Pages

Wednesday, November 22, 2017

PULUT SERI MUKA NYONYA






          My second attempt buat Kuih Seri Muka Nyonya. Kjee dah biasa buat kuih Seri Muka tetapi apabila terjumpa resipi cara Nyonya ni, Kjee rasa teruja nak cuba, Ini adalah kerana lapisan hijau dijerang atas api sehingga sedikit pekat baru dituang atas pulut.

          Maka terjadilah Kuih Seri Muka Nyonya ini buat kali kedua minggu ini. Yang pertama hari itu, sebaik sejuk, ada tamu datang dan UnclePali terus hidang untuk mereka. Tinggalkan sepotong aje untuk Kjee. Mereka makan tak hengat dunia. Isyhhh tak baik kita kan. Mesti sedap ler tu kan! Hehehe.

          Kjee ini jenis tak suka letak pewarna sekiranya boleh menggunakan pewarna asli. Misalnya untuk resipi ini, Kjee ikut sebiji resipi yang diberi. Cuma Kjee taklah guna 30 helai daun pandan untuk buat jus. Kjee guna 15 helai. Warnanya cantik juga kan!

          Bahan-bahan untuk resipi ini yang Kjee campur aduk dari dua tiga blog di internet ialah 300 gms beras pulut. Kena rendam 4 jam. Kali pertama Kjee buat, Kjee rendam 4 jam tetapi kali kedua tadi Kjee rendam 1 jam aje.

           Sediakan kukusan. Didihkan air. Kemudian pulut itu ditos dan dimasukkan ke dalam loyang. Campurkan 200ml santan cair bersama secubit garam. Kukus selama 20 minit. Kemudia keluar dan kuis dengan garfu.

           Masa menunggu pulut itu masak, Kjee lapikkan loyang empat segi. Rasanya tadi 7"x7" dengan plastik. Lebihkan plastik itu dibahagian tepi supaya senang nak angkat keluar apabila sudah sejuk. Resipi asal guna loyang bulat 8". Tuangkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas yang digunakan. Guna daun pisang atau plastik untuk mampankan pulut tadi. Kemudian masuk balik ke dalam kukusan, guna api paling perlahan.

          Untuk lapisan atas, ricik halus 15 helai daun pandan. Kisar dengan menggunakan air sebanyak 200ml. Tapis dan tambah air jika perlu untuk jadikan 260ml jus santan.

          Dalam satu mangkuk, masukkan 200 gms gula putih. Kjee guna 140gms sahaja sebab tak suka manis. Itu pun dah terlebih manis bagi tekak Kjee. Masukkan 260ml jus pandan bersama 220ml santan pekat, 3 biji telor, 7 sudu besar tepung ubi dan 4 sudu besar tepung gandum. Juga secubit garam. Guna whisk dan kacau perlahan-lahan sehingga semua bahan bersatu. Kemudian tapis ke dalam periuk.

          Jerang adunan hijau tadi dalam periuk atas dapur guna api perlahan. Kacau manja-manja guna whisk sehingga ia menjadi sedikit pekat tetapi bukan kental. Pekat setakat boleh tuang atas pulut tadi. Padam api.

          Sementara itu tengok pulut yang didalam kukusan. Pulut itu harus panas supaya adunan hijau terus melekat apabila dituang keatasnya. Tuang perlahan-lahan adunan hijau hingga menutupi pulut. Guna api sederhana walaupun resipi asal suruh guna api besar.

          Masak selama 25-30 minit. Tudung kukusan hendaklah dilapik dengan kain supaya wap tidak menitis. Sejukkan betul-betul baru potong guna pisau plastik.

          Resipi Nyonya yang ori, guna titisan air bunga telang berwarna biru pada pulut. Kjee tak ada, jadi Kjee biarkan putih,

          Sudi-sudilah cuba. Kalau buat kali ketiga, Kjee harap dapat guna air bunga telang untuk pulut.



       

         

Tuesday, November 21, 2017

BUBUR KACANG HIJAU DURIAN







          Musim durian sudah tiba. Alhamdullilah rasanya runtuhan tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Untunglah mereka yang ada kebun kan! Macam Kjee yang tak ada kebun, untunglah ada yang sudi bagi Kjee rasa sebiji dua. Dan inilah kejadiannya!

          Bukan susah pun nak buat sendiri. Kalau makan kat restoran, harganya memang kebahboom maklumlah sebab ada durian.

          Kjee rendam kacang hijau selama sejam dua. Kemudian masukkan ke dalam Pressure Cooker. Dua puluh minit kemudian letak santan, letak gula Melaka, sedikit garam dan siaplah. Masa nak hidang barulah letak seulas dua durian dalam mangkuk. Kalau nak letak sekali dalam periuk dan didihkan seketika bolehlah.


          Selama mencuba tika musim durian masih ada.


Sunday, November 19, 2017

RENDANG DAGING-PEPARU RESIPI ARWAH BONDA







          Arwah Bonda Kjee is a very simple woman. Macam Kjee juga lah. Justeru makanan yang disediakan, semua yang simple. Yang tak payah keluar masuk hutan cari bahan. Tetapi semua makanan air tangan beliau, memang sedap. Cukup perisa. Yang penting katanya, cukup garam, cukup gula  cukup masam. Harus seimbang rasa.

          Jadi apabila Kjee plan buat Rendang Daging resipi arwah Bonda (of course without a recipe), Kjee terfikir betapa mudahnya cara beliau. Bahan-bahan asas sahaja seperti Cili Kering kisar, Bawang besar, Bawang Putih, Halia, Lengkuas, Serai, Santan dan Kerisik.

          Kjee tengok resipi orang lain ada jintan, ketumbar dan buah keras bagai. Berjela-jela bahan-bahannya sehingga budak yang baru nak belajar memasak pun give-up. Bukan budak aje, Kjee pun kalau study satu-satu resipi dan tengok banyak sangat bahan, terus Kjee tak jadi buat.

          Anyway, semalam Kjee teringin nak makan Rendang Daging Campur Peparu ikut resipi Arwah Bonda. Tetapi kalau dia buat, tak sah kalau tak ada letak juga limpa dan hati Lembu. Mesti beli yang fresh. Kata Bonda, organ dalaman binatang tak diketahui berapa lama dia dah bekukan. Kjee pergi cari Limpa dan juga Hati Lembu semalam. Sold out. Yang ada hanya Peparu. Oleh kerana dalam fridge ada ½ kilo daging pepejal, maka Kjee belilah ½ kilo Peparu.

          Pulang ke rumah, Kjee potong daging dan Peparu dan rebus dalam Pressure Cooker. Ini cara orang malas. Kalau rajin, tak payahlah rebus. Tapi korang kena rendang sehingga daging dan peparu lembut. Kjee tak ada kesabaran itu. Sementara direbus lebih kurang 30 minit, sediakan bahan-bahan lain.

          Kjee masih ingat arwah Bonda kata, untuk satu kilo daging, kena guna santan dari dua biji kelapa. Semalam Kjee beli 1 kilo pati santan yang bersamaan dengan dua biji kelapa. Satu mangkuk cili kering kisar, 5 labu bawang sederhana besar, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia, 1 inci lengkuas, 3 batang serai, 3 sudu makan kerisik, 1 helai daun kunyit dan 2 helai daun limau purut (kalau suka).

