Pages

Saturday, December 16, 2017

OTAK-OTAK SEAFOOD NYONYA






          Kekadang apabila apa yang kita rancang tidak menjadi, maka timbul lah kekecewaan yang bukan sedikit. Hehehe poyo aje bunyinya. Actually, Kjee begitu excited nak buat Otak-Otak Nyonya macam cara orang Thai. Dibuat dalam kelongsong atau kotak yang diperbuat daripada daun Pisang.

          Kenapa lah kalau orang lain buat, nampak senang? Dah banyak kali Kjee usaha buat kotak dari daun pisang ini. Masa buat untuk Kuih Tepung Pelita dulu, macam okay aje. Kjee rasa dah amat berjaya apabila cuba buat kelongsong untuk Otak-Otak tadi. Lihat foto bawah. Cantik sangat kejadiannya. Rupanya hanya cantik sahaja tetapi apabila dituangkan adunan menyah Otak-Otak, terus bocor dan meleleh!

          Kjee salahkan diri Kjee kerana tak perasan daun pisang yang UnclePali ambil belakang rumah kami itu, nipis dan masih muda. Baru teringat, tiga minggu lepas UnclePali tebang semua pokok pisang tu. Dan walaupun muncul daun baru tetapi ia masih terlalu muda!



Projek yang gagal
       

          Biasanya, kalau terjadi macam itu, Kjee akan abandon project. Buang sahaja. Tetapi kerana sayang usaha yang telah dibuat, Kjee pun revert to plan B. Kjee keluarkan bekas taufoo faa. Hehehe.

          Kjee lapik bekas taufoo faa itu dengan daun kaduk dan selamatkan bahan-bahan yang hampir dibuang. Dan Kjee kukus macam biasa. Alhamdullilah kejadiannya cukup memuaskan. Sedap macam nothing happened half an hour ago. Hahaha.

          Korang nak resipi, please klik SINI.

          Kali ini Kjee campur ikan Mackerel dan Udang. Jarang ada orang buat Otak-Otak Seafood. Kalau ada kepah dan sotong pun sedap juga digunakan ya. Oh ya kalau buat Otak-Otak ini terlajak pedas pun okay. Otak-Otak Thai kat Thai Food Festival, lagi meletup pedasnya!!!





Ratah aje macam biasa

Wednesday, December 13, 2017

ROTI JALA CICAH KARI AYAM










          Alhamdullilah percubaan selepas lama tak buat, menjadi. Roti Jala ni sebenarnya kerja UnclePali. Kalau dia ada rumah tadi, pasti Kjee tak boleh dekat. Kari ayam pun dia terer buat. Maklumlah masa meniaga dulu, itu 'department' dia.

          Sekarang semua tinggal kenangan. Masa order masuk menimbun-nimbun, UnclePali guna sekali gus empat kuali, empat dapur di foodcourt Anjung Melawati. Dia buat sorang. Hanya kerja melipat dibuat oleh Saniah, maid Indon kami. Kjee? Jadi supervisor aje. Hehehe.

          Sehingga ke hari ini Kjee masih dapat orders untuk Roti Jala especially untuk Open House. Alahai sejak stop niaga, semua aktiviti menjala sudah dihentikan. Tetapi apabila buat sorang-sorang tadi, rasa macam teringin nak ambil order semula. Oppppsss kalau UnclePali dengar, mesti telinga dia keluar asap. Hehehe.

          Tak susah sebenarnya nak buat Roti Jala. Tak perlu tahap kesabaran yang tinggi. Cuma harus guna teknik. Kalau mahukan hasil Roti Jala yang halus, adunan tidak boleh lebih daripada separuh acuan. Jika terlebih, adunan akan keluar laju. Kalau pandai kontrol (iaitu terus dijala laju-laju) okay lah. Jika tidak, hasil Roti Jala menjadi tebal. Tak sedap sebab rasa macam lempeng.

          Adunan yang dicipta sendiri UnclePali ialah 2 cawan tepung, 1 cawan air, 1 cawan susu cair dan sebiji telor. Letak sedikit garam dan pewarna egg yellow. Masuk semua bahan dalam blender dan trrrr sehingga halus. Boleh terus menjala.

