Sunday, January 31, 2016

KWAY TEOW BEEF GINGER AIR TANGAN NADIA







Kali pertama Kjee makan Kway Teow Beef Ginger di The Hills Eatery di Wangsa Maju. Sedap sangat-sangat. Masa tu Nadia masih sekolah rendah di Taman Melawati. UnclePali belum wujud dalam hidup kami. Kami akan ke sana sekurang-kurangnya dua kali seminggu sebab suka sangat Kway Teow Beef Ginger mereka.

Kemudian satu hari, restoran tu hilang dari pandangan. Dah bungkus!! Punyalah kami kecewa. Kjee yakin tidak akan dapat rasa Kway Teow Beef Ginger sehebat di The Hills Eatery. Even kat Cosy Corner, Ampang Park pun tak boleh beat kehebatan di The Hills Eatery.

Satu hari, setelah berkahwin dengan UnclePali, kami singgah makan di Carrefour Wangsa Maju (sekarang Aeon Big). Ada orang jual Kway Teow Beef Ginger. Kjee punyalah excited. Tapi malangnya, ia tidak menepati citarasa kami.

Kemudian apabila kami meniaga di foodcourt Anjung Melawati, Kjee main-main aje buat Kway Teow Beef Ginger. Bukan untuk jual tapi untuk makan sendiri. Nadia kata sedap. Kjee suruh beberapa kawan rapat cuba. Mereka syorkan agar Kjee jadikan ia sebahagian menu tetap kami. And we didn't look back since.

Kway Teow Beef Ginger sangat diminati pelanggan kami. Malah, walaupun sudah lima atau enam tahun Kjee tak meniaga, kalau terserempak dengan customer dulu, especially pengarah Erma Fatima dan keluarga, pasti cerita pasal Kway Teow Beef Ginger Kjee menjadi topik utama perbualan. Hehehe.

Dah banyak kali Kjee suruh Nadia masak. Tapi entah kenapa tak pernah kesampaian. Bukannya susah nak buat pun. Atau pun sebab senang sangat nak buat maka dia pun berat nak masak. Hehehe.

Bahan penting dalam Kway Beef Ginger ialah daging. Kena guna daging batang pinang yang lembut. Daging lain tidak sesuai sebab daging batang pinang boleh dimasak dalam masak lima atau enam minit dan kelembutannya, terserlah.










Selain dari daging batang pinang, kway teow jugak memainkan peranan penting. Harus cari kway teow yang halus. Kalau yang tebal, rasanya akan lari.

Bahan-bahan lain untuk KT Beef Ginger hanya, bawang putih, halia muda dan kicap manis. Oppps jangan lupa air rebusan tulang ayam dan juga sedikit tepung jagung.

Oleh kerana Nadia hanya biasa masak untuk satu portion (seperti yang dilakukan masa tolong Kjee meniaga dulu), maka dia hanya guna lebih kurang satu genggam kecil kway teow, dua ulas bawang putih, dua tangkai daun bawang dan daging secukupnya. Daging dihiris nipis.

Tumis bawang putih yang telah diketuk-ketuk. Apabila naik bau, masukkan halia yang telah dihiris nipis. Halia perlu banyak sebab nama resipinya Beef Ginger kan? Hehehe. Untuk satu portion, Nadia hiris lebih kurang 2 inci halia muda.

Setelah halia garing, Nadia masukkan daging. Goreng hingga daging kecut. Oleh kerana guna api besar ala stir fry maka daging itu cepat masak dan masih lembut. Kemudian masukkan lebih kurang dua senduk kecil air rebusan ayam. Apabila sudah didih, masukkan lebih kurang dua sudu besar kicap manis. Nadia guna kicap Jalen. Jugak 1 sudu kecil kicap nampla atau fish sos atau kicap cair.

Apabila sudah mendidih, dia masukkan kway teow. Gaul pantas, masukkan lebih kurang 1½ sudu besar tepung jagung yang telah dicampur dengan satu sudu air rebusan ayam. Gaul pantas, campakkan lebih kurang ½ genggam daun bawang yang telah dipotong selebar 1½ inci. Gaul rata, padam api.

Hidangkan dengan cili padi yang telah dicampur sedikit kicap cair. Dan harus terus dimakan sebaik siap masak.





Wednesday, January 27, 2016

MINI CHICKEN POT PIES




Akhirnya, setelah berminggu-minggu Kjee asyik tatap aje resipi dan cara pembikinannya di FB, hari ni Kjee berkesempatan membuatnya.

Walaupun membuat Chicken Pot Pie bukan sesuatu yang baru buat Kjee, namun selama ini, Kjee buat dalam ramekins. Letak inti dalam ramekin dan tutup dengan pastri. Kekadang Kjee beli puff pastri. Dan ada sekali dua Kjee buat sendiri.

Tetapi video yang ditunjukkan oleh page Tasty, buat Kjee tak senang duduk. Sangat cantik, mudah dan Kjee dapat bayangkan kesedapannya.

Resipi inti Kjee buat cara Kjee sendiri. Sudah pasti yang lebih mudah dan jugak kena dengan selera Kjee. Bahan-bahannya pun tak leceh sangat. Semua memang sentiasa ada dalam peti ais.

