Pages

Wednesday, April 24, 2013

SEJAK TANAM MISAI....

My two jantans!

Snowy dah tak reti nak main jauh!!!






Ingat tak hari tu Kjee bagi petua camner kucing kita tak sesat balik rumah especially kalau kita baru pindah rumah? Baca sini. 

Oleh kerana Kjee sibuk sangat mengemas setelah berpindah ke rumah baru, Kjee terlupa nak gunting sikit misai Snowy, Ginger dan CheeTam dan tanam.

Tapi, Sabtu lepas, Kjee nampak Nadia ambil gunting sambil kejar Snowy, Ginger dan Cheetam satu rumah. Rupa2nya dia dah boring tengok Kjee stress apabila Snowy lambat balik rumah. Ginger dan CheeTam tak pernah ada masalah. Actually dua2 tu tak suka keluar.

Nadia pun gunting dua helai misai Snowy, Ginger dan CheeTam lalu tanam di halaman depan rumah. Kjee tak benarkan Nadia gunting lebih dari dua helai sebab tanpa misai, kononnya nanti kucing tu jalan senget. Misai itu macam feelers atau GPS dia orang. Hehehe ntah betul ntah tidak.


Ini hobi Ginger. Relax pandang ke luar

So, sejak Nadia tanam misai ketiga2 ekor anak meow Kjee, Snowy dah tak reti nak pergi main jauh2. Setakat berlegar2 depan halaman rumah dan masuk balik!! Success!!

Walaupun Kjee dah lama tahu petua ni tapi tak pernah buat. Happynya Kjee apabila pintu terbuka luas, Snowy hanya jeling jer. Kalau tidak, sepantas kilat dia dan CheeTam akan menyerbu keluar masa kami tinggal rumah lama.

Hahaha tapi kesian jugak tengok Snowy. Macam monyok jer dan dah tak reti nak keluar. Tapi suka tengok dia berkejaran dengan CheeTam dan Ginger dalam rumah.

Ada beran mau coba?


Cheetam yang camera shy

9 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Jee pindah rumah lagi ke???

urmmm.. macam nak buat kat kucing sy lah, asyik merayau ajer kerjanya, hihihi..

.::cik lin::. said...

kak Gee...cheetam tu dah lain kan bila besar ni...cantik pula bulu dia.

Dunia familyku said...

salam kak jee huh suspen baca tajuk ingat kucing kak jee namanya misan mati pastu tanam...hahah bole buat kat kucing kakak saya macam ni

Johari Stan said...

salam kak jee,topik yang menarik....kat pondok kami
ni lain pulak ceritanya si mok,tamby,brown,comel,
grey,shib,tomoy dan cik puteh selalu je bawa balik kucing sesat kat pondok kami..harap2 murah rezeki
kami...

Anonymous said...

Confirm saya akan buat kat anak2 meow saya petang kang :)

Johari Stan said...

salam kak jee,topik yang menarik...tapi kucing2 kat
pondok kami ni lain ceritanya...si mok,brown,tamby,
fluppy,comel,blaky,grey,shib,tomoi dan cik puteh ..selalu je bawa balik kucing sesat ...agaknye kucing2 ni pun tau ''semangat prihatin ''

Sumijelly Sumi said...

ada lagi 1 petua juga......

ukur guna tali panjang kucing tu.. pas tu tanam..

tu pun nak elak dia lari jauh dan tak pulang...

entah..dulu2 masa duk rumah setinggan pernah wat gitu.. ada gak bela kucing dan ukur... x ingat la pulak dia ilangker tidak..hahaha..

tapi rasa dia x lari jauh kot...

sbb citer dah lama.. 20 tahun yg lalu...hahahah

Sumijelly.com

intandayani said...

kalau rumah apartment cne lak tu k.jee?sy ni kalau nak bukak sliding door tu terpkse krg yg bsr2 dlm cage.tp kesian dorang asyik berlegar dlm rmh.kang lepas takut jatuh rmh tgkt 7..

Serli Ahzari said...

I am pleased to visit and read the article above, ... I hope you also visit my website and read my article also, thank you

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...