          Actually Kjee hanya teringat nak buat Roti Jala ini semasa selongkar laci kabinet dapur beberapa hari lepas. Tiba-tiba ternampak acuan lama plastik tu. Ingatkan dah humban entah kemana. Hehehe.

          Kalau mahu Roti Jala sentiasa lembut, setelah ia sejuk, terus simpan dalam bekas kedap udara. Insya Allah ia tidak akan menjadi kering.






Pasal jumpa acuan ni dalam laci kabinet buat Kjee teringat nak buat.


Tuesday, December 12, 2017

BUBUR BUTIR NANGKA






          Antara bubur yang mudah sangat disediakan. Macam-macam nama diberi tapi arwah Bonda kata Bubur Biji Nangka. Kjee tengok ramai yang kata Bubur Butir Nangka, maka Kjee pun follow lah.

          Kjee tak berapa sihat hari ini, so kalau korang nak resipi, klik SINI.

          One thing yang Kjee perasan, orang Cina pun suka bubur ini. Justeru sekiranya korang google, ada sahaja Chinese food blogger yang buat. Mungkin ada persamaan dengan dessert ala Nyonya Peranakan. Baru Kjee terfikir mungkin ini adalah makanan asal mereka. Tetapi orang Thai juga ada resipi yang sikit lebih kurang serupa.

          Okay, that's all for today. Nak rehat.

Sunday, December 10, 2017

MURTABAK DAGING






          Terliur tengok Chef Marinka dari Indonesia buat Murtabak (AFC) kelmarin, maka terus register dalam otak nak buat sendiri. Tadi Kjee selongkar peti ais sebelum pergi breakfast. Teringat masih ada satu peket kulit popia. Kalau belum expired, boleh guna. Kalau tidak, kejap lagi boleh pergi beli.

          Alhamdullilah, tempoh luput bulan Jun tahun depan. Kemudian baru cari bahan lain. UnclePali kata ada patti burger yang dia buat hari tu. Ada enam ketul katanya. Kalau nak guna, ambil lah, Orite. Kjee tanya apa dia letak dalam patti burger tu? Dia kata bawang besar, bawang putih dan cheese! Hah?!! Patutlah burger dia sedap!

          Kjee cilok 3 keping patti burger. UnclePali buat guna daging kisar Ramli. Kjee keluarkan dan letak diatas meja dapur untuk nyahbeku. Lebih kurang 1 jam gitu. Kalau korang nak guna ayam pun bolehlah. Tapi kena cincang halus-halus.

          Chef Marinka guna kentang untuk Murtabak nya. Tetapi Kjee nak ikut cara Murtabak orang kita. Hanya guna daging dan telor. Kjee dadu sebiji bawang besar. Panaskan dua sudu minyak dalam kuali dan masukkan bawang tadi. Apabila bawang itu dah sedikit lembut, masukkan  sudu makan rempah daging. Kjee juga letak 1 sudu makan serbuk cili. Apabila sudah agak garingkan, masukkan daging dan goreng bagi rata dengan rempah tadi.

          Perlahankan api. Letak sedikit garam dan serbuk perasa kalau guna. Masak sehingga daging itu cukup masak. Kjee tolak tepi kuali inti itu untuk toskan minyaknya. Lebih kurang 20 minit. Kemudian kaup perlahan-lahan ke dalam mangkuk. Pukul dua biji telor. Masukkan separuh daripada inti tadi. Gaul rata.

          Panaskan kuali. Kjee guna kuali non stick. Letak sedikit sahaja minyak. Ambil sehelai kulit popia dan letak atas pinggan. Sudukan satu atau dua sudu inti dan lipat kemas. Kemudian letak perlahan-lahan dalam kuali. Boleh goreng hingga 3 keping pada satu masa sekiranya kuali cukup besar. Tunggu sehingga satu bahagian garing baru diterbalikkan. Keluarkan apabila sudah cantik warna keemasannya dan tos atas tisu dapur.

          Sedap dimakan ketika panas dengan sos cili. Kjee makan begitu sahaja.








