Sunday, November 15, 2015

TAUFU KUKUS SOS MANIS






Hidangan untuk mereka yang nak diet. Ya ker? Entahlah... kalau makan ini sahaja boleh lah kot kan. Hehehe.

Hidangan ini pasti favorite kami kan. Kalau tidak takkan buat. Betul tak? Dah gaharu, cendana pulak.

Hidangan ini mungkin elok untuk vegetarians atau mereka yang tak makan any meat. Walaupun Kjee gua sos tiram tetapi Kjee beli jenis perisa sos tiram yang vegetarian. Bukanlah Kjee dah vegan sekarang tapi cuba elakkan seafood sebab UnclePali kena gout.

Nak keluarkan taufu ni dari bekasnya cukup susah. Silap haribulan boleh pecah. So hati-hati lah yer.








Kukus selama 10 minit. Kemudian sediakan sos. Bahan-bahannya, 1 sudu sos tiram, 1 sudu sos hoisin dan 1 sudu plum sos. Kalau tak ada plum sos dan hoisin sos, letak sahaja 1 sudu besar kicap lemak manis.

Campur semua sos bersama 1 sudu kecik tepung jagung. Letak lebih kurang 4 sudu air, kacau rata dan masak guna api sederhana sampai pekat. Kalau perlu, tambah sedikit kicap cair atau fish sos atau garam untuk seimbangkan masin dan manis.

Apabila taufu sudah dikukus, padam api dan curahkan sos manis tadi. Kemudian susun cili merah dan hijau dan daun bawang. Tabur juga bawang goreng masa hendak makan.

Itu sahaja. Mudah kan?

Ini satu lagi cara lebih mudah. Curah jer kicap lemak manis dan kicap cair atau sos ikan. KLIK SINI.




1 comments:

Rizziela said...

sedapnya..tp sy sorang aja yg suka makan..anak2 suami x minat plak

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...