Hasilnya, amat memuaskan. Kjee buat dua biji sahaja kerana ia harus dimakan ketika masih panas. Tetapi harus hati-hati sebab intinya amat panas. Nanti melecur pulak bibir. Hehehe.

Selepas belajar buat mini Chicken Pot Pies ini, Kjee rasa Kjee nak pencen buat yang guna ramekins. Serius ni. I think I prefer this mini pot pies.

Jom kita lihat bahan-bahannya.






MINI CHICKEN POT PIES
sumber: Tasty
olahan : Kjee


BAHAN-BAHAN:
untuk dua biji mini pies

4 keping puff pastry jenama Kawan
1 biji telor

inti:

3 ulas bawang putih
1 mangkuk kecil mixed vege
1 mangkuk kecik ayam yang telah didadu/hiris kecik-kecik
½ kiub ayam
1 sudu besar tepung gandum
¼ cawan air
lada hitam secukupnya

CARA

Tumis bawang putih dengan lebih kurang dua sudu besar minyak. Kjee guna minyak Zaiton. Apabila sudah sedikit perang, masukkan ayam. Goreng sehingga ayam kecut. Masukkan ¼ cawan air, ½ ketul kiub ayam dan lada hitam tumbuk. Biarkan ia mendidih seketika. Kemudian masukkan mixed vege. Kalau tak ada, boleh dadu lobak merah dan jugak letak celery. Kjee suka guna mixed vege sebab mudah. Ada jagung, carrot dan kacang peas.
Masak hingga mixed vege lembut dan ayam sudah masak. Rasa. Ketika ini boleh tambah sedikit garam kalau suka. Tapi pada Kjee sudah cukup rasa.
Kemudian bancuh tepung gandum dengan dua sudu air. Curahkan ke dalam kuali bersama bahan-bahan tadi. Kacau pantas-pantas sehingga ia likat. Padam api.
Sejukkan.

Panaskan oven 200 darjah selama 10 hingga 15 minit.

Keluarkan pastri. Ambil sekeping pastri. Guna ramekin (mangkuk) yang cukup besar untuk 1 keping pastri. Potong keliling pastri. Buang bakinya. Sebenarnya lebih mudah dipotong guna pisau yang tajam ketika ia masih dalam keadaan beku. Kalau di suhu bilik, ia menjadi lembik. Kemudian ambil satu lagi ramekin yang lebih kecil dan toreh (jangan sampai putus) permukaan pastri yang sudah dipotong bulat tadi. Kemudian buat yang sama pada satu lagi keping. Tetapi untuk kepingan kedua ini, tak perlu ditoreh bahagian tengahnya.
Sapu pastri yang tidak ditoreh tengahnya dengan telor yang telah dipukul manja. Kemudian ambil pastri yang telah ditoreh tengahnya dan lekatkan atas sekeping pastri tadi. Sapu lagi telor. Buatlah sampai habis. Kjee buat dua biji sahaja.
Letak dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 10-15 minit tadi. Penting oven mesti panas sebelum dimasukkan pastri supaya ia boleh cepat naik dengan suhu yang panas.
Ketika masukkan pastri ke dalam oven, Kjee hanya guna api bawah. Bakar selama 15 hingga 20 minit ikut kepanasan oven memasing.
Setelah berwarna keemas-emasan, keluarkan dan toreh keluar bahagian tengah yang telah mengelembung. Guna pisau tajam dan hati-hati jangan ranapkan keseluruhan pastri.

Isi dengan inti ayam dan mixed vege. Hidang terus.

Selamat mencuba.

NOTA KAKI:
Korang nak belajar lebih terpeinci untuk buat Mini Pot Pies ni, cuba korang bukak page Tasty kat Facebook. Kjee belajar dari situ. Scroll ke bawah page tu, mesti jumpa punyalah. Mudah sangat cara dia.





Tuesday, January 26, 2016

KASTAD TELOR CHINESE STAIL





Dah lama Kjee cari resipi ni. Ia ala-ala Cawan Musyi, kastad telor Jepun yang sangat sedap. Kalau pergi ke restoran Jepun, memang wajib kami order sorang satu mangkuk. Kjee pernah tengok resipi cawan musyi tapi ia memerlukan banyak bahan Jepun. Kjee tak tau camner nak beli sebab tiap ke Jaya Grocer, Kjee nampak banyak bahan-bahan dari Jepun. Malangnya, tak reti nak baca. Semua dalam bahasa dia orang. Hehehe.

Malah Kjee pernah buat Cawan Musyi satu ketika dulu. Tapi hasilnya tak sama sebab tak letak bahan-bahan yang dicatatkan dalam resipi.

Jadi, apabila Kjee nampak Chinese Egg Custard di blog Elaine Sichuan China, Kjee cukup teruja. Kata Elaine, ia sangat popular di China. Popular dikalangan mereka yang dah tua dan yang sakit. Tak boleh makan makanan keras.

Maka Kjee pun amati resipi. Amat mudah. Hanya perlu 3 biji telor, air, garam dan minyak bijan! Cawan Musyi yang selalu Kjee makan, diletak udang serta hirisan halus cendawan. Diletak stok dashi (ikan yang dikeringkan) yang buat hidangan itu cukup sedap.

