Thursday, January 14, 2016

CHICKEN POT PIE YANG MUDAH






Kjee suka makan bende-bende camni. Malangnya, housemates Kjee yang lain tak berapa suka. So, tiap kali buat, kena bedal sowang-sowang. What to do. Huhuhu.

Heran camner dia orang boleh tak suka. Actually bukanlah tak suka tapi kalau tak ada pun tak apa. Kalau ada, dan kebetulan dia orang tengah kebulur, dilayan jugak. Hehehe kasar bahasa, nampak.

Anyway, hari ni Kjee buat banyak short cuts untuk Chicken Pot Pies ni. Dari inti hingga ke pastri. Intinya, Kjee letak canned Mushroom Soup. Buat sendiri bukannya payah sangat pun. Kjee tak malas tapi tak kuasa. Ehhh adik beradik malas lah tu kan? Hehehe.

Dan pastrinya beli yang readymade. Jenama Kawan. Senang kerja. Habis cerita.



Cream of Chicken pun boleh

Letak ler apa cendawan pilihan kalbu

Isi dalam acuan biasa yg kecik pun okay

Inti isi ¾  penuh jer

Sebelum masuk oven, sapu egg wash


Kjee guna cendawan Shimeji. Tapi korang boleh guna apa sahaja cendawan yang korang suka. Sebab Kjee buat tiga biji pies sahaja, Kjee guna satu biji kentang yang telah didadu kecik-kecik. Rebus sampai empuk. Kjee rebus bersama satu potong kecik isi ayam. Tak kesah bahagian mana. Janji isi ayam.

Apabila ayam dan empuk, disiat-siat halus. Kentang rebus tu ditoskan.

Kemudian Kjee keluarkan sup cendawan (cream of chicken soup pun boleh), masukkan dalam periuk dan ikut arahan pada tin iaitu campurkan satu tin sama, air. Kacau sampai sekata, jerangkan guna api perlahan. Untuk 3 biji pies, Kjee hanya guna separuh sahaja dari sup itu.

Lepas tu, masukkan ayam, kentang, cendawan dan jugak mix vegetables. Kalau tak ada, letak carrot dadu pun boleh tapi rebuslah sekali dengan kentang supaya lembut. Jerang seketika atas api sehingga kuahnya agak pekat. Rasa. Kalau tak cukup masin, tambah garam tapi Kjee tak tambah. Taburkan sedikit lada hitam diatas inti.

Pastri dikeluarkan. Letak suhu bilik. Taburkan sedikit tepung diatasnya, kemudian ambil bekas ramekins dan potong ikut bulatan permukaannya. Buat potongan/torehan atas pastri untuk benarkan asap/wap keluar.

Letak ¾ penuh ramekins dan tutup dengan pastri. Sapu dengan egg wash.

Panaskan oven selama 10 hingga  20 minit. Kemudian baru masukkan pies. Oven perlu panas betul-betul kalau tidak, ia tidak bantu pastri naik.

Masak selama 10 mini jer atau hingga warna pie keperang-perangan.











0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...