          Kisar bawang besar, bawang putih bersama halia. Tumbuk pun boleh tetapi mesti halus-halus. Serai diketuk, begitu juga lengkuas dan daun kunyit dicarik dan dipintal. Kalau guna daun limau purut, bolehlah letak juga. Ramas dulu daun itu untuk keluarkan aromanya. Masukkan ke dalam kuali dan campur bersama cili kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah lagi atau ketuk-ketuk beberapa biji cili padi. Masukkan daging dan peparu yang telah direbus bersama airnya itu. Kacau hingga rata.

          Maka seterusnya, guna api sederhana besar dan rendanglah sambil kacau skali sekala. Kjee guna non stick wok jadi tak risau hangit pada dasar kuali. Apabila air sudah hampir kering, masukkan santan dan gaul bagi mesra. Teruskan merendang.

          Apabila sudah hampir kering, masukkan 3 sudu besar kerisik dan gaul bagi sama rata. Masukkan juga 2 keping asam gelugor. Kemudian apabila Rendang sudah nampak terbit minyak, letak garam dan sedikit gula. Kacau rata.

         Itu aje resipi mudah Arwah Bonda. Sedap makan dengan nasi impit, lemang, pulut dan juga nasi. Selamat mencuba.







Friday, November 17, 2017

KUIH CARA BERLAUK






          Setelah sekian lama akhirnya Kjee menghasilkan Kuih Cara Berlauk walaupun sudah beratus biji Kuih Bakar Daging Kjee dan UnclePali buat selama ini. Ini percubaan kali ketiga dalam masa satu minggu. Kali pertama, hancus . Adunan melekat kepada acuan.

          Tetapi mujur Kjee bukan insan yang mudah berputus asa. Kjee percaya kepada talian hayat Kjee iaitu my Facebook friends. Hehehe. Kalau ada masalah apa-apa, sahabat-sahabat Kjee memang segera datang beri bantuan.

          Maka semalam Kjee pun mulakan tugas buat Kuih Cara Berlauk ini buat kali kedua. Kjee tunggu sampai my husband dah pergi kerja. First time buat masa dia tak kerja, maka dialah yang banyak menyibuk. Akhirnya, gagal. First thing first, buat muka sedih di FB. Hehehe.

          Ramai frens FB yang sudi tolong Kjee. Macam-macam tips diberikan. Tetapi entah mengapa tergerak hati Kjee untuk cuba tips yang diberikan Tuan Salma Raja Ahmad. Menurut Salma, cara mengelakkan acuan kuih Cara daripada melekat ialah dengan menuang minyak ke dalam acuan tersebut hingga penuh. Kemudian dipanas acuan yang berisi minyak. Apabila minyak sudah betul-betul panas, tuang keluar minyak itu perlahan-lahan ke dalam bekas lain sehingga kering semua minyak tersebut. Kemudian letakkan kembali diatas dapur dan tuang adunan. Masak guna api yang kecil hingga garing. Selepas itu tidak perlu sapu lagi minyak pada acuan. Mudah kerja kan!

          Maka Kjee pun buatlah seperti yang disarankan. Takut juga masa tu. Maklumlah kali pertama dah gagal. Rasanya kalau kali kedua melekat juga adunan di acuan, maka dah plan nak ucapkan selamat tinggal bukan sahaja kepada acuan tetapi Kuih Cara Berlauk. Tetapi apabila yang berlaku selepas beberapa minit, buat Kjee senyum. Kuih itu seakan renggang dari acuan. Dan sekali gus bererti setelah kali kedua, Kjee berjaya menghasilkan Kuih Cara Berlauk!

          Terima Kasih Tuan Salma. Kjee pasti ramai yang akan mendapat menafaat dari tips yang awak berikan itu.








          Okay berbalik kepada Kuih Cara Berlauk. Semalam Kjee buat guna inti ayam sebab UnclePali tengah diserang Gout justeru tak boleh makan daging. Tetapi hari ini Kjee ubah selera buat guna dua jenis inti iaitu Serunding Daging atau orang Pantai Timur panggil Sambal Daging. Serunding itu Kjee letak dalam adunan yang telah dituang ke dalam acuan. Di permukaan kuih, setelah Kjee letak daun bawang dan hirisan cili merah, Kjee susun udang putih halus yang telah dibuang kulit, diletak sedikit garam dan kunyit dan dikeringkan udang itu seketika atas kuali. Hasilnya, sangat sedap. Serunding Daging itu memang sudah cantik pedasnya.

          Untuk adunan, Kjee blend satu mangkuk (Chinese Rice Bowl) tepung gandum, dua mangkuk yang sama santan cair, sebiji telor, satu sudu makan minyak,  secubit garam dan sedikit pewarna Egg Yellow. Boleh juga digantikan pewarna itu dengan serbuk kunyit. Blend sehingga halus. Biarkan ia seketika iaitu lebih kurang 20 minit sebelum digunakan.

          Kjee guna penutup periuk untuk menutup acuan kuih Cara. Masanya lebih kurang 10 minit. Pepandailah adjust. Kemudian Kjee gunakan hujung pisau yang tirus untuk keluarkan dari acuan setelah ia masak.

          Kjee berat nak share foto Kuih Cara dalam acuannya seperti di bawah ini sebab bimbang nanti ada yang tidak selesa tengok rupa acuan itu. Sebenarnya Acuan itu tidak berkarat. Kjee keluarkan dari setor dan nampak ia berbintik-bintik. Puas Kjee sental tetapi tak hilang. Mungkin besi murah digunakan untuk membikin acuan tersebut. Harap maklum.

          Lepas ini nanti nak buat kuih Cara yang manis pulak.









Thursday, November 16, 2017

SOTONG KEMBANG KANGKUNG SOS MASAM MANIS







          Ini adalah makanan yang disukai semua kaum di Malaysia. Selalu orang jual di malam hari. Tetapi masa Kjee niaga di Anjung Melawati dulu, start niaga kul 7am, Sotong Kangkung korang dah boleh order. Those were the days. Kenangan mengusik jiwa. Masa tu jual RM3.50 sahaja sepinggan. Letak home made sauce, kacang tumbuk dan bijan.

          Malangnya semalam, selepas siap hidang, teringat bijan. Kacang tumbuk memang tiada. Suruh UnclePali cari bijan dalam pantry sebab nak sangai seketika kemudian tabur atas sotong. Cari tak dapat. Sebab itulah Sotong Kangkung yang Kjee buat semalam, togel aje. Huhuhu.

          Anyway, masa singgah kat Hero Market minggu lepas, Kjee ternampak sotong kembang. Tangan gatal nak capai tetapi tak jadi. Esoknya Kjee pesan UnclePali supaya beli. Siap warning kalau tak ada, abang cari sampai dapat. Hehehe.









          Beli seekor sahaja sebab yang makan Kjee sorang. Lepas itu, rendam sotong dalam air dan letak dalam peti ais. Boleh simpan begitu sahaja sehari dua.

          First thing first. Buat sos. Resipi KLIK SINI. Sos ini sangat versatile. Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam bekas dalam peti ais. Ia tahan selagi tak habis. Hehehe. Kjee guna sos yang sama untuk Tahu Bakar.

