Pages

Tuesday, April 25, 2017

DURIAN DALAM BUBUR KACANG HIJAU






        Apa sahaja makanan yang diletak durian, mesti sedap. Maksud Kjee kalau anda ini hantu durian lah ye. Makan dengan nasi dicurah santan dan letak gula sikit pun sedap. Apa lagi kalau makan pulut dengan cara yang sama kan?

        Semalam sewaktu kami keluar dinner, Nadia bisik nak makan durian. Memang kami dua beranak hantu durian. Tetapi minat kami kepada durian pudar selepas berkahwin dengan UnclePali. Dia tidak berhantu sangat macam kami jadi entah mengapa makin lama minat kami itu makin tipis.

        Tetapi mujur Nadia sebut nak makan sebab Kjee ni kan berpenyakit. Jadi, selalunya tak berani menyebut hendak makan benda-benda yang boleh menyebab meningkat gula dalam darah.

        Malam tadi Nadia beli tiga peket di tepi jalan dekat Sri Rampai, Setapak. Dua peket kami bedal sebaik sampai rumah. Kjee warning dia jangan dibuka satu peket lagi sebab Kjee nak buat bubur kacang.

        Maka inilah kejadian Bubur Kacang berdurian siang tadi. Kacangnya Nadia dah rendam semalam dan rebus dalam pressure cooker malam tadi. Herannya UnclePali. Dia tak berapa minat durian tetapi boleh habis satu mangkuk besar bubur kacang berdurian tengah hari tadi.

        Tekak orang birthday kot. Happy Birthday abang. Tak ada kek tahun ini. Makan bubur durian sahaja. Tunggu saya dah kurang sibuk nanti kita celebrate. Hehehe.

        Resipi korang intai SINI. Kjee sekarang sibuk kembali dengan projek buku. Satu buku sudah siap hampir separuh. Dua lagi sedang menunggu. So kalau Kjee tak update blog, paham-paham sahaja ya. Hehehe.

Monday, April 24, 2017

LABU SIAM MASAK AIR





         Baru-baru ini Kjee terbaca dalam satu blog mengenai Labu Siam atau Sayur Cameron Highlands kata arwah Bonda. Kononnya sayur ini boleh nyahkan kolestrol jahat jika diamalkan selalu.

         Sayur ini memang favorite Kjee sekeluarga masa kami kecik-kecik dulu. Masa itu kami tinggal di Taiping. Eh Taiping ke Teluk Intan Kjee tak pasti sebab masa tu masa kecik lagi. Baru masuk sekolah rendah, rasanya. Kawan-kawan arwah bapak ramai di Cameron Highlands. Justeru apabila mereka turun, mesti dibawakan buah tangan sayur ini. Sebab itu kami panggil sayur Cameron Highlands.

          Itu kisah lama. Apabila Kjee dah kahwin beranak pinak, satu hari Kjee singgah di pasaraya NSK dan jumpa sayur ini. Ohhh namanya Labu Siam! Tapi tadi Nadia beli kat Hero Market, kat label tu tulis European Gourd pulak! Ahh whatever lah.








          Kalau beli Labu Siam ini, biasanya Kjee masak bening atau masak air jer. Tumis bawang putih, bawang merah dan letak air. Kemudian letak udang kering. Bila dah mendidih, letaklah sayur ini yang telah dihiris-hiris.

          Oleh kerana sejak dua menjak ini Kjee sibuk dengan tugasan buku, Nadia yang masak untuk lunch tadi. Rasanya dia letak jugak satu kiub bilis. Sedap dia masak cuma sayur tu terlebih renih rasanya. Terlembik sedikit. Kalau tidak, pasti perfect!

          Memandangkan khasiatnya untuk hapuskan kolestrol jahat dalam badan, rasanya Kjee akan selalu masak sayur ini. Tadi ada seorang fren FB kata sayur ini ada kemungkinan menyebabkan angin. Well kalau takut angin, bolehlah letak sedikit lada hitam dan juga hirisan halis.



       


Wednesday, April 19, 2017

BUBUR JAGUNG BERSAGU






         Hari tu Kjee beli jagung masa nak buat Seafood Longgok. Nadia ke Hero Market, tak ada. Kemudian ke Fish Mart kat Taman Melawati. Satu peket ada enam biji. Banyaknya. Nak guna dua biji sahaja. Tapi tak ada pilihan. Satu peket RM6.

         Seminggu duduk melanguk dalam peti ais setelah dua biji diguna untuk masak Seafood Longgok. Kat rumah ni, kalau bukan Kjee yang merebus jagung, maka akan jadi rezeki Cik Tong. Tapi jagung bukan favorite Kjee atau UnclePali. Pagar semua dah goyang. Mungkin Nadia sahaja yang boleh makan sebab pagar dia masih muda.

         Kjee buang kulit. Memang jagung ni dah tak berapa nak remaja. Rasanya hanya boleh buat bubur. So Kjee pun decide buat bubur. Amik pisau dan kikis. Ada orang kata kalau nak cepat masak, jagung yang telah dikikis itu, kena rebus dulu. Kjee rebus dan letak sekali seketul kecik gula Melaka dan sehelai daun pandan. Sementara menunggu jagung itu lembut, Kjee rendam seketika sedikit sagu biji.

         Apabila jagung dah elok lembut, masukkan santan dan sedikit garam. Masukkan juga sagu biji yang telah ditos. Masak lagi sehingga tiada mata ikan pada biji sagu. Kemudian rasa. Kalau tidak cukup manis, tambahlah gula putih.

         Kjee suka makan kalau bubur ini disejukkan dulu dalam peti ais. Mak aiii...nyaman sekali.

     





Sunday, April 16, 2017

OTAK-OTAK BABA DAN NYONYA PERANAKAN







         Apabila kita sebut Otak-Otak, semua akan terbayang Otak-Otak yang dibungkus dalam daun kelapa. Isinya berwarna merah dan dipanggang atas arang. Banyak gerai-gerai di Kuala Lumpur sekarang, sebaik sahaja kita duduk, ada sahaja yang menghantar satu bakul kecil otak-otak tersebut atas meja. Kita makan atau tidak, dia tak kesah.

         Kemudian apabila melihat foto Otak-Otak yang Kjee buat, ramai kata itu Bobok-Botok. Sebenarnya, Kjee tak pernah kenal dekat dengan Botok-Botok. Ada sekali Kjee makan ketika baru kahwin dengan arwah bapa Nadia dulu. Kalau tak silap Kjee di Batu Pahat. Entah apa silapnya, atau mungkin Kjee tak biasa, Kjee terasa Botok-Botok itu pahit. Terus Kjee tak makan, sampai ke hari ini.

         Kjee tak ingat lagi samada Botok-Botok yang Kjee makan itu dibungkus seperti Otak-Otak Nyonya. Otak-Otak yang Kjee buat ini rasanya hanya mirip kepada Otak-Otak Thai. Cuma ia tidak diletak hirisan kobis. Otak-Otak Thai juga dikukus dalam daun pisang yang dibentuk seperti kotak. Dan konsepnya terbuka. Tidak dibungkus. Dan ia tersangatlah pedas. Tetapi kalau Kjee ternampaknya di Ekspo Thai, Kjee tetap akan beli walaupun seringkali menghabiskan seharian esoknya di tandas. Kepedasannya begitu menyengat! Tapi tak pernah kenal erti serik. Hehehe.

