Monday, November 30, 2015

AL FATIHAH YUSSRY @ YUS JAMBU




Tauke bersama sahabat handai Allahyarham di Hosp Selayang. - foto ehsan Din Seri Nilam




Tiga foto diatas dari instagram Tauke dan Jihan Muse



Tika kemunculannya dulu, Yussry Edo atau Yus Jambu, bagi Kjee seorang pelawak yang cukup kreatif. Genre lawak dia lain daripada pelawak-pelawak baru yang muncul seangkatannya.

Kemunculan pertama di persada seni ketika memasuki Sinaran Pasport Kegemilangan di usia 25 tahun iaitu pada tahun 2001. Tiada mendapat respons daripada peminat seni tanah air ketika itu. Kemudian, anak kelahiran Kangar, Perlis ini mengaktifkan diri dalam pergerakan teater di Perlis.

Pada tahun 2007, beliau mencuba nasibnya sekali lagi dan muncul Juara Raja Lawak pertama. Bintangnya tidak terus bergemerlapan selepas kemenangan itu. Malah, kedengaran banyak desas desus keperitan hidupnya. Ini menyebabkan dia menjual kereta kemenangannya, kepada seorang VVIP di Perlis.

Rezeki kemudian, menyebelahinya semula apabila dia bergabung dengan Tauke dan menggelarkan diri mereka Jambu. Jambu menjadi antara kumpulan lawak yang dinanti-nanti kemunculan mereka dalam setiap persembahan. Astro jugak memberi mereka satu slot rancangan mereka sendiri. Tetapi hanya bertahan satu musim, kalau tidak silap.

Banyak kejayaan ditempa Yus bersama Tauke. Rezeki mereka melimpah ruah. Selain daripada muncul Naib Juara Pertandingan Maharaja Lawak Mega 2012, mereka juga dihujani jemputan ke stage show seluruh negara. Gandingan Yus dan Tauke nampaknya, cukup serasi. Mereka menjadi pesaingan hebat kepada pelawak duet Jozan.







Apapun, sejak akhir-akhir ini, kegemilangan yang dilalui kumpulan Jambu mula pudar dengan kemunculan pelawak-pelawak baru seperti Bocey, Shiro dan lain-lain. Namun demikian, Jambu tidak mengalah dengan mudah.

Kemunculan Jambu di sisi Zizan yang membawa nama Virus juga gagal mengangkat kembali kehebatan mereka ke puncak. Malah, Virus, Kjee rasa, antara menyebab jatuh merundum lagi karier Jambu.

Penyertaan terakhir Pak Yus adalah pada pertandingan Juara Parodi. Kjee tidak mengikutinya tetapi anak Kjee memberitahu, ketika selesai persembahan bersama Tauke dan Misha Omar, Pak Yus kelihatan amat letih.

"Nadia terkejut jugak bila tengok Pak Yus tercungap-cungap. Dia menjerit: "...sudahlah aku dah penat. Tak mau cakap lagi!!"

Kalau Kjee tak silap, Yussry telah bertunang dengan seorang wanita dari Utara dan bakal bernikah bulan Disember.

Dimana kan kita cari ganti seorang pelawak yang selamba sepertinya. Beliau meninggal dunia akibat sesak nafas lewat malam tadi selepas satu show di Dataran Merdeka. Kemudian dikejarkan ke Hospital Selayang oleh teman-temannya. Perginya di usia 39 tahun.

Moga roh Allahyarham tenang di sana, diampunkan segala dosa-dosanya dan diletakkan sebaris dengan mereka yang beramal soleh dan beriman. Aaminnnn.

Al Fatihah.

TERKINI:
JENAZAH ALLAHYARHAM AKAN DIMANDI, KAFAN DI HOSPITAL SELAYANG, KUALA LUMPUR. KEMUDIAN DIBAWA KE KAMPUNG HALAMANNYA DI KANGAR UNTUK DISEMADIKAN.




Catatannya sendiri di fanpage Yus Jambu

Saturday, November 28, 2015

PENGAT PISANG









Kjee kenalinya sebagai Bubur Pisang tapi ramai yang menggelarnya Pengat Pisang. So, ini Pengat Pisang lah kan. Hehehe.

Bubur ini sangat versatile. Letak apa aje pun sedap. Letak Ubi Kayu, Labu, Keledek, Keladi (alahai my fav  Keladi) atau apa sahaja. Sure sedap punya.

Minggu lepas Kjee dapat empat biji pisang. Rupa macam pisang tanduk tapi rasa cam pisang nangka. Tak kesah lah. Terima kasih Khairani Dato Hj Yunus. Murah rezeki selalu share hasil kebun dengan teman-teman.

UnclePali suruh Kjee goreng. Tapi mood Kjee hanya ada untuk buat bubur. Siap aje, masa nak amik gambar, dia rasa sikit. Sedapnya!! Lepas amik gambar Kjee tengok dia makan dengan biskut kering. Actually dia tak terai makan dengan roti tawar. Sedap tau.








Kjee nak bagi resipi pun malu sebab tak sangka rupanya ada yang mintak. Kjee main bantai aje buat tadi. Kjee guna 1½ kotak santan, masuk dalam periuk, letak lebih kurang dua mug air dan gula Melaka. Ikut kemanisan yang korang suka. Letak jugak secubit garam.

