Pages

Tuesday, July 25, 2017

UDANG TUMIS CILI PADI, BAWANG PUTIH DAN KUNING TELOR ASIN






            Ya memang betul. Lauk ini akan meningkat tahap kolestrol jahat kita tetapi bukan makan hari-hari kan? Itu kata-kata untuk memujuk hati. Hehehe. Ini lauk yang Kjee buat semalam. Udang dah duduk dalam peti ais empat hari. Rasanya kalau masak terus setelah beli lagi sedap.

            Kjee sebenarnya tak ada plan nak masak lauk ini semalam. Kjee telah pun masak separuh ekor Rendang Ayam Kelantan sebelum itu. Tetapi apabila sudah siap. tiba-tiba teringat ada 15 ekor udang dalam peti ais. Agak kasar-kasar juga.

            So, Kjee keluarkan, rendam seketika dalam air dan buang hujung muncung serta janggut. Belakangnya Kjee toreh sedikit dan tarik keluar urat hitam. Selepas cuci dan toskan airnya, Kjee letak serbuk kunyit dan garam. Perap seketika dan goreng separuh masak. Tepikan.

            Kjee tumbuk cili padi kampung (20 biji. Kalau nak lagi pedas tambahlah) bersama satu labu bawang putih (lebih kurang 10 biji). Kemudian Kjee tumis bersama dua batang serai yang telah diketuk. Apabila sudah hampir garing, masukkan sejemput daun limau purut yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan udang dan gaul sehingga mesra dengan rempah tumis tadi. Letak garam dan serbuk perasa jika guna.

            Sebelum padam api, taburkan kuning telor asin yang telah dihancur-hancurkan.  Kjee letak yang kuning sahaja sebab putihnya, Kjee buat sendiri hari itu, terlalu masin. Kalau korang nak letak sekali yang putih, jangan diperisakan udang itu dengan garam ya.

            Hidang panas-panas dengan nasi putih.

            Sedap ke? Well, Kjee tak sukalah canang kata sedap tapi cubalah sendiri. Apapun, Kjee happy sangat apabila UnclePali kata sedap. Okay lah kan kalau suami kita suka. Selamat menerai.

           

   

           

Thursday, July 20, 2017

RENDANG AYAM CILI API VERSI ORANG KOLUMPO









            Walaupun tak berapa sihat tetapi apabila tengok foto Rendang Cili Api lalu di newsfeed facebook, tiba-tiba teringin pulak nak makan. Last makan dua minggu sebelum Ramadhan di Zaini Salai House, Ulu Bendul, Negeri Sembilan. Rendang dia orang diletak jugak ulam pegaga. Sedap sangat.

            Jadi kerana keinginan yang tidak dapat dibendung itu, Kjee ajak UnclePali beli ayam kampung. Tapi yang dihajat tak ada jadi beli sahaja ayam yang baru disembelih. Biasanya Kjee beli di Ayam Mas tapi ayamnya terlalu lembut. Macam anak ayam.

            Dan untuk resipinya, Kjee pun google. Beberapa hari lepas ada satu hamba Allah telah post resipi di FB. Dinamakannya Rendang Ayam Cili Padi. Teruk juga dia kena hentam. Rata-rata marah sebab resipi itu kononnya bukan Rendang Cili Padi Nismilan yang ori. Kelakar sangat sebab orang tu tak letakkan pun resipi itu sebagai Rendang Nismilan so kenapa orang Nismilan nak emo.

            Justru Kjee letak lauk ini sebagai Rendang Ayam Cili Api. Nak tengok ada tidak yang menghoyan nanti. Hehehe.

            Dalam banyak-banyak resipi yang Kjee google, bahan asas sama iaitu ayam, cili api, bawang merah, bawang putih, serai, kunyit hidup, halia dan lengkuas. Ada yang letak kerisik dan ada juga yang letak ketumbar dan jintan manis. Hmmm kalau letak ketumbar dan jintan manis, macam Gulai Pahang.

