Tuesday, February 19, 2013

20 TAHUN KERANA LAMBUNG BAYI!




Dua puluh tahun sahaja? Tak ada sebatan ker? Bukan kah undang2 Malaysia begitu keras pasal penderaan keatas kanak2.

Apapun, kita doakan adik Mohamed Hareez Mohd Zamri selamat. Mujurlah usianya terlalu muda untuk mengerti apa itu trauma dirinya dilambung dengan begitu kejam sekali oleh pembantu rumah yang digajikan oleh ibu bapanya.

Yuliana, 23, mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan menghempas dan menganiaya Mohamad Hareez.

Video yang ditayangkan di Buletin Utama TV3 dan juga dimuatnaik di internet telah menimbulkan kemarahan seluruh rakyat Malaysia.

Apa reaksi rakyat Indon? Tiada reaksi? Biasalah kan!


22 comments:

Anonymous said...

saya hati saya tgk adik Hareez diperlakukan seperti itu..Semoga adik Hareez dilindungi Allah...Amin

||Sis aLeaSaRa|| said...

Assalamualaikum.kak Jee.Itulah salah satu sebab beberapa tahun lepas,saya memilih untuk berhenti bekerja di MAS,KLIA semasa melahirkan kembar.Bagi saya kerja boleh dicari.Saya tidak pernah percayakan sesiapa untuk menjaga mereka.Rasanya 'sudah cukup sudah' Malaysia terlalu baikkkkkkk dalam urusan pengambilan bibik dll

http://born2touchurheart.blogspot.com/2013/02/mhi-tv3bayi-dilambung-amah-masuk-icu.html

Anonymous said...

kenapa Malaysia tak mintak kerajaan Indonesia tanggung kos rawatan adik hareez sehingga dia betul2 disahkan sihat dan xder apa2 komplikasi lagi kan.....lagi byk kes dera mcm ni yg kerajaan indon kena bayar maybe sedikit sebanyak boleh buatkan mereka pikir nak antar rakyat dia org yg tak sihat tuk keje kat malaysia....

rakyat malaysia sgt baik..xder pun nak buat rusuhan atau mengamuk bila kes rakyat indonesia dera anak rakyat malaysia...cuba kalau rakyat dia org kena dera ...confirm huru hara lagi la kat kedutaan malaysia kat indon kan...kena balik taik lagi la......

Norasiah Nasir said...

rasa nak lambung je dia...

mmg la kak jee..time kita ni..tudiaaa..indon mari kutuk la..
demand..cer kes ni..apa kata duta depa..


shhhyyhhhh la kan..

huh !!! geram la kak jee..

RINDU MAMA...semasa ada dihargai,setelah tiada jangan ditangisi said...

Salam kak jee,memang senyap je...cer rakyat malaysia yg buat mcm tu...bako bendera kita dah tentu..lepas tu habis rakyat kita nak direjam ngan buluh...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Kalau urg msia yg bt bgtu..kompom org indon bt rusuhan ramai2..bentang banner memaki hamun. ..skrg ada tak org kita g bt rusuhan dpn pej kedutaan indon..byk dah kes amah indon ni bt jenayah mncuri mndera lari dr majikan menipu..tp kerajaan tak bela pn kita.bt repot polis teda pa2 pn tindakan terhadap mereka..mlhn g keja lg tmpt lain..majikan pn akn d kena kn denda byr 250 jika amah lari dr majikan or keja x abis tempoh..

MamaFaMi said...

Salam Kjee...

Dup dap dup dap jantung kita masa tengok video tu. Antara marah dan kesian kat baby tu. Apalah dosa budak tu, bukan dia nanges apa pun. Harap-harap baby tu tak ada apa-apalah hendaknya. Teruk gak dia baling tu. Kepala baby kan lembut... Heyyy geramnya kitaaa!

shidah said...

tp kan, mmg sah2 la pompuan maid nih salah. tp tgk dia mmg mcm takde perasaan langsung kan. kalau ikut berita yg dilaporkan, masa jatuh hukuman pun kata dia nih cam kayu, tanpa apa2 perasaan. apalah agaknya yang ada dlm fikiran dia, sejarah hidup dia ke. berita kata dia nih ibu beranak dua. haiii... ntah lah.. donia... oh donia....

Grand Dish Cafe said...

