Pages

Monday, March 7, 2016

DAGING LADA HITAM DENGAN CILI BESAR







Lauk ini Kjee buat minggu lepas untuk makan dengan bubur nasi atau congee. Orang Utara panggil bubur nasi, Kanji.

Kjee guna cili besar atau capsicum atau bell peppers warna hijau dan kuning sebab itu aje yang ada dalam peti ais. Kalau tiga warna ala-ala traffic lights, pasti menarik. Tapi pergi Hero Market aritu tak jumpa pulak yang warna merah. Ada jugak orang panggil Cili Benggala.

Idea nak buat Black Pepper Beef atau Daging Lada Hitam ni disaat akhir. Tak tau apa yang sedap digandingkan dengan bubur nasi tu.

Kjee buat resipi mudah aje. Hiris daging batang pinang nipis-nipis, cili besar tu dihiris panjang-panjang. Kemudian Kjee ketua bawang putih. Tumis sampai keperang-perangan, kemudian masukkan daging. Masak hingga daging kecut.

Apabila daging sudah kecut, masukkan satu sudu besar sos tiram dan lebih kurang satu cawan air. Masukkan jugak lada hitam kisar kasar. Lada hitam ini ikut kepedasan yang dihajati.

Masak guna api sederhana sehingga kuahnya agak pekat. Kalau daging belum empuk, tambah lagi air dan masak hingga daging empuk. Oleh kerana Kjee guna daging batang pinang, taklah lama sangat hendak lembut.

Kemudian, campakkan cili besar. Cili ini tak pedas. Gaul sampai rata lebih kurang lima minit. Rasa. Kalau tak cukup masin, boleh letak fish sauce atau kicap cair. Letak garam pun ok.





1 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...