          Sos dah siap dan sejukkan, jerang air dalam periuk. Sotong dicuci dan dipotong suka hati. Apabila air sudah mendidih, masukkan sotong dan celur BUKAN REBUS. Celur satu atau dua minit sahaja. Lebih lama sotong itu menjadi liat. Keluarkan sotong. Kjee tak pasti sama ada sotong itu sudah masak ketika membelinya. Mungkin ya. Celur hanya untuk panaskan kot. Wallahualam.

         Kemudian perlahankan api dan letak sedikit minyak. Tak perlu letak garam sebab lepas ini nak celur kangkung pulak. Kjee kata tak perlu letak garam sebab sos dah cukup masin. Celur kangkung yang telah dipotong selebar tiga inci. Celur dalam air tadi sehingga ia bertukar warna. Toskan. Ada orang beritahu, kalau nak celur atau rebus sayur-sayuran hijau untuk kelihatan cantik warna hijaunya, letak sedikit gula dalam airnya. Wallahualam.

         Kemudian susun kangkung dalam pinggan diikuti sotong. Curahkan sos. Tabur kacang tumbuk dan bijan sangai. Titiskan sedikit minyak bijan. Makan terus sebaik siap. Dah sejuk nanti kangkung tu akan keluarkan air.

          Selamat mencuba.

         



Wednesday, November 15, 2017

ASAM REBUS SIHAT





           Ini pembuka selera kalau tekak rasa tak sedap. Badan rasa macam nak demam. Ia adik beradik Singgang tetapi letak cili. Masam kuahnya sikit lebih kurang macam Singgang. Kjee kata adik beradik sebab tak payah tumis. Main campak semua ke dalam periuk.

           Kjee buat lauk ini sebab tengok ada baki Sambal Belacan yang banyak dibuat UnclePali. Dia tumbuk banyak-banyak kemudian simpan dalam bekas kedap udara dalam peti ais. Apabila nak makan, tak payah tumbuk lagi.

           Dan isterinya pulak, tengok Sambal Belacan dah sedia ada, apa lagi. Terus terfikir nak buat Asam Rebus. Mengamuk UnclePali esoknya apabila tengok Sambal Belacan dia dah kena kidnap. Hehehe.

           Kalau tak ada baki sambal belacan, tumbuk aje cili merah (nak pedas tambah cili padi merah), bawang merah dan bawang putih serta belacan. Kuantinya sendiri adjust. Masukkan semua ke dalam periuk. Letak air cukup-cukup untuk kuah, masukkan juga empat keping asam gelugor, dua batang serai yang telah diketuk dan jangan lupa daun kesom. Kalau ada Bunga Kantan, masukkan sekali.

           Didihkan. Apabila sudah mendidih, perlahankan api. Masukkan ikan Mabung atau Ikan Kembung. Kemudian letak garam dan pak aji kalau guna. Rasa. Didih sekali lagi guna api perlahan. Last sekali 5 minit sebelum padam api, masukkan Bendi.

           Rasanya mestilah masam-masam sedikit. Macam rasa kuah tomyam. Hirup aje pun sedap. Ianya lauk sihat sebab tak payah tumis guna minyak.
         

Tuesday, November 14, 2017

LAKSAM YANG DIBUAT KALI KEDUA






          Semalam Kjee buat Laksam. Terkial-kial lah buat sorang-sorang. Hasilnya seperti yang kelihatan pada foto diatas. Rasanya amat memuaskan hati. Tiba-tiba bangga lah kononnya first time buat boleh jadi rasa sesedap itu walaupun ada yang kata kejadiannya tidak 100% perfect. Ada cacat celanya. Bla bla bla. So what! Suka ati kitalah nak buat camner kan? Janji hasilnya puas hati.

          Tadi selepas solat Asar, Kjee terfikir apakah betul Laksam yang Kjee buat semalam tu kali yang pertama? Macam pernah buat sebelum ini! Maka dengan bantuan cik Google, kita pun buat ler apa yang patut. Dan jeng jeng jeng, genap dua tahun lepas, Kjee pernah buat ler!

          Astaghafirullahalazim! Macam mana boleh lupa? Baru dua tahun bukan 20 tahun yang lalu. Faktor usia. Hehehe.

          Since dah ada entri dulu yang boleh dibuat rujukan, maka Kjee pun tak payahlah celoteh panjang lebar. Korang nak tahu camner Kjee buat Laksam ni, boleh refer kat entri terdahulu. Dua tahun lalu punya entri.

           Klik SINI.

Sunday, November 12, 2017

POPIA VIETNAM / VIETNAM SPRING ROLLS







          Kjee first time buat Popia Vietnam ini lima tahun lalu. Kemudian terlupa sehingga ternampak chef entah mana kat Asia Food Network buat beberapa hari lepas. Terfikir juga nak makan tapi nak ke Jaya Grocer beli Rice Paper Sheets ini, hmmm malas pulak. Dah cuba cari kat Giant ataupun Hero Market tapi tak jumpa.

          Tetapi kalau dah rezeki, kata orang. Kjee tengah menyusun pantri dan terjumpa. Ya Allah happy nya mokcik! Maka tanpa membuang masa, pagi tadi Kjee ajak UnclePali pergi Hero Market. Tak cek pun resipi bahan apa yang perlu dibeli. Cuma yang Kjee ingat, mesti ada udang, sos cili dan salad. Yang lain, pandai-pandailah adjust.

          Sampai di Hero, Kjee capai salad, daun pudina, daun selasih dan juga daun kesom. Itu antara herba orang Vietnam dan juga Thai. Mujur semua yan Kjee hajati, ada depan mata. Kalau dulu (masa buat first time KLIK SINI), Kjee tak letak bihun tetapi kali ini nak ikutlah cara orang Vietnam. Mana tahu sedap kan! Hasilnya memang sedap!

          Dan sebagai ganti kepada udang celur, Kjee letak kunyit dan garam pada udang dan shallow fry (goreng guna minyak sedikit). Sekejap aje gorengnya. Asal berubah warna dan dah masak, keluarkan dan sejukkan.

          Selain herba-herba yan Kjee sebut tadi, Kjee juga guna timun Jepun yang dihiris memanjang. Orang Vietnam kalau Kjee tak silap, guna timun dan carrot yang telah dijerukkan dalam cuka dan gula. Kjee tak boleh kena cuka kerana gastrik. Jadi Kjee hiris timun itu sahaja.

          Nak buat Popia atau Spring Rolls Vietnam ini, semua bahan-bahan haruslah sudah tersedia diatas meja. Daun-daun hendaklah dibersihkan dan dikeringkan guna Kitchen Tissue.

          Sediakan satu besen berisi air sejuk. Pinggan leper mengadap kita. Kemudian celupkan rice paper dalam air untuk satu atau dua saat, Cepat-cepat letak atas pinggan dan susun. Salad dulu, kemudian timun serta herba-herba yang dipilih dan sedikit bihun. Bihun ini mestilah ditos selepas dicelur.

          Kemudian gulung ketat-ketat. Jangan gulung sampai habis sebab nak susun udang pula. Lepas itu baru gulung habis. Ulang sehingga semua bahan habis. Cicah dengan sos cili.

