Pages

Wednesday, September 2, 2015

PFKT...APA TU?






Kalau hari mendung dan Kjee malas nak masak, inilah yang Kjee akan request kat UnclePali. Dan dia jarang menolak sebab dia pun suka! Yezzaaa... Penang Fried Kway Teow (PFKT).

Ini favorite food Kjee sejak kecik. Masa kecik-kecik dulu, kami sekeluarga pernah tinggal di Taiping. Selalu bapak bawak pergi makan kat tepi Panggung Lido. Justru orang panggil Kway Teow Goreng Lido.

Sedapnya Kway Teow Goreng kat tepi panggung Lido tu, susah nak cerita. Walaupun dah berpuluh tahun, Kjee masih boleh ingat rasanya. Sekarang ada orang Tepeng jual kwayteow goreng yang diterbalikkan namanya dari Lido ke Doli. Maaf... Kjee pernah try Kway Teow Doli. Cannot beat Lido punya!!!

And, my husband buat pun lagi sedaplah. Bukan nak masuk bakul angkat sendiri. Tapi his Penang Fried Kway Teow is honestly, very sedap! Of course its my recipe tapi air tangan dia buat PFKT ni, terangkatlah babe!








Dia masak satu portion setiap kali. Dia kata masak banyak-banyak sekali gus tak sedap. Walaupun, Kjee jemput ramai kengkawan datang makan PFKT ni kat rumah, UnclePali dan Nadia tetap bergilir-gilir masak, satu portion setiap kali!

Psstttt ada jiran di kawasan perumahan kami, seorang Timbalan Menteri pun datang untuk makan PFKT UnclePali ni tau, di rumah Kjee, dua Raya lepas. Tak payahlah sebut sapa. Tapi dulu sebelum menjadi Timbalan Menteri, beliau pernah makan di gerai Kjee di Food Court Taman Melawati. His family turut suka PFKT kami! Hehehe.

Kalau dulu UnclePali masak guna sambal tumis, sekarang dia dah malas. Dia bubuh cili kisar kosong jer. Tapi rasa tetap maintain sedap, gua cakap lu.

Nadia pulak pernah ajar cara buat PFKT ni step by step. Klik SINI.

PFKT Kjee ni tak guna kicap khas. Pakai jer kicap manis apa yang ada kat rumah korang. Jugak mesti ada kicap cair. Kjee guna Thai Fish sauce atau Nampla. Sedap. Tak ada pun tak kesahlah. Kita buat dia.







0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...