Tetapi oleh kerana mahu belajar buat kastad telor ini, maka Kjee ikut resipi asal. Cuma garam Kjee gantikan dengan fish sos Thai atau nampla. Dan Kjee gandakan ramuannya sebab kata Elaine, tiga biji telor hanya jadi 2 mangkuk. Kjee buat jadi enam mangkuk. Mungkin mangkuk Kjee kecil sedikit.

Hasilnya? Hmmm kastad telor ini cukup basic. Lain kali kalau Kjee buat, Kjee akan letak udang dan jugak cendawan. Kalau nak letak isi ayam, ia harus dirick nipis-nipis kerana waktu mengukusnya cukup singkat. Lebih kurang 12 minit sahaja!

Selain itu, jika mahu letak kiub ayam untuk menjadikan ia lebih sedap dan berperisa, tak perlu letak garam ataupun kicap.

Jom kita lihat resipinya.








CHINESE EGG CUSTARD
sumber: Blog Sichuan China

BAHAN-BAHAN

3 biji telor ayam
1 cawan air (225ml)
garam secukup rasa
beberapa titis minyak bijan
daun bawang

CARA:

1. Jerang air dalam kukusan. Apabila air sudah mendidih, perlahankan api hingga paling rendah.
2. Pukul telor hingga sebati. Tapis.
3. Masukkan air. Hati-hati. Kacau perlahan satu arah sahaja hingga air dan telor bersatu.
4. Masukkan garam.
5. Tuang perlahan-lahan dalam bekas. Biarkan ia rehat dalam 5 minit untuk pastikan tiada buih lagi dalam adunan.
6. Kalau guna bekas berpenutup, boleh tutup dan letak bekas dalam kukusan. Sekiranya tiada, tutup dengan alluminium foil. Ini untuk elak air menitis. Kalau guna kukusan bamboo, tidak akan ada titisan.
7. Naik sedikit api. Jangan terlalu besar sebab kastad akan mengelembung dan jadi kasar.
8. Kukus lebih kurang 12 minit atau sehingga kastad tu elok menjadi.

Kalau letak udang dan cendawan, masukkan ke dalam bekas setelah dituang kastad. Dan dikukus.

Selamat mencuba.




Monday, January 25, 2016

TAU MIU GORENG BERSAMA CENDAWAN ENOKI







Kombinasi cendawan Enoki yang berasal dari Jepun dengan Pea Sprouts atau dikenali dengan nama Tau Miu, yang menarik. Sebelum ini, Kjee hanya goreng Tau Miu sahaja. Goreng kosong letak bawang putih atau letak sekali udang.

Pagi tadi ketika Nadia ke Hero Market, Kjee suruh dia beli satu peket Tau Miu. Ia sayuran sekelompok dengan taugeh. Rasanya lebih kurang sama. Cuma warnanya hijau dan kepalanya ada daun. Hari tu Kjee dah beli dua peket cendawan Enoki.

Kjee hanya masak secara stir fry. Tau Miu dipilih, dicuci dan ditos. Kemudian Cendawan Enoki, dikerat pangkalnya yang keras dan dilerai-lerai. Tak perlu cuci.

Kjee ketuk 3 ulas bawang putih, panaskan lebih kurang dua sudu besar minyak jagung dan beberapa titis minyak bijan. Apabila sudah panas, masukkan bawang putih dan goreng hingga keperang-perangkan. Jangan sampai hangus. Kemudian masukkan Tau Miu dan goreng sekitar 5 minit atau sehingga ia menjadi lembut. Masukkan cendawan dan kicap cair. Kjee guna fish sosThai.

Golek-golek seminit dua, kemudian padam api.

Letak dalam pinggan/mangkuk dan taburkan lada sulah. Sedap dihidang ketika masih panas. Kjee suka ratah jer.

Kjee pernah buat letak udang dan cendawan tiram. Klik SINI.


Friday, January 22, 2016

HASHBROWNS UNTUK SARAPAN






Pagi ini kononnya nak buat Hashbrowns untuk breakfast kami bertiga tetapi terkejut sedar-sedar dah pukul 6.30 pagi. Sempat Suboh lepas tu berlari ke dapur. Tapi UnclePali dan Nadia kata tak sempat kot nak sarapan bersama. Nadia asyik bising hari-hari jalan kat Keramat jem. UnclePali tak complain sebab mungkin dia drive ikut jalan lain.

Hashbrowns adik beradik lempeng. Kalau mak kita mesti kata.."ohhh Lempeng Kentang Sagat". Hehehe.

Tetapi oleh kerana dah teringin nak makan, Kjee pun buatlah. Buat sebiji aje cukuplah. Tetapi bila tengok kentang dalam pantri, semuanya besar-besar sebab masa beli hari tu plan nak buat inti karipap. Kentang besar senang nak kopek kulitnya dan dadu untuk inti.

Bila dah sagat baru Kjee sedar boleh buat dua biji Hashbrowns kalau guna kuali kenit non stick yang berukuran lebih kurang 6 inci. Hmmm kalau dua biji, maknanya, hari ni tak payah lunch. Elok jugak sebab Nadia dah warning pepagi tadi suruh Kjee rehat. Tiap malam dia balik, Mama dia asyik komplen penat. Hehehe.