            So Kjee letak semua yang asas seperti diatas dan juga kerisik. Ada satu orang dulu pernah sindir kononnya kalau tak letak kerisik bukan rendang katanya. Itu masa Kjee buat Rendang Kelantan lah. Ehh suka ati kitalah nak letak apa. Yang nak makan kita kan?




kerisik




            Kjee kisar semua bahan yang diatas tadi tanpa ketumbar dan jintan manis. Oleh kerana Kjee guna ½ ekor sahaja ayam, maka  Kjee letak lebih kurang 40 biji cili padi kampung yang warna hijau. Tak pedas sangat macam yang Kjee makan di Zaini Salai House dulu. Kjee trrrrr juga 5 biji bawang merah, 3 ulas bawang, putih, sedikit halia, kunyit hidup dan sedikit lengkuas. Tiga batang serai diketuk-ketuk.

            Kemudian Kjee tumis bahan-bahan tadi bersama serai, sehingga naik minyak baru masuk ayam dan kecutkan. Pastu letak sedikit air dari perahanan kedua kelapa. Lebih kurang setengah cawan. Setelah air itu hampir kering, Kjee masukkan satu mangkuk santan pekat dari sebiji kelapa. Rendidih sehingga hampir kering. Jangan lupa letak satu asam keping dan garam serta sedikit gula serta dua helai daun limau purut yang telah diramas-ramas.

            Apabila sudah hampir kering, masukkan satu sudu kerisik. Kalau tak letak kerisik pun okay. Kita yang buat dia. Tetapi kerana Kjee rajin semalam, Kjee buat ler kerisik. Sebelum padam api, masukkan sehelai daun kunyit yang telah dimayang halus. Gaul hingga rata.

            Hajat hati nak makan dengan lemang tapi masa tu UnclePali dah pergi kerja. Jadi Kjee tanak pulut dan makan lah dengan Rendang Ayam Cili Api tu. Punyalah seronok apabila UnclePali makan malam tadi dan puji sedap.

            Lain kali kalau buat, Kjee nak letak ulam pegaga macam di Zaini Salai House. Dan letak lebih banyak cili padi. Kalau tak cukup pedasnya, tak gunalah menggelarnya rendang cili padi kan? Hehehe.



       



Sunday, July 9, 2017

SAYUR ASPARAGUS GORENG BELACAN




               Ini untuk buktikan yang Kjee ada masak untuk Berbuka Puasa sepanjang Ramadhan yang lalu. Cuma Kjee malas jer nak jadikan entri.

               Daripada sebulan kita berpuasa, Kjee hanya berbuka di luar sebanyak dua kali dan dua kali lagi, lauk tunjuk. Hehehe.

               Asparagus ini Kjee beli di NSK Sri Rampai. Harga RM5 untuk satu ikat. Kjee rembat dua ikat sebab bab sayur Kjee memang tamak. Hehehe. Aritu kami pergi Cameron Highlands, Kjee beli juga Asparagus. Dua ikat RM12. Apabila Kjee tanya kenapa mahal sedangkan di KL boleh dapat lebih murah, Ah Soh tu kata sebab fresh. Tanam sendiri. Ya lah tu. Kjee simpan dalam peti ais. Dua hari kemudian terpaksa buang sebab dah kuning dan layu!!! Grrrrrrrr!

              Sayur ini memang mahal kalau makan di restoran baik restoran Cina Muslim atau Thai. Sepiring kenit berbelas ringgit. Itu sebabnya kalau jumpa di supermarket, Kjee mesti beli.

              Cara memasak favorit Kjee ialah Goreng Belacan letak udang.  Cara masak yang mudah. Tumbuk cili padi (ikut kepedasan masing-masing). Kemudian tumbuk juga bawang putih dan akhir sekali tumbuk sekali dengan sedikit belacan.

              Sayur ini bahagian batangnya agak keras. Jadi pengalaman Kjee selalu tengok chef omputih di TV ialah dengan mengambil satu batang dan patahkan hujung asparagus. Kalau mudah dipatah, maknanya guna setakat itu jer. Yang hujung itu pastu liat. Alahai faham ker? Cubalah buat sendiri dan korang akan faham apa maksud Kjee. Hehehe.

