Pages

Saturday, May 9, 2015

PERIA KATAK GORENG YANG GARING DAN RANGGUP





Kalau pergi restoran yang menjual peria katak goreng garing ni, ia akan menjadi makanan utama Nadia. Dia suka sangat. Amik banyak-banyak pastu dia ratah. Paling suka dia makan di Sweet Santa, restoran capati yang sangat sedap di Jalan Pahang.

Kjee pernah buat sekali dulu. Alamak jadinya tidak menepati selera kami. Lembik. So Kjee pun give up nak buat. Mesti ada secret resipi ni.

Anyway, pagi tadi singgah kat Hero Market, Taman Melawati. Nak beli barang-barang untuk buat sedikit jamuan for my friends tomorrow. Not because of Mother's Day tapi just suka-suka.

Masuk jer, Kjee ternampak Peria Katak!! Omaigowd... Nadia suka ni. Must try nak buat second time. Dalam perjalanan pulang, Kjee dah terbayang resipi sendiri. Nak letak tepung beras dan sedikit jintan manis serta kunyit serbuk. Jugak sedikit garam.




Perap sekejap sebelum goreng



Sampai rumah, selepas siapkan lauk pauk laik for lunch, Kjee pun hiris peria tu selepas buang both ends buah tersebut. Kjee tengok kat Restoran Sweet Santa, dia orang tak buang bijik peria tu. Oklah I will do the same. Kena cuci peria tu sebelum hiris sebab takut peria yang dah hiris serap air dan jadi lembab.

Kemudian Kjee campur tepung beras (cukup untuk salut semua peria), degan kunyit serbuk, garam dan jugak jintan manis. Agak-agak ajer lah kan. Kemudian bubuh sedikit air dan jadikan paste yang agak lembab.

Gaul semua peria dan perap lebih kurang 20 minit. Kemudian panaskan kuali, curah minyak yang cukup. Apabila kuali dah panas, masukkan satu persatu hirisan peria yang telah bersalut rempah dan tepung tadi.

Penting harus dimasukkan satu persatu sebab Kjee rasa itulah teknik sebenar untuk mendapat hasil peria goreng yang ranggup!! Balik-balikkan. Selepas cukup garing, letak atas tisu dapur untuk ditoskan. Sambung goreng sampai habis.

Yezzzaaaa akhirnya Kjee dapat hasil yang sangat-sangat sedap dan garing. Korang cubalah. Sedap tak pahit. Kalau tak mau rasa pahit, telan 1 kilo gula pasir selepas itu. Hohoho.




Pilih yang fresh











1 comments:

Dilah Naim said...

assalamualaikum kjee,

jintan manis tu yg serbuk ke?

dah lama nak cuba goreng peria ni sebab banyak berbuah kt kebun mini, incik suami pun suka makan peria goreng tepung ni kalau singgah kedai mamak..

mujur jumpa resepi yg dikongsi kjee ni.. ;-)

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...