Okay selepas buang kulit, Kjee sagat guna box grater. Perah dan buang air kentang tadi. Dadu sebiji bawang besar dan campur. Kemudian pukul telor sebiji, letak garam dan lada hitam. Gaul telor itu bersama kentang dan bawang tadi. Rasa. Mesti secukup rasa.

Kemudian panaskan kuali. Kjee guna kuali non stick yang berukuran 6 inci. Sapu sedikit mentega dan kaup kentang tadi letak dalam kuali dan leperkan. Jangan terlalu tebal. Guna api sederhana. Hanya diterbalikkan setelah dirasakan ia sudah garing. Kalau tidak, risiko Hashbrowns akan pecah. Pastikan Hashbrowns cukup masak baru dialihkan ke pinggan.

Ada perbagai cara untuk makan Hashbrowns. Kjee pernah jadikan ia burger. Caranya, letak daging burger yang telah dipanggang diatas sekeping Hashbrowns. Kemudian letak salah atau tomato dan lapikan dnegan sekeping lagi.

Kjee jugak pernah makan dengan Scrambled eggs. Dan jugak kalau malas, goreng aje Telor Mata.

Hari ni, Kjee letakkan sekeping cheese diatas Hashbrowns dan makan dengan Baked Beans.

Boleh makan dengan sambal tumis. Sukati kan. Tekak kita. Dan kita yang buat dia. Hehehe.

Selamat mencuba.




Hashbrowns dengan Scrambled Eggs



Hashbrowns Burger



Hashbrowns dengan Telor Mata Kerbau



Thursday, January 21, 2016

ACAR IKAN TALANG MASIN






Kali pertama Kjee buat Acar Ikan Masin ini menggunakan Ikan Kurau Masin bertahun-tahun yang lalu. Kalau tak silap, Kjee guna resipi Amy Beh. Buku tu entah hilang kemana. Sedap sangat.

Kjee sudah hampir terlupa kewujudan Acar Ikan Masin ni sehinggakan Kjee terjumpa dalam blog Che Mat Gebu. Menggoda sungguh air tangan Che Mat.

Hari-hari Kjee berkira-kira... nak buat ke tak nak? Jadi semalam, Kjee sempatlah ke Selayang dan singgah di satu kedai jual ikan kering yang terkemuka. Memang disitulah Kjee singgah beli ikan bilis dan udang kering masa meniaga dulu. Harganya amat berpatutan berbanding kedai lain.

Bersama Shida, adik angkat Kjee, kami memilih ikan talang yang sesuai. Dapatlah seekor yang menepati citarasa Kjee. Isi buat acar dan tulang-tulang masak gulai nanti.

Pagi tadi Kjee potong isinya lebih kurang 200grams dan rendam. Ikut benar-benar resipi Sifu Kjee tu. Tapi ketika sedang kemas-kemas rumah, Kjee terfikir yang 200grams tu sikit sangat. Alang-alang buat, elok digandakan. Maka Kjee pun tambah lah lagi 200grams.









Selepas lebih sejam direndam, sambil sekali sekala tukar air (kalau bonda dia rendam dalam air garam untuk kurangkan masin, katanya), akhirnya Kjee cuci bersih-bersih dan potong sebesar ibu jari. Kemudian Kjee toskan atas tuala kain yang bersih.

Sementara itu, Kjee siapkanlah bahan-bahannya. Semua rempah yang perlu, disangai dan ditumbuk halus. Kisar cili kering dengan halia, bawang besar dan kunyit. Serta kopek bawang kecik dan bawang putih. Kjee guna cili padi bangla yang pedas.

Ikan masin dan ditos, digoreng hingga keperang-perangan. Kalau ikut stail bonda, dia goreng garing lepastu diketuk-ketuk. Isyhhh banyak kerja. Hehehe.

Okay ikut resipi lengkap Mat Gebu DISINI.

Kalau Mat Gebu kata sedap, memang boleh percaya. Simpan setelah ia benar-benar sejuk dalam balang atau botol kaca. Tak kesahlah nak simpan dalam peti ais ataupun kat luar.

Selamat mencuba. Ratah sangat-sangat awesome.




Wednesday, January 20, 2016

KAD JIMAT ELEKTRIK YANG TENGAH HOT







Sejak lewat tahun lepas lagi beberapa orang kawan Kjee pujuk Kjee join dia orang jimatkan kegunaan elektrik dan jugak minyak. Kjee ni species orang yang hanya akan percaya keberkesanan sesuatu product setelah Kjee cuba sendiri.

Bukan Kjee tak percaya dengan testimoni kawan-kawan. Tetapi bukan senang nak cari duit sekarang. Kalau labur dua tiga ratus lepas tu, hasilnya tak berbaloi, Kjee tak berani amik risiko.

Macam Kjee buat Transfer Factor 4Life dulu. Ramai kata ia boleh ubat macam-macam penyakit. Tapi Kjee tak nak percaya. Satu, memandangkan ia tersangat mahal. Dan dua, sebab Kjee dah cuba pelbagai ubat dan suppliment. Hampir semua tak serasi. Tapi Kjee berjaya ubatkan Asthma yang Kjee hidapi dalam masa 5 hari dengan TF. Kjee spend tak sampai RM169 masa tu. Satu botol ada 60 biji.