Salam K.Jee..hukuman yg diterima adalah tidak setimpal sebab kita tak tahu apa yang bakal berlaku kepada anak tu pada jangka masa panjang..
Apapun sepatutnya hukuman bagi yang mendera ni mestilah disertakan dengan sebatan sekurang2nya 10 sebatan. Baru diaorang rasa pedihnya kena pukul tu macamana.

siti sabri said...

Kak gee..menteri indon dan rakyat diorg wak diam je bila kes gini..sepatutnya media kita sentiasa ulang tayang kes gini..bia mereka tak demand nk gaji mahal...menteri kita pun kena cerdik jgk..bila kes gini terus lah mitak gaji diturunkan...bukan ape,sy cuma nk hak kita rakyat malaysia lebih terbela dn xdibodohkan oleh puak indon.

Anonymous said...

org2 indon disana engak mau bikin demo taik ke.. kan indon ni suka main taik... lagi bagus kalau disebat 20 kali sebatan

siti farishah An said...

indonesia sibok nak request macam2 untuk pengambilan bibik ke sini. dahla baya mahal2, anak kena lambung pulak tu. nasib tak baik..

bukan semua bibik indon tu tak baik, bibik indon abg saya setia betul, dah 6-7 tahun kerja ngan die, memang nasib la kalau dapat bibik yg tak baik

juju said...

kakjee...dari sy gajikan indon baik sy hantar nursery atau org sini yg jaga....sy mmg xpercayakan pembantu indon 100%...banyak da berlaku ....huhhh

Anonymous said...

Salam....Betul tu Kak Jee..sepatutnya dikenakan sebatan...masuk penjara 20 tahun...makan free...kerajaan Malaysia kena tanggung....bila dia keluar dari penjara siapa nak tanggung tambang balik dia? Kerajaan kita juga ker?

Anonymous said...

BIG NO NO TO MAID INDON. SUSAH SENANG JAGA SENDIRI DAN SANGGUP BERHENTI KERJA.

Kjee said...

20 tahun lagi, adik Hareez dah berusia 20 tahun. suruh dia tunggu depan jel bila pompuan gila ini dibebaskan. lambung balik pompuan tu sampai koma!!!!!

Anonymous said...

Setuju dengan cadangan kak jee tu....biar pompuan gile ni plak rasa mcm mana kena lambung, kena simpan video tu sampai adik Hareez beso, biar dia tgk, pastu buat kat pompuan gila tu sama mcm tu gak......siapa sokong

shaty said...

KERAJAAN MALAYSIA memanggggggggggg BAIK dan BERHATI LEMBUT. TAk cayerrr ??? Ni antara buktinya. Tak ada lerr nak buat surat bantahan ke .. aduan ker .. nyatakan secara resmi dan mohon kerjaan INDON bertanggungjawab atas tingkahlaku rakyatnya etc etc .. AT LEAST PERKETATKAN lah peraturan kemasukan amah INDON ni ... dan rakyat kita pun BAIK juga .. demo-demo macam orang INdon buat tu .. tak main le. Semua akur je :( ..

Anonymous said...

actually, in reality hukuman itu hanya 15 tahun sebab ianya berjln serentak, lepas tolak satu pertiga lagi for good behaviour, she may only served less than 15 years!!! sepatutnya bagi maximum sbb baby boleh mati jika di lambung dan di goncang sebegitu rupa! i hope d maid rots in prison! org msia baik, tak demo macm indon tak sedar diri!

Anonymous said...

indon taik.. tak lama lagi hancur semua rakyatnya.

Anonymous said...

betul, PATUT bagi sebatan bagi rasa kesakitan baby tu.. and kesedaran bagi pendera kanak2 yg lain...setakat masuk penjara, kita dok tanggung makan minum diaorg buat ape..tak payah banyak sebatan, 3 sahaja dah bole koyakan kan kulit,azab sebatan equals to kesakitan yg dibuat pada baby hareez...semoga baby hareez sehat dan tiada kecedearaan yg bole memudaratkan fizikal dan mentalnya...amin

Anonymous said...

Kak Jee,

Undang undang malaysia tidak begitu keras kalau melibatkan kanak kanak.

kalau kak jee tengok seksyen 3 akta kanak kanak tu, penjara paling lama pun 10 tahun je.

anak saya sendiri, patah kakinya dipulas pengasuh masa baby, pengasuh mengaku bersalah, kena denda 5000 je. tak de penjara langsung.

akta kanak kanak kita tak cukup kuat.

banyak kes deraan kanak kanak, pendera hanya lepas dengan membayar denda sahaja.kecuali yang melibatkan kematian atau kecacatan kekal.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...