              Setelah dipatah-patahkan sepanjang lebih kurang dua inci, cuci dan toskan. Tumis bahan tumbuk hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan udang. Kalau tak letak pun ok. Selepas itu, masukkan sayur asparagus dan sedikit air. Goreng sehingga sayur itu lembut. Perasakan dengan kicap cair atau fish sauce.

              Hidang panas-panas.





Friday, July 7, 2017

BUBUR LAMBUK 'BERLAUK'






              Semalam Kjee dapat rezeki Bubur Lambuk Kampung Baru dari seorang rakan, Sharif Sauji. Bubur lambuk ini resipi turun temurun ayahnya, Allahyarham Haji Sauji. Kalau orang Kampung Baru yang jual bubur lambuk ini, pasti rasanya sama seperti yang diagih-agihkan oleh Mesjid Jamek Kampung Baru setiap Ramadhan. Ini adalah kerana, orang lama seperti Haji Sauji yang sama-sama tungkus lumus bantu memasak bubur itu dulu. Dan resipinya tidak kemana.

              Tetapi Kjee rasa mesti korang pelik tengok Bubur Lambuk dalam foto diatas. Tak sama macam beli. Memanglah tak sama sebab Kjee dah tokok tambah. Apabila ditokok tambah, laju sajalah makan kan? Hehehe. (Actually kalau tak tambah lauk pun tak apa sebab dalam bubur lambuk tu dah ada pelbagai rempah dan juga daging).

               Oleh kerana dalam peti ais ada telor asin yang telah siap direbus, maka Kjee keluarkan kuningnya dan carik-carik, susun atas bubur yang telah diletak dalam mangkuk. Kjee tak guna yang bahagian putihnya sebab kali ini buat terjadi tersangat masin.

               Tak cukup dengan itu, Kjee tambah pulak dengan ikan bilis goreng garing sama hirisan bawang putih yang juga digorang garing. Enak banget!

               Lauk ikan bilis itu memang wajib Kjee buat kalau makan dengan bubur nasi. Kali ini Kjee guna ikan bilis halus mata biru. Goreng garing-garing macam keropok dan tepikan. Sebelum itu digoreng garing dulu hirisan bawang putih. Bila dah kruk-kruk, tepikan. Dan untuk extra umphhh, goreng pulak cili padi dan apabila semua sudah sejuk baru dicampur. Boleh simpan dalam bekas kudap udara. Buat ratah pun sedap!

               Maka itulah kejadian semalam. Satu mangkuk Kjee makan untuk lunch dan satu lagi untuk dinner.

               Terima kasih Sharif Sahoji. Dia ini meniaga sepanjang masa di depan mesjid Kampung Baru. Yang ada kanopi hijau tu. Kalau nak tempah boleh jer call dia seperti nombor tertera di bawah ni. Sharif juga terima tempahan untuk sebarang majlis sekitar Lembah Kelang.



             



Kalau nak Bubur Lambuk Special versi Kjee, sila klik SINI.

Thursday, June 29, 2017

SALAM AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR & BATIN


Wajah terbaru Ramadhan 1438




         Assalammualaikum. Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin. Kjee pasti ramai yang hairan dan mungkin juga risau kenapa sepanjang Ramadhan, Kjee senyap sepi. Belum pernah terjadi sepanjang enam tahun Kjee ber'blogging'. Ada yang hantar mesej tanya samada Kjee sihat. Ada juga yang tanya samada blog ini masih wujud.

         Kepada soalan-soalan tersebut, Alhamdullilah Kjee masih sihat dan blog ini masih bernyawa. Cuma Kjee tak berapa nak rajin nak update. Lagipun, bulan Ramadhan adalah bulan mengejar barokah. Mungkin kerana itu Allah swt menutup pintu hati Kjee untuk membuat kerja lain.

