Thursday, June 11, 2015

AYAM KAMPUNG MASAK GULAI PAHANG






Tiap kali balik kampung UnclePali kat Pahang, Kjee intai jer ayam kampung belaan my MIL yang berkeliaran. Tapi tak sampai hari nak 'kerjakan' ayam MIL. Orang tua tu sayang sangat ayam dia.

Biasalah. Dulu masa kecik-kecik arwah mak pun ada bela. Balik sekolah, kami bagi makan ayam dia. Letak beras kat tapak tangan. Ayam datang patuk-patuk. Happynya. Apabila Bonda nak sembelih, kami larang. Sampai nanges. Hehehe.

Begitulah jugak agaknya perasaan my MIL. Buat tak dengar jer bila Kjee kata nak makan ayam kampung. Aritu dia siap ubah cerita kata dia dah order ayam hutan. So that means, ko jangan nak menyibuk kacau ayam belaan aku. Huhuhu.

Tapi my MIL sebenarnya baik sangat hati. Dulu UnclePali balik kampung sorang-sorang. Bila nak balik KL, Mak siap kirim ayam kampung untuk menantu dia yang kepoh ni. Hehehe.

Tapi kalau dah rezeki Kjee nak makan, mesti Allah swt permudahkan. Aaamin.









Jeng jeng jeng tetiba my fav sis, Shiela (blogger masakan femes tu) whatsapp kata dia dah orderkan Kjee seekor ayam kampung dan 30 biji telor itik dari Lubukmas Farm. Amik jer... courtesy blog Spices Journey.

Aiseyman... malunya... tapi suka cam nak mati!! Thnx sis! Love you lots!!

Lepas amik Ahad lepas, ayam tu duk dalam freezer sampai pagi tadi. Dah beku. Apabila Kjee keluarkan, terkejut, ayam tu dah siap bersihkan dan dikasi garam dan kunyit. Thnx Khairani (bos Lubukmas Farm).

Mula-mula ingat nak buat masak lemak cili padi tapi tetiba ubah fikiran dan masak Gulai Ayam Pahang. Resipi korang intai SINI.

Oleh kerana ayam kampung liat dagingnya, maka Kjee masuk dalam Pressure Cooker atau periuk tekanan selama lebih kurang 15 minit. Kalau korang tak ada PC, rebuslah dulu sampai lembut.

Lepas ni Kjee nak order itik serati pulak nak masak gulai Pahang.

Itu jer lah Kjee nak story. Perut dah keroncong. Makan time. Tumpang lalu.








1 comments:

Shiela said...

Salam Kjee.. giler lapar saya nengok gulai pahang ayam kampung kjee ni.. slurrpp.. :b

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...