Pages

Wednesday, January 14, 2015

KUIH TALAM BERAS RESIPI CHEF THYAGA B RAJAN








Kjee dan UnclePali memang suka kuih talam ni. Tiap petang kalau lalu depan gerai-gerai kuih di Jalan AU5, Keramat, UnclePali mesti stop dan beli Kuih Talam yang bawahnya warna brown. Talam Gula Melaka or Gula Merah kot.

Tapi kerana yang beli tu manis sangat, maka Kjee beranikan diri buat. Kebetulan Kjee ternampak pulak Chef Thyaga Rajan tayang di facebook, gambar Kuih Talam Beras Pandan dia yang cukup-cukup menggoda!

Actually, ramai yang buat kuih ni dan tayang kat FB mahupun blog mereka. Tapi maaf cakaplah... kalau mata Kjee tak tergoda tengok gambar-gambar yang ditayang, tak teruja nak terai buat. Opppsss. Ada yang baling molotov cocktail kat umah aku nanti ni!









Dah tua macam ni, green pea flour pun Kjee tak tau macam mana rupanya. Apabila Kjee tanya Chef Thyaga, dia kata tepung Hoen Kwe. Oh my gosh... dah banyak kali Kjee beli tepung tu tapi akhirnya buang sebab expired. Tak tahu itu green pea flour. Masa beli Kjee tak ingat Kjee nak buat apa!

Anyway, Kjee jugak baru discover yang tepung Hoen Kwe (HK) tu ada dua warna. Satu warna hijau dan satu lagi warna putih. Maklumlah yang belinya UnclePali. Kjee kata green pea flour, dia beli ikut arahan.

Patutlah dalam resipi Chef Thyaga tu, lapisan putih tu pun bubuh sikit tepung Hoen Kwe. Kjee jenuh fikir kalau bubuh tepung HK yang Kjee beli tu, mesti lapisan atas jugak akan warna hijau. So, Kjee gantikan dengan tepung jagung. Lain kali Kjee guna yang putih. Tapi guna tepung HK warna hijau, lapisan bawahnya cantik hijaunya. Kjee ada tambah satu titis warna hijau pucuk pisang sebab resipi chef kata kena letak. Lawa pulak kan kalernya!











Kjee agak puas hati dengan hasil pertama kali ini. Namun kalau Kjee buat mungkin dua atau tiga kali lagi, Kjee yakin ia akan menjadi lebih perfect. Insya Allah.

Resipi untuk Kuih Talam Pandan ini korang intai sahajalah blog Chef Thyaga KAT SINI. Tabek spring Kjee buat Chef Thyaga yang sangat rajin buat kuih muih Melayu. Nama jer dia orang India tapi dibesarkan dalam perkampungan orang Melayu. Justru, beliau tak kekok langsung dengan kuih muih serta adat dan budaya orang Melayu. Kjee boleh nyorok bawah meja sebab malu tengok hasil air tangannya yang superb!

By the way, sukatan gula yang diberi Chef Thyaga ni akan menghasilkan kuih yang agak manis. Kjee hanya letak 100 gms (resipi asal 250 gms!) tapi masih kuat manisnya. Mungkin sebab Kjee tak biasa makan kuih muih yang terlalu manis. Bagi yang tak ada masalah kesihatan, okaylah kot.

Bagi mereka yang pakar buat kuih ini, pasti akan dapat mengesan satu kesilapan (yang Kjee rasa agak besar) yang Kjee buat. Lain kali akan jadi lebih sempurna... percayalah. Tapi untuk percubaan kali pertama, rasanya okaylah kannnnn. Hehehe.

Satu lagi tips. Kjee tutup loyang guna allumnium foil utk elak air menitis atas permukaan kuih. Korang boleh jugak guna tutup periuk.















2 comments:

adda syuhada said...

sedapnyerr..

Gee® said...

Wah! nak sepiring kuih talam... sedap nampaknya tu...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...