          Itu aje. Sangat sedap dan ringan. Bagus untuk mereka yang ada plan nak diet. Selamat mencuba.




Wednesday, November 8, 2017

SUP AYAM PENCEN ALA MAMAK





          Sup Ayam berempah memang sedap dihirup di musim sejuk. Maklumlah Malaysia kan sekarang sudah ala-ala Winter. Hehehe. Panaskanlah badan dengan sup yang lebih dikenali sebagai sup Mamak.

          Ini kali kedua Kjee buat dalam masa tak sampai sebulan. Masa buat kali pertama hari itu, Kjee tak berapa puas hati. Makan sikit lepas tu simpan dalam freezer. Dua hari kemudian UnclePali keluar dan panaskan. Ehhh tiba-tiba rasanya sangat sedap. Ohh sup Mamak kena 'perap' dulu baru sedap. Macam Mamak buat jugak kot. Sekali buat satu periuk besar. Tak habis dipanaskan. Itu yang sedap agaknya.

          Anyway, sup yang Kjee dapat resipi selepas google ni, tidaklah 100% sedap macam kat Restoran Mamak. Kjee yakin mereka ada secret recipe. Tetapi bukan semua restoran Mamak punya sup sedap. Maka, bolehlah Kjee kata sup yang terhasil hari ini, antara yang sedap jika dibanding dengan sup Mamak yang tak sedap. Hehehe.

          Terima kasih kepada Kak Ida's Kitchen. Kjee ada tambah satu dua bahan lagi nak bagi lebih sedap. Air rebusan Barli dan juga satu chicken kiub. Arwah bapak dulu pernah beritahu, dia tanya resipi kat Mamak. Tapi mamak tu tak bagi. Cuma kata dia orang letak air Barli. Dan untuk pekatkan kuah sup, Kjee tak letak tepung tapi Kjee blend halus satu sudu besar barli yang telah kembang direbus dan masukkan di peringkat akhir memasak.

          Jom kita intai resipi.

SUP AYAM MAMAK
resipi asal Kak Ida's Kitchen.

BAHAN2:

1 ekor ayam pencen
2 peket rempah Kurma (25 gms satu peket) *
1 peket rempah sup (25 gms) *
1 sudu besar serbuk kunyit *
1 sudu besar lada hitam kisar *
2 labu bawang besar (dihiris) *
4 ulas bawang putih (dihiris) *
2 inci halia (ditumbuk halus. Kjee sagat) *
1 peket Barli (direbus hingga kembang)
1 kiub ayam
5 biji cili padi
Daun Ketumbar
Daun sup


CARA:

Barli direbus guna 1 liter air hingga kembang. Potong ayam ikut suka. Kali pertama dulu Kjee guna ayam kampung. Kali ini guna ayam pencen. Ini kali pertama guna dan tak tahu ayam pencen tersangat liat. Mujur ada Pressure Cooker. Masuk dalam PC selama 30 minit. Kalau tidak, rebus ayam hingga lembut.

Tumis bahan-bahan bertanda *. Mula dengan bawang besar dan bawang putih serta halia. Apabila sudah naik bau, masukkan dua peket rempah kurma dan satu peket rempah sup. Tumis hingga garing kemudian masukkan ayam yang telah direbus. Kalau guna ayam kampung atau ayam daging biasa, tak perlu rebus. Masukkan sedikit air dan biarkan ayam kecut dan sebati dengan rempah. Masak guna api perlahan.

Kemudian masukkan kiub ayam dan air Barli. Kiub Ayam sudah tersedia garam jadi hati-hati apabila tambah garam. Juga masukkan cili padi yang telah diketuk-ketuk. Apabila ayam sudah cantik empuk, blend satu sudu besar barli yang sudah kembang bersama sedikit air sehingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kaca rata. Barli itu akan memekatkan kuah menggantikan tepung.

Rasa garam. Padam api. Masukkan segenggam kecik daun Ketumbar yang telah dipotong kasar-kasar.

Ketika hendak hidang, taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedap cicah dengan roti Benggali ataupun nasi.

UnclePali kata rasa rempah Kurma terlalu kuat. Kesemuanya Kjee letak 50gms (dari dua peket kecik. Lain kali mungkin letak 1 peket sahaja atau 35gms). Tapi kalau letak 2 pekat pun okay jugak. Tidak menjadi hal.  Pandai-pandailah nak adjust. Ikut tekak masing-masing.








Sunday, November 5, 2017

ROTI TITAB SESUAI UNTUK SARAPAN





          Roti Titab ini sangat femes di Kelantan. Kjee first time tengok dalam Majalah Tiga beberapa bulan lalu. Kjee memang selalu makan. Home made of course tapi Kjee panggil Roti Telor Goyang. Tetapi apabila tengok ada diletak seri kaya, rasa tekak berbelah bagi. Selalunya Roti Telor Goyang Kjee makan dengan sos cili atau dengan Mayonaise. Yang ini telor separuh masak makan dengan seri kaya yang manis?

          Memang tak nak cuba lah makan walaupun Kjee sering kunjung satu gerai berhampiran rumah Kjee yang jual Roti Titab. Agak mahal juga. Sekeping roti (yang agak tebal), sebiji telor separuh masak dan seri kaya yang diletak empat penjuru harganya RM5.

          Apapun, hari itu Kjee suruh UnclePali buatkan sebab ada satu bekas Seri Kaya dalam peti ais. Dia pandang Kjee semacam. Wajah dia seakan terkejut apabila Kjee suruh buatkan.  "Tertelan ke nanti?" Dia tanya Kjee. Dia tahu Kjee ni cerewet sangat.  "Hmmm cubalah dulu. Tak sedap, tak payahlah makan. Hari itu saya tengok ada customer duduk sebelah meja kita kat gerai tu, makan dua pinggan. Mesti sedap kot."

          Tekak Kjee memang cerewet, I'm very adventurous compared to my soul mate. Kjee makan sambil calit seri kaya pada telor separuh masak dan roti. Habis! Ehhh sedap. Tak cukuplah. Maka esok dan esoknya (tiga hari berturut-turut), I had Roti Titab for breakfast. UnclePali tanya sedap ke? Well, kalau tak sedap, you rasa I nak makan lagi?

          So begitulah cerita bagaimana Kjee terjatuh cinta dengan Roti Titab. Actually tak adalah pelik sangat rasanya. Tak ada rasa loya atau tekak kembang.

          Kjee gril dua keping Roti dan lapiskan one on top of another. Roti Titab yang dia orang jual, rotinya agak tebal. Nantilah apabila my Noxxa Breadmaker dah hantar repair, Kjee buat sendiri roti yang lebih sedap dari beli. Kemudian buat telor separuh masak dan susun cantik-cantik atas roti. Kemudian calitkan seri kaya. Kalau nak tips macam mana buat Telor Separuh Masak yang perfect dan goyang-goyang, klik SINI. Oh ya Kjee guna Seri Kaya keluaran Gardenia. Kena dengan selera.

          Cuba lah buat. Tak kenal maka tak cinta. Hehehe.






