Pages

Tuesday, October 14, 2014

RENDANG KACANG YANG CUKUP SIFAT HEHEHE







Masa Kjee buat dulu, Rendang Kacang Nismilan tu tak cukup 'sifat'. Sepatutnya ada jugak kuning telor ayam tua. Selalunya terjadi apabila kita nak cari, dia tak ada. Tapi kalo tak cari, pusing kiri nampak, pusing kanan, berlambak.

Tapi Kjee ni insan yang tak pernah putus asa. Mesti cari sampai dapat. Macam kes daun palas yang Kjee nak buat ketupat. Oppps itu tak boleh citer. Nanti Kjee story dalam next entry.

Anyway, pagi tadi selepas hantar Nadia gi kerja (bukan selalu tapi kadang-kadang), Kjee pujuk elok-elok kat UnclePali suruh dia singgah kat pasar Keramat. Nak cari apa? Itu dialog dia yang biasa lah. Nak beli telor ayam tua. Kelmarin kita pergi tak ada kan...lembut aku pujuk hehehe.

Oleh kerana UnclePali sedar bini dia tak sihat dan tekak selalu meragam cam orang mengandung, maka dia pun singgahlah kat pasar Keramat. Apabila dia kembali ke kereta, muka dia macam tak happy.






























"Ada sikit jer. Bangla tu bagi free!" Alahai gumbiranya beta! Sikit pun jadiklah. Ada dalam 12 ketoi yang kenit2.

So, apa lagi. Balik rumah terus Kjee keluarkan stok kaki ayam, hati dan pedal dan tengkok ayam. Tak ada banyak pun tapi cukuplah untuk lunch hari ni.

Kaki ayam dan pedal, Kjee masuk dalam pressure cooker sampai tiga kali bunyi. Masa tunggu tu buatlah kerja lain.


Kenapa buat hari ni, kalernya merah? Sebab Kjee bubuh cili padi Bangla yang merah menyala dan podeh giler tu tau. Lagi satu Kjee tak bubuh banyak kacang panjang sebab Kjee pantang makan apa jua jenis kacang. Hehehe.









3 comments:

norhidana miswan said...

perkkkkh telan liur berpuluh2 kali nengok rendang akak nih tau, terutama telur kunin tuh... feveret tuh kak... dulu2 masa kt kampung, kalu org kampung bt kenduri kawin mmg pakai ayam pencen abah n mak rajin tolong2 rewang mmg ada bwk balik tlr kuning nih, tp skrg mmg pyh la nk jumpa... kalu tingin kene lah beli ayam pencen 2-3ekor baru dpt merasa kan...

Rose Azadir said...

Salam kenal, wah nampak sedap sangat, terliur dibuatnyer hehe..anyway saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Lynn Munir said...

Sedapnya telur ayam tua. Bukan senang nak dapat kan ?
Lain ler kat kampung time kenduri kendara.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...