         Otak-Otak Nyonya hanya boleh dinikmati kalau kita ke Restoran Nyonya Peranakan Pulau Pinang atau Melaka. Disitu kita akan dapat merasai Otak-Otak Nyonya yang tulen. Dan kini harganya sangat mahal. Sebiji lebih kurang RM10 hingga RM15. Ia akan diperhangat apabila kita memesannya. Dan rasanya amat sedap.

         Sekiranya sukar mendapatkannya, maka Kjee rela membuatnya sendiri walaupun pembikinannya agak renyah. Membungkusnya juga tidak semudah yang disangka. Banyak kali Kjee buat senget benget but who cares! Yang makan kita kan? Hehehe.

         Bahan utama Otak-Otak ialah ikan. Tak kesahlah Ikan Tenggiri ataupun Ikan Merah. Tetapi ada kalanya Kjee buat Otak-Otak Udang. Sedap juga lah. Lain kali nak buat guna isi ketam. Isi aje tau. Jangan pulak ada yang bijak sangat letak seekor ketam didalamnya. Hehehe. Kelakar orang tu.










         Selain ikan atau udang, bahan-bahan lain yang perlu ialah cili merah, cili kering, cili padi, serai, buah keras, santan, bawang merah, bawang putih, sedikit belacan, telor, sedikit tepung beras, tepung jagung, daun limau purut dan juga daun kaduk selain daun pisang untuk membungkus. Nampak aje banyak bahannya tetapi taklah teruk sangat nak mencarinya.

         Sila klik SINI untuk resipi dan cara membuatnya.

         Hari ini Kjee cantumkan bungkusan daun pisang itu guna stapler sebab lebih mudah daripada guna lidi. Tetapi awas ketika hendak menghidang. Jangan termakan 'peluru stapler'. Hehehe.

         Kjee selalu buat Otak-Otak ini untuk dibekukan. Ini adalah kerana ia bukan suatu makanan yang mudah dibuat. Jadi kalau dibuat banyak-banyak, dibekukan, apabila hendak makan kita hanya perlu mengkukusnya semula.

         Kjee selalu ratah sahaja Otak-Otak ini. Tetapi ia sangat sedap dimakan panas-panas dengan Nasi Putih. Selamat mencuba.






Friday, April 14, 2017

PULUT SERUNDING KELAPA MUDAH








         Kuih Pulut Serunding ini rasanya kuih bermusim. Di Kuala Lumpur, boleh diperolehi dengan mudah ketika bulan Ramadhan. Tetapi di bulan Ramadhan, apa makanan yang tak ada di Kolumpo? Ramai orang berhjirah sebulan dari negeri-negeri satu Malaya untuk mencari rezeki di sini.

         Tetapi Kjee tak pasti samada di luar Kolumpo kuih ini senang diperolehi. Asal dari mana pun Kjee tak pasti. Tapi mungkin kuih satu Malaysia. Hehehe.

         Seperti biasa kalau nak sedap kuih ini, Serundingnya mesti sedap. Cukup asam garamnya. Kjee buat Pulut Serunding sahaja. Pulut ditanak, dikepal dan digolek dalam serunding. Tetapi Serunding Kelapa ini versatile. Boleh buat Pulut Panggang dan juga Kuih Cucur Badak.

         Ada orang buat Serunding ini letak daging. Arwah Mak pernah buat. Makan dengan Nasi Impit ataupun Lemang di pagi Raya. Sedap. Tapi Kjee tak pernah buat. Kjee buat guna udang kering sahaja.






       


 
         Semalam Kjee buat sikit jer. Dalam setengah biji kelapa parut yang putih sahaja. Kemudian Kjee rendam dua sudu udang kering selama lebih kurang setengah jam atau sampai ia lembut. Toskan airnya. Lepas tu Kjee sangai satu sudu kecik jintan manis dan satu sudu kecik jintan putih. Sebaik sahaja dah naik bau, terus tumbuk hingga halus.

         Bahan-bahan lain yang harus ditumbuk bersama ialah empat biji cili merah (nak pedas tambah), satu inci kunyi hidup (Kunyit serbuk pun ok), sebiji bawang besar atau 4 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih dan dua batang serai yang diracik halus. Semua ditumbuk bersama jintan tadi hingga halus. Bila dah halus, tumbuk sekali udang kering. Ada orang letak lengkuas tapi Kjee tak letak. Tapi Kjee ricik dua helai daun limau purut dan tumbuk sekali. Saja nak bagi naik bau.

         Apabila bahan semua sudah halus, tumislah dalam kuali. Minyak tak perlu banyak. Tumis guna api sederhana panas sehingga garing. Apabila sudah garing, masukkan kelapa dan gaul rata dan terus goreng lagi. Jangan sampai terlalu kering.

         Apabila sudah siap masak, rasa. Kalau cukup masin tak perlu letak garam. Ada orang letak sedikit gula putih. Kjee tak letak. Dan ada juga letak sedikit air asam Jawa. Juga Kjee tak letak.

         Itu sahaja caranya,

         Untuk tanak pulut guna rice cooker, pulut tak perlu rendam. Cuci bersih, letak dalam rice cooker, air separas atau lebih sikit sahaja dari paras beras pulut. Kalau nak letak santan, bolehlah letak dalam paras yang sama. Jangan lupa letak sedikit garam.

         Jangan menyibuk bukak penutup rice cooker walaupun lampu pada periuk itu sudah padam. Biarkan lebih kurang 10 minit. Kemudian baru kais-kais guna garfu.

         Bagaimanapun, kekadang ada juga beras pulut yang 'degil'. Kalau pulut masih mentah, kukuslah dalam 10 minit. Insya Allah okay selepas itu.



   














Thursday, April 13, 2017

MI SIAM BERKUAH







         Ini Mi Siam versi yang Kjee kenali sejak kecil. Ada banyak versinya. Sudah semestinya kalau resipi ibu kita, kita akan kata ia yang paling sedap. Kjee tak ada nak komen secara spesifik resipi orang lain. Cuma Kjee, kekadang suka makan Mi Siam yang berkuah. Berkuah meaning dicurah sedikit kuah ketika kita hendak makan. Bukan yang bergenang kuah macam Mi Kari.

         Seingat Kjee, arwah Bonda tak pernah buat Mi Siam yang ada kuah. Mungkin dia pun tak sedar wujudnya Mi Siam berkuah. Kjee pasti kalau dia tahu, mesti dia suka.

         Kjee dapat tahu rupa-rupanya kuah Mi Siam guna rencah sama yang kita tumis untuk buat Mi Siam. Kjee ada resipi pemberian ibu kepada seorang sahabat. Tetapi apabila Kjee google, Kjee dapati ada yang letak pelbagai jenis bahan termasuk santan! Resipi yang dibisikkan ibu sahabat Kjee itu hanya ada dua bahan tambahan iaitu air asam Jawa dan gula!

         Ini resipi untuk Mi Siam




       



        Untuk buat kuah pula, hanya perlu masak rencah lebih sedikit. Apabila sudah masak, keluarkan satu atau dua senduk dan letakkan dalam periuk kecil lain. Masukkan sedikit gula dan air asam Jawa. Agak-agaklah air asam Jawa itu mengikut kuah yang diperlukan. Begitu juga gula. Jangan terlalu banyak. Jerang sehingga mendidih. Padam api.