         Anyway, apabila tiba hujung Ramadhan, Kjee dapat pulak job. Job berkaitan buku yang Kjee buat sejak dua menjak ini. Job yang membawa masuk rezeki bagi insan OKU seperti Kjee.  Kerja ini tidak perlu guna tenaga empat kerat. Tetapi berat juga kerana guna tenaga otak. Memang rasanya Kjee akan membuat kerja-kerja berkaitan penulisan hingga ke nafas terakhir. Wallahualam.

         Sepanjang Ramadhan, Kjee masih masak untuk berbuka. Hanya tiga atau empat kali sahaja Kjee berbuka puasa di luar. Sekali sebagai tetamu di Majlis berbuka Puasa YAB Perdana Menteri dan isteri bersama karyawan yang merangkumi anak seni dan semua yang sewaktu, di Seri Perdana. Dan beberapa hari sebelum itu dengan sebuah syarikat korporat yang meraikan juga anak-anak seni.







         UnclePali dan Nadia tak gemar berbuka puasa di luar ketika Ramadhan. Tidak mahu makan tergesa-gesa kerana hendak rebut solat Maghrib dan Terawih.

         Mulai hari ini, Kjee akan mengadap komputer untuk kerja-kerja yang diamanahkan oleh sebuah syarikat penerbitan buku yang popular. Kali ini bukan kerja penterjemahan tetapi editing dan proof reading. Kjee kena meng'edit' dan membaca serta semak untuk kerja yang telah diterjemah orang lain.

         Jadi, kalau Kjee senyap sepi, maknanya Kjee sibuklah. Tapi tak lama sangat kerja ini. Penerbit bagi tempoh hingga hujung minggu depan. Tapi Insya Allah Kjee boleh siapkan hujung minggu ini. Lagi cepat beres, lagi cepatlah masyukkkk kan?!! Hehehe. Mudah-mudahan lepas selesai semua kerja, Kjee bersiaran kembali. Tetapi mungkin kembali ke format lama. Tungguuuuu.

          Selamat bercuti kepada semua yang masih dalam mood holiday. Makan berpada-pada kalau pergi Open House ya. Kjee belum pun pergi satu rumah untuk Open House. Tunggulah nanti. Syawal ada sebulan kan? Hehehe.

          Dibawah ini foto yang sempat dirakam UnclePali masa di Seri Perdana.




Alhamdullilah dapat sumbangan duit Raya 


Sahabatku Hermantino dan Zed Zaidi



Raja Azura



Dato Tengku Khalidah Tengku Bidin, Editor Pancaindera



Dato Irwan Shah aka DJ Dave

Farahdhiya & Farah-Nadia

Penyanyi sensasi Datuk Yusni Hamid

Sulaiman Yasin aka Mat Over 

Mak Jah, Norazifah dan Anor isteri Poe Rampa, 

Harun Hashim

Poe Rampa

Syed Wafa

Efa Rizan

Hail Amir

Poe, Zainal Rampa, Tok Ki, Yazit Search dan UnclePali



Pancaindera, Raya pertama

Saturday, May 20, 2017

KARI IKAN MACKEREL JEPUN






         Dah lama Kjee tak masuk Hero Market, baik yang lama di Section 6 Wangsa Maju atau yang baru di Taman Melawati. Selalunya, Kjee bagi list samada kat UnclePali atau Nadia. Apa yang dalam list, mereka beli.

         Semalam, Kjee insist nak masuk Hero. Mulanya UnclePali tak benarkan tetapi apabila Kjee pujuk, akhirnya dia mengalah dan bawa Kjee masuk. Siap dia standby tongkat takut isteri dia rebah. Nak bawak kerusi roda, leceh lah pulak. Hehehe.

         Kjee teringin nak makan kari. Ikan yang jadi pilihan ialah Jenahak. Kjee tau UnclePali tak kenal ikan tu sebab itu Kjee nak masuk sendiri ke Hero Market. Kami ke Hero baru di Taman Melawati. Kat situ, pilihan tak sebanyak di Hero lama tetapi sana susah pulak parking.

