Pages

Thursday, August 20, 2015

PECAL PARI AIRTANGAN WONG JOWO KAY ELL










Pecel Ikan adalah makanan kegemaran Kjee dan Nadia. UnclePali, Kjee tak pasti sebab dia ni tak berapa berkenan makanan Jawa. Hanya isteri Jawa dia suka kot. Hehehe.

Tapi tadi. lepas makan (pinggan kedua), dia tanya ini makanan ori Indon ker? Kjee kata Jawa bukan Indon. Dia kata Jawa tu Indon lah. Kjee kata, Kjee Jawa tapi orang Malaysia. Malas dia nak layan takut pinggan mangkuk terbang melayang-layang. Hehehe.

Anyway, dah lama sangat Kjee tak makan Pecel Ikan Pari ni. A few months ago, Kjee ada buat Pecel Ikan Keli. Sedap jugak. Kjee pernah jugak dulu buat Pecel Ikan Pari. Rasanya itu kali pertama Kjee buat. Puluh tahun lalu, belajar makan Pecel Ikan Pari ni dari ex MIL Kjee. Bila dia kata nak buat pecel, Kjee ingat yang macam Gado-Gado tu.

Kjee buat Pecel Pari hari ini tanpa dirancang. Kjee beli Ikan Pari di Hero Market. Bila nampak segar, Kjee ambil satu dan cium. Kalau bau hancing memang Kjee tak beli. Ikan Pari ni ada species yang hancing tau. Janganlah korang beli sebab bila masak, boleh uwekkkk. Baunya macam toilet yang sebulan tak cuci. Oppppps sorry.











Kjee beli Ikan Pari sebab teringat nak buat Asam Pedas. Kjee jarang-jarang makan Ikan Pari sebab ada orang kata, ia sangat 'bisa'. Orang sakit tulang/sendi tak boleh makan. Tapi kalau dua tiga tahun sekali ok lah kot. Hehehe.

Semalam, Kjee tanya frens FB (hari-hari tanya mintak idea), Ikan Pari sedap masak apa? Ada kata Asam Pedas, dibakar cicah air asam, Kari dan tetiba ada kata buat pecal! Wah orang mengantuk disorong bantal. Tapi Pecel perlu Cekur. Kjee tak ada stok sebab satu pasu kat belakang rumah dah lama habis dikerjakan Cik Tie.

Tapi, since Nadia pesan suh masak Asam Pedas, maka Kjee masaklah ler Asam Pedas Ayam, semalam. Pecel Ikan Pari, kiv.

Pagi tadi pergi pasar cari Cekur. Buahnya jer ada. Daun tak ada. Kalau buat Pecel Ikan, guna buah dan ricik halus-halus daun dia. Since tak ada, Kjee hiris halus-halus daun kunyit sebagai ganti. Kita yang buat dia.





Ini dia Cekur. Ada orang panggil Kencur.




Kalau bakar lagi sedap. Kjee grill jer.



Tadi Kjee bakar/grill empat potong Ikan Pari atas Grill Pan. Kjee lumur garam kat ikan sebelum grill. Ntah apa yang Kjee fikir masa tu, lupa nak spray minyak sikit kat Grill Pan. So, Ikan Pari melekat. Balik punya balik, habis berkecai. Tapi okay jugak. Kan Ikan Pari tu kena carik-carik lepas siap bakar! Settle satu kerja. Hehehe.

Resipi penuh korang tengok SINI.

Tadi suruh UnclePali beli cili padi kampung, dia beli cili padi hijau Siam mali. Kjee tak tahu nak adjust banyak mana nak letak cili padi Siam tu. So akibat hantam sajalah Labu, Pecel Kjee jadi extra pedas. Tapi memanglah sedap kalau dibuat pedas-pedas.

Itu ajelah nak story.

Kalau korang tak makan Ikan Pari, boleh guna apa juga ikanlah kot. Janji ikan tu dibakar dulu. Oh ya ada kawan cakap buat guna ayam pun okay. Satu hari nak terai.

Lagi satu nak habaq, Pecel Ikan Kjee nampak cam kering kan. Bukan disengajakan. Dulu Kjee buat ada kuah tapi kali ni lembab-lembab sikit. Ini kes Kuahnya dah cukup tapi ikannya pulak terlebih. Hehehe. Tapi rasa maintain gua cakap lu. Itu yang penting.

















3 comments:

paridah said...

assalam jee..sedapnya pecel pari yg tau pecel lele..ikan keli tu heh..heh..

Anonymous said...

kak ni org jawa modenlah,bukan jawa totok macam kat yongpeng tu..muka kakjee pun takda macam muka jawa pun..janji kita malaysian,kan..

Anonymous said...

kak jee....pecel terung bakar pun sedap..

-anna-

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...