Kjee teringat dulu maid Kjee terkejut Kjee letak garam. "Eh akak ni. Dalam sambal akak letak gula, dalam bubur manis akak letak garam." Hahaha memang lah kelakar bunyinya. Tapi dia tak tahu letak secubit garam tu nak bagi naik sikit lemak.

Jerang santan tadi guna api sederhana sampai mendidih perlahan. Kemudian masukkan pisang yang telah dihiris sama tebal. Ini untuk menjadikannya masak sekata.

Biarlah ia mendidih sambil selalu kacau untuk elak pecah santan. Kalau letak sagu, memang sedap tapi ada yang tak suka. Tadi Kjee rendam lebih kurang dua sudu sagu selama 10 minit. Toskan airnya dan masukkan ke dalam periuk 10 minit sebelum padam api.

Itu jer. Daun pandan jangan lupa letak kalau ada.







Friday, November 27, 2015

CUBAAN PERTAMA KUIH BAHULU CERMAI








Ini pertama kali Kjee buat kuih Bahulu, sendiri. On my own. Kali terakhir Kjee buat adalah bersama arwah Bonda, puluhan tahun lalu. Hmmmm masa Kjee masih remaja. Lamanya kan? Sekarang dah 60 tahun baru berani buat sendiri.

Dan walaupun mungkin nampak cantik hasil Kuih Bahulu Cermai ini, jauh di sudut hati Kjee, Kjee tahu Kjee sebenarnya telah gagal. Serius. Walaupun gebu dan ringan, namun Kjee tahu Kjee ada buat kesilapan meminda resipi tanpa berfikir panjang.

Bayangkan, resipi asal Mat Gebu hanya memerlukan 5 biji telor. Gred A. Tapi kerana Kjee nak guna telor itik yang kecil, Kjee guna 6 biji telor itik. Rasanya gred B atau mungkin C. Kjee tambah sebiji lagi tanpa meminda timbangan tepung! Sepatutnya tambah telor, tambahlah tepung kan? Hmmm bodoh lama belum hilang, timbul bodoh baru... Bonda suka cakap macam tu dulu. Hehehe.














Justru, Kuih Bahulu yang Kjee hasilkan kurang kenyal. Lebih mirip kepada kek span atau sponge cake. Tapi, taklah rosak kejadiannya. Cuma kurang rasa tepung. Lain kali, Kjee akan hati-hati dan follow resipi asal as close as possible.

Kjee tak suka kalau Bonda buat Kuih Bahulu. Kjee suka makan tapi tak suka bab kepuk atau pukul telor. Selalunya, Kjee jadi mangsa. Jadi tukang pukul telor untuk buat kuih ni. Tak sanggup tengok bonda berhempas pulas seorang diri. Arwah mungkin bangga dengan apa yang Kjee lakukan hari ini, walaupun Kjee guna Hand Mixer untuk kepuk telor. Hehehe.

Oleh kerana Kjee pernah buat masa remaja dulu, maka bukanlah suatu keajaiban Kjee melakukannya hari ini. Walaupun UnclePali kata, kan lebih mudah beli. Berlambak orang jual. Murah pulak tu. Tetapi Kjee mahu menghasilkannya untuk set rekod peribadi (ewah) dan jugak untuk dijadikan rujukan untuk anak cucu.

Dalam banyak-banyak resipi yang Kjee google, resipi Che Mat Gebu blogger femes Dapur Tanpa Sempadan menjadi pilihan kerana bahannya mudah dan tiada banyak kerenah. Cuma Kjee kurangkan pengunaan gula sebanyak 20gms.

Kjee guna telor itik. Kenapa? Suka suka jer. Kalau takut hanyir, bubuhlah vanilla. Mat Gebu bubuh esen rose. Tapi Kjee tak suka baunya yang menyengat. Vanilla sangat kena dengan citarasa.

Korang nak resipi penuh, boleh KLIK SINI. Entri Mat Gebu, 6 tahun yang lalu.

Kjee berjanji, lain kali Kjee buat, Kjee akan pastikan Kjee ikut resipi Mat Gebu betul-betul. Hehehe. Dan Insya Allah akan beli acuan yang besar sikit. Yang ini, agak kecil-kecil hasilnya. Sekali masuk mulut, terus hilang. Dan kena tunggu lama untuk habis masak semua adunan. Buat yang besar-besar jimat sikit masa. Hahaha.








Thursday, November 26, 2015

LEPAT LABU TANPA INTI KELAPA








Ini dia Lepat Labu pertama airtangan Kjee. Hari tu Kjee beli sebiji labu. Separuh dah buat Bingka. Tinggal separuh lagi dalam 400 gms, Kjee simpan dalam peti ais. Kelmarin Kjee pergi pasar dengan Nadia. Nampak labu. Separuh jer. Dalam 600gms. Beli.

Balik rumah teringin lak nak buat Lepat Labu. Tapi Kjee tak suka letak inti kelapa putih. Bila makan terasa gatal tekak. Rupa-rupanya, Cikgu Maryam, fren FB Kjee dari Johor kata, orang Jawa memang makan lepat tanpa inti kelapa putih tu. Ohhh patut kah mokcik tak suka. Hehehe

Kjee google cari resipi. Hari tu Kjee ada jumpa satu resipi yang tak letak inti kelapa. Dan dia guna tepung beras sikit. Kali kedua cari tak jumpa pulak. And then google lagi jumpa blog milik Julia Homemade. Hah dia letak tepung beras.