Saturday, November 4, 2017

SAMBAL GORENG AYAM LAUK WONG JOWO






          Dari dulu hingga sekarang, Kjee kenal lauk ini sebagai Sambal Goreng Pengantin. Bonda yang kata itu nama lauk ini. Jadi kalau ada kata ini bukan Sambal Goreng Pengantin, Kjee tak tau nak kata apa. Ini lauk orang Jawa. Tapi ramai orang Jawa tak tahu buat. Kata mereka lauk ini mirip Ungkep. Kjee tak pasti sama ada pernah makan Ungkep. Tapi ada kata ini bukan Ungkep sebab Ungkep tak letak santan. Whatever.

         Kjee suka sangat lauk ini. Teringat arwah Bonda dulu kalau buat sambal goreng ini, dia guna daging dan letak hati lembu juga. Sedap sangat.

          UnclePali tak gemar lauk ini. Justeru Kjee jarang masak. Lauk ini Kjee buat awal minggu ini. Kjee redah sahaja walaupun tahu UnclePali akan jamah sedikit sahaja. Tetapi nasib Kjee baik. Dia makan banyak sangat. Agaknya dia dah terlupa yang dia tak minat lauk ini. Hehehe.

          Kjee suka lauk ini sebab ia pedas, manis dan masam. Secukup rasalah. Arwah Bonda dulu guna gula Melaka. Kalau tak ada gula Melaka, gula putih pun okay. Tetapi rasa pedas, masam dan manis kena seimbang.

           Kalau ada yang minat nak cuba masak lauk ini, sila klik link berikut. Dah banyak kali Kjee buat.








Friday, November 3, 2017

KUIH LOMPANG TEPUNG BERAS







          Ini kali pertama Kjee buat Kuih Lompang. Banyak sebab kenapa baru sekarang baru Kjee nak buat sendiri. Kuih ini sebenarnya cukup senang nak dapat. Biasanya kalau orang jual kuih di gerai, kuih ini mesti ada sebab modalnya kecil dan nak buat pun mudah. So, pasti lebih mudah beli kan?

          Anyway, just out of curiosity, Kjee pun teringin nak buat. Apatah lagi ketika UnclePali kemas setor hari tu, Kjee ternampaklah acuan kaca (eh ceramic kot) yang ramai kata antik. Entahlah antik ke tidak sebab rasanya Kjee beli 5 tahun lalu di sebuah kedai barangan Cina yang dah nak wind up. Dia tutup kedai sebab nak rehat. Orangnya pun dah antik. Masa Kjee intai-intai dalam kedai tu, jumpa lah acuan ini. Beli sebanyak dua dozen. Harga dah lupa.

          Alhamdullilah my first try, menjadi. Ada kata kalau ada lesung pipit, considered success! Selepas 25 minit mengukus, Kjee intai. Yayyyy semua ada lesung pipit lah.

          Kjee mula dengan buat air gula. Kjee masak air panas. Kemudian curahkan satu cawan air itu ke mangkuk berisi ½ cawan gula merah. Ini gula merah timbang yang beli kat kedai Mamak. Kjee sengaja pilih gula merah timbang sebab warnanya yang gelap. Resipi asal ½ cawan gula Melaka dan ½ cawan gula pasir. Tapi Kjee letak ½ cawan gula merah dan satu sudu besar gula pasir. Gula Merah ni agak manis. Dah larut gula, ditapis dan campur satu lagi cawan air. Kacau.

          Panik juga tadi tengok Tepung Beras ada secoit. Resipi perlu 1¼ cawan tepung beras dan ¼ cawan tepung ubi. Rezeki Kjee, tepung beras ngam-ngam aje! Kalau tidak, UnclePali kena keluar beli. Campur secubit garam kepada tepung, gaul rata dan curahkan air gula sebanyak dua cawan tadi. Whisk sampai sebati. Masukkan ¾ camca teh air kapur dan kacau sehingga sebati.

          Sebelum itu Kjee panaskan kukusan dan susun acuan kaca tu. Ada kata kalau acuan kaca tak payah disapu minyak. Hanya sapu minyak pada acuan plastik. Apabila acuan itu sudah panas, Kjee tuang adunan ke dalam acuan guna teko. Ini lebih mudah dan bersih.

          Kukus selama 25 minit. Tutup tudung kukusan dengan kain. Selepas 10 hingga 15 minit, padam api dan sejukkan baru diumpil guna pisau plastic. Kemudian diletak kelapa putih yang telah dicampur sedikit garam.

          Itu aje. Selama mencuba.
       

       





Thursday, November 2, 2017

HOME MADE POORI DAN KILANGU





          Poori adalah makanan favorite my asben for breakfast. Kalau kami singgah kat Restoran Al Kader kat Lembah Keramat, wajib dia order Poori selain Teh Ais dan telor separuh masak. Tetapi apabila kereta demam denggi dan masuk wokshop sejak seminggu lalu, kesian UnclePali. Terpaksa telan air liur teringat breakfast favorite dia ni.

          Kjee pernah buat Poori tiga tahun lalu. Kjee belajar dari blog Chef In You. Bukan tak ada resipi tempatan tetapi Kjee dah intai banyak resipi dan semuanya guna yeast. Kjee jenis tak sabar nak tunggu doh naik kemudian tumbuk buang anginnya dan proof (betul ke ejaan) sekali lagi. Seperkara lagi, Kjee nak resipi yang ori. Justeru apabila jumpa blog CIY, Kjee tak buang masa mencuba.

          Maka Kjee pun ikutlah sebiji resipi CIY ketika itu. Tetapi resipi itu menggunakan tepung Atta atau wholemeal flour. Tepung Atta ini memang sihat tetapi ia bukan makanan ruji orang Melayu dan tiada selalu dalam simpanan. Kjee tengok resipi orang kita banyak guna tepung gandum. Dan Kjee rasa Rest Al Kader juga guna tepung gandum.

          Lepas Subuh tadi Kjee nekad nak buat guna tepung gandum walaupun ada beberapa kawan FB syor resipi mereka tetapi Kjee tetap pilih resipi CIY sebab dah terbukti kejadiannya dulu. Cantik mengelembung. Dan yang penting tak perlu yis dan diperap langsung. Kjee dapat tips dari CIY kalau doh itu diperap, nanti Poori akan serap minyak!!! Ohhh gitu ke? Itu rahsia ibunyanya kata CIY!


Kilangu



          First thing first. Kita kena masak dulu Kilangu atau lauk kentang yang ramai ingat ada letak dhal. Bahan-bahan yang Kjee guna adalah 4 biji kentang, 2 biji cili hijau, 2 biji bawang besar, dua ulas bawang putih, satu sudu kecil biji sawi dan satu sudu kecil serbuk kunyit. Dan juga ½ cawan susu cair. Fresh milk pun boleh.

          Cuci bersih-bersih kentang tanpa buang kulit dan belah dua. Kemudian direbus sehingga empuk. Apabila dah empuk, buang kulit dan lenyek kasar-kasar, guna garfu. Tepikan.

