Pages

Saturday, November 29, 2014

KITA BAKO IKAN TERUBUK. HEHEHE






Hari ni Kjee memang tak ada plan nak masak apa-apa for lunch. Was thinking of going for hitea dengan Nadia ngan UnclePali. Nadia balik kerja around 3pm. Pagi tadi Kjee makan dua keping capati! Masih kenyang.

Hari ni bekfas kat Wan Chopati di Keramat Mall. Balik dari situ, Kjee ajak UnclePali singgah kat Pasar Keramat nak beli kelapa muda. Nak buat inti kuih. Kuih apa, belum tahu lagi.

Tapi, hari ni nasib cukup baik. Ada parking!! Pasar Keramat ni, hari apapun kalau around kul 10 pagi, memang susah nak dapat parking. Hajat nak turun sorang-sorang beli kelapa, tak jadi. Pujuk UnclePali sekali turun.

Kjee terus ajak UnclePali pergi ke tempat ikan. Bagitau dia kalau ada ikan elok, kita bakar. Hmmm memang dia pantang dengar nak buat ikan bakar. Nasib baik sekali lagi, pak haji yang kami biasa beli ikan, ada stok ikan terubok baru sampai!!

"Frozen jer dik. Ikan terubok fresh memang susah nak dapat. Amiklah. Sekilo RM24 jer." Kjee pilih dua ekor. Ditimbang. RM25, Kjee angguk dan suruh dia buang isi perut. Sisik tak mo buang tau, pesan Kjee.










So, balik tadi, UnclePali uruskan ikan terubok hingga bab bungkus ngan daun kunyit dan daun pisang. Dibakar guna Pemanggang Ajaib.

Kjee pulak buat air assam untuk cicah. UnclePali tak suka air assam. Dia makan dengan sambal belacan yang dia buat sendiri.

Air cicah assam ni ada banyak versi. Kjee hanya mayang sebiji bawang besar, ambil jus limau kasturi (limau lain tak berapa nak ngam). Buang biji limau tu dulu. Dah perah jusnya ke dalam mangkuk bersama bawang. Hiris jugak halus-halus kulit limau tadi. Dicampur.

Kemudian ricik cili padi. Kjee guna cili bangla yang super duper pedas. Yang warna merah menyala. Jangan main-main tau... bubuh tiga empat biji jer. Kemudian Kjee bubuh dalam satu sudu besar belacan bakar dan air assam jawa. Guna air masak untuk perah air asam tu. Jangan cair sangat yer.

Pastu bubuhlah sedikit gula bagi seimbangkan masam, pedas dan manis. Kalau perlu letak secubit garam. Pastu gaul sampai rata. Perap dalam peti ais lebih kurang ½ bagi mesra cicah tu.

After that? Well, nak kena bagitau jugak ker? Oh ya, jangan lupa siapkan jugak ulam-ulam. Dan jugak kicap manis  dicurahkan sikit pada nasi. Fullamak sedap. Hehehe.








2 comments:

Eny Abdullah said...

Air asam kak jee tu mmg sama dgn versi mak saya buat... adoi terliur la tgk ikan terubuk bakar....
Jom tengok entry terbaru ttg Bilis Tomyam
http://enyyusnizar.blogspot.com/

Anonymous said...

salam kak Jee, blh saya tahu kenapa ikan terubuk tu tak dibuang sisiknya. Adakah sedap dibakar begitu daripada dibuang sisik .

Anita Bangsar KL

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...