Maka Kjee mulalah projek. Resipi asal guna 500gms labu. Tapi kat rumah ada 1kilo atau 1000gms. Jadi, hantam sahajalah labu tu. Gandakan adunan. Hehehe. Bukan jadi banyak pun. Dibawah ni Kjee letak resipi asal.








LEPAT LABU
sumber: Blog Julia Homemade

BAHAN-BAHANNYA:

500 gram labu kuning - kukus hingga lembut
3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
4 - 5 sudu besar gula atau secukup rasa
Kelapa parut + garam (
Kjee tak letak)
Daun pisang - di layur

Cara Membuat :
Kukus labu hingga empuk. masukkan gula dan lenyek. Masukkan tepung gandum dan tepung beras gaulkan menggunakan senduk hingga rata. Ratakan atas daun pisang ( 2 - 3 sudu ), letakkan sedikit kelapa parut dan gulung. Lipat kedua2 hujung. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 15 minit.



Tapi rasa-rasanya Kjee lagi suka lepat pisang dan jugak lepat ubi kayu daripada labu, walaupun ramai kata Lepat Labu tersangat lah sedap. Well, tekak memasing kan. Hehehe.





Wednesday, November 25, 2015

HAJAH NORZAILINA NORDIN...BUKAN SEBARANG CHEF

REVIU BUKU





Kjee tak perasan pun yang Kjee pernah bertemu Chef Norzailina Nordin, beberapa tahun yang lalu. Ketika iu Kjee hadir sebagai tetamu di majlis anjuran Majalah Jelita. Kjee pergi dengan Nadia. Dan kami duduk semeja dengan beliau yang memperkenalkan dirinya sebagai salah seorang penyumbang rencana majalah tersebut.

Apabila beliau menghadiahkan Kjee buku terbaru beliau berjudul '101 Resipi Pengikat Kasih Mertua' baru-baru ini, barulah Kjee dapat mengimbau kembali pertemuan dengan chef yang berkulit putih melepak dan kecil molek orangnya.

Chef Hajah Lin (baru sahaja kembali menunaikan Haji baru-baru ini), nyata sekali bukan sebarang chef. Ini buku beliau yang ke-32 setelah 23 tahun dalam industri kulinari!  Dan buku ini dilhamkan dari scrapbook ibu beliau, Norlia binti Abdullah, yang kini berusia 71 tahun! Buku resipi ibu yang menurut Chef Lin, mengandungi guntingan resipi dari akhbar dan majalah! Puan Norlia adalah anak berbangsa Cina yang dibela oleh keluarga orang Melayu.



Chef Hajah Norzailina



Chef Lin, 53 tahun, berasal dari Bentong, Pahang. Kalau baca Biodata dalam buku masak terbaru ini, memang boleh meremang bulu roma. Buku masakkan sahaja yang ke-32, tetapi kalau dicampurkan kesemua buku dalam pelbagai genre termasuk novel dan buku akademik, sudah menjangkau 65 biji kesemuanya!

Tak kenal maka tak cinta. Mahu mengenali Chef Lin lebih rapat, korang kena miliki buku masak terbarunya ini. Kjee tak pasti samada ada buku masakan dwi bahasa dikeluarkan setakat ini. Beliau memang sudah terkenal di persada kulinari antarabangsa, justru buku ini dibuat dalam dwi bahasa, agaknya!

101 resipi yang terkandung dalam buku ini bukanlah resipi yang kita selalu hidangkan. Ia merangkumi resipi-resipi pilihan yang mungkin membuat ibu ataupun ibu mertua tersenyum lebar. Resipi, yang boleh dikategorikan sebagai resipi rahsia ibu-ibu dulu-dulu.

Gulai Asam Rong, Sambal Gelewa, Sesagun, Sambal Hitam dan macam-macam lagilah. Maklumlah ada 101 resipi semua. Yang buat Kjee ketawa terkekek kekek ialah lauk Encik Abas Demam! Lauk apakah itu? Itulah, kan elok korang miliki sendiri dan ketawa berdekah-dekah pulak. Hehehe.




Ada arahan step by step lagik!







Selain beri resipi, ada jugak arahan cara memasak step by step! Atau panduan langkah demi langkah! Bak kata Chef Lin, pasti jadi punyalah walaupun korang selalu bagi alasan tak reti masak. Dan kalau korang tak fasih sangat baca dalam bahasa Malaysia, versi Inggeris jugak ada dik Non!

Kjee sangat teruja melihat kemasan buku ini. Memang ada kelas yang tersendiri. Bukan macam buku resipi biasa yang berkertas murah gitu. Dan semua resipi adalah resipi turun temurun yang telah disusun mengikut citarasa masakini.

Orang kata ada rupa ada harga. Kjee rasa mesti mahal buku ini. Apa tidaknya, gambar lawa, kertas cantik, covernya tebal.Tetapi apabila Kjee mesej Chef Lin tanya harganya, punyalah Kjee terkejut. Only RM29.90. Isyhhh takkan lah murah sangat! Agaknya, memang sengaja dijual begitu murah supaya dapat dimiliki semua. Alhamdullilah syukur.

