Pages

Thursday, April 18, 2013

BETUL BETUL BETUL


14 comments:

Ibu Amirul said...

Setuju....

norhidana miswan said...

hehehe ramai yg mcmtu kak gee

Anonymous said...

setuju sesangat kak gee. tambah2 part no 2 tu, kakitangan kerajaan. gaji naik, elaun dapat, setiap permintaan menerusi ceaupecs ditunaikan tp apa cara diarang balas jasa kerajaan? kerja malas (ada yg tak pergi kerja langsung sepanjang tahun), kerja sambil lewa (masa makan lebih byk dri masa kerja 6.5:2.5) t/jawab tak buat, bila malas tolak/buang byk permohonan rakyat. kata tak layak/tak der mudah.... tu pun kerajaan nak tambah lg peluang pekerjaan dan naikkan lg gaji. hebat sungguh!

Anonymous said...

biasa la tu...org yg buat salah akan tuduh org lain salah untuk cover pekung sendiri...kasi buang parasit mcm tu menyusahkn org n merugikan duit rakyat bg gaji kt depa

KuNanGKuNanG said...

setuju sangat2 kak...keje ngan kerajaan..gaji kerajaan bagi..leh melancong sana sini, shopping itu dan ini..tp ttp gak cakap barang mahal, gaji sikit..habis yg diorg dok perabis ke macam2 benda tu duitnye dtg dari mane ye?turun dari langit kot.geram btl tgk sesetengah manusia yg xpandai bersyukur ni.asik merungut xhabis2 dan salahkn org lain.

Anonymous said...

betul betul betul kakjee kebanyakannya kamcing dgn bos,bos pulak org kuat umno ,meting sana meting sini

mami said...

tu jenis tak reti bersyukur tuh...

Anonymous said...

kita jangan suka buat 'generalization', saya sendiri berbelas tahun dari swasta dan kini berkhidmat dengan kerajaan, benar ada seperti komen di atas terutama yang dah lama sangat bekerja dan berada di zon amat selesa - (hardcore), tetapi ramai juga yang berkhidmat dengan cemerlang dan melahirkan hasil penyelidikan dan patent yang amat membanggakan, pokok pangkalnya keikhlasan diri bekerja kerana Allah tidak kira yang kerja dengan kerajaan ataupun swasta atau pengurus rumah tangga...

Anonymous said...

ya setuju; tak adil kalau buat 'generalization' mcm tu, tapi saya sendiri kalau ada 10 pengalaman dgn pihak gomen servant...9 darinya yg mcm di atas... hanya satu yg boleh diterima

Apapun, back to basic, kerja kerana Allah

Hana Maroo said...

sbb SESETENGAH golongan yg bekerja ngan kerajaan ni dah terlalu senang.... byk benefits yg dpt. yg kat swasta ni, mcm2 kena bekerja keras, x byk dpt subsidi itu, ini... x pernah ssh....

Tie said...

Tak semua orang kerja kerajaan gitu.

Ramai juga bekerja dengan swasta yang hidup mewah, berjaya kerana ditaja kerajaan semasa belajar dulu, tapi masih lagi tak puas hati dan tak berterima kasih.

Harga ayam naik ke rm8 sekilo dia bising walaupun dia mampu beli berpuluh2 kilo sekali gus, Tak sedar dia bayar beratus untuk sekali makan di restoran, cuti2 luar negara lagi, belaanja barang2 kehendak, bukannya keperluan.

Orang macam ni tak reti nak bersyukur.. Nak percuma segala. Even pahala pun kita kerja usaha, bukan Allah nak bagi free..

Kebanyakan orang kerja swasta (kebanyakan.. bukan semua), amatlah sombong. Sikit2 nak kutuk kakitangan kerajaan. Nak salahkan kerajaan.

Mereka lupa diri. Kalau kita kata mereka berjaya kerana dpt bantuan dari kerajaan secara tak langsung, mereka kata itu dah tugas kerajaan. Tapi kalau kerajaan bagi pitih bantuan (mereka tak layak dapat), mereka kata tu duit rakyat..

Anonymous said...

kak jee, saya bg contoh paling dekat, saya ada 9 beradik, 3 lelaki 6 pompuan. Kakak no 3 je keja gomen, yg lelain swasta. 3 abg semua berniaga sendiri. Mmg sgt beza dr segala segi. Cara kerja, pemikiran & pembawakan...

Kakak no 3 hantar & amik anak sekolah setiap hari, 4 anak dia dr 2 sekolah yg berlainan. Nanti ptg sekolah agama pulak. Anak2 abg saya semua naik van sendiri, sgt independent.

Tghari waktu lunch start pkl 12 dia boleh belajar jahit kat kedai jahit dekat2 dgn opis dia sampai abis diploma jahitan. Lps tu amik partime jahit. masa kerja boleh siapkan jahit sembat tulang belut gitu...

kalau banding kami yg swasta, waktu lunch tghari tu lah nak makan, solat, kdg nak pegi bank semua masa tu.

Kakak saya yg no 3 merata tempat dia pegi, bila meeting je kat mana2 boleh angkut satu famili mcm bercuti pulak. kdg ada rasa envy jugak... ya betul rezeki masing2..

peace...

Anonymous said...

salam kjee xsemua xbgus depend person tu juga tp apa yg saya lihat klu orng tu mls or wat mmg dh sifat smulajdi sesorng tu. kdng2 yg kerja swasta lg la kjee yg kje bank kita call nk diorang problem kita diorng boleh kurang ajar jawab ' u know wat ur prob?? bodoh x orng tu ikut ati mmg nk maki tp biar. kat sini jgn laaa kita ni nk ambik ksmptan dgn kmlasan sndiri n kekurang ajar! sbb korang tu mkn gaji :-p

Anonymous said...

Salam...sy kakitangan kerajaan..mmg sedih baca penyataan di atas! Sy cikgu...rumah sendiri siap sy panggilkan org bantu mngemas sebulan sekali..syukur suami dan keluarga memahami, kdg masak apa yg tercapai sahaja, masa sy di sekolah punch card 6.45 pagi dan pulang paling awal sekitar 4.00 ptg! Cuti sekolah, marilah tengok sy buat apa di sekolah..kelas ttp on, tugasan menanda buku latihan, pibg yg perlu dibereskan segera. Sy mngajar ting 3 & 5..perjuangan setiap tahun Allah saje yg tahu..apabila keputusan diumumkan, kelas penuh dr jam 9 hingga 1.10 pm, ramai ibu bapa dan pelajar mencari hingga ke kelas..menitis juga air mata atas ingatan mereka.. Apa lagi yg boleh menutup mulut org..saya fikir wpun gaji tiga ribu kerja lah seperti gaji 15,000 sbb sy yakin, Yg Maha Melihat itu pasti ada bersama saya. Kdg kecewa dgn sikap org yg mengata..klu sy kongsikn pelajar India pun dtg dan tido di rumah sbb ketakutan utk mghadapi peperiksaan, sekarang apabila mereka bgelar doktor..ttp menziarahi sy..alangkah bersyukurnya saya..apa lagi yg saya cari, pujian manusia atau ingatan dan kasih sayang anak didik saya!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...