Wednesday, February 27, 2013

PERIA KATAK UBAT DIABETES?




Lebih elok kalau dibuat ulam mentah


Betul ke orang kata sayur2an pahit seperti peria kata boleh jauhkan diabetes? Wallahualam. Tapi sayur ini memang favorite Kjee. Tadi Kjee buat tumis biasa jer peria katak dan sotong ni. Resipi yang semua boleh 'hentam sajalah labu'.


Dan eloklah tu kalau ia boleh kurangkan glukos dalam darah sebab kita dah pun join grup yang terkena diabetes. Tapi alhamdullilah reading glukos Kjee within control. Tiap2 pagi cucuk jari cek darah.


Anyway, kalau peria tidak boleh turunkan glukos dalam darah, takkan ahli farmasi di Healthlane suruh Kjee minum bittergourd tea. Bittergourd tu, peria lah dalam bahasa Inggeris.

Tapi teh ini taklah pahit. Biasa2 jer. Kjee memang gemar makan benda2 pahit2 especially dark bitter chocolates....oppps sekarang dah tak boleh....I mean tak boleh makan banyak2. Sikit2 jer. Hehehe.


Teh Peris. Beli kat Health Lane Farmasi. RM26

6 comments:

Unknown said...



salam kak jee, sayapun baru sebulan kena dibetis. My glucose level sekarang terkawal. Sayapun makan peria disamping ubat hospital. Bila saya makan peria, glucose level turun or maintain saja especially bila makan yang manis-manis. Memang berkesanlah kak jee.







Suzie said...

Kak jee kat kawasan batu kurau Ada pucuk setang ,mmg pahit , klau rebus dlm periuk pahit tu Akan lekat. Selalu kami makan mentah atau celur guna air panas dlm dulang.

syam putra said...

as-Salam Kak Jee,

saya Razi.
nak tau la apa brand teh peria yg K Jee minum tu? mana nak dapat teh tu?
nak gak mncuba. thanks :)

Kjee said...

salam Razi. Kjee beli jenama Gallen di farmasi Health Lane. RM26 untuk 30 uncang.

Sharz said...

saya pon suke makan peria katak nie...selalunye mak masak goreng campur telur je..tak pernah lagi masak dengan sotong macam kat atas tue.. :)

Anonymous said...

beli jer kat pasaraya mydin ... rm 10 jer ... lepas minum 1 jam cuba test glucose ... turunnnn .. 1 point ... bergantung pd individual reaction juge ..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...