So, kalau korang tak percaya buku ni best sangat, korang pergi cepat-cepat ke Popular Book Store terdekat. Cepat rembat sebelum kehabisan.

Gerenti boleh buat mak mertua atau bakal mak mertua korang tersengih-sengih bila kau pamerkan kecekapan korang. Jugak boleh beli hadiahkan kepada bonda sendiri.

Okaylah. Lepas ni kalau korang nampak Kjee post resipi pelik-pelik tapi sedap, korang tahu siapa sifu kita ya. Hehehe.

Juga intai blog beliau DISINI.












SOS PASTA VERSI KJEE










Masa Kjee jadi penulis Majalah Jelita, many many years ago (Kjee antara beberapa penulis yang set up majalah tersebut), Kjee pernah ditugaskan membuat masakan antarabangsa. Dan Kjee redah ke rumah-rumah Duta dan juga hotel-hotel untuk tugasan tersebut.

Sayangnya Kjee tak simpan satu pun majalah tersebut untuk kenangan. Sekarang Majalah Jelita dibawah Berita Publishing sudah berkubur. Dan khabarnya, akan berpindah ke management lain. Insya Allah. Moga terus berpanjangan hayat Majalah Jelita.

Anyway, dalam banyak-banyak tempat yang Kjee terjah, sempat jugak Kjee ke Hotel Hilton untuk tugasan makanan Itali. Seorang Chef berbangsa Itali yang membantu menyiapkan tugasan Kjee. Of course Kjee dah lupa nama dia. Lebih 30 tahun rasanya.

Apapun, Kjee hanya ingat sos untuk pasta yang diajar Chef tersebut. Sos itulah yang Kjee simpan hingga ke hari ini. Ia sangat versatile. Kjee gunakan untuk sapu atas piza, untuk Spaghetti Bolognaise dan juga untuk Lasagna.

Zaman Kjee dulu manalah ada sos segera macam dalam botol sekarang. Sebab itu apabila Kjee dengar cerita sos pasta dalam botol tu ada yang halal dan ada yang tidak, Kjee cukup kesian dengan mereka yang menggunakannya tanpa rasa was-was.










Belum pernah lagi Kjee beli sos dalam botol itu walaupun ia akan memudahkan kerja apabila teringin hendak makan pasta, piza dan lasagna.

Bahan-bahan yang diajar Chef Itali itu mudah jer. Tomato, bawang besar, bawang putih, tomato puree, tomato sos, minyak zaiton atau Olive Oil dan jugak bay leaf. Kalau tak ada bay leaf, tak jadi masalah. Tetapi sejak akhir-akhir ni, Kjee tambah lagi satu bahan iaitu Beef Cube jenama Knorrs.

Selama ini Kjee hanya guna bawang besar warna merah untuk sos pasta yang Kjee buat. Tetapi hari ini Kjee guna bawang Holland yang warna kuning tu sebab susah nak cari bawang merah yang cantik sekarang. Hasilnya, Kjee tak berapa puas hati sebab bawang Holland liat sikit berbanding bawang merah.  Pun begitu, ia tidak menjejaskan sos Pasta.

Kalau buat sos ini untuk sapuan pizza, ia harus dipekatkan sedikit. Sapuan diatas doh pizza tidak boleh cair.

Tomato yang digunakan harus yang berwarna merah dan masak ranum. Kjee selalu guna tomato India yang kecik-kecik sedikit dan masam. Tapi sekarang susah nak cari. Mungkin kalau ada peniaga India menjualnya barulah boleh dapat tomato tersebut. Lagi masam lagi elok.






Tomato ini kena celur dulu. Buat torehan X di bahagian atas tomato. Kemudian celur dalam air panas mendidih. Kjee masak air. Bila dah mendidih, pelan2 masukkan tomato. Biarkan hingga nampak kulit tomato mula mengelupas. Tujuan dibuat torehan itu untuk tomato itu melecur dan kulitnya senang dibuang.



SOS PASTA

Bahan-bahan

5 biji tomato merah masak ranum
1 biji bawang Holland atau 2 biji bawang besar (didadu)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 bay leaf (optional)
2 sudu tomato sauce
1 tin kecik tomato puree
3 sudu besar minyak zaiton atau minyak jagung
butter (optional)
½ sudu lada hitam kisar/tumbuk
1 beef cube Knorrs

CARA

Tomato ditoreh X (lihat gambar) dan dicelur dalam air panas mendidih selama 5 minit atau sehingga kulitnya kelihatan melecur. Sejukkan seketika atau boleh lalu bawah air paip dan buang kulitnya. Kemudian dikisar dengan 1 cawan air. Tepikan.

Dadu halus bawang besar. Cincang halus bawang putih.

Panaskan sauce pan atau apa jua periuk. Tuang minyak. Kjee guna minyak jagung dan dua sudu besar butter. Apabila butter sudah cair, masukkan bawang dan goreng sampai ia layu. Apabila sudah nampak layu dan lembut, masukkan bawang putih.

Dah naik bau, masukkan tomato kisar. Letak jugak 1 helai bay leaf, kalau guna. Kemudian masukkan tomato puree dan sos tomato serta 1 beef cube. Letak jugak ½ sudu lada hitam kisar. Kacau hingga rata. Guna api sederhana dan biar ia rendidih lebih kurang 20 minit.