Kemudian orang kata tak nak kuruskan badan? Kjee senyum sambil geleng kepala. Zaman dulu, orang kata telan fat burners boleh pecahkan lemak. Kjee beli dua tiga brands fat burners. Kjee telan sekali gus setiap dos yang disarankan dari 3 jenis!

Ada Kjee kurus? Hahahah. Maleh nak story.





Sampailah Kjee jumpa L'arome Warm Serum. Hah mula-mula tak percaya jugaklah. Tapi terfikir jugak nak terai. Last resort. Kalau aku tak kurus, memang aku akan mati sebagai 'King Kong'! Alhamdullilah. Selepas menggunakannya selama 45 hari, dapat perbezaan yang cukup ketara! Maka, ia menjadi sumber inspirasi kepada ramai kengkawan Kjee yang senasib dan se kapal untuk mencuba.
Bab L'arome korang BACA SINI.

Okay berbalik kepada kad jimat elektrik. Ada kawan kata boleh jimat sampai 30% bil bulanan. Ada yang bernasib baik mencecah sampai 50%! Hmmm Kjee tanya UnclePali dan Nadia. Dua-dua angkat kening. Isyarat yang bererti "kalau nak cuba... bolehlahhhhh".

Maka Kjee belilah dari seorang kawan. Kjee suruh UnclePali tepek kat fusebox. Bulan pertama jimat RM12 jer! Alamak kalau setakat RM12 tak payahlah susah-susah beli kan? Kjee pasrah.

Kemudian, ada masalah dengan saliran elektrik dalam rumah. Rumah blackout setelah berlaku satu letupan dalam bilik air. Kjee call TNB. Technician sampai. Masa dia orang buat pembaikan, salah seorang nampak kad jimat eletrik yang UnclePali pasang.

"Salah tu abang pasang. Kena pasang macam ni."


Ini cara betul tepek

Ini cara betul



Ohhh patutlah jimat RM12 jer! Okaylah. Sekarang hanya tunggu bil terbaru untuk tempoh 19/12/15 hingga 19/1/16. Kita tengok samada ada penjimatan yang sepatutnya.

Pagi tadi, Kjee tengok ada bil TNB atas meja Kjee. Agaknya UnclePali yang bawak masuk malam tadi, masa dia balik. Terkejut Kjee tengok bil. RM176. Isyhhh tempoh 19/11/15 hingga 19/12/15 (iaitu bulan sebelumnya) RM142. Bil terbaru RM176! Mana jimatnya?!! Meningkat RM34 babe!

Walaupun terkejut dan agak kecewa, namun Kjee tak melatah! Kjee keluarkan salinan bil dari bulan Julai hingga bulan Disember 2015. Ini adalah kerana, sejak bulan Ogos, bil elektrik mula menurun dengan kadar yang agak mengejutkan. Penurunan bersebab.

Bil bulan Julai (masa tu hanya guna dua aircon serta barangan elektrik biasa) ialah RM237. Kemudian pada bulan Ogos (hanya guna 1 a/con sebab aircon bilik Nadia rosak), bil RM167. Penurunan sebanyak RM70. Bil Sept RM165. Oktober RM124. Nov RM154 dan Disember RM142!

Tetapi.. jeng jeng jeng, mulai Disember ada penambahan satu alat eletrik yang telan api macam naga...Water Heater. Jadi, pada bulan Disember bukan sahaja ada dua a/con (Nadia beli a/con baru) tetapi ada water heater yang menjadikan bil Dis/Jan sebanyak RM176!
 
Kalau bandingkan dengan bil bulan Julai yang hanya guna dua a/con (RM237) dan bil semasa RM176 (dua aircon dan water heater tak termasuk barang electric biasa rumah + 1 peti ais dua pintu +1 box freezer), Kjee rasa berbaloi guna Kad Jimat itu!
















Kjee ni tak pernah pass matematik jadi Kjee tak dapatlah kira berapa peratus sebenarnya penjimatan yang Kjee perolehi sejak guna kad jimat ni. Tapi bak kata Nadia, tak kesahlah janji ada jimat kan?

Okay korang rasa berkesan ke tidak penggunaan kad La Genius Saver ni? Ada warranty  tiga tahun dan ia tahan diguna untuk 5 tahun. 

Harga untuk 1 set dua keping ialah RM250. Kalau korang rasa hanya perlu 1 kad, bolehlah share dengan kengkawan. Tapi ada yang letak 1 kad pada fuse box dan 1 lagi dilekatkan di tempat minyak kereta. Boleh jimat antara 50 hingga 70km. Tapi itu Kjee tak try lagi.

Dah bertambah satu lagi barang yang Kjee jual selepas Transfer Factor (yang kini Kjee dah berhenti dulu. Tapi kalau ada nak beli Kjee boleh tolong belikan dengan harga ahli), dan L'arome Warm Serum. L'arome ni Kjee masih aktif jual. Kjee rasa lebih penting kuruskan bodi dari wajah putih mulus kan? Hehehe.