          Hiris dua biji bawang besar dan dua ulas bawang putih. Kalau bawang terlalu besar, sebiji cukup. Cili hijau dihiris memanjang. Kemudian letak lebih kurang dua sudu besar minyak dalam periuk dan panaskan minyak. Tumis biji sawi hingga ia meletup-letup. Kemudian masukkan bawang serta cili yang telah dihiris.Goreng seketika sehingga bahan goreng, layu. Masukkan pula kentang lenyek kasar tadi bersama satu sudu kecil serbuk kunit, garam dan pak aji (kalau guna). Jika tak guna, letak sedikit gula. Masukkan juga lebih kurang ½ cawan air. Masak sehingga air hampir kering. Kjee letak lebih kurang ½ cawan susu cair (evaporated milk) ke dalam periuk. Susu cair ini untuk memberi rasa lemak kepada Kilangu. Perlahankan api. Rasa dan padam api. Ada orang letak daun kari. Kjee malas nak keluar petik. Hehehe.

          Selesai bab lauk atau Kilangu.

          Sebelum mula buat Poori, panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Mula dengan guna api sederhana. Untuk Poori, bahan-bahan yang Kjee guna adalah 2 cawan tepung gandum. Letak secubit garam dan gaul rata. Kemudian Kjee ambil lebih kurang 3 sudu besar minyak panas dari kuali dan curahkan ke dalam tepung. Gaul rata dengan garfu. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit (lebih kurang ½ cawan) ke dalam tepung dan satukannya. Uli sehingga ia menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Doh ini tidak seharusnya terlalu lembik atau keras. Bahagikannya kepada bebola yang sama. Naikkan kepanasan minyak dalam kuali.

          Ambil satu bebola. Tabur sedikit tepung atas permukaan meja dan gelek guna pengelek. Gelek hingga senipis mungkin. Ketika ini minyak haruslah panas tahap gaban. Hati-hati letakkan doh ke dalam minyak. Biarkan ia mengelembung kemudian pantas-pantas diterbalikkan. Ini mengambil masa yang sangat singkat. Apabila sudah cantik warnanya keperang-perangan, keluarkan. Buat sampai habis semua bebola doh. Hati-hati sebab minyak tersangat panas.

          Sekiranya minyak tidak cukup panas, Poori akan menyerap minyak. Begitu juga jika korang perap doh Poori itu. Poori biasanya dimakan dengan Kilangu. Tetapi suka hatilah nak makan dengan apa jua lauk iringan.








Poori




Saturday, October 21, 2017

PENANG PRAWN MEE






             Dah tiga bulan Kjee menyepi. Hehehe ada yang email tanya sama ada blog ini masih wujud. Of course it is! Kjee cuma lay off sekejap untuk dapat idea. Dah lama sangat menulis so dah kering idea. Don't worry. Mokcik masih sihat walafiat. Well, sihat cara mokciklah.

             Hari ini Kjee masak Penang Prawn Mee yang juga dikenali sebagai Mee Yoke, Har Mee dan lain-lain. Tetapi Kjee kenalinya sebagai Penang Prawn Mee. Memang antara my favorite apabila makan di kopitiam dan juga cafe yang sewaktu.

             Kjee dah lama teringin nak belajar buat Penang Prawn Mee ini. Tiap kali hanya mampu renung resipi baik dalam buku resipi, majalah ataupun internet. Kerana terlalu ingin hendak mencuba buat sendiri, Kjee mula dengan mengumpul kulit udang. Kepala udang tu sekali tau sebab itu yang menimbulkan kemanisannya. Setelah dapat dalam semangkuk yang dibekukan dari masa ke semasa, akhirnya buat langkah seterusnya.

             Resipi yang Kjee buat hari ini, anggaran untuk 5 mangkuk Prawn Mee.

Penang Prawn Mee
Sumber: Internet

Bahan-bahan:

(A)
1 mangkuk besar kulit & Kepala udang *
1 mangkuk kecil  udang kering (direndam seketika) *
1 mangkuk kecil ikan bilis (Kjee guna yang tanpa kepala. Juga direndam seketika)*
1 genggam tulang ayam
1 chicken cube
1 inci halia diketuk
1 atau 2 ketul gula batu
3 liter air

(B)
1 cawan cili kisar
1½ inci belacan
sedikit garam

(C)
Mi kuning/Bihun
Udang
Kangkung
Bawang Goreng

Cara Membuatnya:





             Bahan bertanda * dibersih dan tos. Panaskan dua sudu besar minyak dalam periuk (cukup besar untuk buat sup). Apabila sudah panas, masukkan bahan-bahan bertanda * dan goreng sehingga ia bertukar menjadi kemerah-merahan. Setelah airnya kering, masukkan 3 liter air biasa. Masukkan juga tulang ayam. Didihkan. Apabila sudah mendidih, pelahankan api dan rendidih lebih kurang 45 minit hingga 1 jam. Buang selaput atau buih atas permukaan air rebusan.

             Ketika menunggu rebusan siap, kisar cili kering kisar dicampur bersama belacan. Tuang dua sudu besar minyak ke dalam kuali dan tumis cili hingga terbit minyak. Letak garam dan sedikit gula atau pak aji jika guna. Tumis hingga garing. Tepikan.

             Apabila rebusan sudah cukup masa, keluarkan tulang ayam. Buang. Bahan-bahan lain ditapis. Airnya dimasukkan kembali ke daam periuk. Bahan-bahan yang ditapis tadi dicampur dengan satu cawan air dan dikisar hingga halus. Tapis. Airnya dimasukkan ke dalam periuk berisi sup rebusan tadi dan hidupkan semula api. Masukkan satu atau dua ketul gula batu (Kjee guna satu sahaja sebab besar gulanya. Kalau kecil, guna dua). Masukkan juga satu chicken cube. Rendidih guna api perlahan.

             Kemudian masukkan separuh dulu sambal tadi. Kacau hingga rata dan biarkan ia mendidih semula. Rasa. Jika perlu, tambah garam. Sambal itu juga harus disesuaikan dengan selera. Biar secukup rasa dalam sup. Perlu diingat, sambal itu nanti boleh ditambah ketika dihidang.

              Apabila sudah siap, celurkan udang ke dalam kuah sehingga ia agak masak. Jangan terlalu masak. Nanti liat. Keluarkan udang. Ini untuk hiasan.

             Mi kuning atau Bihun dicelur seketika. Begitu juga dengan sayur kangkung. Ada yang gemar letak fish cake dan juga fish ball. Begitu juga dengan telor rebus. Jika suka bolehlah letak isi ayam yang telah direbus dan dicarik-carik. Tabur bawang goreng. Lebih sedap bawang itu dibuat sendiri.

             Cara menghidang ialah dengan meletakkan Mi atau Bihun ke dalam mangkuk. Letak kangkung, dan Udang. Kemudian curahkan kuah. Tabur bawang goreng. Sambal boleh ditambah, jika suka.

             Itu sahaja. Mudah sangat kalau kita sediakan semua bahan-bahan sebelum memulakan kerja memasak.

             Kjee sangat puas hati dengan percubaan pertama ini. Mudah-mudahan korang pun suka.




Kulit dan Kepala Udang, Udang Kering dan Bilis

Ditumis sehingga warna bertukar dan airnya kering


Buih dipermukaan ini dikaup perlahan dan buang


Sambal cili kering dan belacan











           

Tuesday, July 25, 2017

UDANG TUMIS CILI PADI, BAWANG PUTIH DAN KUNING TELOR ASIN






            Ya memang betul. Lauk ini akan meningkat tahap kolestrol jahat kita tetapi bukan makan hari-hari kan? Itu kata-kata untuk memujuk hati. Hehehe. Ini lauk yang Kjee buat semalam. Udang dah duduk dalam peti ais empat hari. Rasanya kalau masak terus setelah beli lagi sedap.