         Ada orang buat cair sedikit dengan meletakkan lebih air dan asam Jawa. Rasanya harus pedas, masam dan sedikit manis. Kuah ini dicurah ketika hendak makan dan banyak mana ikut suka. Kjee rasa terbikin pekat sikit kuah kali ini. Terserah kepada citarasa masing-masing.

         Hias dengan telor yang telah didadar nipis dan dihiris. Arwah bonda dulu suka juga letak tauhu goreng dan juga fish cake. Kali ini Kjee letak hirisan daging ketika memasak rencah.

         Bagaimanapun, Kjee ada sedikit masalah ketika buat Mi Siam. Ia tidak tahan lama. Jika masak sebelah pagi, kena habiskan sebelum petang. Kalau disimpan, nanti sudah mula rasa nak basi. Kjee tak pasti kenapa. Mungkin kerana diletak taugeh. Lagipun, biasanya Kjee masak mi atau mihun atau kway teow yang dibubuh taugeh, Kjee selalu masa bahan itu separuh masak sahaja,






Tuesday, April 11, 2017

HCUBE SHOP TAWAR LEBIH 300 PRODUK ORI DENGAN HARGA KOMPETITIF


ADVERTORIAL





 
   

           Sekarang ini terdapat terlalu banyak produk kesihatan serta kecantikan dipasaran. Media sosial seperti FB, blog, twitter dan semua yang sewaktu digunakan untuk memasarkan segala jualan. Kalau dulu, gedung-gedung Jamu dikunjungi kalau nak cari produk kesihatan dan kecantikan dibawah satu bumbung.

           Itu dululah. Sekarang dah tak main lah pergi gedung jamu. Namun demikian, Kjee kekadang rasa tak terpanggil hendak hubungi penjual-penjual online kerana terlalu ramai.

           Contohnya, kalau beli produk kecantikan, kena kol satu nombor. Tak berkenan, kol sorang lagi. Kemudian nak pulak produk kesihatan. Ulang lagi proses sama. Begitu jugak kalau nak beli set ibu lepas bersalin, produk kesihatan untuk anak. Macam boring nak berhabis masa. Last-last beli sahaja produk secara tangkap muat! Lain yang kita berkenan, lain pulak dibeli.

           Tetapi baru-baru ini, Kjee bertemu dengan satu kedai online yang macam-macam ada. Produk yang kita selalu tengok kat TV pun ada. Daripada mulanya nak intai sebelah mata, tetiba Kjee boleh habiskan masa yang agak lama klik dari satu ke satu link di HCube Shop.

           Kjee ni memanglah tersangat cerewet. Tetapi apabila mengetahui HCube Shop mempunyai lebih 300 barangan yang boleh dibeli dengan harga lebih murah dari yang dilambakkan di pasaran, tetiba terbuka minda untuk terus membaca. Harga barangan cukup kompetitif. Maknanya harga boleh dirunding. Mungkin kalau lagi banyak barangan yang kita beli, harganya lebih murah,

           Ini yang mahu kita dengar. Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ini, Kjee pasti ramai yang sentiasa mahu mencari peluang mendapat barangan dengan harga yang lebih murah. Bayangkan kalau kita boleh jimat seringgit dua untuk satu produk, kalau kita beli macam-macam barangan yang ditawarkan, tak ke berbaloi! Ada 300 jenis barangan tu! Takkan kita tak terpikat dengan tiga atau empat barang dengan harga yang rendah?

           Selain beli untuk guna sendiri, Kjee rasa elok korang pakat-pakat dengan teman opis, teman FB dan juga jiran atau sedara mara. Manalah tahu kalau dia orang pun minat setelah tengok senarai lebih 300 barang yang ditawarkan. Kalau beli banyak, harga boleh runding tau! Dan dari kongsi-kongsi beli, kalau dibuat bisnes kecil-kecilan, tak ke boleh tambah pendapatan!

          Kjee suka beli barang-barang yang kita sudah pasti ketulenannya secara online macam yang ditawarkan HCube Shop sebab tak perlu keluar rumah. Tak payah singgah dari satu kedai ke kedai yang lain. Buang masa, buang minyak dan tak payah naik darah cari tempat parking yang sesuai.

          Kjee sebenarnya tengah cari beberapa produk dan terjumpa pulak semuanya di HCube Shop. Antaranya Green Coffee, ubatan herba untuk merawat diabetes dan juga produk untuk hilangkan jeragat. Kjee dah dengar pelbagai khasiat Green Coffee untuk turunkan kolestrol jahat dan boleh buang lemak dalam badan. Tetapi dalam mengintai pasal Green Coffee ini, ada jugak HCube Shop jual produk untuk gemukkan badan. Ayoyo sorry itu yang kita tak minat. Hehehe.

         Dah banyak mokcik bebel. Tiba masanya korang sendiri cari barang yang korang suka. Kjee senaraikan semua link di bawah ini. Macam-macam ada. Seperkara lagi, HCube Shop dikendalikan oleh anak-anak muda kita. Jom kita semua tolong support.

         Best sekarang shopping guna jari jemari jer. Mokcik teruja nak cari ubat hapus lemak. Harap-harap tak tersilap beli produk yang tambah lemak. Opppppssss!



1. https://babiesblinkbeauty.blogspot.my/2016/01/set-bersalin-nona-roguy-harga-murah.html

2. https://babiesblinkbeauty.blogspot.my/2016/05/tablet-genius-rr4u-menjadikan-minda.html

3. https://babiesblinkbeauty.blogspot.my/2017/03/okaya-foundation-harga-murah-original.html     

4. https://babiesblinkbeauty.blogspot.my/2017/01/green-coffee-kopi-hijau-alana-membakar.html

5. https://babiesblinkbeauty.blogspot.my/2016/04/clean-8-by-gcherbs-harga-murah-original.html



Blog: https://babiesblinkbeauty.blogspot.com
FB: https:www.facebook.com/hcubeshop/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/HCubeShop
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/hcube_shop/
INSTAGRAM FEEDBACK: https://www.instagram.com/hcube_feedback/






Sunday, April 9, 2017

SEAFOOD LONGGOK TREND TERKINI







         Sejak diperkenalkan di sebuah restoran di Petaling Jaya (Damansara?) dua tahun lalu rasanya, makan secara Shell Out kini sudah menjadi sangat-sangat popular. Dah boleh jumpa tempat makan yang menghidangkan makanan laut atau seafood ini di mana-mana sahaja di Lembah Kelang.

         Apa sebenarnya Seafood Shell Out? Ia adalah hidangan makanan laut yang dilonggokkan dalam satu kuali. Maknanya, dimasak udang, ketam sotong, kepah, lala dan sayur-sayuran terpilih sekali gus dalam kuah ala sos masam manis pedas. Ada juga kedai makan yang sediakan dua tiga jenis cara masakan.

         Tak hairanlah kalau di hujung minggu, anak-anak muda mahupun keluarga gemar sangat lah ber shell out. Kjee pun terjebaklah apabila kawan-kawan yang pergi ke sebuah restoran makanan laut berhampiran Zoo Negara, asyik tayang kat FB, shell out kat situ.