Kalau korang minat, boleh WA 01131771389. Kad La Genius Saver ini adalah satu pelaburan yang berbaloi. Bayangkan penjimatan lebih banyak selama 5 tahun pengunaannya. 

Lihat carta dibawah untuk mengetahui berapa kad yang harus korang gunakan untuk mendapat penjimatan dari bil bulanan selama ini.

Kini ada promosi. Harga untuk tiga kad hanya RM330. Penjimatan sebanyak RM45. 

So korang yang asyik pening kepala nak fikir cara apa nak berjimat dengan kenaikan yang nampak tiada jalan penghujung, cubalah cara Kjee ni. 

Kjee tak tahu benar ke tidak tetapi ada yang kata, setelah tepek dua atau tiga bulan, penjimatannya akan lebih ketara sebab 'kad tu dah serasi dengan fuse box kita'. Kjee akan biarkan kad tu tertepek kat situ sampai bila-bila. Hehehe











Tuesday, January 19, 2016

POPPERS KENTANG KEJU








Dah berzaman Kjee tak buat Cheese Potato Poppers. Dulu masa Nadia sekolah rendah, rajin Kjee buat untuk bekal dia ke sekolah. Bukan tak boleh beli tetapi semua tak menepati citarasa. Baik poppers mahupun nuggets. Selain mereka letak terlebih perisa (kekadang sampai tahap terlalu masin), Kjee berasakan ia tidak sihat, berbanding buat sendiri.

Kjee teringat nak buat kembali setelah Nadia beli satu peket Cheese Poppers kat Ayam Mas aritu. Terlebih masin. Daripada banyak komplen dan buat dosa, baiklah buat sendiri kan?

So pagi tadi, Kjee pun ke dapur dengan tujuan nak buat poppers. Tiada resipi yang khusus. Cuma cuba refresh apa yang Kjee buat dulu-dulu.

Kjee guna 6 biji kentang. Lebih kurang ½ kilo. Kentang dari Indonesia, rasanya. Tapi sekejap jer rebus dah lembut. Cuci dan gosok pelan-pelan setiap biji dan rebus tanpa buang kulit. Jangka masa terpulang kepada kentang yang korang gunakan. Cucuk tengah-tengah kentang dengan hujung pisau untuk pastikan ia sudah elok empuk. Buang kulit.










Letak dan besen dan letak lebih kurang satu sudu besar butter, sedikit garam dan lada hitam. Terus lenyek ketika ia masih panas. Guna apa jua gadget yang korang ada untuk lenyek. Buat macam nak buat mashed potato. Rasa. Mesti secukup rasa.

Kemudian letak lebih kurang tiga sudu besar tepung gandum. Mulakan dengan dua sudu dulu. Kalau perlu, baru tambah satu sudu lagi kalau doh terlalu lembik. Ia harus diuli seketika menjadi doh yang sederhana lembut.

Keluarkan cheese dan baked beans (kalau guna). Toskan baked beans tu daripada sosnya. Kalau terlalu banyak sosnya, doh akan menjadi lembik.

Bulatkan doh ikut besar mana korang nak poppers itu. Kjee buat dua saiz. Satu Kjee buat lonjong yang Kjee hanya letak Mozarella Cheese. Yang bulat-bulat Kjee letak Ceddar Cheese dan Baked beans. Boleh letak apa jua inti yang korang suka.




Celup dalam telur, kemudian dalam bread crumbs


Bread crumbs


Leperkan doh dan letak cheese (dan baked beans) dan bentukkan menjadi bulat atau lonjong. Kemudian dicelup dalam telor (yang telah dipukul manja) dan dicelup pulak dalam bread crumbs.

Kjee buat bread crumbs sendiri. Kjee guna roti berbaki yang telah lama Kjee simpan dalam peti ais. Oleh kerana ia kering dan keras, Kjee terus masukkan dalam food processor (blender pun boleh) dan kisar sampai halus. Jika roti yang masih segar dan lembut, bakar seketika dalam oven (atau panggang dalam kuali atas dapur). Jemur di tengah panas hingga kering, pun boleh. Apabila sudah garing, dikisar. Boleh simpan bread crumbs dalam bekas kedap udara dalam peti ais.

Alternatif lain, kaedah malas,  bread crumbs boleh dibeli kat kedai yang jual bahan kek atau bakeri.

Bekukan seketika dalam peti ais. Boleh digoreng terus atau  disimpan beku dalam bekas tertutup dalam peti ais. Bila hendak makan, boleh digoreng tanpa dinyah beku. Api hendaklah sederhana panas. Hati-hati ketika menggoreng kerana ia mudah pecah dan cepat hangit.

Boleh dijadikan bekal untuk anak ke sekolah. Atau untuk sarapan serta minum petang. Sedap makan sejuk ataupun panas. Kalau suka boleh cicah dengan sos cili.

Maaf foto dan hasil poppers tak begitu sempurna. Kjee tak berapa sihat tapi habiskan jugak buat sorang-sorang. Hehehe







SENDIRI MAU INGAT




Monday, January 18, 2016

BUBUR NASI UNTUK YANG TAK SIHAT






Bubur Nasi ni hanya menjelma dalam rumah Kjee kalau salah seorang dari kami tak sihat. Nadia ada ulser dalam tekaknya. Dah berapa hari dia mengadu sakit tekak bila makan. Jadi pepagi tadi Kjee dah rendam seketika beras dan buat bubur daging ini untuk dia.

