Pages

Tuesday, October 29, 2013

CLAYPOT DAN KUALI KENIT








Tadi pergi shopping... ewah. Kjee duduk dalam kereta dan tengok jer Nadia beli sebenarnya. Of late, Kjee memang selalu keluar ikut UnclePali dan Nadia. Tapi Kjee tunggu jer dalam kereta. Tak boleh jalan jauh-jauh. Kalau setakat masuk kedai makan, bolehlah. Hehehe.

Oleh kerana susah nak pergi makan Clay pot Chicken Rice kat food court di shopping complexes, Kjee suruh Nadia belikan claypot. Resipi no problem. Berlambak kat internet. Hanya kena sesuaikan ikut selera masing-masing.

Bahan-bahan dah beli. Esok boleh buat.

Tadi apek yang jual tu pesan. Claypot boleh masak atas dapur tapi pastikan diisi air baru dihidupkan api. Kalau tidak pecah.

"Kalau picah lu jangan minangis. Mali sini beli lagi. Saya aler manyak setok." Buat lawak pulak apek tu. Hehehe.

Oppps baru sekejap ni ada fren FB kata kalau tak mau pecah, rendam semalaman sebelum guna. Insya Allah akan buat malam ni. Hehehe.

Masa nak balik, singgah kat Tesco. Nadia turun beli kuali kenit non-stick untuk buat rempeyek. Kat rumah hanya ada satu saiz 5". Sekarang dah RM25 sebiji. Tiga tahun dulu Kjee rasa tak sampai RM10.

Anyway, Nadia jumpa saiz 6 inci. Harganya hanya RM10. Nadia text tanya samada boleh beli dua biji. Okaylah tu. Senang kalau ada dua kuali. Cepat sikit nak buat rempeyek kan. Hehehe.

Ada tiga kaler. Merah, hijau dan biru.

Nampak macam non-stick. Kalau melekat, jangan susah hati. Buat telor dadar guna kuning telor jer. Lepas tu, Insya Allah kuali tak melekat lagi. Petua orang tua-tua.



0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...