            Kjee sebenarnya tak ada plan nak masak lauk ini semalam. Kjee telah pun masak separuh ekor Rendang Ayam Kelantan sebelum itu. Tetapi apabila sudah siap. tiba-tiba teringat ada 15 ekor udang dalam peti ais. Agak kasar-kasar juga.

            So, Kjee keluarkan, rendam seketika dalam air dan buang hujung muncung serta janggut. Belakangnya Kjee toreh sedikit dan tarik keluar urat hitam. Selepas cuci dan toskan airnya, Kjee letak serbuk kunyit dan garam. Perap seketika dan goreng separuh masak. Tepikan.

            Kjee tumbuk cili padi kampung (20 biji. Kalau nak lagi pedas tambahlah) bersama satu labu bawang putih (lebih kurang 10 biji). Kemudian Kjee tumis bersama dua batang serai yang telah diketuk. Apabila sudah hampir garing, masukkan sejemput daun limau purut yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan udang dan gaul sehingga mesra dengan rempah tumis tadi. Letak garam dan serbuk perasa jika guna.

            Sebelum padam api, taburkan kuning telor asin yang telah dihancur-hancurkan.  Kjee letak yang kuning sahaja sebab putihnya, Kjee buat sendiri hari itu, terlalu masin. Kalau korang nak letak sekali yang putih, jangan diperisakan udang itu dengan garam ya.

            Hidang panas-panas dengan nasi putih.

            Sedap ke? Well, Kjee tak sukalah canang kata sedap tapi cubalah sendiri. Apapun, Kjee happy sangat apabila UnclePali kata sedap. Okay lah kan kalau suami kita suka. Selamat menerai.

           

   

           

Thursday, July 20, 2017

RENDANG AYAM CILI API VERSI ORANG KOLUMPO









            Walaupun tak berapa sihat tetapi apabila tengok foto Rendang Cili Api lalu di newsfeed facebook, tiba-tiba teringin pulak nak makan. Last makan dua minggu sebelum Ramadhan di Zaini Salai House, Ulu Bendul, Negeri Sembilan. Rendang dia orang diletak jugak ulam pegaga. Sedap sangat.

            Jadi kerana keinginan yang tidak dapat dibendung itu, Kjee ajak UnclePali beli ayam kampung. Tapi yang dihajat tak ada jadi beli sahaja ayam yang baru disembelih. Biasanya Kjee beli di Ayam Mas tapi ayamnya terlalu lembut. Macam anak ayam.

            Dan untuk resipinya, Kjee pun google. Beberapa hari lepas ada satu hamba Allah telah post resipi di FB. Dinamakannya Rendang Ayam Cili Padi. Teruk juga dia kena hentam. Rata-rata marah sebab resipi itu kononnya bukan Rendang Cili Padi Nismilan yang ori. Kelakar sangat sebab orang tu tak letakkan pun resipi itu sebagai Rendang Nismilan so kenapa orang Nismilan nak emo.

            Justru Kjee letak lauk ini sebagai Rendang Ayam Cili Api. Nak tengok ada tidak yang menghoyan nanti. Hehehe.

            Dalam banyak-banyak resipi yang Kjee google, bahan asas sama iaitu ayam, cili api, bawang merah, bawang putih, serai, kunyit hidup, halia dan lengkuas. Ada yang letak kerisik dan ada juga yang letak ketumbar dan jintan manis. Hmmm kalau letak ketumbar dan jintan manis, macam Gulai Pahang.

            So Kjee letak semua yang asas seperti diatas dan juga kerisik. Ada satu orang dulu pernah sindir kononnya kalau tak letak kerisik bukan rendang katanya. Itu masa Kjee buat Rendang Kelantan lah. Ehh suka ati kitalah nak letak apa. Yang nak makan kita kan?




kerisik




            Kjee kisar semua bahan yang diatas tadi tanpa ketumbar dan jintan manis. Oleh kerana Kjee guna ½ ekor sahaja ayam, maka  Kjee letak lebih kurang 40 biji cili padi kampung yang warna hijau. Tak pedas sangat macam yang Kjee makan di Zaini Salai House dulu. Kjee trrrrr juga 5 biji bawang merah, 3 ulas bawang, putih, sedikit halia, kunyit hidup dan sedikit lengkuas. Tiga batang serai diketuk-ketuk.

            Kemudian Kjee tumis bahan-bahan tadi bersama serai, sehingga naik minyak baru masuk ayam dan kecutkan. Pastu letak sedikit air dari perahanan kedua kelapa. Lebih kurang setengah cawan. Setelah air itu hampir kering, Kjee masukkan satu mangkuk santan pekat dari sebiji kelapa. Rendidih sehingga hampir kering. Jangan lupa letak satu asam keping dan garam serta sedikit gula serta dua helai daun limau purut yang telah diramas-ramas.

            Apabila sudah hampir kering, masukkan satu sudu kerisik. Kalau tak letak kerisik pun okay. Kita yang buat dia. Tetapi kerana Kjee rajin semalam, Kjee buat ler kerisik. Sebelum padam api, masukkan sehelai daun kunyit yang telah dimayang halus. Gaul hingga rata.

            Hajat hati nak makan dengan lemang tapi masa tu UnclePali dah pergi kerja. Jadi Kjee tanak pulut dan makan lah dengan Rendang Ayam Cili Api tu. Punyalah seronok apabila UnclePali makan malam tadi dan puji sedap.

            Lain kali kalau buat, Kjee nak letak ulam pegaga macam di Zaini Salai House. Dan letak lebih banyak cili padi. Kalau tak cukup pedasnya, tak gunalah menggelarnya rendang cili padi kan? Hehehe.



       



Sunday, July 9, 2017

SAYUR ASPARAGUS GORENG BELACAN




               Ini untuk buktikan yang Kjee ada masak untuk Berbuka Puasa sepanjang Ramadhan yang lalu. Cuma Kjee malas jer nak jadikan entri.

               Daripada sebulan kita berpuasa, Kjee hanya berbuka di luar sebanyak dua kali dan dua kali lagi, lauk tunjuk. Hehehe.

               Asparagus ini Kjee beli di NSK Sri Rampai. Harga RM5 untuk satu ikat. Kjee rembat dua ikat sebab bab sayur Kjee memang tamak. Hehehe. Aritu kami pergi Cameron Highlands, Kjee beli juga Asparagus. Dua ikat RM12. Apabila Kjee tanya kenapa mahal sedangkan di KL boleh dapat lebih murah, Ah Soh tu kata sebab fresh. Tanam sendiri. Ya lah tu. Kjee simpan dalam peti ais. Dua hari kemudian terpaksa buang sebab dah kuning dan layu!!! Grrrrrrrr!

              Sayur ini memang mahal kalau makan di restoran baik restoran Cina Muslim atau Thai. Sepiring kenit berbelas ringgit. Itu sebabnya kalau jumpa di supermarket, Kjee mesti beli.

              Cara memasak favorit Kjee ialah Goreng Belacan letak udang.  Cara masak yang mudah. Tumbuk cili padi (ikut kepedasan masing-masing). Kemudian tumbuk juga bawang putih dan akhir sekali tumbuk sekali dengan sedikit belacan.

