Monday, January 11, 2016

GULAI IKAN TONGKOL VERSI WONG JOWO KOLUMPO






Masa kecik-kecik, Ikan Tongkol tak pernah masuk rumah kami. Mungkin sebab tiada pengaruh Pantai Timur dalam keluarga kami. Maklumlah mak asal orang Melaka tapi lahir di Kolumpo. Dan bapak orang Melaka piau.

Bila dah besar baru Kjee tahu kenapa mak tak pernah masak Ikan Tongkol. Alasan dia, Ikan Tongkol darahnya merah menyala. Dia ngeri. Menyiang ikan itu ibarat kerat kepala orang. Isyhhhh Mak memang kekwat. Samalah dia tak suka ikan Keli atau Sembilang sebab katanya, macam ular. Hehehe.

Tapi anak mak yang sorang ni adventurous sikit. Semua dia bedal. Semua dia nak terai. Kalau tak sesuwai baru dia give up!

Justru, apa sahaja boleh diterima tekak Kjee asalkan halal. Of course lah kan? Hehehe

Sabtu lepas, Nadia ajak Kjee ke Hero Market. Sekarang pergi membeli stok dapur seminggu sekali jer sebab Nadia dan UnclePali kerja. So, pepandailah Kjee adjust. Ayam dan daging, suatu kemestian. Ikan, ikut apa yang nampak di Hero Market.

Dan kebetulan pergi aritu, ternampak Ikan Tongkol. Memang berkenan sangat-sangat lah sebab nampak fresh sangat. Kjee pun amik dua ekor yang comel lote. Kjee nampak warna hitam, Kjee pun rembat sebab kengkawan kata Ikan Tongkol Hitam, elok isinya. Lembut.

Tak kusangka rupa-rupanya yang Kjee hangkut hanya hitam pada rupa. Ia ada design kat badannya yang orang panggil kurik. Itu yang tak elok sangat. Yang elok, Ikan Tongkol Hitam yang ada bintik-bintik putih kat badan dia. Itu namanya Ikan Tongkol Putih. So, they say.

What ever lah.








Tadi Kjee rebus letak asam keping. Ikan yang Kjee beli tu lembut sangat. Kjee amik bahagian kepala yang dah rebus, ramas-ramas bagi Snowy dan Ginger (anak bulus ku) ratah. Eh lembut sangat-sangat. Or mungkin Ikan Tongkol yang Kjee beli tu extra virgin. So, masih lembut. Anak dara lagi. Hehehe.

Dalam otak fikir nak masak apa. Mula-mula nak buat Singgang tapi google dulu. Jumpa Gulai Ikan Tongkol versi Kelantan blog Azie Kitchen. Ehhh sikit lebih kurang macam Gulai Pahang yang selalu Kjee buat. Mestilah kan sebab Pahang pun negeri Pantai Timur.

Maka Kjee pun buatlah Gulai Ikan Tongkol Versi KL.

Ikan Tongkol yang sudah dibersihkan dan dipotong ikut suka, Kjee rebus letak sedikit garam dan 4 keping asam gelugor. Rebus lebih kurang 1 jam. Kjee guna dua ekor yang kecik.

Kjee tumbuk dua biji bawang besar (yang tak berapa besar), 5 biji cili padi Bangla (yang sangat pedas tu), 1 inci halia, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit hidup dan 1 sudu kecik ketumbar yang telah disangai (goreng tanpa minyak). Tumbuk sampai halus (bermula dengan ketumbar) dan jadikan paste. Dua batang serai diketuk-ketuk.

Tumis hingga naik wangi. Kemudian Kjee masukkan sedikit air rebusan ikan tadi. Apabila sudah hampir kering, Kjee masukkan satu kotak kecil santan. Didihkan. Kalau pekat sangat, tambah lagi air rebusan ikan hingga cair sikit.

Setelah mendidih, masukkan ikan tongkol yang direbus tadi. Baki air rebusan buang. Kjee letak 1 helai daun kunyit masak rebus ikan.

Pelahankan api, rasa garam. Kjee letak satu keping kecik asam keping sebab rasa macam tak cukup masam. Kalau suka letak secubit gula tapi Kjee tak letak.

Itu jer Gulai Ikan Tongkol Pantai Timur versi Kolumpo. Hehehe boleh?













1 comments:

Shah Zainal said...

Kak Jee, nampak sungguh sedap...yummy.
Btw....dah lama x de story pasal snowy dan ginger....

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...