Selalunya, Kjee masak dalam pressure cooker untuk pendekkan masa memasak. But today, Kjee jerang aje atas dapur. Sejam setengah siap!

Nadia ke klinik Dr Ina Harlina hari ni. Mama tunggu dalam kereta. Sebaik masuk kereta, Nadia kata Dr Ina cakap tak boleh makan santan.

"Dr Ina macam tahu aje Mama masak bubur lambuk. Mama tulis dalam FB ya," tanya Nadia. Tak payah jawab ler soalan tu kan? Hehehe.

Anyway, bubuh santan sikit jer. Bukan nak masak lemak. Bagi lemak yang manja-manja jer.








Since bubur dah siap masak sebelum pergi klinik, sampai rumah tadi, Kjee goreng ikan bilis dengan hirisan bawang putih dan cili padi. Itulah cara Kjee makan dengan bubur.

Mula-mula goreng hirisan bawang putih. Lagi banyak lagi sedap. Sampai garing. Tepikan. Kemudian goreng pulak lima enam biji cili padi. Hati-hati sebab ia boleh meletup. Dah garing tepikan. Kemudian baru goreng ikan bilis sampai garing. Dah sejuk, digaul tiga bahan tu. Sedap sangat makan dengan apa jenis bubur.

Seperti biasa, bubur nasi Kjee ada telor asin yang dipecahkan kedalam periuk ketika bubur mendidih. Itu cara Kjee buat bubur. Rasanya orang lain tak buat camtu.

Apabila hendak dihidang, taburkan dengan daun sup atau daun bawang. Sedap makan panas-panas.

Dah beratus kali Kjee buat. So resipi pepandai klik SINI.








SANDWICH TELOR REBUS






Breakfast mudah pagi ni tapi Insya Allah, sedap dan mengenyangkan. Boleh dijadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah dan jugak bagi mereka yang tersangkut dalam kesesakan lalu lintas untuk ke office. Jadi, tak ler stress sangat kan? Hehehe

Senang aje buatnya. Hanya perlu telor, lada hitam kisar dan mayonaise.

Tadi Kjee rebus empat biji telor. Kemudian dibuang kulit dan dilenyek-lenyek guna garfu. Kasar-kasar aje. Kemudian letak lebih kurang 2 sudu mayonaise dan lada hitam. Kjee guna ajishio pepper jadi tak perlu letak garam. Kacau sampai rata.

Roti dipotong keraknya. Arwah mak mesti dia marah kalau buang kerak. Katanya, ada banyak khasiat kerak tu. Ya ker?!! Atau beliau nak elakkan pembaziran. Tapi Kjee kumpul dan bila dah banyak, boleh buat Bread and Butter Pudding. Kalau malas buat breadcrumbs.

Kemudian disapu sedikit butter pada roti (kalau suka). Selepas itu letak lebih kurang 1 sudu besar telor lenyek tadi atas roti. Lapiskan dengan sekepung roti dan potong.

Mudah dan berkhasiat (rasanya). Sedap jugak jika kaedah sama diguna untuk Cold Chicken Sandwich. Biasanya Kjee carik-carik ayam yang berbaki dan letak mayo dan lada hitam. Selalunya, ayam dari KFC atau ayam panggang yang berbaki.




Friday, January 15, 2016

AYAM VARUVAL ATAU RENDANG BEREMPAH INDIA





Hari ni memang tak plan nak masak sebab tak berapa sihat sejak malam tadi. Tapi, knowing me kan... Lepas telan ubat jer, dah rasa kuat sikit tubuh, terus bangun dan ke dapur. Tapi tak blur nak masak apa sebab dah ada perancangan. Hehehe.

Dua hari lepas, Kjee surf internet cari Indian recipes. Jumpa Chicken Varuval. Cek images yang dia orang tayang. Hmmm ayam masak berempah kering. Adik beradik Ayam Paratel kot. Tapi tak guna rempah kari. Cuma sedikit garam masala, lada hitam dan bahan-bahan lain yang memang ada dalam pantri Kjee.

Kjee bukak juga blog Chef Thyaga Rajan. Boleh tahan banyak bahan. Kjee kalau bab banyak bahan, memang Kjee terus patah semangat. Kemudian google lagi dan jumpa pulak blog Love2Cook. Pemiliknya friend FB Kjee, Venisri. Wah Sri letak serai. Interesting!

Pergi balik-pergi balik, akhirnya Kjee decide nak olah tiga resipi jadi satu resipi yang mudah. Resipi Swashthi's Recipes (asal India tapi tinggal di Singapura), resipi Chef Thyaga dan Venisri. Tiga resipi ni digabungkan jadi resipi yang mudah.

Berbanding dengan Ayam Paratel, Ayam Varuval dimasak kering. Sikit lebih kurang macam rendang kita.