         Maka Kjee heretlah Nadia. Setelah memilih seafood mentah yang berkenan pada satu ruang di restoran itu, kami beritahu pelayan mahu dimasakkan sekian-sekian. Kami kembali ke meja dan menunggu.

         Kjee sudah tahu apa nak expect. Pelayan alas meja dengan kertas dan plastic see through. Nadia terpinga-pinga. Kemudian pelayan itu datang kembali dan tuang satu bekas penuh dengan masakan seafood yang kami pesan tadi. Kemudian diletaknya satu cawan nasi (diterbalikan cawan itu) diatas meja di depan kami. Selamat menjamu selera, katanya sambil pergi.




       



         Muka Nadia merah padam! "Isyhhhh apa hal ni? Sengkek sangat ke restoran ni. Makanan dilongokkan atas meja! Fesyen apa ini?" Nadia was not amused. Dia kata dia rasa amat terhina sebab sepanjang usianya, belum pernah dihidangkan makanan yang dilonggokkan diatas meja seperti itu. Sambil bebel dia makan. Apabila settle, dia pergi bayar dan dalam kereta, warning Kjee jangan ajak dia lagi ke situ!

         Itulah cerita dan pengalaman pertama Kjee dengan makanan seafood ala shell out. Kjee cerita dengan UnclePali. Beliau nampak seperti teruja. "Okaylah tu. Lain kali kita pergi berdua."

         Kelmarin kami pergi ke sebuah restoran di Taman Melati. Tak payah cerita panjanglah. Sedap tetapi Kjee tak puas hati sebab seafood yang dihidangkan tak fresh. So, Kjee nekad buat hari ini. Malangnya, terjah dua supermarket tak jumpa Ketam dan Kupang. Hanya ada Sotong, Udang dan Lala. Jadi sebagai ganti ketam dan Kupang, Kjee beli udang galah sepit biru. Untuk sayur, Kjee beli Brokoli, Cendawan dan Bell Peppers Merah (Cili Besar).

         Sampai rumah Kjee siapkan sosnya dulu. Tumis empat ulas bawang putih, bersama 3 batang serai dan 4 biji cili padi merah. Semuanya telah diketuk-ketuk. Apabila wangi, masukkan satu cawan cili kering kisar (kurangkan kalau tak mahu pedas) dan tumis hingga garing. Kemudian Kjee masukkan lebih kurang 1 cawan air, 3 sudu besar sos cili dan 2 sudu besar sos tomato serta 2 sudu besar sos hoisin. Kalau tiada Hoisin Sauce, letaklah sos tiram.




Pilihan udang galah, udang biasa, sotong dan lala


Brokoli, Cendawan, Bell Peppers dan Jagung


         Masak sehingga agak pekat guna api sederhana. Kemudian rasa dengan memasukkan secubit garam. Kacau. Rendidih dan masukkan juga 3 atau 4 helai daun limau purut (kalau ada). Ada orang letak cuka tetapi Kjee tak makan cuka sebab gastrik. Tetapi rasa masam kuah boleh diperolehi melalui sos cili dan sos tomato.

         Sementara itu, Jagung dibuang kulit, dipotong dua dan direbus bersama sedikit garam. Bersihkan sotong, potong ikut suka. Begitu juga dengan udang galah. Digunting buang mana yang patut. Samalah dengan udang. Lala dicuci bersih dan toskan.

         Cuci Brokoli dan potong seperti biasa. Begitu juga dengan Bell Peppers Merah. Kjee juga letak cendawan. Sebenarnya, pemilihan sayur ikut pilihan masing-masing.

         Apabila sos sudah sedia, masukkan dulu sayur-sayuran keras seperti brokoli dan Bell Pepper Merah. Apabila sudah sedikit empuk, masukkan udang galah, udang, sotong dan Lala. Gaul sampai rata. Rasa. Jika perlu bolehlah letak sedikit kicap cair atau Sos Ikan.  Setelah puas hati akan rasa dan seafood sudah masak, masukkan cendawan dan kacau sampai rata dan padam api.

         Cara menghidang ialah melonggokkannya atas meja yang telah dilapik dengan sehelai daun pisang atau plastik. Dah terlonggok, jangan lupa letak jagung rebus tadi. Hehehe

         Dan makan lah secara mengadap, beramai-ramai. Sedap sangat makan cara ini sebab ia mengeratkan lagi silaturrahim apabila makan berebut-rebut.

         Kjee bagi nama Seafood Longgok sebab merasakan nama Shell Out tak kenalah. Lebih tepat Seafood Longgok sebab dihidang berlonggok atas meja. Suka hati kita nak panggil apa kan? Kita yang buat dia. Hehehe.

         Lebih murah membuatnya sendiri kalau keluarga besar. Kalau makan di kedai, yang biasa-biasa pun untuk dua orang RM40. Ada juga yang mencapai harga RM200 untuk tiga orang, kata seorang teman.

         So selamat mencuba memasaknya di rumah.












Friday, April 7, 2017

CUCUR UDANG CICAH KUAH SATE








        Dah banyak kali Kjee nasihatkan korang. Kalau ibu masih ada, belajarlah semua makanan yang korang gemar sangat dari dia. Bila dia dah tak ada, janganlah pulak menyesal... macam mokcik ni.

        Kjee rasa tak sampai 30% daripada makanan yang Kjee suka hasil airtangan arwah Bonda, tak sempat Kjee pelajari. Maklumlah lepas habis sekolah, terus kerja, lepas tu kahwin. Bilalah ada masa nak belajar daripada beliau. Padan muka.

        Tapi kini Kjee dah ada blog, Nadia tak ada masalah kot. Sekarang pun kalau Kjee suruh dia masak apa-apa, dia akan duduk dulu dengan computer intai blog Mama.

         Cucur Udang adalah antara makanan yang selalu dihidangkan arwah Bonda. Begini jugalah cara dia menghidang iaitu mesti ada Tahu Goreng dan Timun. Tetapi arwah tidak guna sambal Sate. Dia hanya sediakan sos cili yang dia buat sendiri. Ala sos cili biasa iaitu dia tumbuk cili merah dengan bawang putih. Letak sedikit garam dan gula dan cuka.

         Cucur Udang ini adalah kejadian Sabtu lepas. Kjee buat sebab ada Kuah Sate yang berbaki dalam freezer. Nadia panaskan dan Kjee pun buatlah Cucur Udang.

         Kjee buat ikut memori. Kjee rasa Bonda letak telor sebiji, dipukul manja. Kemudian masukkan ke dalam tepung dan gaul sambil letak air. Air itu telah dicampur garam secukup rasa. Kemudian guna senduk dan kacau tepung bersama air itu sampai mesra. Mak juga letak sedikit serbuk kunyit tetapi Kjee tak letak. Lupa. Hehehe. Adunan ini agak cair berbanding dengan adunan buat cekodok. Rehatkan seketika.

         Kemudian kucai dipotong selebar 1½ inci, dan taugeh dicuci dan toskan. Udang hidup dibuang kulit. Kalau udang terlalu kasar, cincang-cincang sedikit.

         Panaskan minyak yang agak banyak supaya cucur tenggelam. Kemudian masukkan taugeh, kucai dan udang ke dalam adunan. Gaul hingga mesra dan gunakan senduk untuk dituang ke dalam minyak. Satu senduk sahaja. Jangan lah goreng terlalu banyak di satu-satu masa. Kemudian balik-balikkan apabila sudah garing dan toskan kuih atas tisu dapur. Buat sampai habis.