              Sayur ini bahagian batangnya agak keras. Jadi pengalaman Kjee selalu tengok chef omputih di TV ialah dengan mengambil satu batang dan patahkan hujung asparagus. Kalau mudah dipatah, maknanya guna setakat itu jer. Yang hujung itu pastu liat. Alahai faham ker? Cubalah buat sendiri dan korang akan faham apa maksud Kjee. Hehehe.

              Setelah dipatah-patahkan sepanjang lebih kurang dua inci, cuci dan toskan. Tumis bahan tumbuk hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan udang. Kalau tak letak pun ok. Selepas itu, masukkan sayur asparagus dan sedikit air. Goreng sehingga sayur itu lembut. Perasakan dengan kicap cair atau fish sauce.

              Hidang panas-panas.





Friday, July 7, 2017

BUBUR LAMBUK 'BERLAUK'






              Semalam Kjee dapat rezeki Bubur Lambuk Kampung Baru dari seorang rakan, Sharif Sauji. Bubur lambuk ini resipi turun temurun ayahnya, Allahyarham Haji Sauji. Kalau orang Kampung Baru yang jual bubur lambuk ini, pasti rasanya sama seperti yang diagih-agihkan oleh Mesjid Jamek Kampung Baru setiap Ramadhan. Ini adalah kerana, orang lama seperti Haji Sauji yang sama-sama tungkus lumus bantu memasak bubur itu dulu. Dan resipinya tidak kemana.

              Tetapi Kjee rasa mesti korang pelik tengok Bubur Lambuk dalam foto diatas. Tak sama macam beli. Memanglah tak sama sebab Kjee dah tokok tambah. Apabila ditokok tambah, laju sajalah makan kan? Hehehe. (Actually kalau tak tambah lauk pun tak apa sebab dalam bubur lambuk tu dah ada pelbagai rempah dan juga daging).

               Oleh kerana dalam peti ais ada telor asin yang telah siap direbus, maka Kjee keluarkan kuningnya dan carik-carik, susun atas bubur yang telah diletak dalam mangkuk. Kjee tak guna yang bahagian putihnya sebab kali ini buat terjadi tersangat masin.

               Tak cukup dengan itu, Kjee tambah pulak dengan ikan bilis goreng garing sama hirisan bawang putih yang juga digorang garing. Enak banget!

               Lauk ikan bilis itu memang wajib Kjee buat kalau makan dengan bubur nasi. Kali ini Kjee guna ikan bilis halus mata biru. Goreng garing-garing macam keropok dan tepikan. Sebelum itu digoreng garing dulu hirisan bawang putih. Bila dah kruk-kruk, tepikan. Dan untuk extra umphhh, goreng pulak cili padi dan apabila semua sudah sejuk baru dicampur. Boleh simpan dalam bekas kudap udara. Buat ratah pun sedap!

               Maka itulah kejadian semalam. Satu mangkuk Kjee makan untuk lunch dan satu lagi untuk dinner.

               Terima kasih Sharif Sahoji. Dia ini meniaga sepanjang masa di depan mesjid Kampung Baru. Yang ada kanopi hijau tu. Kalau nak tempah boleh jer call dia seperti nombor tertera di bawah ni. Sharif juga terima tempahan untuk sebarang majlis sekitar Lembah Kelang.



             



Kalau nak Bubur Lambuk Special versi Kjee, sila klik SINI.

Thursday, June 29, 2017

SALAM AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR & BATIN


Wajah terbaru Ramadhan 1438




         Assalammualaikum. Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin. Kjee pasti ramai yang hairan dan mungkin juga risau kenapa sepanjang Ramadhan, Kjee senyap sepi. Belum pernah terjadi sepanjang enam tahun Kjee ber'blogging'. Ada yang hantar mesej tanya samada Kjee sihat. Ada juga yang tanya samada blog ini masih wujud.

         Kepada soalan-soalan tersebut, Alhamdullilah Kjee masih sihat dan blog ini masih bernyawa. Cuma Kjee tak berapa nak rajin nak update. Lagipun, bulan Ramadhan adalah bulan mengejar barokah. Mungkin kerana itu Allah swt menutup pintu hati Kjee untuk membuat kerja lain.

         Anyway, apabila tiba hujung Ramadhan, Kjee dapat pulak job. Job berkaitan buku yang Kjee buat sejak dua menjak ini. Job yang membawa masuk rezeki bagi insan OKU seperti Kjee.  Kerja ini tidak perlu guna tenaga empat kerat. Tetapi berat juga kerana guna tenaga otak. Memang rasanya Kjee akan membuat kerja-kerja berkaitan penulisan hingga ke nafas terakhir. Wallahualam.

         Sepanjang Ramadhan, Kjee masih masak untuk berbuka. Hanya tiga atau empat kali sahaja Kjee berbuka puasa di luar. Sekali sebagai tetamu di Majlis berbuka Puasa YAB Perdana Menteri dan isteri bersama karyawan yang merangkumi anak seni dan semua yang sewaktu, di Seri Perdana. Dan beberapa hari sebelum itu dengan sebuah syarikat korporat yang meraikan juga anak-anak seni.







         UnclePali dan Nadia tak gemar berbuka puasa di luar ketika Ramadhan. Tidak mahu makan tergesa-gesa kerana hendak rebut solat Maghrib dan Terawih.

         Mulai hari ini, Kjee akan mengadap komputer untuk kerja-kerja yang diamanahkan oleh sebuah syarikat penerbitan buku yang popular. Kali ini bukan kerja penterjemahan tetapi editing dan proof reading. Kjee kena meng'edit' dan membaca serta semak untuk kerja yang telah diterjemah orang lain.

         Jadi, kalau Kjee senyap sepi, maknanya Kjee sibuklah. Tapi tak lama sangat kerja ini. Penerbit bagi tempoh hingga hujung minggu depan. Tapi Insya Allah Kjee boleh siapkan hujung minggu ini. Lagi cepat beres, lagi cepatlah masyukkkk kan?!! Hehehe. Mudah-mudahan lepas selesai semua kerja, Kjee bersiaran kembali. Tetapi mungkin kembali ke format lama. Tungguuuuu.

          Selamat bercuti kepada semua yang masih dalam mood holiday. Makan berpada-pada kalau pergi Open House ya. Kjee belum pun pergi satu rumah untuk Open House. Tunggulah nanti. Syawal ada sebulan kan? Hehehe.

          Dibawah ini foto yang sempat dirakam UnclePali masa di Seri Perdana.




Alhamdullilah dapat sumbangan duit Raya 


Sahabatku Hermantino dan Zed Zaidi



Raja Azura



Dato Tengku Khalidah Tengku Bidin, Editor Pancaindera



Dato Irwan Shah aka DJ Dave

Farahdhiya & Farah-Nadia

Penyanyi sensasi Datuk Yusni Hamid

Sulaiman Yasin aka Mat Over 

Mak Jah, Norazifah dan Anor isteri Poe Rampa, 

Harun Hashim

Poe Rampa

Syed Wafa

Efa Rizan

Hail Amir

Poe, Zainal Rampa, Tok Ki, Yazit Search dan UnclePali



Pancaindera, Raya pertama

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...