.

Kami ni, sejak dulu lagi kalau nak kemana2 tak pernah plan. Plan mesti tak jadi. Even kalau pergi outstation. Malah, kami pernah pergi Kuantan sehelai sepinggang. Sampai sana terus cari hotel. Malam gelabah pergi shopping baju tidur dan baju pakai esoknnya untuk balik. It was so funny sebab saiz Kjee kan susah nak cari!


On your mark, get set


GO!!!!!






Mata2 in the 60's




Ahli kelab Basikal Klasik



Postman in the 80's


Sepanjang jalan ke Putrajaya malam tadi, traffic was smooth. UnclePali mula risau...jangan2 sambutan Tahun Baru dah kensel. Hehehe.

Then kami sampai. Punyalah banyak kereta! Two more hours to countdown. Nak park kat mana, tanya UnclePali. Dia terlupa nak bawak wheelchair so nampaknya we all kena park dan duduk dalam kereta saja. Kalau kawasan yang kami nak pergi jauh and luas, UnclePali memang insist Kjee naIk wheelchair.

So UnclePali cari parking. Setelah dua round tak ada, kami teruskan perjalanan keliling Putrajaya. And then kami nampak ramai orang naik basikal. Kjee rasa dalam 1,000 orang baik remaja dan yang dewasa termasuk perempuan dan kanak2!!

I saw ada seorang wanita yang maybe usianya pertengahan 20-an, mengayuh basikal sambil baby nya yang berusia dalam lingkungan beberapa bulan tidur nyenyak dalam bakul di bahagian depan basikal! Sayang sangat UnclePali tak sempat nak snap gambar.






Hebat anak Malaysia!




UnclePali snap gambar abang ni sebab kesian tengok dia excited sangat.

I was more excited apabila nampak sekumpulan pengayuh basikal tua. Rupa2nya mereka dari Kelab Basikal Klasik! Ada dua ahli kelab itu yang mendapat perhatian kami iaitu seorang 'posman' guna basikal lama dan juga seorang anggota 'polis' yang berpakaian era 60-an.

Banyak lagi events macam pertunjukan pentas artis. Nadia kata ada Jamal Abdillah, M Nasir dan lain2. Tapi kami tak minat nak tengok.





Masa ada 1 jam lagi nak pukul 12 malam. Kjee dah penat. Ajak UnclePali balik sebab keadaan semakin sesak. Dengan hati yang berat UnclePali pun drive balik. Tapi dalam perjalanan pulang kami nampak banyak kereta berhenti di tepi highway. Kjee terus suruh UnclePali berhenti. Dia orang ni mesti dah biasa tengok bunya api dekat situ!

We were lucky. Tak sampai 10 minit kami bersorak riang bersama orang lain melihat letupan bunga api di sekitar Kuala Lumpur.

Habis bunga api, kami bergerak pulang dan sangkut jam. Sampai rumah jam 2 pagi. Quite an experience! Next year nak ronda lagi!

SELAMAT TAHUN BARU 2013!

All pix by UnclePali.

.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...