         Setelah sejuk, potong-potong dan kuah kacang, kuah sate mahupun sos cili.

         Orang Utara rasanya panggil Pasembor. Apapun namanya, Kjee rasa makanannya tetap sama kan? Hehehe Selamat mencuba.

         Kalau ada sesapa terlepas entri Kuah Sate, klik SINI.


       






Wednesday, April 5, 2017

ASAM REBUS DAGING TETEL VERSI BONDA








        Pening juga fikir pagi tadi nak masak Asam Pedas atau Asam Rebus Daging Tetel. Dua-dua sedap. Di KL ni, dua-dua susah nak cari di restoran melainkan masak sendiri. Kalau Asam Rebus Ikan, memang banyak dijual.

        So Kjee buat keputusan masak Asam Rebus Daging Tetel. Nak tanya UnclePali memang tak gunalah sebab dia akan kata...apa-apa pun okay. Rasanya dia tak tahu beza antara Asam Pedas dan Asam Rebus.  Maklumlah orang Utara.

        Kjee diperkenalkan kepada lauk ini oleh arwah Bonda. Kerana asal usulnya orang Melaka so selalu lah dia masak banyak lauk pauk dan kuih negeri itu. Lagipun, arwah bapak cerewet. Masak mesti ori macam dia makan samada dimasak oleh arwah ibu atau kakaknya!

        Walaupun lauk ini dikatakan sihat sebab tidak ditumis tetapi oleh kerana kebiasaannya orang Melaka menggunakan daging tetel, maka Asam Rebus Daging Tetel ini tidak bleh dianggap lauk yang sihat. Hehehe.

        Bagi yang tidak tahu apa itu daging tetel, sila google atau pergi tanya kat gerai jual daging regular you all. Masak guna daging biasa pun okaylah. Tetapi daging tetel ada sedikit urat-urat dan lemak-lemak. Itu yang sedap.








        Tetapi daging tetel tersangatlah liat. Tadi Kjee masak lebih kurang ½ jam dalam periuk tekanan atau Pressure Cooker. Barulah Kjee dapat texture lembut yang Kjee suka. Maklumlah, pagar semua dah goyah. Hehehe.

        Bahan-bahan untuk masak Asam Rebus ini macam nak buat kuah laksa utara. Harus ada bawang merah, bawang putih, sedikit belacan, sedikit kunyit hidup, sedikit halia serta cili merah, serai dan daun kesom. Kalau arwah Bonda, dia akan guna semua cili merah so tidaklah pedas sangat. Tetapi Kjee campur cili kering kisar dan empat biji cili padi.

        Kisar dalam blender semua bahan  kecuali serai dan daun kesom. Kemudian masukkan semua bahan ke dalam periuk bersama lebih kurang satu atau dua cawan air. Kemudian didihkan guna api perlahan. Apabila sudah mendidihkan, masukkan kentang yang telah dibelah empat, serai dan daun kesom. Kalau ada daun limau purut, boleh lah masukkan sekali.

        Setelah daging tetel cukup empuk, masukkan ke dalam periuk bersama bahan tadi. Masukkan sekali air rebusan daging kerana itu akan menaikkan kemanisan rasa kuah. Masukkan juga asam Jawa.

        Letak garam secukup rasa dan juga sedikit gula. Rendidih sehingga mesra. Dulu pun Kjee pernah buat. Klik SINI.






         

Tuesday, April 4, 2017

UBI KAYU REBUS CICAH SAMBAL DAN KELAPA




        Kalau asal bukan dari kampung, Ubi Kayu Rebus ini adalah satu-satunya makanan yang dinanti-nantikan. Walaupun ini makanan ruji atuk, nenek dan jugak emak masa zaman Jepun dulu, tetapi Kjee jarang-jarang dapat menikmatinya.

        Kalau terserempak dengan gerai yang menjual Ubi Rebus dengan sambal tumis dan jugak kelapa parut, memang tak pernah lah Kjee miss nak beli.

        UnclePali beli dua batang ubi kayu di sebuah gerai di Keramat beberapa hari lalu. Kjee dah banyak kali pesan kalau ternampak, jangan lupa beli. Mujur dia ingat Kjee suruh dia pilih ubi kayu yang lurus dan tak berapa besar. Yang besar bererti sudah tua. Nanti tak empuk bila direbus.

       Pagi tadi, oleh kerana Kjee tak sihat dan hampir nak tumbang apabila ke dapur, UnclePali capai ubi kayu, buang kulit dan rebus. Dia letak sedikit garam ketika merebus.

       Kemudian dia keluarkan kelapa parut dalam freezer dan juga sambal tumis udang yang Kjee buat kelmarin. Kelapa itu dibiarkan seketika di luar dan diletak gula dan secubit garam. Gaul sampai rata.

        Apabila ubi dah empuk, UnclePali toskan seketika dan hidang. Kjee jamah sedikit. Alhamdullilah, empuk seperti mana yang dihajati! Kemudian Kjee makan dengan sambal udang sementara UnclePali makan dengan kelapa parut. Sedapnya tengok dia makan lalu Kjee jamah sedikit ubi dengan kelapa. Alahai sedapnya, patutlah laju UnclePali makan!

        Nanti nak suruh UnclePali beli lagi. Dah bagitau dengan dia kalau disagat ubi itu, campur dengan kelapa parut dan dikukus, pun sedap tau. Mana tau, tanya dia. Kita nampaklah kat facebook ada fren buat. Hmmmm.





Monday, April 3, 2017

SAMBAL UDANG PETAI





     
        Hari ini teringin nak makan Sambal Udang. Oleh kerana Kjee tak sihat, UnclePali kata biar dia pergi beli yang dah siap sahaja. Tetapi memang mudah aje cakap. Apakah hasilnya sama dengan airtangan kita sendiri?

        UnclePali tahu Kjee cerewet. Kalau beli pun, Kjee akan adjust lagi kat rumah kalau rasanya tak kena. Bukanlah nak riak atau menunjuk yang Kjee ni pandai masak. tetapi airtangan sendiri lain daripada orang punya. Mungkin yang beli lebih sedap tetapi tekak kita dah selesa makan yang kita buat.

        Mahalnya udang kasar-kasar kat Hero market. Sekilo RM38.90. UnclePali beli setengah kilo sahaja untuk sekali makan. Tetapi setelah mengadap sepiring dua orang tadi, masih ada berbaki untuk kami bertiga dinner nanti!

        Turut mahal ialah petai. Tiga papan (RM6!). Matanya halus-halus pulak tu! Mujur UnclePali yang beli. Kalau Kjee, mesti penjual kat pasar Keramat tu dah kena bebel. Ini petai paling mahal setakat ini yang Kjee beli.

        Anyway, tak payah nak komplen banyak-banyak. UnclePali balik tadi Kjee terus ke dapur bersamanya. Memang dia suka sangat tolong memasak especially kalau Kjee tak sihat. Memang boleh serahkan Unclepali masak sorang tetapi nanti lain pulak rasanya. So, dia tolong goreng ikan. Bab yang dia memang terer. Dia pun tolong masak nasi.

