Pages

Monday, May 27, 2013

CHICKEN CHOP ALA HAILAM... EH YA KER?




Apa beza Chicken Chop Hailam dengan yang Western (western sangat lah tu) yang selalu kita makan kat kedai ataupun buat sendiri di rumah?

Hmmm ada beza. Satu jenis, sosnya dituang keatas ayam yang telah dipanggang ataupun goreng. Jenis Hailam pulak lepas grill atau goreng, dimasukkan ke dalam sos yang telah siap. Dan dimasak seketika.

Itulah yang Kjee rasalah. Mungkin salah. Tapi Kjee buat semalam dan Kjee dapat rasa hampir sama macam yang Kjee makan masa kecik2 dulu. Masa tu arwah bapak suka bawak kami ke Rest House untuk makan Western Food. Tapi tukang masaknya Cina Hailam.







Semalam, Kjee tetiba teringat nak makan Chicken Chop ala Hailam ni. Resipi tak tau nak cari mana. So kena pepandai adjust.

Chicken Chop ori Hailam, selalunya guna cendawan butang (dalam tin) didalam sosnya. Kjee jarang sangat simpan stok cendawan butang dalam tin. So semalam Kjee decide buat jer guna blackpepper.

Bahan2 yang Kjee gunakan untuk buat sos ialah 1 sudu besar butter, 2 sudu minyak jagung, 1 sudu besar tepung gandum, 1 sudu sos tiram, 1 sudu sos cili, 1 kiub ayam, 1 cawan susu segar, 2 labu bawang besar (potong bulat), 1 labu bawang putih dan lada hitam kisar secukupnya.

Kjee rasa kalau tak bubuh susu segar pun okay jugak. Guna air biasa jer. Kjee guna susu low fat HL. Rasa macam manis sikit. Lain kali kalau buat tak mau bubuh susu segar. Air yang diguna, Kjee adjust untuk sesuaikan dengan kepekatan sos.

Kjee guna setengah ekor ayam yang kecik. Cuci bersih2, potong dua dan dibubuh sedikit lada hitam dan garam. Lepas tu Kjee panggang guna grill pan atas dapur hingga tiga suku masak. Kjee juga grill bawang putih. Caranya Kjee ambil satu labu bawang putih. Kjee potong dua tanpa buang kulit dan Kjee telangkup bahagian yang dipotong atas grill pan bersama ayam. Kalau kita bakar ayam dalam oven, letak jer di sisi ayam. Lihat gambar bawah yang Kjee google. Semalam lupa snap.





Untuk buat sos, Kjee panaskan butter dan minyak jagung. Bila butter dah cair, Kjee masukkan bawang besar yang Kjee dah potong bulat2. Kasar2 sikit tak per. Orang Hailam guna banyak bawang besar.

Apabila bawang dah layu, masukkan tepung dan goreng sampai agak brown sikit. Pastu bubuh air (Kjee bubuh susu). Masukkan jugak chicken cube, sos cili, sos tiram dan lada hitam. Masak hingga kuah pekat. Rasa.

Kjee tak bagi kuah tu pekat sangat sebab Kjee nak masukkan ayam yang sudah dipanggang ke dalam sos. So Kjee adjust bubuh air supaya sos cair sikit.

Kemudian masukkan ayam yang telah dipanggang ke dalam sos dan biarkan ia reneh kira-kira 10-15 minit. Kjee jugak picit keluarkan isi bawang putih yang telah dipanggang ke dalam sos. Kalau rasa sos pekat, boleh tambahkan lagi air panas, masa ini.

Kjee padamkan api setelah Kjee rasa ayam dan sos sudah cukup sebati rasanya. Kalau tadi terlebih bubuh air, boleh terus masak sampai kuahnya pekat mengikut citarasa memasing.

Hidangkan panas, dengan kentang goreng, mix vege ataupun dengan garlic bread.

Kjee rasa2 lah ini cara orang Hailam buat Chicken Chop mereka. Ayamnya lembut dan sosnya meresap ke dalam daging ayam. I like kunyah sekali bawang putih panggang! Cubalah.










8 comments:

makcikkantin said...

menariknya ayam tu kak jee.....nice presentation.

babylola2u said...

sedapnyer kak jie..meleleh air liur

Haris Zuhaina said...

As Salam
Sedapnya. tetriba tak sabaq nak balik.
Just nak share pasal sos lada hitam tuh. Klu buh kismis dan kurma pun blhkan... ari tu try, terus senantiasa ada. cos ank dara suka ssgt makan ngan salad.
Pinjam ya resepi ayam kak je..
TQ :)

Kem Mirza said...

resipinya mudah dan praktikal bagi yang bekerja. As father, i also pratic the same way. Come visit my blog
www.ladabenar.blogspot.com

Naomi said...

Terima kasih kerana x 'kedukut ilmu', so that young mother (like me) can learn fr experienced Makcik.. Will try your recipe, looks like those served in the restaurant.

nawal said...

Tgk pun lazat.cadang buat untk menu bebuka ptg ni tapi mcm x sempat nk buat.ank pun dah bgun.buat esok la plak.tq share resipi.

nawal said...

Tgk pun sedap.nak try la.tq share resipi

nawal said...

Tgk pun lazat.cadang buat untk menu bebuka ptg ni tapi mcm x sempat nk buat.ank pun dah bgun.buat esok la plak.tq share resipi.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...