Pages

Saturday, July 12, 2014

SAMBAL GORENG SAADIAH AIRTANGAN OGY AHMAD DAUD







Setelah lama Allahyarham Datin Saadiah meninggalkan dunia ini dengan nama yang cukup harum dalam industri filem tanahair, nama beliau kini mungkin menjadi sebutan semula. Semuanya kerana anaknya Fauziah Ahmad Daud aka Ogy, sekarang dah bagi peluang ramai merasa keenakan Sambal Goreng Pengantin resipi Allahyarham Bonda.

Entah mengapa baru sekarang Ogy sedar betapa enak Sambal Goreng Pengantin itu. Dan ia tidak harus dijadikan makanan keluarga Saadiah sahaja!

Malam tadi, anak buah Ogy hantar satu bekas ke rumah Kjee. Sebelum ni, kawan baik Kjee, Shiela, blogger femes Spices Journey, ada bagi Kjee rasa sikit. Pastu bila Ogy dengar Kjee rasa sikit jer, maka dia pun hantarlah budaknya suh hantar 'lebih dari sikit'. Hehehe.

Masa mendapat bekalan Sambal Goreng Saadiah, UnclePali bukak sikit bekas dan hidu. "Wahhh macam sedap. Macam nak ratah sekarang jugak!" Opppss Kjee jerit. Tunggu esok. Nak amik gambar dulu. Dan UnclePali dengan hati yang berat terus simpan dalam fridge.

Kjee bangun sahur dengan bau semerbak Sambal Goreng Saadiah. Si Nadia sudah keluarkan dan panaskan dalam microwave. So apa lagi. Kjee dan UnclePali terus capai pinggan nasi dan soruuu lah. Bila dah habis separuh baru sedar gambar tak amik lagi!!!

"Apa nak susah, call lah Ogy kata gambar tak amik. Mesti dia antar lagi," kata Unclepali. Memang muka tak malu!!








Sebab itulah tadi Kjee kelamkabut cari gambar-gambar dalam FB Ogy dan jugak Shiela.

So korang mesti nak tahu sedap ke tidak Sambal Goreng Saadiah ni? Ehhh kalau tak sedap korang ingat aku nak tulis ke dalam blog aku ni? Please lah, this blog is only for makanan sedap jer tau! Hohoho jangan Fauziah Samad...nanti jatuh riak!Opppps Ya Ampun... gurau jer.

Korang tau kan hidup Kjee ni 88% happy dan penuh gurauan. Kenapa 88%? Oh sebenarnya 100% aku happy. But I just happen to like the number 88. Olang Cina kater aler manyak ong!! Hehehe.

Sambal Goreng Saadiah ini adalah versi orang Singapura. Allahyarham kan orang sana. Rasanya cukup sesuwai untuk berbuka puasa dan sahur. Bahan-bahannya termasuk Limpa, Peparu, Hati dan jugak udang. Hmmm very der meriah kan adikku Ogy Ahmad Daud.

Akak dah lama tau Adik pandai masak. Mudah-mudahan akan berlipat ganda rezeki Ogy Ahmad Daud. Bulan Ramadhan menjadi pembuka jalan kearah rezeki yang berterusan sehingga bila-bila. Insya Allah. Ameen.

Korang nak order boleh contact Abu Ubaidah 0173225255. Budak ni ensem tau. Mungkin masih solo. Korang jangan call ajak dia buka puasa dan sahur pulak. Hehehe.










1 comments:

Mas said...

assalam kak jee..
memang sedap sambal goreng saadiah air tangan kak ogy ni.
mas tk panas pun kak.. gaul sejuk2 ngan nasi panas... join ngan telur dadar sekali..
memang terangkat....
mabelesss

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...