Kemudian rasa. Kalau perlu, letak sedikit garam. Kjee tak letak.



Kjee guna sos sama untuk Spag Bolognaise. Kjee masukkan daging cincang ke dalam periuk sebaik sahaja bawang layu. Tumis sehingga daging cincang itu kecut barulah tuang tomato yang di kisar. Kalau guna Beef Balls, masukkan ke dalam sos 10 minit sebelum padam api.

Sos ini boleh disimpan beku. Apabila hendak guna, panaskan.

Inilah sos pasta citarasa Kjee. Harap kena dengan selera korang. Boleh tambah juga cendawan butang dalam tin, yang dihiris nipis.

Kjee jugak ada buat sos pasta dan lasagna versi malas. Hehehe. KLIK SINI. Atau SINI.

Sos Pasta Kjee hari ni nampak macam terlebih bawang. Kjee memang suka banyak bawang. Kalau korang tak suka, boleh kurangkan ya.







Monday, November 23, 2015

STEW DAGING LEMBU









Hari tu Kjee buat Bifstik Daging. Hari ni buat Stew Daging pulak. Pi mai pi mai tang tu jugak lah. Sama tapi tak serupa? Hehehe nama jer lain kot.

Kan Kjee dah kata, kalau tak puas makan satu-satu makanan tu, Kjee akan buat sampai Kjee boring. Lepas tu, maybe berbulan-bulan tak buat.

Sebenarnya Kjee teringin nak buat Lamb Stew. Tapi tak nak Lamb yang ada tulang. Nak yang isi aje. Tapi pergi Hero Market, tak ada pulak. So Nadia suggest buat daging aje lah.

Beza antara Bifstik aritu dengan Beef Stew arini ialah tiada bahan tomato di dalamnya. Resipi asal Beef Stew, Kjee rasa ada kot tapi Kjee tak letak sebab inilah resipi yang dah lama Kjee buat.

Tadi Kjee guna dekat 700gms daging chuck tender. Tapi tak lah tender (lembut) mana. Kjee masak dalam Pressure cooker hampir 45 minit. Kelembutannya okay jer. Atau faktor usia punya pasal gigi Kjee dah tak mampu nak kunyah betul-betul. Hahaha.










Kjee dadu aje daging tu sebesar ibu jari. Kemudian Kjee toskan hingga kering dan lumur dengan lebih kurang 3 sudu besar tepung gandum. Gaul sampai rata. Perap dalam 20 minit.

Panaskan kuali non stick dengan lebih kurang ½ cawan minyak Zaiton. Kalau tak ada, gunalah minyak jagung atau apa-apa minyak yang ada. Kalau nak campur dengan butter pun boleh. Letak dalam dua sudu besar butter dan 3 sudu minyak.

Goreng daging hingga kedua-dua belahnya keperang-perangan. Keluarkan daging dan buat sampai habis.

Baki minyak tadi diguna untuk menumis dua labu bawang besar yang telah didadu. Kjee jugak guna 4 biji bawang putih jugak didadu. Apabila bawang sudah lembut, masukkan balik daging tadi bersama lebih kurang satu mangkuk air. Air mesti menutupi paras daging kalau guna pressure cooker. Kalau tak guna, masak hingga daging lembut. Selalu tambah air.











Apabila daging sudah lembut, masukkan kentang yang telah didadu sama saiz untuk masak sekata. Begitu jugak carrot. Tadi Kjee guna 2 biji kentang Russet (sebab banyak kanji) dan 3 biji carrot yang tak berapa besar. Jugak letak dalam satu sudu besar lada hitam yang telah ditumbuk kasar-kasar.

Kjee juga letak dua ketul kiub daging. Kerana sudah cukup rasa, Kjee tak letak garam.

Rendidih lagi sampai kuah agak pekat. Kepekatan kuah itu terbit dari tepung yang disalut pada daging tadi.

Oleh kerana Stew Daging sedap dimakan dengan roti, maka korang tentu boleh agak kepekatan kuahnya (seperti dalam gambar).

Makan dengan roti bakar atau Garlic Bread.













POPIA SIMPUL LAGI... TAK SERIK-SERIK HEHEHE








Sejak akhir-akhir ni, kalau tak ada kerja, memang Kjee akan duduk kat dapur sorang-sorang dan simpul popia ni. Nadia selalu marah. Dia suruh rehat. Apabila balik kerja dan nampak dah ada Popia Simpul dalam balang, dia mesti hot. Hehehe.

Laaa bukannya susah buat. Duduk aje bukan kena berdiri. Hanya masa goreng aje berdiri. Itu pun sekejap.

Popia Simpul ni favorite kami bertiga tapi selain itu, jugak favorite si Charlene. Sekarang si Halus dah mula belajar makan. Setiap hari mesti Charlene dan Halus tercongok saje sebelah balang tu. Amik ler sendiri kan? Mama dah tolong buatkan! By the way, Charlene dan Halus adalah kucing betina kesayangan Kjee.

Kalau nak tau cara membuatnya, KLIK SINI. Ada step by step dan video sekali.

Pada Kjee, tak ler susah sangat nak buat melainkan korang banyak sangat makan vitamin M. Hehehe.