        Kjee pasti ramai ada cara sendiri buat sambal tumis. Kali ini Kjee letak sedikit belacan. Stail orang Melaka, kata arwah Bonda. Korang nak resipi lengkap, sila klik SINI. Maaflah setiap kali masukkan enrty, Kjee suruh klik sana, klik sini. Jari jemari Kjee tegang sebab kena Arthritis. Nak type satu-satu entry pun dua kali ganda masa dari selalu.






Saturday, April 1, 2017

PENGAT PISANG ATAU KOLAK KATA ORANG JAWA










       It was raining. Lebat sangat and I crept into the kitchen and saw two biji pisang tanduk smiling at me. Betul. Pisang tanduk tu senyum seakan berkata, tengok sahaja ker? Oppppsss mokcik tersedar. Laaa terlena depan TV... mimpi rupanya!

       Tengok jam, pukul 6.30 petang. Sebijik macam dalam mimpi, Kjee pun bangun perlahan-lahan ke dapur dan nampak dua biji pisang tanduk yang dibeli Nadia di Sungei Buloh, beberapa jam sebelum itu. Dan kali ini bukan pisang tu tetapi mokcik yang senyum. Ini kena buat Kolak atau Pengat Pisang.

       Well, itulah kejadian tadi dalam hujan lebat. Nadia berdiri di sisi tengok Kjee buat kolak ini persis seorang tukang masak in training. Bila dah siap, dia seakan terkejut.

       "Camni jer ker buat Kolak?" Habis tu nak buat camner jerkah mama dia.

       Kjee guna santan kotak, sebiji pisang tanduk, gula pasir, sedikit sagu biji dan secubit garam. Daun pandan disimpul. Pisang dibuang kulit dan dipotong bulat-bulat. Dua sudu sagu biji dicuci dan rendam seketika.

       Tuangkan satu kotak santan ke dalam periuk kecil, letak gula secukupnya, daun pandan serta secubit garam. Didihkan seketika dan masukkan pisang. Biarkan mendidih lagi, perlahan api dan masukkan sagu biji. Apabila sudah cukup mesra dan sagu sudah elok masaknya, padamlah api.

        Itu sahaja caranya. Mudah sangat kan! Kalau ada yang tak faham, Kolak tu bahasa Jawa yang bermakna Pengat. Ada jugak orang panggil Bubur. Kalau tak letak gula pasir, letak gula Melaka pun sedap ya.








Friday, March 31, 2017

NASI GORENG KAMPUNG LETAK BELACAN








       Apabila penyakit kurang rajin melanda, inilah kejadian untuk lunch hari ini. Musim sejuk penyakit Arthritis sering menemani Kjee. Kejang semua sendi-sendi. Tapi perut nak kena isi. Jadi, masak yang mudah-mudah sahaja lah.

       Pagi-pagi lagi UnclePali dah tolong Kjee masak nasi apabila dengar Kjee nak makan Nasi Goreng Kampung. Kali ini Kjee letak sedikit belacan. Kjee tak letak kicap tetapi hairan jugak hasilnya Nasi Goreng Kampung ni macam letak kicap. Belacan punya kaler kot.

       Untuk masak satu portion ni, Kjee tumbuk dua biji cili merah, satu ulas bawang putih dan sedikit belacan. Jangan banyak nanti pahit. Tumbuk sampai halus, kemudian masukkan pulak ikan bilis dan tumbuk manja-manja. Kjee suka tumis bawang besar yang telah dipotong bulat-bulat. Bila dah layu baru masuk bahan yang ditumbuk tadi. Kena goreng sampai ikan bilis itu garing. Dah garing, masukkan nasi dan kacang panjang yang telah dipotong kecik-kecik. Gaul sampai rata. Kjee tak letak garam sebab ikan bilis itu dah cukup masin. Nak letak kicap cair bolehlah.

       Tadi plan nak goreng ikan kembung, goreng keropok lah, konon nak makan sama Nasi Goreng Kampung. Tapi tak larat lah pulak. So, Kjee buat telor dadar nipis-nipis dan hiris letak atas nasi goreng. Timun buat ulam.

        Itu jer menu di akhir bulan Mac. Esok masuk April. Tak mau lah main April Fool. Dah terlajak usia. Hehehe.

Thursday, March 30, 2017

SUP CENDAWAN SHITAKE SEGAR









        Kalau ke restoran untuk menikmati makanan Barat atau Western, Mushroom Soup sudah pasti menjadi pilihan untuk mengiringi makanan. Tetapi, apakah semua restoran tersebut menyediakan sup cendawan yang segar? Biasanya mereka beri sup yang sudah tersedia didalam tin. Ataupun bahan-bahan yang digunakan untuk membuat sup tersebut, yang instant atau segera.

        Hampir semua pasaraya ada menjual tepung yang jika dibancuh menjadi sup cendawan, creamy chicken soup dan semua yang sewaktu. Tunggu curah air panas sahaja. Alangkah elok dengan harga yang restoran letak itu, diberi pelanggan their money's worth. Maksudnya, biarlah berbaloi dengan harga dan hidangan.

        Kjee pernah makan Mushroom Soup di sebuah restoran yang menghidangkan makanan Barat. Nadia bising bila rasa Mushroom Soup seperti telah diletak serbuk antibiotik. Hehehe maksud dia, rasa macam ubat!

        Maka setelah disajikan dengan Fresh Mushroom Soup ketika ke rumah seorang teman dulu, Kjee nekad untuk belajar buat sendiri. Tetapi tak semua orang sudi memberi resipi. Dialog kebiasaan insan seperti ini ialah.."alaaa cakap saja bila kau nak makan, nanti aku tolong buatkan!" Tetapi sekali suruh dia buat, bolehlah kan? Kalau selalu sangat. mana lah nak letak muka kita?

        Sekarang semua resipi ada dihujung jari. Rajin tak rajin sahaja kita nak google. Nak dalam bahasa apa? Inggeris, Jerman, Jepun, Perancis? Betul tak? Tapi ramai blogger masakan kita yang dah pandai buat macam-macam. Kekadang apabila singgah di blog mereka, Kjee bukan sahaja terliur tetapi terpegun. Dan mereka tidak lokek berkongsi ilmu. Alhamdullilah.









        Hari ini Kjee buat Fresh Shitake Mushroom Soup ini sebab lama sudah tak buat. Rasanya dua tahun lepas, ada sahabat, belikan semua bahan-bahan dan mintak Kjee tolong buatkan untuk famili dia. Itu lah yang terakhir.

        Sup ini mudah sangat dibuat. Bahan pun tak banyak. Kalau resipi asal perlukan heavy cream, kali ini Kjee hanya guna susu cair atau evaporated milk. Cincang bawang merah dan bawang putih. Kemudian cendawan dihiris dan dikisar. Texture nya terserah. Kalau nak sup nanti halus macam yang dalam tin, kisarlah sampai halus. Kalau tidak, boleh hiris kasar sedikit dan masukkan sebelum dipadam api. Well, kita yang buat dia!

        Resipi penuh ada DISINI. Sudi-sudilah singgah ke page itu.  Mushroom soup biasanya sedap dimakan bersama roti. Tak kisahlah roti biasa ataupun garlic bread.


