Wednesday, August 3, 2016

AYAM MENTEGA SUSU





Selama ini Kjee ingatkan Butter Chicken ni Chinese Food tetapi apabila terjumpa satu resipi yang memerlukan ayam diperap dengan rempah dan ada pengunaan daun kari, rasa-rasanya ia Indian food.

Dah banyak kali Kjee makan tapi tak pernah buat. Jadi semalam, nak melayan Nadia yang berpuasa, Kjee pun beritahu dia nak buat Butter Chicken dan lauk fav dia Terung Berlada.

Kjee intai buku resipi yan ditinggalkan arwah adik. Resipi itu menggunakan Chicken Breasts atau daging putih pada dada ayam. Tapi Kjee tak berapa suka makan white chicken tu (kecuali dikukus dan dicarik buat Kway Teow Soup). Jadi, Kjee tukar ke kepak ayam.

Kjee guna 6 ketul kepak ayam yang dipotong dua ikut sendinya. Kemudian Kjee perap lebih kurang sejam setelah dilumur sedikit rempah kari. Letak sekali garam.

Apabila sudah siap diperap, Kjee campur lebih kurang dua sudu tepung beras dan satu sudu tepung jagung. Lumurkan kepada ayam tadi dan goreng separuh masak. Tepikan.

Ketuk dua ulas bawang putih dan dadu satu ulas bawang besar. Kemudian letak setengah ketul butter (Kjee guna Emborg) dalam sauce pan dan buka api kecil hingga butter cair. Masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah didadu. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan ¾ tin susu cair atau evaporated milk.

Masak susu serta bahan tumisan tadi guna api slow sehingga ia mendidih. Ketika ini, Kjee masukkan ½ kuib pati ayam Knorrs. Kemudian masukkan ayam dan daun kari. Rendidih hingga ayam kecut. Kalau terlalu pekat, letak sedikit air panas. Kemudian Kjee campakkan 5 biji cili padi yang telah dipotong-potong. Kalau nak pedas, tambah lagi. Kalau nak bagi makan anak-anak, tak perlu letak cili padi.

Apabila dirasakan ayam sudah cukup empuk dan rasa sudah ngam, padamlah api. Hidang dengan Nasi Putih.

Kjee ada terbaca satu resipi sama yang letak Cheddar Cheese. Diletak dalam ketika kuah sedang mendidih. Nanti nak terai lah.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...