Pages

Saturday, December 17, 2016

POPIA GORENG INTI SENGKUANG DAN AYAM







Seronoknya kalau teringin nak makan, tetiba terajin pulak nak membuatnya. Ala kalau yang senang-senang nak buat bolehlah kan! Kjee sekarang bukannya sihat sangat.

Since hari ni hari Sabtu, senanglah Kjee nak buat sebab ada Nadia membantu. Intinya Kjee buat guna sengkuang dan ayam sahaja. Sengkuang tu dulu Kjee selalu sagat tapi my aunty kata kalau sagat, airnya habis mengalir keluar. Air yang manis tu. So lebih elok dihiris nipis-nipis dan julienne atau potong macam batang mancis. Kjee guna isi ayam bahagian dada yang juga dihiris nipis.

Kemudian tumis tiga ulas bawang putih dalam minyak jagung. Tak payah letak banyak minyak sebab popia yang sudah siap nanti nak kena goreng balik. Lepas tumis sampai bawang putih wangi, masukkan ayam dan goreng selama lebih kurang 7-8 minit. Kemudian masukkan semua sengkuang tadi. Letak lebih kurang dua sudu besar sos tiram serta sedikit serbuk lada hitam. Masak sehingga inti kering. Kemudian baru rasa. Letak garam secukupnya. Sejukkan.

Bentangkan sehelai kulit popia atas pinggan dan letak lebih kurang 1½ sudu inti tadi. Digulung kemas dan lekatkan dengan sedikit tepung jagung yang telah dicampur sedikit air. Jadikan sebagai gam. Kalau lekatkan dengan telor pun ok.

Buat sampai habis dan goreng guna apa yang sederhana panas panas hingga cantik warnanya. Kemudian tos minyaknya atas tisu dapur.

Oleh kerana inti tadi sudah cukup rasa maka tak perlu makan dengan sos cili. Kalau nak makan dengan sos cili, kurangkan sedikit sos tiram dan garam.

Kjee buat banyak-banyak popia ini dan bekukan.

Juga ada DISINI.






Tuesday, December 13, 2016

KARIPAP INTI DAGING DAN TELOR REBUS




Kalau Kjee sibuk, Kjee suka simpan stok home made curry puffs. Tak suka beli makanan sejuk beku sebab banyak kandungan preservatives (pengawet) yang tidak diketahui.

Semalam setelah berbulan-bulan, akhirnya berjaya juga buat karipap ini dengan bantuan Nadia. Dia yang rajin kelim karipap. Tapi dia bebel jugaklah semalam sambil buat kerana katanya kurang practise. Justeru tak molek sangat. Hehehe dia tak tahu Mama dia buat lagi hancus!

Kjee plan nak buat karipap Gergasi ala Kuala Selangor tetapi letak telor rebus satu potong ala Ikea. Kononnya lah! Tetapi bila dah siap, taklah giant sangat. Tetapi kalau makan sebiji ni memanglah kenyang banget... for me lah tak tahu korang.








Dah siap semuanya, Kjee susun atas loyang dan bekukan lebih kurang setengah jam dalam freezer. Selepas itu baru Kjee susun dalam bekas. Kalau dah beku, longgokkan dalam satu plastik dan bekukan pun ok. Bentuknya tak rosak. Kalau buat cara ini tak payah goreng separuh masak baru dibekukan.

Semalam Kjee letak juga telor rebus, Kjee potong empat telor tu. Tapi ada jugak yang Kjee letak ½ biji telor. Sukatilah... kita yang buat dia.

Sorry Kjee tak ada foto yang sudah goreng. Kalau Kjee goreng nanti Kjee upload foto tu ya.

Untuk resipi, KLIK SINI.


Sunday, December 11, 2016

ASAM PEDAS TULANG RUSUK






Akhirnya, setelah berbulan 'bertapa', Kjee sudah keluar dari pertapaan. Berapa bulan hah? Entahlah tak pasti tetapi rasanya sejak Julai lalu. Or was it August? Whatever.

Tetapi ini tidak bererti Kjee akan kembali masak hari-hari. Masih ada tugasan yang belum selesai. Kjee tengah tunggu Januari ini untuk mula menjalankan tugas yang telah Kjee buat sejak beberapa bulan lalu. Ada dua buku sedang menunggu untuk kerja terjemahan.

Anyway, Asam Pedas Tulang Rusuk ini dimasak oleh Nadia, anak dara kita, Kjee hanya pantau sahaja dia memasak. Kjee puji dia buat kerja macam lipas kudung. Macam cara Kjee jugak. Hehehe sapa nak puji kan kalau bukan ibu sendiri.

Kjee dah teringin nak makan Asam Pedas Daging Tetel sejak minggu lepas. Tetapi, kemudian terfikir pulak kalau guna tulang rusuk lembu mesti sedap kan? Kjee terus pergi booking tulang rusuk dari gerai daging segar bawah pokok seberang jalan dari Taman Permata. Dekat sangat dengan rumah Kjee.

Pagi tadi selepas sarapan, terus pergi amik. Dapat 1.2kilo dengan harga RM35. Sampai rumah Nadia terus bersihkan, cuci dan masukkan dalam pressure cooker lebih kurang 25 minit. Kemudian dia buat pes Asam Pedas.

Sementara menunggu tulang rusuk itu siap direbus (dagingnya terlerai dari tulang), Nadia tumis pes Asam Pedas. Apabila sudah cantik garingnya, dia menuangkan semua tulang rusuk bersama airnya. Didihkan, letak daun kesom, serai dan air asam Jawa. Perasa dengan garam dan sedikit gula.

Selesai masak dan rakamkan foto, terus sambar garlic bread yang Kjee buat sementara Nadia sedang masak dan makan. Sedapnya makan asak pedas tulang rusuk ni dengan Garlic Bread. Ada lagi cukup untuk dinner kami tiga beranak nanti.

Resipi penuh Asam Pedas, KLIK SINI dan Garlic Bread DISINI.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...