   


Wednesday, March 29, 2017

KUAH SATE ARWAH ATUK KESUKAANKU




        Kuah Sate dan Kuah Kacang adalah sama tapi tak serupa. Kuah Sate resipi keluarga Kjee, tidak ada rempah ratus termasuk serai macam kuah kacang. Rasanya kuah kacang letak segala jintan dan mungkin jugak ketumbar biji.

        Apapun, inilah Kuah Sate yang Kjee kenali sejak azali. Kuah Sate Majid Sate yang femes dari zaman lima puluhan. Kuah sate ini setahu Kjee, airtangan arwah nenek Kjee sebelah emak. Nama arwah, Mak Buang dan beliau keturunan Bawean (disebut Boyan) dari Ceribon, Indonesia, manakala Atuk Majid orang Jawa asal Melaka. So Kjee tak tahu asal usul resipi kuah sate Majid Sate ini, samada ia resipi famili sebelah datuk atau Nenek. Tetapi rasanya sebelah Atuk sebab dia yang jual sate secara memikul bakul sate atau dikandar, warisan keluarganya di Melaka.

        Anyway, Kjee belum pernah lagi temui orang buat Kuah Sate macam resipi Atuk Kjee ini. Rata-rata dia orang letak rempah ratus. Kjee pernah ke kilang Haji Samuri Sate di Kajang. Kuah sate mereka siap ada sambal yang diasingkan. Mungkin itu cara orang Kajang.

        Kjee tak pernah buat Kuah Kacang bukan kerana tak tahu tetapi pada Kjee, ianya sama saja. Kuah Sate kami rasa kacang. Begitu jugak Kuah Kacang. Tetapi kuah Sate kami, sungguh mudah dimasak. Bahan tak banyak. Hanya kacang tanah yang telah disangai, bawang merah, gula Melaka, cili kisar dan minyak masak. Itu jer.










        Bonda selalu ingatkan, kalau nak buat Kuah Sate mesti guna Gula Melaka. Lain rasanya kalau letak gula pasir. Dan seperkara lagi, kacang mesti disangai sehingga betul-betul masak! Api tak boleh besar takut kacang tu hangus. Nak tahu dah masak ke tidak kacang itu, setelah nampak ia sudah berubah warna, ambil sebiji, sejukkan seketika dan makan. Kalau dah sejuk baru kita tahu samada kacang tu dah masak. Rangupnya lain. Kalau dirasa masa kacang itu masih panas, akan rasa lemau.

        Kenapa kacang mesti disangai sehingga betul-betul masak? Sebab kacang yang cukup masak akan menentukan samada kuah itu lemak dan sedap serta mengeluarkan minyak dipermukaan. Mungkin tak ramai yang tahu.

        Hari ini Kjee buat Kuah Sate nak makan dengan Nasi Impit. Selalunya Kjee guna nasi impit Adabi. Mudah jer. Rebus dua jam, 3 jam kemudian dah siap boleh potong. Tetapi stok tak ada. So Kjee buat yang home made. Tapi malangnya, apabila Kjee nak potong 5 jam selepas membuatnya, masih belum boleh dipotong. So Kjee masuk dalam fridge. Serik lah. Lain kali Kjee akan pastikan ada stok beras nasi impit instant dalam pantry.

        Kalau korang nak cuba buat kuah sate Majid Sate (dulu kami ada Restoran Sate Anika di Bukit Bintang Plaza dan Satay House di bangunan Tabung Haji Lama di Jalan Ipoh), sila ke blog Kjee. Ada cara buat sate sekali. Klik di SINI.

        Resipi yang Kjee kongsi dengan semua adalah resipi warisan Majid Sate. Ada yang kata Kjee tak seharusnya kongsi kerana ia sepatutnya rahsia keluarga. Kjee lakukannya sebab mahu legasi sate Majid Sate ini dapat diteruskan dan semua dapat menikmatinya, sehingga akhir masa. Insya Allah.








Tuesday, March 28, 2017

MENGIMBAU KENANGAN DENGAN SRIKAYA





       Masa kecil dulu, tiap petang kami tiga beradik (yang keempat masih dalam buaian), akan tunggu depan rumah. Tunggu Bengali jual roti. Dari jauh dia sudah bunyi loceng pada basikal tuanya. Tong aluminium usang yang diikat pada basikalnya, sarat barat dengan roti, biskut dan segala jajan. Sebaik sahaja dengar loceng, kami pun menjerit-jerit panggil Mak sambil berlari-lari kearah penjual roti.

       Itulah kenangan yang tak pasti dapat Kjee lupa ketika tinggal di Taiping di awal 60-an. Bai roti itu tahu sangat apa yang kami suka. Selalunya, kami mintak roti bengali (atau roti paun) disapu Srikaya. Kjee masih dapat ingat keenakkan Srikaya tersebut. Sedikit cair dan halus. Warna oren pekat. Alaaa tak tahu nak cerita camner rasanya.

       Arwah mak pun ada buat Srikaya. Pun sangat sedap. Apabila dia tak letih, Srikaya yang dibuatnya menjadi halus. Kalau keletihan, Serikaya dia menjadi sedikit bergentel. Dan itulah yang kami adik beradik suka sangat. Mak kata kalau bergentel maknanya, terlebih masak dan bantat. Oleh kerana kami suka, tiap kali mak buat, kami berdoa agar Srikaya dia menjadi bantat dan bergentel. Hehehe sakit hati mak.

       Srikaya ni Kjee buat semalam. Nadia balik, masuk dapur dan calit sikit. Eh dulu Mama buat kan halus dan licin. Kenapa hari ini jadi bergentel, komen Nadia. Hmmm betapa bangganya Kjee apabila dapat komen seperti itu. Inilah cara Bonda buat dan Alhamdullilah Kjee berjaya membuatnya!

        Beza antara airtangan Bonda dengan yang Kjee buat ialah warnanya. Kjee tak berani nak buat gula hangus terlalu gelap sebab takut menjadi pahit. Lain kali Kjee plan nak buat guna Gula Melaka supaya warnanya lebih gelap sedikit. Mungkin lagi sedap.







     

         Srikaya yang Kjee buat ikut resipi Bonda ini menggunakan 5 biji telor (gred B), 1 cawan metric gula pasir, 1 kotak santan (Bonda guna santan pekat dari dua biji kelapa), secubit garam dan tiga helai daun pandan. Kjee guna ½ cawan gula pasir dengan 1 cawan air panas untuk buat gula hangus.

        Masak gula hangus dulu. Masak ½ cawan gula pasir guna api kecil dalam periuk. Apabila sudah sedikit perang, masukkan air panas. Biarkan ia mesra kemudian padam api dan sejukkan.

        Sediakan satu periuk yang besar sedikit dan letak air. Didihkan air itu.

        Pecahkan 5 biji telor ke dalam bekas bersama 1 cawan gula. Kacau sehingga gula larut. Kemudian masukkan satu kotak santan. Kacau hingga sebati. Masukkan pula gula hangus. Kacau lagi. Masukkan ke dalam periuk bertangkai yang lebih kecil daripada periuk berisi air panas.

        Apabila air dalam periuk sudah mendidih, letakkan periuk bertangkai diatas air mendidih itu. Jangan lupa simpulkan jugak daun padan dan masukkan sekali. Masa ini kena hati-hati. Sekiranya air itu terlalu kuat didihnya, kecilkan api. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi pekat. Kjee rasa ini mengambil masa antara 45 minit hingga ke satu jam.

