Tuesday, December 22, 2015

SIAKAP BERLADA LETAK PETAI







Kalaulah hujung minggu, Kjee pasti kukus aje Ikan Siakap ni. Nadia cukup suka Siakap Steam. Dah lama tak buat. Tapi dek kerana working day, maka Kjee pun buatlah Ikan Siakap Goreng Berlada letak Petai.

Masa pergi Hero Market tadi memang ada plan nak buat Ikan Goreng Berlada. Nak intai dulu harga. Maklumlah harga ikan melambung naik sekarang. Ikan Merah dah hampir RM40 sekilo. Apsal mahal sangat kan?

So sambil intai-intai, mata ternampak pulak ikan Siakap. Wah memang tepatlah kalau nak buat Goreng Berlada.

Kjee rembat dua ekor. RM21. Suruh budak tu kasi bersihkan dan potong dua. Eh nak potong tiga lah. Pastu ubah fikir pulak suruh potong dua. Bangla tu hangin pulak. Eh aku punya sukalah kan. Opppsss Kjee cakap elok-elok tadi dengan Bangla tu. Maklumlah dia tengah pegang pisau pemotong yang besor tu. Hehehe.








Dalam perjalanan pulang, nampak pulak orang jual petai. Rembat 1 ikat 3 papan. Wah, ini sudah bagus. Three in one. Cili Berlado, Ikan goreng dan Petai. Yayyyyyy.

Sampai rumah, terus tukar uniform dapur dan start masak.

Kjee potong lagi satu potong kecik each dari belah ekor Ikan Siakap tu, sebab nampak besar lah sangat. Dua potong tu boleh buat bekal Nadia lunch esok. Mesti dia suka kan?

UnclePali tolong kisar kasar-kasar dekat ½ kg cili merah dalam food processor. Tak rajin nak menumbuk. Kjee guna empat biji bawang sederhana besar dan 4 ulas bawang putih. Semua dikisar kasar. Pastu bila dah cuci Food Processor, baru teringat nak tambah cili padi Bangla. Hmmm ketuk-ketuk jer 10 biji cili tu. Aiseyman mesti terlajak pedas nanti lauk aku.

Masa menunggu semua tu siap, Kjee goreng ikan Siakap separuh masak. Kalau buat sambal atau Goreng Berlado, Kjee tak suka ikan tu garing sangat. Nanti keras. Setengah masak tu is just nice.









Ikan keluar, masukkan pulak petai. Goreng dalam 2 minit jer. Pastu keluarkan.

Minyak yang sama Kjee guna untuk tumis sampai berdeshim satu taman  bawang dan cili hidup dan jugak cili padi bangla. Goreng sampai garing. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Goreng sehingga semua bahan tu lembut dan sedikit garing. Api jangan besar yer. Nak tau kenapa mesti api tak boleh besar, korang cuba buat. Padan muka. Hehehe.

Apabila sudah cukup rasa, masukkan ikan goreng tadi bersama petai. Golek-golek seketika dan padam api. Sudah boleh dihidang bersama nasi putih.






0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...