Friday, December 8, 2017

AGAR-AGAR MILO






          Kejadian Agar-agar Milo atau Jeli ini kerana Kjee sudah tak lalu nak tengok agar-agar tali duk terperuk dalam pantri. Mujurlah agar-agar tali bukan jenis bahan masakan yang boleh basi. Malam tadi Kjee jenguk Milo. Ada dalam 8 sudu besar. Maka terjadilah Agar-Agar Milo ini.

          Resipi yang Kjee buat untuk Agar-Agar Milo ini simple sahaja. Just Milo, setengah tin susu manis, Agar-Agar Tali dan air. Eloklah pun sebab itu aje bahan yang ada dalam simpanan.

          Mula-mula dijerang agar-agar tali bersama 1.5 litres air. Jerang guna api sederhana kalau tak mau ia melimpah. Macam mokcik tadi.  Sementara menunggu agar-agar larut, masukkan 8 sudu besar Milo bersama ½ tin susu manis. Kacau sehingga larut. Kalau nak campur sedikit air panas pun okay. Kjee hanya ambil satu senduk air dari dalam periuk jerang agar-agar. Kalau nak manis, boleh tambah lagi susu manis ata gula tetapi untuk tekak Kjee, rasa macam dah okay aje. Milo tu pun dah manis kan?

          Pastikan agar-agar tali sudah benar-benar larut baru dimasukkan campuran Milo dan susu manis tadi. Kacau sehingga sekata. Masak gunakan api kecil selama lebih kurang 5 minit, kemudian padam api. Hati-hati curah ke dalam acuan.

          Apabila sudah sedikit sejuk, masukkan ke dalam peti ais dan biarkan ia sejuk dan mengeras. Terbalikkan dan tunggu apa lagi. Hehehe. Mudah kan? Mokcik memang suka resipi yang mudah-mudah. Lain kali nak buat Agar-Agar Horlics pulak.

Thursday, December 7, 2017

ASAM PEDAS AYAM JOHOR





 
          Kalau sudah tiada idea untuk jadikan ayam lauk, maka selalunya Kjee buatlah Asam Pedas Ayam. Kjee suka sangat tetapi tak begitu popular di kalangan penghuni rumah kami. Tetapi kalau sudah dihidangkan depan mata, dibedal jugak lah. Hehehe.

          Seperti yang Kjee fikirkan selama ini, ayam adalah bahan terakhir untuk dijadikan Asam Pedas. Mesti berkerut dahi Arwah Bonda kalau Kjee kata nak buat Asam Pedas Ayam. Maklumlah pada dia Asam Pedas hanya untuk Ikan dan mungkin daging tetel. Tetapi kalau beritahu orang Johor Asam Pedas Daging, wajah mereka pulak akan berkerut.

          Kjee tak mahulah bercerita panjang mengenai Asam Pedas Ayam ini kerana rasanya dah beberapa kali Kjee masak. Korang nak cuba versi Kjee yang juga versi Che Mat Gebu (kita cilok resipi dia lah), sila KLIK SINI. Tetapi Kjee tak jamin rasanya sesedap air tangan Che Mat, tukang masak handalan selatan tanahair itu.


Wednesday, December 6, 2017

NASI GORENG CINA MUDAH






          Apabila tiba musim malas, tinggal sorang dan perut harus diisi, inilah yang selalu Kjee masak. Main campak sahaja apa yang ada dalam peti ais. Hari itu ternampak frozen peas, frozen jagung manis dan udang. Maka terjadilah Nasi Goreng Cina.

          Masa Kjee post kat FB hari itu, ada yang komen kata besarnya udang tu. Hehehe udang tu biasa-biasa aje. Macam camera trick jugaklah. Guna mangkuk kecik, nampaklah udang tu besar. Clever gurl tak?

          Anyway, ini Nasi Goreng paling mudah nak buat. Kalau nak guna udang macam Kjee buat ni, perap sebentar udang sama kunyit dan garam. Kemudian letak minyak sedikit dalam kuali dan goreng. Minyak sama akan diguna untuk masak nasi goreng. So minyak tak boleh banyak.

          Cincang-cincang bawang putih. Panaskan minyak gorengan udang tadi dan masukkan bawang putih. Goreng sampai garing kemudian masukkan isi ayam yang telah didadu halus-halus. Goreng sehingga ayam dah masak kemudian masukkan nasi. Kacau sehingga rata. Kemudian tolak nasi itu ditepi kuali. Tunggu minyak tadi berkumpul di tengah kuali kemudian pecahkan sebiji telor. Kjee guna sebiji aje telor sebab portion yang Kjee masa hanya untuk seorang.