AYAM VARULVA
rujukan:
Chef Thyaga B Rajan  
Venisri Senthan
Swasthi's Recipes
olahan:
mokcik

Bahan-Bahan:
600gms ayam (dipotong kecik-kecik)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji tomato
4 biji cili hijau
2 helai daun kari
2 batang serai (dipotong memanjang hingga putus dan ketuk2)

Garam Masala (disangai dan dikisar halus)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecik jintan manis
1 sudu kecik jintan putih
1 sudu besar lada hitam
8-10 biji kacang gajus (optional)

Bahan Tumis
1 kayu manis
4 biji buah pelaga
2 bunga lawang
5 biji cengkih

CARA

Ayam dicuci, tos kering dan dilumur dengan serbuk kunyit dan serbuk cili. Kjee guna cili flakes. Tepikan.

Bawang besar didadu. Halia dan bawang putih ditumbuk halus. Tomato jugak didadu.

Tumis bahan tumis. Minyak lebih kurang ¼ cawan. Apabila sudah naik bau, masukkan bawang besar. Goreng sampai layu. Kemudian masukkan pes bawang putih,halia dan daun kari. Apabila sudah keperang-perangan, masukkan ayam.

Masak sehingga ayam kecut. Kemudian masukkan lebih kurang ½ cawan air dan tomato. Biarkan ia didih seketika dan masukkan garam masala dan cili hijau yang dihiris tepat.. Kacau hingga rata. Guna api sederhana, masak hingga hampir kering. Sekali sekala dikacau supaya dasar periuk tak hangit.

Bubuh garam secukup rasa.

Hidang dan hias guna daun ketumbar kalau suka. Enak dimakan dengan roti, dhosei, Idli, Roti Canai Capati, nasi impit, lemang atau pulut..

Bila sudah siap, baru Kjee sedar ia bukan Ayam Paratel walaupun bahan-bahannya hampir sama. Pada Kjee, lagi mudah buat dari Rendang. Dan mungkin lebih sihat sebab tiada penggunaan santan.

Cubalah.

NOTA KAKI:
Selain gajus (kalau guna), boleh gantikan dengan kacang badam.
















Thursday, January 14, 2016

CAFE SELESA DI TAMAN MELAWATI







Ada satu port lepak baru kat Taman Melawati, kata seorang teman. Sangat comfy dan makanan sedap. Harga berpatutan, tambahnya. Tak nak cuba makan kat Tango Cafe ker? Ohhh Kjee tahu kat mana. Selalu sangat lalu depan cafe tu dalam perjalanan pulang.

Maka satu malam tu, Kjee pun singgah dengan Nadia. Pusing-pusing, tak tahu mana nak makan. Malam sebelumnya kami cuba makanan ala Mexico di Hungry Thug, (a food truck) berdekatan.

Memang betul kata kawan Kjee tu. Memang sangat selesa ambience Tango Cafe. Ada ruang membaca (with a good choice of books and magazines) dan ada ruang untuk anak-anak bermain ketika ibu bapa menjamu selera.

Kjee cepat-cepat capai menu. Ada macam-macam. Nak local fare (makanan tempatan) atau western, pilihannya agak elok.

Malam tu, Kjee tetiba teringin nak makan Laksa. Nadia jeling. Takkan makan laksa jer. Pilihlah makanan lain.

"Eh mama rasa cam nak makan laksa lah."


Fettuccini Carbonara

Laksa. Sayurnya diasingkan. Untuk yang tak suka makan sayur. Herhehe


Nadia order Cabonara Fettucinie. Menyesal pulak bila order sampai. Sangat menyelerakan. Dua keping roti bakar yang dihidangkan bersama, lembut dan tebal. Sedap dicicah dengan cream carbonara.

Dua hari kemudian, kami ke Tango Cafe sekali lagi. Kali ni kami bertiga. Temujanji dengan Ash Riel, adik angkat. Hi tea on a Saturday.

Kali ini Kjee tak lepas peluang cuba Fettucinie Carbonara. Nadia order Olio Aglio. Pun sedap. Ash Riel order Mi Jawa yang dikatakan femes di Tango Cafe. Memang benar. Ash Riel suruh Kjee jamah kuahnya sikit. Memang sedap!



Olio Aglio... roti bakar yang sedap


Western



Selain itu, kami jugak order Lempeng Jagung. Ada pelbagai jenis lempeng. Ada lempeng nasi, tepung, kelapa, pisang dan American pancake.

Bagi mereka yang suka Braised Lamb Shank, khabarnya, ia antara pilihan favorite pengunjung. Kjee memang berhantu bab Braised Lamb Shank. Tapi kena tunggu cuaca beralih sejuk sikit.

Tango Cafe dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 10 malam. Sebelah pagi ada Nasi Lemak dan banyak lagi menu untuk sarapan. Tetapi, kalau datang seawal jam 8 pagi pun, semua yang ada dalam menu, boleh korang order.

Serius ni! Kalau tak percaya, singgah di Tango Cafe, kalau berada di Taman Melawati. Ia terletak di 9163, Jalan Negara, Taman Melawati.

Oh ya, ada jugak ruang solat disediakan. Baru enam bulan dibuka. Boleh buat majlis hari jadi dan sewaktu dengannya. Muat 40-50 orang. Add My Tango Cafe di Facebook.




Reading corner


Ruang lepak anak-anak



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...