Sunday, November 22, 2015

PILIHAN MINUM PETANG





MOKCIK DAH PANDAI BUAT POORI KILANGU












Percaya tak korang yang Kjee makan sekeping poori setiap pagi! Bukanlah buat sendiri tapi makan kat Restoran Nasi Daun Pisang Thurka's di Taman Melawati. Kami mesti breakfast kat situ dalam perjalanan hantar Nadia pergi kerja. Hanya di situ sahaja parking berlambak.

Tiap kali order, Kjee mesti kenyit mata kat waiter bernama Sami untuk bagi banyak sikit Poori Kilangu. Poori Kilangu adalah lauk dihidang bersama Poori. Kjee suka sangat sebab rasanya yang tersendiri.

Hari tu Kjee tanya resipi kat Chef Thyaga B Rajan di Facebook. Chef ni rajin sangat melayan Kjee kalau Kjee mintak resipi Indian food. Tapi belum sempat Chef Thyaga balas, seorang lagi fren FB, Vuthara Kumari dah pos resipi kat Kjee.

"Kami panggil Poori Kilangu, Kjee" kata Vuthara. Ohhh itu ke namanya? Kerana tak tahu namanya Kjee tak google selama ni cari resipi. Kjee ni jenis tak suka sangat mintak resipi kat orang. Ada yang suka bagi dan ada yang tidak. Jadi, Cik Google ajelah talian hayat Kjee. Hehehe.

Apabila Kjee google, punyalah Kjee happy sebab itulah yang Kjee nak belajar buat. Setelah beberapa hari menatap bahan-bahan yang Vuthara beri, Kjee pun konfiden nak buat. Tapi tak tahu bila hingga malam tadi.

Masa nak lelapkan mata, Kjee fikir apa yang harus dimasak untuk breakfast. Roti Paratha beku dah habis, mihun tak ada, roti Gardenia pun tak ada. And then tefikir nak buat Poori Kilangu! Yesss. So, Kjee tidur dengan cara-cara buat Poori dan Poori Kilangu. Hehehe.









Lepas subuh, Kjee terus ke dapur. Alamak... kentang hanya ada dua biji. Resipi perlukan 3 biji kentang. Tapi carrot ada dua biji. Bolehlah asalkan tak terbantut niat nak buat Poori Kilangu.

First thing first. Buang kulit kentang dan rebus kentang. Kemudian buang kulit carrot, dadu dan masuk ke dalam periuk bersama kentang. Kentang tak payah dadu. Nanti lecek kasar-kasar setelah lembut. Kjee letak secubit garam.

Apabila sudah lembut, toskan kentang dan carrot. Lecek kentang kasar-kasar guna garfu jer. Tepikan.

Dadu 2 biji bawang besar yang sederhana besar. Kalau besar sangat, sebiji pun jadi. Jugak hiris dua ulas bawang putih. Kjee juga guna cili padi warna hijau (ini Kjee nampak dalam lauk tu yang Kjee makan kat Thurkha's). Belah dua memanjang. Rasanya Vuthara suruh guna cili hijau. Hiris memanjang jugak kalau guna cili hijau. Banyak mana, ikut kepedasan yang korang suka.









Letak sedikit minyak dalam periuk dan panaskan. Bila dah panas, masukkan lebih kurang ½ sudu kecik biji sawi. Kalau nak letak rempah tumis campur pun boleh. Ketika biji sawi meletup-letup, masukkan bawang dan bawang putih. Kacau hingga layu. Masukkan jugak daun kari dan cili.

Apabila tumisan dah layu dan lembut, masukkan kentang lecek bersama carrot. Masukkan juga air. Sedikit jer. Kjee letak dalam setengah cawan dan sedikit serbuk kunyit. Dalam ¾ sudu kecik. Bubuh garam. Kjee jugak letak dalam dua sudu susu cair. Vuthara kata, akan terbit sedikit rasa lemak. Kalau makan di restoran, mereka memang tak letak.

Itu sahaja. Mudah buat kan? Wah kalau macam ini, tiap hujung minggu Kjee akan buat Poori Kilangu ni. Makan dengan roti canai pun sedap. Anak-anak korang pun tentu suka. Tapi kalau anak-anak tak makan pedas, kurangkan sikit cilinya.

Selamat mencuba. Oppppssss itu baru kuah poori. Untuk resipi poori, korang KLIK SINI ya. Buat jangan tak buat. Jangan asyik nak makan kat kedai jer cam mokcik dulu. Ewah.





Saturday, November 21, 2015

BINGKA LABU YANG MUDAH DIBUAT







Ini antara kuih bingka yang Kjee sangat-sangat suka. Rasanya macam kastad. Tetapi kerana ramai kata labu banyak angin lah, sejuk lah dan semua yang sewaktu dengannya, Kjee jarang-jarang lah buat.

Selain sedap, Kjee suka buat Bingka Labu ni sebab mudah sangat. Buang kulit labu, dadu dan rebus. Dah lembut, Kjee masukkan terus ke dalam blender bersama susu cair, telor, butter dan santan. Pastu kisar sampai halus. Bila dah halus, masukkan perlahan-lahan tepung gandum. Kisar lagi. Kemudian masukkan tepung jagung, sedikit vanila dan garam. Kemudian masukkan jugak sedikit pewarna kuning. Kjee guna egg yellow.

