Pages

Monday, February 29, 2016

PULUT MANGGA KUAH SANTAN







Musim Mangga Manis baru aje bermula. Kjee seringkali nampak lori yang menjual mangga manis sepanjang Kampung Datuk Keramat dan jugak Taman Melawati. Tetapi setiap kali melintas, kereta dah terlajak. Nak berhenti dah susah.

Tak apalah, pujuk hati. Nanti singgah Hero Market, belilah. Tapi Nadia kata aritu dia singgah Hero Market tak nampak pun mangga. Aiseyman.

Kebetulan kalau asyik dah sebut, malam tadi singgah di Hero Market dan nampaklah tiga jenis mangga dari Thailand. Antaranya Golden Water Lily. Kjee amik dua biji. Walaupun warnanya kuning macam dah masak, tapi my instinct tells me, mesti masam-masam manis ni.

Tak apalah, pujuk hati ni lagi. Kalau tak manis sangat, boleh adjust kuah santannya nanti. Letak lebih sikit gula untuk seimbangkan rasa masam dan manis. Anyway, itulah cara orang Thai masak. Apa jua yang mereka masak, baik lauk pauk yang pedas mahupun desserts, harus mereka seimbangkan rasa masam, masin dan manis.









Memang betul seperti dijangka. Mangga Golden Water Lily ini indah khabar dari rupa. Rasanya tidaklah masam mengigit tetapi ada sedikit rasa manis. Justru Kjee tak buang masa buat kuah santan yang manis sedikit dari biasa.

Walaupun Kjee selalu beli Pulut Mangga ni kalau terserempak dengan Expo Thai di Kolumpo tetapi sebenarnya boleh dinikmati setiap hari di Restoran Hayaki.

Korang nak resipi intai DISINI.

Tadi masa mengukus pulut, Kjee curahkah beberapa sudu santan pekat ketika pulut hampir masak. Kacau hingga sekata. Rasa-rasanya sebelum ini Kjee buat pulut kosong sahaja kerana kuahnya sudah bersantan.

Selamat mencuba.

NOTA KAKI:
Kuah atau sos santan yang dicurahkan, mestilah seimbang rasa manis dan masin ya. Garam mesti secukup rasa.





0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...