         Memang ikan Jenahak yang diingini, tidak ada. Kjee pun angkat dua ekor ikan Bawal Hitam. Itu fav Nadia kalau masak kari. Kemudian ternampak Ikan macam rupa ikan Tongkol tetapi bukan. Kjee pergi dekat-dekat dan nampak tertera Mackerel. Ohhh inilah Mackerel yang selalu Kjee tengok chef kat AFC guna bila masak! Kjee terus rembat tiga ekor. Tersangatlah murah. Rasanya RM8.99 sekilo. Ikan import dari Jepun.

         Kawan-kawan kat FB kata ikan ini sedap dibakar. Ada kata buat kari pun sedap. So Kjee terai ajelah. Murah jer so no problem. Kalau tak sedap boleh bagi anak-anak bulus makan.

         Setelah dipotong-potong dan dicuci dalam air asam Jawa, Kjee pun masak kari. Half way through memasak, Kjee baru perasan isi ikan ini agak pejal! Tapi taklah sepejal ikan Tongkol. Tapi kalau masak lama mana pun, rasanya isinya tak pecah berderai.


  1.          Ada kata dia pernah bakar ikan itu dan baunya sangat hanyir. Kjee rasa semua ikan bukan dari perairan sebelah sini kuat hanyirnya termasuk Salmon. Ada yang boleh uwekkk dengan bau Salmon yang telah dimasak. Justeru kita kena pandai-pandailah cuba kurangkn sikit bau itu. Tetapi heran pulak apbila macam Sushi atau Sashimi, Salmon yang dihidang mentah tidak pulak hanyir!


         Kjee tidak ada masalah semalam. UnclePali yang paling sensitif dengan bau hanyir ikan pun tak komplen.

         Tapi lain kali kalau beli Mackerel ini, Kjee akan cuba bakar pula. Cicah dengan air asam atau budu pasti sedap. Lemak rasanya dan banyak isi.

         Kakak angkat Kjee, Kak Hawa yang sudah berpuluh tahun tinggal di Australia beritahu,  ini Ikan Mackerel Jepun. Ikan Mackerel Spanyol (Spanish Mackerel) lagi besar. Indian Mackerel pula seperti Ikan Kembung atau Temenung.

         Kalau buat kuah Laksa Johor sedap ini. Banyak isi dan lemak.

         Anyway Kjee gandingkan Lauk Kari semalam dengan Kerabu Mangga (resipi  SINI), sambal belacan, jeruk petai (lihat SINI) dan jugak bendi celur. Untuk resipi kari ikan, klik SINI.




Japanese mackerel


     

Thursday, May 18, 2017

KAILAN IKAN MASIN






         Kjee pasti ramai mengeluh tengok entri ini. Mengeluh sebab mereka tidak suka makan sayur. Well, maaflah ya kalau korang tak suka. Tetapi Kjee dan Nadia memang tak boleh makan nasi kalau tidak ada sayur. UnclePali species lain. Tapi dia suka Kailan masak camni.

         Kailan adalah antara makan wajib order kalau kami makan di luar. Tak kesahlah kalau gerai Tomyam atau di restoran lain yang sewaktu.

         Tetapi malangnya, seringkali cara memasak mereka tidak menepati selera kami. Banyak sangat minyak digunakan sedangkan boleh sebenarnya letak sikit minyak sahaja! Jangan membazir minyak masak lah!

         Mudah jer masak lauk ini. Tetapi ada penanam sayur Cina beritahu Kjee sayur ini setelah disiang, harus direndam lama sedikit. Lama tu dalam sejam kot. Dan dibilas guna air yang banyak kerana mereka yang tanam sayur ini guna banyak insecticide (racun serangga). Justeru, apabila beli kailan, jarang jumpa daunnya yang dimakan ulat.

         Tapi Kjee ambil langkah selamat iaitu beli yang haidroponik. Mahal sedikit tetapi tidaklah sampai buat kita jatuh miskin. Hehehe.