Kjee panaskan acuan setelah letak sedikit marjerin. Pastu tuang jer adunan ke dalam acuan. Pastikan oven dah dipanaskan 15 minit. Tabur bijan yang telah disangai dan bakar ler. Kalau bakar guna loyang pun no problem. Tapi rasanya kena lapik loyang tu dengan kertas minyak. Bakar suhu 180 darjah selama lebih kurang satu jam jer.

Bila dah keluar over, letak ler sikit butter kat permukaan supaya nampak kilat. Tapi awas, tunggu sejuk betul-betul baru potong tau.









Tak ke mudah macam tu kan?! Tapi peliknya, masih ada yang kureng rajin buat dan nak beli dari Kjee. Hepppp rotan kang!!

Percayalah kalau Kjee kata Bingka Labu ni memang sedap sangat. Kjee dah bagi ramai kengkawan rasa. Semua kata best in the world.








BINGKA LABU
sumber: Shiela Spices Journey

Bahan-bahan:

500 gms labu (dibuang kulit dan rebus)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
300 gms susu cair (Kjee guna 1 tin)
100 ml santan kotak
4 biji telor gred A
¾ cawan gula (Kjee guna ½ cawan)
½  cawan butter
secubit garam
1 sudu kecik serbuk kayu manis (Kjee tak letak)
1 sudu kecik esen vanilla
beberapa titis egg yellow (pewarna kuning)
sedikit Bijan sangai.



Cara membuatnya Kjee dah explain bahagian awal entri ini. Jadi, kalau Kjee kata mudah sangat, tak reti-reti ker nak buat? Cuti sekolah ni anak-anak sentiasa lapar. Modal tak lah besar sangat.
















DAGING GORENG DAUN SELASIH








Tak tahu lah kenapa berhantu sangat Kjee nak makan Daging Goreng Kaprau ni. Bukannya luar biasa pun. Goreng biasa-biasa jer tapi Kjee macam orang mengidam. Ngalahkan Dato Siti Nurhaliza yang sedang hamil. Oppppssss tak baik bising-bising. Baru jer mengandung tu. Bila kandungan dah kukuh sikit barulah boleh cerita.

Kjee belajar makan lauk ni di Restoran Ali Tomyam, depan Mesjid Datuk Keramat. Tapi, dia orang buat, maut punya pedas. Kena standby tisu lap hidung. Serius ni, tak tipu. Dia orang yang pernah makan Daging Goreng Kaprau kat situ, tentu boleh citer kepedasan melampaunya!!

Sejak akhir-akhir ni Kjee kena gastrik. Jadi, kena jaga-jaga. Tapi, boleh tahan jugak pedas lauk yang Kjee buat tadi. Hehehe.

Hari tu Kjee tengok Chef Marion masak kat AFC. Jugak pedas maut sebab dia letak cili padi Siam yang banyak. Agaknya masak lauk ni mesti pedas melampau.









Tadi Kjee guna dalam 250gms daging batang pinang. Nadia tolong cincang sampai halus. Kalau tak nak cincang pun boleh. Hiris nipis-nipis.

Kemudian, Kjee petik 1 cekak daun selasih (rm1 kat Pasar Keramat). Sebenarnya, kalau mereka yang suka daun selasih, banyak mana nak letak pun ok.

Kemudian Kjee ketuk 3 ulas bawang putih dan tumis guna lebih kurang 2 sudu besar minyak. Bila dah garing sikit, masukkan cili padi yang juga telah diketuk-ketuk. Goreng seketika sampai korang bersin, kemudian masukkan daging. Goreng sampai daging kering.

Letak 1 sudu besar sos tiram, sedikit Hoisin sauce (kalau ada) dan terus kacau sampai sebati. Kemudian masukkan daun Selasih dan masak lagi sampai daun tu layu.




Daun Selasih. Ini yang UnclePali tanam di rumah Sungai Buloh dulu



Hari ini Kjee masak terlebih kering. Sepatutnya diletak sedikit air supaya lembab-lembab sikit. Camtu Rest Ali Tomyam tu buat. Tapi tekak Kjee arini nak makan yang kering sikit.

Rasa dulu sebelum padam api. Kalau tak cukup masin, tambahlah kicap cair atau fish sauce. Ini makanan orang Thai jadi elok guna kicap ikan.

Sedap makan dengan nasi panas.

Oh lupa lak nak bagitau. Kaprau adalah panggilan orang Thai untuk daun Daun Selasih. Tak tak banyak restoran jual Tomyam di KL yang jual lauk ni. Hanya restoran yang ada tukang masak orang Thailand kot.
















Friday, November 20, 2015

TISHA'S BANGKIT SEMULA DENGAN SOKONGAN NETIZENS


Cicah dengan susu manis pun sodap, gua cakap lu!


Tak teruja ke melihat packing yang cukup lawa





Social Media seperti Facebook, Instagram dan blog jika digunakan secara betul, sangat-sangat membantu. Terutama sekali seandainya kita mahu sesuatu itu disampaikan dalam masa yang pantas.
Malangnya, ia seringkali disalahgunakan dengan sewenang-wenangnya sehingga timbul pelbagai masalah.

