Pages

Wednesday, June 5, 2013

BETUL KE BOHONG?








Kjee terbaca coretan ini di Facebook. Tidak pasti samada ia sahih atau sebaliknya. Bagaimanapun, hanya atas dasar ingin korang semua berhati2 (sekiranya ini kisah benar seperti yang didakwa) Kjee copy paste seperti dibawah. Kepada mereka yang sekali menuduh terlalu banyak berlakunya rasuah di negara kita, insaflah.




Dear friends,
Kepada kita yang suka melancong ke luar negara ............ ... satu peringatan.

I would like to relate to you all an incidence... ......... ...... quite recent, i.e. about two weeks ago......... ..After my daughter's wedding in early February, I had gone to Shanghai (saja nak enjoy lepas penat menguruskan perkahwinan) and my cousin went to Bangkok with his wife and brother in-law.. Dia orang ni pun penat juga
menolong buat hantaran dsb.
 Nak dijadikan cerita, waktu nak pulang ke KL menaiki Air Asia, my cousin dan isterinya berbelanja di Duty Free Shop di airport. Mereka membeli
chocolates untuk cucu-cucu dan rokok untuk dirinya sendiri. Mereka
telah diberitahu bahawa pembelian chocolate mereka ada free gifts
berupa chocolate juga. Semuanya ini mereka letak di counter bayaran.
Waktu
hendak membuat bayaran, mereka ternampak ada sebungkus rokok diletak di
atas 1 karton rokok yang diletak di casher, berupa rokok dari brand
yang sama. My cousin telah membayar kesemua chocolates dan 1 karton
rokok tersebut dan meletakkan ke dalam beg untuk di bawa keluar, tanpa
memperdulikan sebungkus rokok yang terletak di atas karton rokok beliau.
Nak
dijadikan cerita, isterinya menunjukkan kepada rokok yang sebungkus itu
yang sangkanya diberi percuma. My cousin terus mengambil sebungkus
rokok tersebut dan berlalu untuk ke dewan berlepas (departure hall).

Sewaktu
di Dewan Berlepas, beliau telah didatangi oleh seorang sekuriti dan
bertanya kepadanya sama ada my cousin ada membeli rokok. Dengan ikhlas
my cousin telah menunjukkan chocolate dan rokok yang dibelinya di Duty
Free Shop tadi..... bersama dengan rokok sebungkus yang disangkanya
diberi percuma.

Sekuriti menuduhnya mencuri rokok tersebut dan mahu membawanya ke balai polis
untuk didakwa. My cousin offered to pay for the cigarettes kerana
salah faham beliau.. Tetapi pihak sekuriti nenolak dan masih berkeras
untuk membawanya ke balai polis. Manakala isteri my cousin disuruh
pergi menaiki kapal terbang. Isteri my cousin tidak mahu meninggalkan
suaminya di sana dan berkeras untuk ikut sama ke balai polis.

Di Balai Polis (yang terletak di kawasan lapangan terbang itu juga) my
cousin telah diminta membayar ganti rugi sebanyak RM30,000 jika mahu
dilepaskan. Kalau tidak beliau akan ditahan sehingga wang tersebut
dibayar. Oleh kerana mereka tidak mempunyai wang sebanyak itu, my
cousin telah dimasukkan ke lock-up di situ disamping ramai lagi
tourists yang mendapat nasib yang sama. Manakala isterinya menumpang
di rumah salah seorang kenalan mereka di Bangkok. Bersama beliau di
lock up itu ada seorang tourist dari India telah berada di lock up itu
lebih sebulan lamanya kerana keluarganya belum dapat mengumpul wang
sebanyak US$70,000 kerana beliau dituduh mencuri pen (padahal tourist
tersebut mengambil pen tersebut untuk membuat pembayaran di kaunter. 
Waktu mencari kaunter pembayaran, beliau terkeluar sedikit dari kawasan
kedai tersebut, terus ditangkap dan didakwa mencuri!)

Sewaktu my cousin ditahan di balai polis tersebut, adik iparnya yang menaiki
MAS tidak mengetahui kisah yang berlaku kepada abang iparnya. My
cousin's wife menghantar SMS kepada adiknya menyatakan kisah yang
terjadi kepada mereka. Tetapi oleh kerana adik ipar ini telah memasuki
pesawat, beliau tidak boleh keluar lagi. Setiba beliau di KL, beliau
berpatah balik ke Bangkok dengan menaiki pesawat MAS juga. Disamping
itu keluarga my cousin di KL telah cuba menghubungi Kedutaan Malaysia
di Bangkok dan beberapa kenamaan yang lain. Pihak polis Bangkok tidak
memperdulikan semua rayuan yang dibuat baik oleh Menteri-Menteri di
Malaysia maupun pihak Kedutaan kita di Bangkok.