          Kacau-kacau sikit telor itu. Kemudian kaup nasi dan tutup telor tersebut. Masukkan kacang peas dan jagung. Kjee guna ½ kiub ayam sebagai perasa. Kalau korang tak guna, bolehlah bubuh kicap cair atau nampla iaitu sos ikan/sotong.

          Kacau semuanya pantas-pantas. Sebelum padam api, titiskan sedikit minyak bijan (sesame oil) kalau ada. Tabur dengan bawang goreng dan daun bawang masa nak hidang. Jangan lupa cili padi atau cili merah yang diletak kicap cair untuk lebih umphhhh!





Monday, December 4, 2017

KASTAD TELOR SIRAP GULA MELAKA





          Dessert yang mengundang penyakit. Untuk mokcik lah.  Tetapi bukan makan hari-hari. Setahun dua kali kot! Maklumlah mokcik ini penakut. Cukup jaga supaya diabetes dapat dikawal.

          Anyway, Kjee buat kali ini sebenarnya tersilap resipi. Hanya setelah siap kukus baru Kjee tersedar kesilapannya. Adoiiii bengangnya. Sure jadi habuan Cik Tong. Tetapi, jeng jeng jeng, apabila sejuk, Kjee pun rasalah sikit. Wow sedapnya!! Maka kesilapan itulah yang akan menjadi resipi yang bakal Kjee simpan. Hehehe.

          Tahu ke apa kesilapan Kjee? Kjee terlupa letak air! Mengikut resipi yang diberikan oleh bekas kakak ipar Kjee dulu ialah 1 tin kecik susu manis dan 1 tin air guna tin yang sama dan of course telor.






          Untuk kejadian seperti dalam foto paling atas, Kjee guna 6 biji telor gred B, 1 tin susu cair, 3-4 sudu besar susu manis, 1 sudu kecil esen Vanilla, sedikit pewarna kuning (egg yellow) dan secubit garam. Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam mangkuk dan kacau manja-manja. Tak payah dipukul hingga berbuih. Cukup setakat semua bahan telah sebati. Kemudian ditapis dan biarkan ia rehat pada suhu bilik lebih kurang 20 minit.

          Sementara itu, Kjee masak satu ketul gula Melaka. Maaf terlupa nak sukat air. Tetapi seingat Kjee, airnya menutup seketul gula Melaka itu. Masak sehingga larut dan pekat. Ia harus cukup pekat untuk dicurahkan (guna sudu) ke dalam acuan atau bekas yang ada.

          Curah sirap gula Melaka tadi ke dalam acuan atau dalam bekas atau mangkuk kecil. Susun dalam rak kukusan yang berlubang itu. Tunggu ia sejuk.

          Next step, jerang air dalam periuk kukusan. Apabila sudah mendidih, padam api.

          Kjee tuang adunan telor tadi ke dalam teko dan tuang perlahan-lahan dalam acuan berisi gula Melaka. Harus perlahan-lahan kerana tidak boleh ada buih. Jika ada buih, kuih akan mengembang apabila dikukus. Isi hampir penuh acuan. Kemudian dikukus.

          Alas penutup periuk kusan dengan towel yang bersih. Atau kalau ada penutup periuk bolehlah diletak atas acuan atau bekas-bekas yang berisi adunan kastad. Ini adalah untuk mengelak air menitis diatas kastad dari takungan di penutup.



Guna pelapik towel/kain

Api sederhana kecil




          Ketika ini, hidupkan semula api. Api harus sederhana kecil. Terlalu kecil, masa memasak terlalu lama. Terlalu besar, kastad akan berkembang dan bersarang. Untuk mendapat tekstur yang halus, kena jaga api. Kukus lebih kurang 20-25 minit atau permukaannya sudah hampir mengeras. Kalau masih goyang sedikit permukaannya, jangan risau. Apabila ia sejuk ia akan mengeras sedikit. Sejukkan. Terbalikkan apabila ia sudah betul-betul sejuk. Sedap dimakan chilled (sejuk peti ais).

