Pages

Thursday, June 27, 2013

ROTI BAKAR CENDAWAN DAN SCRAMBLED EGGS










Kalau bosan makan roti setiap pagi untk breakfast isyhhh aku boleh makan roti sepanjang hari,  Kjee akan pelbagaikan resipinya supaya tak bosan. Dan inilah resipi menggunakan roti yang Kjee suka sangat. Itupun kalau ada stok cendawan segar dalam fridge.

Dulu kalau buat, Kjee bakar dalam oven setelah susun scrambled egg dan mushroom atas roti dan tabur cheese. Tapi kali ini Kjee malas nak panaskan oven, so Kjee grill jer roti atas grill pan. Pastu Kjee letak scrambled eggs dan mushroom diatasnya dan tabur Parmesan Cheese. Siap.

Scrambled eggs, Kjee buat cam biasa, resipi klik sini, tapi hari ni warnanya agak lebam sebab Kjee bubuh blackpepper. Kjee guna Ajishio Blackpepper sebab ada perisa. So tak perlu bubuh garam.






Untuk mushroom pulak, Kjee hiris beberapa cendawan Shitake, cincang 2 ulas bawang putih. Tumis bawang putih dalam minyak yang sedikit, lepas tu masukkan bawang putih, goreng sampai wangi. Pastu campakkan cendawan. Bubuh Ajishio Blackpepper dan goreng selama 3 minit atau sampai cendawan dah masak.

Grill roti atau toast dalam pembakar pun boleh.  Kjee guna Roti Gardenia Brown. Letakkan scrambled eggs atas roti dan letak jugak cendawan diatasnya. Taburlah dengan cheese kesukaan anda. Boleh letak jugak ceddar. Sukatilah.

Kalau suka, amik sekeping lagi grill toast dan telangkupkan diatasnya. Buat cam sandwich. Boleh makan dengan sos cili.






2 comments:

Ann Ishak said...

mudah sangat kak, boleh buat untuk dinner saya malam ni.

Anonymous said...

aduh,,,,sedapnya

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...