Monday, September 21, 2015

GULAI NANGKA MUDA DENGAN PERUT LEMBU/BABAT










Kjee tak ingat samada Kjee pernah masak nangka muda. Kalau singgah restoran Minang (especially restoran milik Anne, adik angkat Kjee kat Paya Jaras), Kjee akan sambar gulai Nangka dulu... kalau gulai Jering tak ada. Hehehe.

Kenapa Kjee tak pernah masak gulai Nangka muda ni? Well, Kjee telah dimomok-momok dari kecik kononnya, Nangka tak elok dimakan untuk orang yang banyak angin. Tak kesah lah angin puting beliung ker, angin kus kus ker. Hehehe.

Apabila dah meningkat senja, Kjee curi-curi makan sehiris dua. Sekarang dah tambah lagi lima enam hiris sebab makan ker tak makan, tetap ada angin! Hehehe.

Pagi tadi, angin Kjee yang tak berapa elok sejak dua menjak ni, ajak UnclePali singgah Pasar Keramat. Malam tadi Kjee susah nak tidur. Rasa macam ada hantu  jenguk bilik Kjee malam tadi. Dah boring tak tahu apa nak fikir sambil melayan supaya mata mengantuk, Kjee bayangkan apa nak masak untuk lunch nanti.










Tetiba ilham menjelma. Hahaha. Tetiba terbayang gulai Nangka Muda yang sedap letak perut tuala atau ada orang panggil Babat! Tu diaaaa! Lepas antar Nadia tadi, Kjee pun singgahlah kat pasar. Segala yang diidamkan ada jer. Seronok kan bila apa nak makan, Allah permudahkan.

Kjee terfikir buat Gulai macam Gulai Pahang. Bubuh ketumbar dan jintan manis selain bawang merah, bawang putih, lengkuas dan serai. Dan jugak cili padi. Lagi pedas lagi sedap kannnn.

Kjee sangai dulu 1 sudu besar ketumbar dan 1 sudu besar jintan manis. Bila dah garing, Kjee blend dalam pengisar kering. Kemudian Kjee tumbuk bawang putih, bawang merah dan kunyit hidup. Dua batang serai dan satu inci lengkuas diketuk-ketuk.

Kemudian setelah semua ini ditumis sampai garing, masukkan satu kilo perut lembu/Babat yang sudah direbus sampai lembut dalam Pressure Cooker. Of course dipotong-potong sebelum rebus. Setelah rencah sebati dengan perut/babat, masukkan satu mangkuk santan pekat (½ kilo). Masak hingga mendidih.

Apabila sudah mendidih, masukkan nangka muda yang telah dipotong ikut suka dan direbus hingga empuk. Rendidih guna api sederhana. Perisa dengan sedikit garam. Kjee jugak letak ½ ketul kiub bilis.

Itu jer. Sedap ker? Well, tak mau masuk bakul angkat sendiri lah. Ada ker orang tu masak dia kata tak sedap? Sendiri mau ingat lah. Hehehe.





0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...