Keesokkan harinya setibanya adik ipar my cousin ini dengan pesawat MAS dari Kuala
Lumpur, beliau terus saja ke lock up untuk melepaskan abang iparnya. 
Dari RM30,000 telah diturunkan ke RM20,000.... . tapi adik ipar my
cousin ini tidak punya wang sebanyak itu. Beliau hanya ada RM11,000. 
Maka setelah beberapa lama berbincang, akhirnya pihak polis bersetuju
dengan pembayaran sebanyak RM11,000. Belum pun sempat my cousin keluar
dari balai tersebut, polis-polis ini telah membahagi-bahagikan wang
tersebut sesama mereka dengan bangganya. Mereka juga menunjukkan
wang-wang yang diperolehi yang terdiri dari matawang asing....... ..
dan mereka sedikit pun tidak menunjukkan rasa bersalah dengan rasuah
yang diperolehi itu.
 Keesokkan harinya my cousin telah dibawa ke mahkamah (pesalah hanya berjumpa
majestret melalui tingkap saja). My cousin telah disuruh mengaku salah
dan didenda sebanyak 2000 baht (what happened to the RM11,000? Tak
disebut pun......... .....). Nasib baik my cousin teringat kisah
tourist yang didakwa bersama beliau yang keluar tanpa meminta surat
dari pihak berwajib tentang penahanan beliau, lalu ditahan kedua
kalinya sewaktu mahu pulang di airport Bangkok. My cousin meminta
mereka mengeluarkan surat menyatakan kes beliau telah selesai dan
beliau dibenarkan pulang.
 Sewaktu mahu membeli tiket kapal terbang pulang (tiket ini diuruskan oleh pihak imigresyen Bangkok) beliau telah diberitahu bahawa semua tiket Air Asia telah habis terjual. Yang ada cuma tiket MAS yang ternyata lebih mahal. Oleh kerana my cousin tidak punyai wang yang banyak, beliau mau
menggunakan kad kredit untuk membeli tiket MAS. Yang peliknya bila my
cousin kata nak bayar tunai tiket air asia, tiba-tiba saja pegawai ni
kata ada tiket lagi dengan air asia........ ........ (nampaknya semua
peringkat yang mengambil kesempatan)
 Pihak imigresyen Bangkok telah mengecop Pasport my cousin dan isteri beliau sebagai 'Thief'! Bukan itu saja, my cousin telah digari untuk di bawa ke pesawat. Setiba di pesawat pasport beliau telah diserahkan kepada pihak Air Asia dan apabila sampai di KL pihak imigresyen KL diminta mengiring my cousin ke pejabat imigresyen di Lapangan LCCT. Waktu di pejabat tersebut my cousin telah diberitahu bahawa kejadian ini setiap harinya terjadi kepada rakyat kita........ .... tapi yang peliknya
kenapa perkara ini masih dirahsiakan dari kita semua? Pihak kedutaan
kita pun menyatakan perkara yang sama...... dan menasihatkan my cousin
supaya memberitahu keluarga dan sahabat handai untuk tidak ke Thailand
dalam waktu yang terdekat ini sehingga keadaan politik di negara
tersebut kembali stabil.
 Sekiranya ini tidak terjadi kepada keluarga saya sendiri, saya pasti tidak mempercayainya. ..... macam cerita wayang saja....... tapi percayalah..... memang ini kisah benar.
Dear Omar, remember our phone call recently?...

Please be careful, ok?
sekadar memanjangkan
 Cool

8 comments:

Irfa said...

sy penah baca emel ni kalau tak silap beberapa tahun lepas.mana kak jee dapat ni?
saya pun gerun bila baca..tak mustahil berlaku mcm tu..smlm saya tgk video kat you tube ttg sindiket curi beg penumpang di airport.dia ada beg besar yg boleh sedut beg org yg tgh leka buat benda lain dan letak beg kat tepi,hilang dlm sekelip mata je

rahel said...

hisss...sambil baca sambil naik darah...geramnyaaa...macam nak tenyeh2 jer orang tu...

Sukma Haron said...

nie yang aku geram dengan negara jiran Bangkok ....be carefulll...
melancong ler ke dalam negara jer nampaknya....

ieda said...

ke bangkok tak pernah sampai lg tapi kalau yg bawah2 sikit ni so far alhamdulillah tak ada masalah.tapi kami takla guna kapal terbang...drive sendiri sebab tak jauh sgt.
apa2 pun..bila kat negara org mmg kena hati2 lebih sikit esp kat area2 yg orgnya hanya pandai guna bahasa tempatan.

Anonymous said...

"satu kartun rokok yang disangka di beri percuma". Mak datuk oi, kalau free tentu akan diberitahu, ini free gift atau buy1-free-1. Salah siapa? Kena masuk lokap di negeri asing, mana ada pembelaan, nak cari di mana. Buat susah sendiri. Kalau berada diluar negeri, jangan pandang remeh hal2 begini, silap2 haribulan, tak balik kita, entah rumah pasong kat mana kita disumbat. Lebih teruk kalau paspot di buang juga. Dah lah... cuti di negera sendiri. Kalau ada peluang ke luar negeri, pikir berkali2 dulu. Tak yah nak bawa hadiah balek. Nasib baik tak dituduh membawa dadah!

Anonymous said...

kemungkinan kisah ini benar memang cukup tinggi .. apatah lagi di negara seperti Thai dan negara-negara dunia ketiga yang lainnya. Hal-hal begini tidak mustahil berlaku. Kekadang kita mudah alpa dan bersikap terlalu percaya semua OK. Sepatutnya kita perlu berhati-hati unless kita MENTERI :) dan pergi atas urusan rasmi. Sure ada kawalan yang rapi. Melawat sebagai pelancong biasa memang tinggi risikonya. Jangan anggap semua orang baik meskipun mereka berpakaian seragam atau anggota penguatkuasa.

Aqmariss said...

kak jee, mase sy attend 1 kelas buat kek, ade sorg kakak tu cerita same mcm cerita di atas.. happened pada kawan dia.. dia nasihatkan kalau pegi bangkok dont ever singgah duty free.. benda2 mcm ni la yg berlaku.. tp tak sume org tau..

Syuhada Baharudin said...

seramnya rasa..kakjee, saya mohon share..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...