Pages

Friday, December 4, 2015

JAGUNG MANIS KUKUS








Sajian hari ni paling mudah. Kjee saja buat nak bagi idea kat korang apa yang boleh dijadikan makanan sampingan ketika hari hujan. Maklumlah sekarang cuti sekolah. Kalau hujan anak-anak tak boleh keluar rumah. Dan pasti semuanya asyik-asyik lapar aje kan? Hehehe

Kjee dapat idea ni ketika menonton Food Network kat Astro tadi. Hari ni Kjee demam. So relax jer kat sofa depan TV. Tetiba nampak perserta Guy's Grocery Games masak guna frozen food termasuk jagung manis.

Ewah, terus teringin! Dan nasib baik ada dua peket jagung frozen dalam freezer. UnclePali keluarkan satu peket seberat 500gms. Biarkan ia lembut suhu bilik kira-kira setengah jam. Kemudian Kjee siapkan kukusan.




Biarkan pada suhu bilik selama ½ jam



Kukus 5 hingga 6 minit jer. Guna air mendidih

Sebaik keluar kukusan, terus gaul dengan butter



Jangan kukus lama-lama. Dalam 5 atau 6 minit aje. Tapi masa letak dalam kukusan, air mesti tengah mendidih. Kalau kukus terlalu lama, jagung itu akan menjadi kecut dan kering. Tak sedap. Ini pengalaman Kjee.

Sebaik sahaja keluar dari kukusan, terus digaul dengan butter. Oleh kerana Kjee guna salted butter, tak perlu letak garam lagi. Tadi ada fren FB kata letak sikit susu manis, sedap. Hmmm tak suka kot. Jagung tu dah manis kan?

Itu jer. Ngap tengah panas. Ajar anak-anak remaja kat rumah tu buat. Senang jer.

Ada pelbagai jenama jagung manis ni kat supermarket. Kjee dah lupa harga tapi rasanya dalam RM3 lebih jer.




0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...