         Ikan masin yang digunakan tak payahlah yang jeruk (tetapi guna ikan tenggiri jeruk masin, tersangatlah sedap). |Apa juga ikan masin yang ada dalam rumah boleh digunakan. Goreng garing-garing dan ramas-ramas. Kemudian ditaburkan aje diatas sayur yang sudah siap dimasak, waktu hendak hidang.

         Cara Kjee masak sayur ini simple jer. Ketuk-ketuk bawang putih, tumis dalam minyak yang sedikit hingga garing (bukan hangus). Masukkan sayur dan balik-balikkan. Kalau suka tambah air sikit sahaja untuk masakkan sayur tu. Kemudian Kjee letak sedikit kicap cair ikan/sotong Thai atau nampla. Jangan banyak sebab nanti nak tabur ikan masin diatasnya.

         Bila dah hidang, taburkan sedikit lada sulah dan ikan masin yang telah digoreng dan ramas. Lauk ini Nadia yang masak hari tu.

       



Wednesday, May 17, 2017

MLCP ATAU GULAI JERING TUA






         Dah banyak hari Kjee tak update kan! Bukan Kjee tak sihat tapi UnclePali yang tak berapa nak okay. So apabila dia sakit, kita pun jadi lemau.

         Hari ini Kjee semak galeri foto dan nampak foto lauk jering yang Kjee masa dua atau tiga minggu lepas.

         Ini makanan orang tua-tua. Budak-budak muda sekarang (kecuali Nadia) tak minat sangat rasanya. Tetapi Nadia cukup suka. Tiap kali hendak ke kedai makan masakkan Padang Anne kat Paya Jaras, kena call dulu. Kalau ada lauk jering maka dia akan pecut laju-laju. Tak kesahlah masak lemak cili padi Jering ataupun Rendang Jering. Dua-dua pun sedap di kedai Anne tu.






     
         Ala bukan lauk jering jer, apa pun masakan airtangan Anne memang sedaplah. Dia berasal dari Padang atau Bukit Tinggi, Sumatera rasanya. Sebab itu masakan dia sedap. Tapi Anne kata dah banyak disesuaikan dengan selera orang Malaysia. Nak kesana, korang pergi Sungai Buloh. Kedai Anne sebelah kiri jalan kira-kira 10 meter dari tapak Pasar Tani/Pasar Malam kat Jalan Sungai Buloh/Paya Jaras tu. Signboard dia besar. Pasti tak terlepas punya! Oh seberang jalan dari kedai Mr Cermin.

         Berbalik kepada Gulai Lemak Pedas Jering yang Kjee buat aritu. Nadia pergi ke pasar Chow Kit beli jering tua. Nak tau rupa jering tua, warnanya agak dark brown dan keras. Tanyalah pada orang yang jual. Lihat foto bawah. Kalau bukan yang macam ini, Kjee tak beli sebab jering itu belum cukup tua. Bila dah rebus nanti tak kenyal.




Jering tua

       

         Cuci bersih-bersih dan rebus dengan kulit ari (kulit yg dlm foto tu) sekali. Kjee masukkan dalam Pressure cooker dan rebus dalam 10-15 minit. Insya Allah cantik kejadiannya. Kalau rebus cara biasa, tak tau berapa lama sebab tak pernah buat. Dah keluar dari pressure cooker, kulit tu senang jer tanggal.

         Kemudian (ini sangat penting), sebiji jering itu diceraikan jadi dua keping dan DITUMBUK! Hari tu Kjee letak pos sepinggan lauk ni di FB, ada yang kata kalau ditumbuk lagi sedap. Memanglah Kjee tumbuk. Itu pesan nenek moyang. Kalau tak tumbuk, nanti 'tercepit masa nak kencing!' Apa maknanya Kjee tak pernah tau. Tetapi dalam foto Kjee kat atas sekali tu, nampak macam tak tumbuk. Kjee tak berani langgar pantang tok nenek tau.

