Pages

Monday, June 2, 2014

JUS LIMAU KASTURI ASAM BOI YANG NYAMAN








Hari ni cukup panas terik. Hati dah mula bimbang akan kemunculan semula musim panas dan kering. Tup tup sebelah petang sang mentari hilang di celah-celah awan. Pastu dah ada petanda hari nak hujan. Alhamdullilah.

Dalam kereta sepanjang pulang dari mengerjakan beberapa tugasan tadi, Kjee teringat jus Asam Boi dengan Limau Kasturi yang UnclePali janji nak buat kelmarin. Dalam cuaca panas seperti hari ini, terbayang-bayang kedinginan menghirup jus tersebut.

Sampai sahaja rumah selepas mengerjakan yang fardhu, kami ke dapur. Cari punya cari, Kjee mula risau apabila UnclePali kata dia tak tau mana dia letak sepeket asam boi yang dibeli kat Hero market hari tu. Selongkar habis pantry, rupa-rupanya dia simpan dalam fridge!

Tak susah nak buat jus ni. Hanya perlu ada asam boi, limau kasturi, air dan ais. Tak perlu bubuh gula kerana asam boi tu dah sedia manis.







UnclePali campak beberapa biji limau kasturi yang telah dicuci bersih ke dalam blender. Tak perlu belah atau buang biji. Kemudian dicampakkan juga beberapa biji asam boi. Tak payah buang bijinya. Banyak mana jumlahnya asam boi dan limau kasturi terserah kepada citarasa masing-masing.

Bagi Kjee, lagi banyak lagi sedap. Kemudian trrrr sampai halus. Selepas itu, tapis air tersebut dan letak ais banyak-banyak. Hmmm sedapnya!!

Ada tanya samada jus itu pahit. Well, ada sedikit pahit tetapi pahit yang tidak mengganggu. Jus ni UnclePali belajar dari Huraizah Jaja, tauke Jazz Steamboat and Grill beberapa tahun yang lampau.

Oklah Kjee nak ngerjakan jus Limau Kasturi Asam Boi ni sebelum habis. Selamat mencuba.






9 comments:

Anonymous said...

eh main campak2 je kakjee ni..nanti betul2 tercampak ke london hahahah

Bannister Road said...

Tiba tiba haus pulak tekak niii.. he he eh...

Anonymous said...

limau tu diblender dgn kulit2nya skali ke?

adda syuhada said...

Sedapnya..nanti boleh try ni kak jee...

juls julie said...

Halamakkk..pagi2 baca entry pasal ni...

dah ler posa... x leh jadik nih..kene buat utk bukak posa nnt...

hehehe

Nor Adilah Ahmad Shokori said...

Sedapnya tengok air tu. Gulp!

Anonymous said...

sedapnyer...meleleh dah air liur nih...hihihi

ain hanif said...

kecur air liur..ok, buat air ni lah petang ni.tq kjee

dayangsenandung said...

kecur posa2 ni...boleh yer kak jee blend biji asam boy ??..nnti nak try buatlah..hehehe. tq kak jee

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...