Pages

Saturday, November 21, 2015

BINGKA LABU YANG MUDAH DIBUAT







Ini antara kuih bingka yang Kjee sangat-sangat suka. Rasanya macam kastad. Tetapi kerana ramai kata labu banyak angin lah, sejuk lah dan semua yang sewaktu dengannya, Kjee jarang-jarang lah buat.

Selain sedap, Kjee suka buat Bingka Labu ni sebab mudah sangat. Buang kulit labu, dadu dan rebus. Dah lembut, Kjee masukkan terus ke dalam blender bersama susu cair, telor, butter dan santan. Pastu kisar sampai halus. Bila dah halus, masukkan perlahan-lahan tepung gandum. Kisar lagi. Kemudian masukkan tepung jagung, sedikit vanila dan garam. Kemudian masukkan jugak sedikit pewarna kuning. Kjee guna egg yellow.

Kjee panaskan acuan setelah letak sedikit marjerin. Pastu tuang jer adunan ke dalam acuan. Pastikan oven dah dipanaskan 15 minit. Tabur bijan yang telah disangai dan bakar ler. Kalau bakar guna loyang pun no problem. Tapi rasanya kena lapik loyang tu dengan kertas minyak. Bakar suhu 180 darjah selama lebih kurang satu jam jer.

Bila dah keluar over, letak ler sikit butter kat permukaan supaya nampak kilat. Tapi awas, tunggu sejuk betul-betul baru potong tau.









Tak ke mudah macam tu kan?! Tapi peliknya, masih ada yang kureng rajin buat dan nak beli dari Kjee. Hepppp rotan kang!!

Percayalah kalau Kjee kata Bingka Labu ni memang sedap sangat. Kjee dah bagi ramai kengkawan rasa. Semua kata best in the world.








BINGKA LABU
sumber: Shiela Spices Journey

Bahan-bahan:

500 gms labu (dibuang kulit dan rebus)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
300 gms susu cair (Kjee guna 1 tin)
100 ml santan kotak
4 biji telor gred A
¾ cawan gula (Kjee guna ½ cawan)
½  cawan butter
secubit garam
1 sudu kecik serbuk kayu manis (Kjee tak letak)
1 sudu kecik esen vanilla
beberapa titis egg yellow (pewarna kuning)
sedikit Bijan sangai.



Cara membuatnya Kjee dah explain bahagian awal entri ini. Jadi, kalau Kjee kata mudah sangat, tak reti-reti ker nak buat? Cuti sekolah ni anak-anak sentiasa lapar. Modal tak lah besar sangat.
















1 comments:

naniasda said...

keno cubo try ni...sedak sangat napok tuh!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...