          Kalau menggunakan satu sahaja acuan (bukan yang kecil-kecil), masa memasak perlu ditambah lebih kurang 10 minit lagi.

          Kjee memang suka buat Kastad Telor ini guna Gula Melaka kerana rasanya yang lemak dan manis. Tidak pahit seperti guna gula hangus.

          Selamat mencuba.


     

       

     

Tuesday, November 28, 2017

SUP CAMPUR SUKATI (SUKA HATI)






          Hehehe Kelakar kan? Tahulah ini sup tapi tak tahu nak bubuh nama apa. Ada fucuk, ada kentang, ada lobak putih dan juga cendawan telinga tikus atau wood ear fungus. Bahan-bahan ini semua Kjee jumpa dalam peti ais dan kitchen kabinet.

          Ada satu peket fucuk keras atau fucuk stick, ½ batang lobak putih, sebiji kentang dan segenggam kecik cendawan telinga tikus. Jangan tanya kenapa nama cendawan itu Telinga Tikus. Arwah Bonda yang kata. I follow.

          Jadi apabila ada bahan-bahan ini tetapi dalam jumlah yang sedih, maka selain daripada jadi habuan Cik Tong, Kjee terfikir nak leburkan semua jadi sup. Kebetulan UnclePali setuju aje. Maka inilah kejadian hari ini yang Kjee namakan Sup Campur Sukati (suka hati).

          Mula-mula sekali kena rendam fucuk. Kjee guna fucuk keras atau fucuk stick. Kjee tak suka yang keping itu sebab texture dia kureng sikit. Kalau nak cepat, rendam dalam air panas mendidih. Sekejap aje tau dia lembut. Tetapi kalau ada banyak masa, rendam dalam air biasa pun ok. Tunggu sampai lembut dan potong-potong.  Kemudian rendam pulak Cendawan. Hiris-hiris. Kentang dan lobak, potong ikut suka.

          Kjee hiris 3 ulas bawang putih dan tumis dalam minyak yang sedikit. Apabila garing, masukkan air dan didihkan. Air ni ikut banyak mana sup yang dikehendaki. Kjee campak juga sedikit udang kering dan dua kiub bilis. Kalau tak guna kuib bilis, masukkan aje ikan bilis.

          Apabila sudah mendidih, masukkan semua bahan-bahan lain termasuk dua tiga biji cili padi yang telah diketuk-ketuk. Kjee letak 6 biji tadi sebab suka sup yang pedas.

          Rendidih sehingga kentang dan lobak cukup empok. Kemudian perlahankan api dan rasa. Itu aje. Hidang panas-panas atau dipanaskan sebelum dihidang.

          Selamat mencuba.

Saturday, November 25, 2017

UDANG GORENG CELUP TEPUNG







          Ini satu lagi hidangan yang seringkali dipesan kalau makan di restoran yang menghidangkan makanan Cina ataupun Thai. Tetapi sejak akhir-akhir ini, harganya sudah menjadi tidak masuk akal. Selain itu, pada pandangan mata kasar nampak bukan main besar lagi udangnya. Tetapi apabila digigit, tepung aje yang gah!

          Sejak itu, Kjee jarang-jarang order. Lebih baik order Butter Prawns kerana pada mata kasar dah nampak saiz udang. Well sometimes size does not matter tetapi dengan harga yang dibayar, rasanya ia seharusnya berbaloi kan!

          Dan seperti biasa, Kjee akan cuba membuatnya. Kalau gagal sekali dua, baru give up. Dulu pernah minta seorang kawan yang handal buat. Malangnya, hingga ke akhir usianya, resipinya tak pernah diberi. Isyhhh tak baik ungkit kan!

          Kjee selalu berpegang kepada amanah arwah Bonda. Ada ilmu, please share. Dan jangan tipu resipi. Kesian orang yang cuba membuatnya. Alhamdullilah setakat ini, di usia ini, Kjee masih berpegang kepada amanah beliau. If ada resipi yang Kjee cuba tidak menjadi, Kjee tidak akan share.