        Kalau nasib baik, Srikaya halus dan licin. Kalau tidak, jadilah ia sedikit bergentel seperti yang Kjee buat. Tapi jangan bimbang sebab rasanya tidak terjejas.

        Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru disimpan dalam botol yang kering di dalam peti ais. Sapu pada roti yang telah dibakar atas dapur atau guna toaster.





Monday, March 27, 2017

MIANG KHAM - PEMBUKA SELERA THAI





       Sudah lama Kjee teringin nak buat sendiri Miang Kham, pembuka selera Thai ini. Tiap kali jengah resipi kat internet, Kjee tak begitu yakin. Apapun, setelah dua kali makan di sebuah restoran di Danau Kota, Setapak, Kjee seakan-akan dapat agak apa bahan-bahan dalam sosnya. Sedikit lebih kurang macam cicah rojak Mak Bee.

       Minggu lepas, Kjee ajak UnclePali pergi ke pasar Selayang cari pes rojak Mak Bee tapi tak jumpa. Dalam peti ais ada satu cicah pemberian kawan UnclePali. Tetapi Kjee tak berapa berkenan dengan rasanya.

       Maka semalam Kjee beranikan diri. Tak susah mana pun cara membuatnya dalam resipi yang Kjee temui. Kebanyakkan blog yang Kjee terjah,  dari Thailand. Siap ada video dalam You Tube. Begitulah popularnya Miang Kham ini.

       Bahan-bahan untuk Sos sangat mudah. Ada kat dapur kita.

       Belacan
       Cili padi
       Kelapa parut goreng
       Serai
       Lengkuas (Kjee tak letak)
       Bawang merah
       Gula Melaka
       Kicap Cair Thai atau Nampla
       Daun Limau Purut (Kjee tambah)

        Sukatannya, Kjee main agak-agak jer macam biasa. So pepandailah korang adjust tau. Bahan-bahan Kjee buat dalam jumlah sedikit sebab bimbang tak menjadi.

        Mula-mula sekali, masak gula Melaka bersama sedikit air sehingga sirap yang pekat. Pekat seperti sirap macam kita makan dengan kuih lopes gitu. Sejukkan dalam mangkuk.

        Kemudian goreng kelapa seperti buat kerisik. Kjee guna lebih kurang satu sudu besar sahaja untuk sos. Buat lebih untuk dijadikan condiment nanti. Goreng sehingga perang. Selepas itu, bakar belacan (Kjee guna kecik sikit dari ibu jari), empat biji bawang merah, satu batang serai (dirick halus), setengah inci halia dan  tiga biji cili padi.










       Tumbuk semua bahan bakar sehingga halus. Apabila sudah halus, masukkan pula satu sudu kelapa goreng. Tumbuk lagi. Ada resipi letak kelapa goreng, ada tidak. Ada juga letak kacang tanah sangai. Suka hatilah ya. Kemudian Kjee hiris dua helai daun limau purut dan tumbuk sekali.

       Daun limau purut ini Kjee saja letak untuk naikkan aroma. Kalau tak ada, tak apa. Tetapi Kjee rasa kalau letak tersangatlah sedap.

       Setelah semuanya ditumbuk halus, masukkan ke dalam sirap gula Melaka dan gaul mesra, letak satu atau dua sudu kicap ikan Thai atau nampla ikut rasa. Kacau hingga mesra. Ketepikan.

       Bahan-bahan lain untuk dimakan bersama sos selain daun kaduk ialah Udang Kering, Kacang Tanah sangai, Limau kasturi, Bawang, Cili Padi, Halia muda dan Kelapa goreng. Limau Kasturi, Bawang dan Halia harus didadu kecik-kecik. Cili padi pula dihiris.

       Daun Kaduk dicuci bersih dan dilap kering. Kalau suka boleh rendam dulu dalam air garam selama 10 minit. Kemudian dibilas bersih.

       Cara menghidang ialah ambil sehelai daun kaduk. Lipatkan sedikit seperti kelongsong. Susun didalamnya semua bahan-bahan. Kemudian dicurah sedikit sos.

       Kjee guna udang kering berwarna oren yang diberi oleh seorang rakan. Bukan macam udang kering biasa. Kalau korang guna udang kering biasa pun okay. Cuci dan keringkan. Jika udangnya terlalu kasar, cincang sikit. Sos pun boleh buata banyak-banayak dan simpan dalam peti ais.

       Rasanya? Kalau korang tak pernah rasa, cubalah. Buat kali pertama, tentu ada rasa yang pelik terutama sekali daun kaduk itu. Tetapi setelah mencuba, terutama sekali setelah dicampur dengan segala condiments dan sosnya yang manis serta pedas, susah kot hendak berhenti.

       Itu sahaja. Selamat mencuba. By the way, ada orang kata nama Melayu untuk Miang Kham ialah Colek Daun Kaduk.






Friday, March 24, 2017

SAMBAL BILIS JAWA, LAGI PEDAS LAGI KAW!



       Omputih kata Appetiser. Orang Melayu kata pembuka selera. Orang Jawa kata... oppppsss Kjee orang Jawa tapi orak ngerti ngomong Jowo.

       Inilah pembuka selera paling sedap dan mudah disediakan. Kjee selalu buat ratah. Tetapi kalau makan dengan nasi panas-panas ataupun bubur nasi, memang susahlah nak cakap sedapnya.

       Kjee dapat resipinya masa mula-mula kahwin dengan arwah bapa Nadia. Bila dia kata nak buat sambal Jawa yang femes kat kampungnya di Parit Bengkok, Batu Pahat, Kjee senyum sinis jer. Tapi apabila dah rasa, kalau tak ada sambal ini (masa itulah), tak berselera nak makan.

       Hari ini Kjee buat kurang pedas sedikit kerana Kjee tak boleh pekena sambal cili atau apa jua lauk yang letak banyak cili padi. Tapi kalau tak letak langsung, rasanya tak ngam. So Kjee letak tiga biji cili merah, satu cili hijau (last stok dalam peti ais) dan dua biji cili padi bangla yang pedas terlampau itu.

      Cili tadi digoreng bersama 8 ulas bawang merah. Goreng sampai sedikit garing kemudian keluarkan dan toskan minyaknya. Dalam minyak yang sama, goreng satu mangkuk ikan bilis hingga garing.

       Kemudian tumbuk cili dan bawang tadi. Jangan halus sangat. Keluarkan dalam mangkuk. Selepas itu, tumbuk manja-manja ikan bilis tu. Kalau tak nak tumbuk pun ok. Selepas itu digaul bilis dengan sambal tumbuk tu, diperah limau nipis. Dan apa tunggu lagi! Ratahlah sikit dulu kan! Hehehe.

       Mudah sangat tau? Zaman Kjee boleh bedal semua yang pedas, Kjee buat Sambal Bilis Jawa ni banyak-banyak. Kemudian letak dalam bekas kecil-kecil dan simpan. Masa tengok TV pun boleh ratah.

       Tak lama lagi bulan Puasa kan? Tak terfikir ke nak buat untuk sahur? Kalau ada sambal ini, dengan lauk sampingan telor mata kerbau atau telor dadar pun, harus boleh makan nasi bertambah-tambah, masa sahur gitu. Hehehe



     



     


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...