         Masa tumbuk tu lah sedap ikut cara ini... tumbuk sebiji masuk mulut sebiji. Hehehe. Masa kecik dulu, kalau ke kampung arwah Yaie (penggilan orang Jawa untuk atuk lelaki) di Melaka, ada orang jual Urap Jering. Jering itu direbus empuk, makan dengan kelapa yang telah dicampur sedikit garam. Nyaman sekali kata orang Sarawak!

         Kalau nak resipi penuh Gulai Jering ini, korang tengok SINI. Oh ya orang Jawa panggil jering tu Jengkol tau.

         Kalau di bulan Puasa, Kjee tahu gulai ini antara yang paling laku di Pasar Ramadhan. Tapi awas, jangan kencing merata-rata. Opppsss bukan merata-rata tetapi jangan lupa siram air banyak-banyak selepas kencing. Hehehe.









Saturday, May 13, 2017

JERUK PETAI DAN TELOR ASIN


ehsan google



         Ramadhan is just around the corner... tak sampai dua minggu lagi. Jadi apabila tiba bulan yang mulia ini, selain tingkatkan Ibadat, ada orang buncitkan perut. Opppsss sorry. Hehehe.

         Keluarga Kjee pula, kuantiti tak penting tetapi setiap yang dihidangkan harus menepati citarasa mereka. My family tak cerewet. Serius ni.  Walaupun di bulan lain, makan mesti nak sedap-sedap, tetapi di bulan Puasa, hidangan mestilah ala kadar. Senang nak solat dan ke mesjid untuk solat Terawaih.

         Masa mula-mula berkahwin dengan UnclePali 17 tahun lalu, Kjee terkejut. Betul-betul kejutan budaya sebab UnclePali tak galakkan masak (atau beli) sehingga penuh meja! Kjee telah didedahkan oleh Bonda sejak kecil lagi apabila berbuka puasa di bulan Ramadhan, penuh satu meja dengan juadah kesukaan kami.

         Adik beradik Kjee seramai empat orang. So, Bonda siapkan makanan kesukaan kami yang berlainan setiap seorang setiap hari. Bapak pulak lain seleranya. Dan Bonda juga akan masak makanan kesukaannya! Jadi bayangkanlah. Tak penuh ke meja?!

         Jadi apabila Kjee berdua sahaja dengan Nadia dulu, Kjee pun ikutlah citarasa kami. Namun semuanya terbantut apabila UnclePali hadir. Tetapi timbul keinsafan apabila dia tidak galakkan kami berbelanja berlebih-lebihan untuk berbuka puasa. In other words, jangan membazir.

         Dan Alhamdullilah hingga ke hari ini, kami berbuka ala kadar sahaja. Tetapi itu tidak bermaksud makanan kami dicatu. Cuma contohnya kalau sebelum ini ada empat jenis lauk dihidangkan, sekarang cukuplah sedar dua jenis sahaja. Dan mungkin satu jenis kuih.

         Oleh kerana menu berbuka puasa simple sahaja, maka Kjee akan pastikan apa yang mereka suka sangat, Kjee adakan. Antaranya, petai jeruk, jering, telor asin, sambal belacan dan ulam-ulam lain. Nadia dan UnclePali makan kerdas. Kjee tak pernah terai.

         Biasanya dua minggu sebelum Puasa Kjee akan siap sedia. Kjee mula belajar buat telor asin sejak dua tahun yang lepas. Dan jeruk petai pula biasanya Kjee beli sahaja atau buat petai rebus, petai bakar atau petai mentah untuk dijadikan ulam.

         Malam tadi Kjee layari internet untuk belajar cara betul buat Petai Jeruk. Dulu Kjee pernah buat. Petai itu dibuang kulit kemudian direndam dalam botol letak air panas setelah letak asam keping dan cili padi. Memang menjadi lah.

         Tetapi Kjee buat cara blogger INI. Terima kasih Cik Jana. Izinkan Kjee share cara awak ya.

   



Potong kulit tepi supaya senang nak picit keluar petai

Celur dalam air panas

Celur sehingga kulitnya berubah warna sedikit

Picit semua petai

rendam dalam air masak sejuk


Telor asin


         Untuk buat telor asin cara Kjee, bolehlah klik SINI.

