Pages

Saturday, June 21, 2014

JUS NENAS POTONG URIC ASID






Kjee bukan suka sangat makan nenas. Bukan suatu priority dalam rumah Kjee. Ada okay, tak ada pun tak kesah. Biasanya Kjee tak suruh pun UnclePali beli nenas.

Kjee kan selalu masak ikan talang masin masak lemak. Bila Kjee tayang jer lauk tu, sepantas kilat ada orang kata bubuh nenas pasti yummy. Tapi tak terliur pun Kjee.

But Kjee suka makan pajeri nenas. Kjee tak reti nak buat sendiri. Kjee hanya makan kalau ada ternampak kat restoran atau ada orang beri. Kjee jugak tak suka nenas mentah melainkan kalau ada dicampur dalam acar mentah atau jelantah. Makan rojak buah pun Kjee suruh jangan bubuh nenas.

Ewah. Panjang lebar Kjee story kan? Tapi kenapa hari ni ada tayang jus nenas?

Hah Kjee suruh UnclePali beli nenas tadi untuk dibuat jus nenas kerana ada kengkawan kata, jus nenas ataupun nenas kalau dimakan mentah, boleh potong Uric Acid dalam badan. Uric Asid ni jahat. Boleh menyebabkan kita kena gout atau sakit-sakit sendi.

Sejak dua menjak ni, sakit lutut kiri Kjee semakin menjadi-jadi. Malam tadi kerana tidak tahan kesakitan, UnclePali bagi Kjee telan Diclofenac dan colchicine. Pagi ni dah okay. So agaknya confirm lah Kjee kena gout kat lutut.

Since sejak dua tiga hari dah UnclePali pun kena gout, maka kenalah minum Jus Nenas sama-sama. Kjee ni bukan suka sangat bergantung hayat dengan ubat spital. Mintak-mintak mujarablah minum jus nenas ini. Ameen.

Tadi UnclePali kupas nenas dan blend dengan sedikit air tanpa gula. Kalau nak buh gula memang boleh tapi Kjee memang jauhkan minum minuman manis.

Dah blend, UnclePali tapis buang hampas. Buh ais banyak-banyak dan gogoklah Kjee dan UnclePali sekali. Sedap lah pulak.

Ada sebiji lagi, esok nak buat lagi.
















0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...