Friday, November 6, 2015

TELOR REBUS LAUK BERLADA










Hari ni hari kurang rajin. Masak apa sahaja yang ada kat dapur. Bukak peti ais nampak telor. Terus fikir nak masak apa. Kalau telor itik (alamak lupa nak order dari Khairani) boleh buat Masak Lemak Cili Padi dengan belimbing. Tapi tak ada.

Akhirnya, inilah salah satu kejadian untuk lunch hari ini.

UnclePali sibuk trim pokok-pokok herba kat depan rumah so Kjee projek sorang-sorang kat dapur. First thing rebus telor. Enam biji semuanya. Dua biji sorang.

Kemudian Kjee keluarkan cili hidup. Ada dalam 12 biji. Kjee potong dua labu sedang bawang besar. Masa Kjee nak tumbuk cili dan bawang, UnclePali masuk dapur. Dia kata jangan susah-susah... masukkan jer ke dalam food processor! Hmm tak mau. Nanti tak sedap.

Ini lauk Minang. Bahan-bahannya tak payah tumbuk sampai halus. Main hempap-hempap jer guna lesung tumbuk. Dah settle. Kasar-kasar tapi that's the way it should be. Tepikan. UnclePali tolong kopek telor.

Panaskan kuali, letak minyak. Kjee guna lebih kurang satu cawan. Masak tumis menumis ni, kalau minyak tak banyak, tak sedap.

Apabila minyak dah panas, hati-hati masukkan satu demi satu telor rebus. Goreng sampai warna keemas-emasan sambil balik-balikkannya. Ini stail orang Minang buat lauk telor rebus untuk dibuat goreng berlada. Mesti goreng telor lepas direbus.

Siap semua, keluarkan dan masukkan bahan-bahan tumbuk. Goreng guna api sederhana. Kjee masukkan satu kiub chicken dan sekeping asam gelugor dan kacau rata. Dah jadi tak ori Minang lauk ni sebab letak chicken cube. Hehehe.

Kemudian rasa. Kalau dah kena dengan citarasa, padam api. Susun telor dalam bekas dan curahkan sambal berlada tu. Jangan masukkan minyak sekali.

Itu jer. Satu lagi lauk yang Kjee buat adalah sup. Sup apa? Tunggu next entri. Hehehe.







1 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...