          Berbalik kepada Udang Celup Tepung ini... tak susah mana pun nak buat. Kjee selak satu demi satu resipi. Kjee mahukan Udang Celup Tepung yang gelombong. Bukan yang macam goreng ala Tempura. Itu selalu Kjee buat. Alhamdullilah first time buat menepati citarasa. Mungkin tak cantik di pandangan mata. Itu bisa diubah second or third time around! Insya Allah.




Perhatikan torehan pada udang. Ia akan membuat udang itu tidak menggulung.


          Bahan-bahan yang diperlukan ialah Udang dalam 15-20 ekor. Lagi besar lagi okay tetapi buatlah ikut budget yang selesa. Udang pun sudah hampir RM40 sekilo sekarang!

          Untuk batter nya, Kjee guna 1 cawan tepung gandum, 1 biji telor ayam, 1 sudu teh baking powder, 1 sudu teh rempah kari ataupun serbuk kunyit, 1 sudu makan minyak, hirisan daun bawang, secubit garam dan air.

          Tepung gandum dicampur sama baking powder, garam dan rempah kari (atau serbuk kunyit). Gaul sampai rata kemudian masukkan 1 sudu minyak, telor yang telah dipukul manja dan air. Sambil digaul, air dimasukkan sedikit demi sedikit. Pastikan tepung tidak bergentel. Konsistensinya seperti kita buat adunan untuk goreng pisang. Tidak terlalu pekat atau cair. Kemudian simpan dalam peti ais lebih kurang 30 minit.

          Sementara itu, udang dibuat kulit hingga ke paras ekornya. Kemudian buat sedikit torehab di bahagian bawah udang. Toreh jangan hingga putus. (lihat foto). Ini akan membuatkan udang itu tidak menggulung ketika digoreng. Gunakan tisu dapur untuk keringkan udang.

          Panaskan minyak dalam kuali. Kaedah yang digunakan ialah deep fry iaitu udang digoreng tenggelam.

          Udang digolekkan dalam tepung gandum nipis-nipis dan terus dicelup dalam adunan dan masuk ke dalam kuali. Minyak harus panas tetapi sebelum dimasukkan udang, perlahankan sedikit apinya. Jangan goreng terlalu banyak pada satu masa kerana ini akan menyebabkan suhu minyak turun dan gorengan anda akan diserap minyak. Kjee goreng tiga ekor sahaja pada satu-satu masa.

          Apabila sudah cantik warna keemasan, keluarkan dan ditos atas tisu dapur. Hidang segera dengan sos cili.

          Senang kan? Selama mencuba.

       

 



Wednesday, November 22, 2017

PULUT SERI MUKA NYONYA






          My second attempt buat Kuih Seri Muka Nyonya. Kjee dah biasa buat kuih Seri Muka tetapi apabila terjumpa resipi cara Nyonya ni, Kjee rasa teruja nak cuba, Ini adalah kerana lapisan hijau dijerang atas api sehingga sedikit pekat baru dituang atas pulut.

          Maka terjadilah Kuih Seri Muka Nyonya ini buat kali kedua minggu ini. Yang pertama hari itu, sebaik sejuk, ada tamu datang dan UnclePali terus hidang untuk mereka. Tinggalkan sepotong aje untuk Kjee. Mereka makan tak hengat dunia. Isyhhh tak baik kita kan. Mesti sedap ler tu kan! Hehehe.

          Kjee ini jenis tak suka letak pewarna sekiranya boleh menggunakan pewarna asli. Misalnya untuk resipi ini, Kjee ikut sebiji resipi yang diberi. Cuma Kjee taklah guna 30 helai daun pandan untuk buat jus. Kjee guna 15 helai. Warnanya cantik juga kan!

          Bahan-bahan untuk resipi ini yang Kjee campur aduk dari dua tiga blog di internet ialah 300 gms beras pulut. Kena rendam 4 jam. Kali pertama Kjee buat, Kjee rendam 4 jam tetapi kali kedua tadi Kjee rendam 1 jam aje.

           Sediakan kukusan. Didihkan air. Kemudian pulut itu ditos dan dimasukkan ke dalam loyang. Campurkan 200ml santan cair bersama secubit garam. Kukus selama 20 minit. Kemudia keluar dan kuis dengan garfu.