         Selmat mencuba.

Tuesday, May 9, 2017

SALTED EGG SOFT SHELL CRABS







         Kjee mula merasa makan soft shell crabs (ketam kulit lembut) di restoran Jepun. Macam-macam cara masakannya. Tapi kami suka Temaki with Soft Shell Crabs. Kami sekeluarga memang minat makan ketam. Tetapi bukan dimasak di rumah. Selalunya kami makan Singapore Chilli Crabs di sebuah restoran di Petaling Jaya. Hanya ratah dan cicah kuahnya dengan roti bakar. Kalau kat rumah masak cara apapun, tetap tak laku. Mungkin suasana makan di kedai dengan bunyi orang ketuk ketam sambil makan tu yang menyelerakan.

         Anyway, hari itu Kjee nampak Chef Shearson Lian masak Soft Shell Crabs with salted egg yolk. Mudahnya!! Kjee pernah masak lauk resipi sama guna udang. Tak pasti ini resipi Cina atau India sebab guna daun kari. Mungkin dah di fusion kan. Hehehe.

         Seperti biasa Kjee tanya frens FB mana nak beli soft shell crabs. Tak pernah nampak di Hero Market. Kata mereka ada di Sri Ternak Market, Selayang. Tapi ada seorang tu kata ada di Kampung Baru. Lihat foto bawah.






Empat ekor 500 grams


         Maka Kjee pun pergilah ke kedai tu. Sepelaung jer dari rumah arwah atuk di Jalan Raja Alang. Kjee pun pernah tinggal sama kawan-kawan kat flet PKNS, Jalan Raja Muda Musa Kampung Baru masa bujang dulu. Satu kilo RM55. Kjee minta 4 ekor. Bila ditimbang, beratnya 500 grams. Ok lah kan. Baru first time buat. Kalau sedap lain kali boleh ulang beli.

         Sampai rumah Kjee google pula cara nak bersihkan ketamkan tu sebab ia tiada kulit keras. Rupa-rupanya sama jer macam ketam biasa. Buang selaput hitam yang macam kulit tu, bersihkan insangnya dan kerat dua. Kenit sangat-sangat hehehe. Simpan sekejap dalam peti ais.

         Kemudian Kjee follow cara Sherson. (Kjee telah rakam rancangan itu). Mula-mula pecahkan telor asin (Kjee guna 4 biji. Tamak lah. Tiga pun cukup sebenarnya). Asingkan yang putih dengan kuning. Sherson suruh kukus seketika telor kuning. Kjee buat. Tapi lain kali tak payah kukus.









Setelah digoreng


         Bahan lain ialah bawang putih, cili padi, sedikit tepung jagung dan daun kari. Bawang putih dan cili padi dicincang. Kjee guna 5 biji bawang putih dan 6 biji cili padi.

         Celup satu ketul ketam ke dalam tepung jagung kemudian celup dalam telor putih tadi. Kemudian goreng hingga garing. Buat sampai habis.

         Panaskan satu ketul butter (dalam satu sudu besar) bersama sedikit minyak. Kjee guna minyak zaiton. Korang gunalah apa sahaja yang ada. Apabila sudah cair, masukkan bawang putih dan daun kari. Goreng hingga bawang putih keperang-perangan dan daun kari dah jadi garing. Masukkan kuning telor, pecah-pecahkan. Oleh kerana sudah dikukus, kuning telor tu jadi keras. Lain kali Kjee tak nak kukus. Kemudian masukkan cili padi dan ketam. Gaul hingga rata dan mesra. Rasa.

         Kjee tak letak langsung garam kerana Nadia kata sudah cukup rasa kemasinannya dari telor asin tadi. Hidang ketika panas.

         Rasanya? Pada Kjee okay sahaja. Kjee lagi suka guna udang yang besar-besar. Lagi puas makan. Tapi at least Kjee dah cuba buat sendiri di rumah kan!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...