Pages

Friday, April 26, 2013

KARI AYAM DENGAN ULAM DAN IKAN KERING MASIN





Kari ayam lagi!! Kjee ni kan kalau nak boring sangat tak tau nak masak apabila ada stok ayam dalam fridge, mesti nak masak kari ayam atau rendang ayam Kelantan. Tak taulah kenapa.

Tapi pagi tadi Kjee plan nak buat Sambal Goreng Pengantin. Kalau korang orang Jawa mesti tau apa lauk tu. Sedap sangat. Memang tak boleh jumpa kat restoran punya tau!

So lepas balik bekfas dengana UnclePali, dalam otak dah set nak buat sambal goreng. Tapi apabila sampai rumah, tengok dalam bakul bawang, ada sebiji jer bawang. Kalau buat sambal goreng bawang mesti banyak.

So kensel dan guess lauk apa yang menjadi pengganti? Kari Ayam lah!!








Kari ayam sedap sangat kalau dipadankan dengan sambal belacan, ulam2 yang dipetik sendiri dan jugak ikan kering masin yang biasa ataupun jeruk. Mujur ada sambal belacan berbaki kelmarin yang Kjee simpan dalam peti ais. Ulam kami hari ni, timun Jepun dan pucuk daun gajus.

So itulah rezeki kami tiga beranak untuk lunch. Masih ada berbaki untuk dinner. Kalau rajin nak buat Roti Jala. Tapi....kalau rajinlah...kat luar mendung, so macam tak berapa rajin. Hehehe.





2 comments:

norzila said...

memang sedap tu kak je..lagi kena sambal belacan ulam..cukup sangat dah tu..ikan masin lagi..wohhh

Anonymous said...

Kak Jee memang teramat sedap. kari ayam ngan ulam2, tapi ikan asin tu tak leh makan selalu..nanti tekanaan darah tu terus naik.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...