Apapun, Shamsul Shah, CEO Shamsul Atika Foodtech Industries Sdn Bhd, menganggap media sosial sebagai suatu keajaiban atau God Sent.

Mungkin Kjee tak perlu bercerita panjang lebar mengenai apa yang dilalui oleh Shamsul dan isterinya, Hajah Atika Mohd Ramli, apabila ditipu oleh sebuah koperasi. Kerugian yang ditanggung Shamsul amat besar. Beribu kartun product Roti Paratha dan Murtabak jenama TiSha's tersadai di bilik beku kerana koperasi yang membuat pesanan, mungkir janji.

Kalau Kjee dah sasau agaknya. Serius. Kena pulak senario ekonomi semasa yang tidak menentu!

Namun, dengan idea mewar-warkan masalahnya di Facebook dan Instagram, dalam masa beberapa hari, semuanya habis dijual! Kenalan dan peminat product TiSha's, berpusu-pusu ke Medan Selera Anjung Melawati untuk membantu Shamsul. Ramai jugak pulang hampa!

Kjee baru tahu product jenama TiSha's memang sudah dikenali ramai kerana keenakkannya. Setiap hari Kjee memang lalu depan pusat jualan Tisha's ni di Anjung Melawati, tanpa menyedari ada 'lubuk makanan sedap disitu'!

Kemudian apabila Kjee terbaca satu post oleh seorang sahabat Kjee di FB. baru Kjee turut terpanggil untuk membantu. Kjee diberi rasa dua keping Murtabak Pulau Pinang dan Roti Paratha yang sangat-sangat menepati citarasa kami sekeluarga.

Walaupun stok asal sebanyak 1800 carton, habis dijual, kilang Shamsul di Kepong kini sudah beroperasi semula. Semuanya kerana semangat untuk meniaga, kembali memuncak dengan sambutan luar biasa yang ditunjukkan Netizen (warga internet).

"Stok tersadai mulanya adalah 2 kontena iaitu 1,800 carton. Selama enam bulan kami berjaya habiskan hampir 1000 carton. Dan tempiasnya sebanyak 850 carton berjaya dijual setelah di viralkan, Alhamdullilah," tambah beliau.









Dalam satu postnya di FB, Shamsul berkata:

"Saya ingin  mengucapkan jutaan terima kasih kepada warga Malaysia yang amat-amat prihatin diatas kesusahan dan keperitan kami.

Dgn terjualnya stok tersebut, kami dapat beroperasi semula.. kami dapat menggajikan pekerja kami semula.. kami dapat menceriakan keluarga kami semula.. semua yang indah-indah lah... especially supplier kami serta bank-bank.. meskipun apa yang dapat di  recover adalah less then 10% of kerugian yang ditanggung tetapi come back itu amat-amat bermakna sekali..

Kami doakan semua yang membantu kami diberi rahmat dan nikmat yang melimpahruah... dikeluarkan daripada apa-apa kesusahan.. dijauhkan daripada segala fitnah dan umpat manusia... dan saya juga specifically berdoa agar semua yang bantu kami daapt menunaikan haji kepada yang belum lagi....

Jasa anda semua tak terbalas dan kami hadiahkan harga yang sama untuk anda beli paratha kami meskipun dengan stok yg baru...

Wallahualam... "









Apapun, Kjee rasa apa yang berlaku keatas Shamsul ada hikmahnya. Pasti akan membuka matanya dan mindanya, untuk lebih berhati-hati apabila membuat sebarang urusan perniagaan, walaupun dengan insan-insan yang dekat dengannya.

Kjee cukup teruja sekarang sudah menemui makanan favorite Kjee yang diusahakan secara halal toyibban! Insya Allah akan stok dalam freezer banyak-banyak sebab Kjee kan insan yang kurang gemar makan nasi. 

Semalam, ingatkan Kjee sorang aje nak food tasting Roti Pratha. Murtabak Kjee dan bedal berdua dengan Nadia malam sebelumnya. Kjee suruh goreng dengan menggunakan sedikit marjerin. Tengah duduk menikmatinya dengan hanya mencicah susu manis, UnclePali terus ambil sekeping lagi dan menggorengnya. Memang puas hati dengan rasa dan kelembutannya.

Menurut Shamsul, resipi makanan yang dihasilkan adalah turun temurun sejak moyang beliau 100 tahun yang lalu! Tiada pengunaan msg (mono sodium glutamate) dan minyak yang digunakan dijamim dari kualiti yang tinggi. Selain itu, sesuatu yang Kjee rasa sangat penting ialah telor yang digunakan, dibasuh!  

Kesian UnclePali tak dapat rasa Murtabak Pulau Pinang TiSha's yang kebahboom sebab ada daging. Belum pernah Kjee rasa Murtabak Frozen sehebat yang dikeluarkan syarikat Tisha's. Padat dengan rasa! Turut disertakan Jeruk Bawang. Kalau ada peluang, baik korang cepat-cepat dapatnya!

Paling menarik pada Kjee dan UnclePali ialah packing Roti Pratha dan juga Murtabak. Ini barulah dikatakan sedap di mata, sedap di tekak. Design nya setanding dengan jenama besar yang ada di pasaran.

Kalau korang nak order buat makan sendiri, nak meniaga atau menjadi ejen, sila hubungi Encik Shamsul pada nombor yang tertera di business card dibawah.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...