Tuesday, December 8, 2015

KARIPAP TELOR REBUS BY ACCIDENT







By accident? Tak sengaja? Yup. Hari ni memang Kjee plan nak buat karipap sebab stok karipap beku dah habis. Actually, kena buat yang lain sebab yang ada hari tu (sebelum habis) karipap daging. Takkan Kjee nak makan karipap daging sorang-sorang dan biarkan UnclePali tengok aje kan?

So, pagi tadi Kjee buatlah inti karipap ayam. Kjee tak cadang buat banyak sebab inti guna ayam tak boleh simpan lama macam daging. Itu kata arwah Bonda lah but Kjee rasa cam okay jer masuk freezer.

Anyway, oleh kerana kena buat sorang-sorang sebab Nadia kerja and UnclePali tak ada, maka itu antara sebab Kjee tak bercadang buat banyak. Badan pun tak sihat. Suara hilang sejak masuk Gegar Vaganza  beberapa hari ni. Sampaikan ada appointment dengan satu stesyen TV pun terpaksa kensel, Ini betul punya citer. Bukan poyo. Korang tak percaya tunggu nanti aku masuk TV. Hehehe.

Apabila bukak pantri, alamak marjerin planta elek. So whatsapp UnclePali suruh beli masa dia balik nanti. Kjee siapkan inti guna 6 biji sedang-sedang kentang, tiga keping isi ayam bahagian dada dan sebiji bawang besar. Buat inti berempah yang biasa Kjee buat dan bila siap, letak daun sup. Baunya harum tau.








Tengok inti yang dah siap, Kjee tahu memang tak cukup untuk buat 50 biji (1 kilo tepung). So Kjee buatlah lebih kurang 750gms tepung. Resipi yang selalu Kjee guna ialah 1 kilo tepung gandum, 1 cawan minyak (minyak jagung) dipanaskan dengan ½ cawan marjerin planta dan 400 ml air. Since Kjee guna 750gm tepung jer, Kjee adjust minyak, marjerin dan air ikut banyak tepung tu.

UnclePali balik. Kjee terus uli pastri untuk buat karipap walaupun dia protes jangan buat, sebab Kjee tak berapa sihat. Hmmmm bila tekak dah teringin, hujan petir pun sanggup ku redah. Hehehe.

Lepas rehatkan doh lebih kurang ½ jam, Kjee pun buatlah karipap sampai habis inti. Kjee intai dalam bekas dan nampak doh ada dalam 6 biji lagi. Hmmm nak buat inti Sardin, naya kalau UnclePali ternampak. FYI UnclePali ada gout dan pantang daging dan sardin.

Tetiba teringat karipap telor rebus! Jeng jeng jeng.








Kjee rebus 3 biji telor ayam. Kemudian dadu dua biji kentang kecik dan 1 labu kecik bawang merah. Kentang terus Kjee rebus. Telor siap masak, Kjee buang kulit dan dadu. Kemudian tumis bawang yang telah didadu dalam sedikit minyak jagung.

Apabila bawang dah lembut, Kjee masukkan kentang, sedikit lada hitam tumbuk, ½ kiub ayam Knorrs dan dalam dua sudu besar mix vege (sukati nak letak atau tak). Masak sampai semua sekata. Masukkan telor, gaul seketika dan sejukkan.

Kjee fikirkan nak buat 10 biji karipap saiz biasa tapi malas. Actually dah penat buat karipap inti ayam tadi. So, Kjee jadikan 6 biji sahaja. Itu inti telor rebus ada lebih. Boleh ratah.

Wah sedaplah percubaan pertama ni. Rasa macam makan karipap Ikea! Mesti buat lagi lain kali sebab UnclePali suka telor rebus dalam karipap.

Abaikan gorengan yang tidak cantik sebab mokcik dan letih. Jugak karipap itu tak cantik kelimnya, But who cares! Bukan aku nak bagi makan the queen!! Janji aku suka dan sedap! Hehehe.

NOTA KAKI:
Bole letak ayam atau udang.







0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...