           Masa menunggu pulut itu masak, Kjee lapikkan loyang empat segi. Rasanya tadi 7"x7" dengan plastik. Lebihkan plastik itu dibahagian tepi supaya senang nak angkat keluar apabila sudah sejuk. Resipi asal guna loyang bulat 8". Tuangkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas yang digunakan. Guna daun pisang atau plastik untuk mampankan pulut tadi. Kemudian masuk balik ke dalam kukusan, guna api paling perlahan.

          Untuk lapisan atas, ricik halus 15 helai daun pandan. Kisar dengan menggunakan air sebanyak 200ml. Tapis dan tambah air jika perlu untuk jadikan 260ml jus santan.

          Dalam satu mangkuk, masukkan 200 gms gula putih. Kjee guna 140gms sahaja sebab tak suka manis. Itu pun dah terlebih manis bagi tekak Kjee. Masukkan 260ml jus pandan bersama 220ml santan pekat, 3 biji telor, 7 sudu besar tepung ubi dan 4 sudu besar tepung gandum. Juga secubit garam. Guna whisk dan kacau perlahan-lahan sehingga semua bahan bersatu. Kemudian tapis ke dalam periuk.

          Jerang adunan hijau tadi dalam periuk atas dapur guna api perlahan. Kacau manja-manja guna whisk sehingga ia menjadi sedikit pekat tetapi bukan kental. Pekat setakat boleh tuang atas pulut tadi. Padam api.

          Sementara itu tengok pulut yang didalam kukusan. Pulut itu harus panas supaya adunan hijau terus melekat apabila dituang keatasnya. Tuang perlahan-lahan adunan hijau hingga menutupi pulut. Guna api sederhana walaupun resipi asal suruh guna api besar.

          Masak selama 25-30 minit. Tudung kukusan hendaklah dilapik dengan kain supaya wap tidak menitis. Sejukkan betul-betul baru potong guna pisau plastik.

          Resipi Nyonya yang ori, guna titisan air bunga telang berwarna biru pada pulut. Kjee tak ada, jadi Kjee biarkan putih,

          Sudi-sudilah cuba. Kalau buat kali ketiga, Kjee harap dapat guna air bunga telang untuk pulut.



       

         

Tuesday, November 21, 2017

BUBUR KACANG HIJAU DURIAN







          Musim durian sudah tiba. Alhamdullilah rasanya runtuhan tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Untunglah mereka yang ada kebun kan! Macam Kjee yang tak ada kebun, untunglah ada yang sudi bagi Kjee rasa sebiji dua. Dan inilah kejadiannya!

          Bukan susah pun nak buat sendiri. Kalau makan kat restoran, harganya memang kebahboom maklumlah sebab ada durian.

          Kjee rendam kacang hijau selama sejam dua. Kemudian masukkan ke dalam Pressure Cooker. Dua puluh minit kemudian letak santan, letak gula Melaka, sedikit garam dan siaplah. Masa nak hidang barulah letak seulas dua durian dalam mangkuk. Kalau nak letak sekali dalam periuk dan didihkan seketika bolehlah.


          Selama mencuba tika musim durian masih ada.


Sunday, November 19, 2017

RENDANG DAGING-PEPARU RESIPI ARWAH BONDA







          Arwah Bonda Kjee is a very simple woman. Macam Kjee juga lah. Justeru makanan yang disediakan, semua yang simple. Yang tak payah keluar masuk hutan cari bahan. Tetapi semua makanan air tangan beliau, memang sedap. Cukup perisa. Yang penting katanya, cukup garam, cukup gula  cukup masam. Harus seimbang rasa.

          Jadi apabila Kjee plan buat Rendang Daging resipi arwah Bonda (of course without a recipe), Kjee terfikir betapa mudahnya cara beliau. Bahan-bahan asas sahaja seperti Cili Kering kisar, Bawang besar, Bawang Putih, Halia, Lengkuas, Serai, Santan dan Kerisik.

          Kjee tengok resipi orang lain ada jintan, ketumbar dan buah keras bagai. Berjela-jela bahan-bahannya sehingga budak yang baru nak belajar memasak pun give-up. Bukan budak aje, Kjee pun kalau study satu-satu resipi dan tengok banyak sangat bahan, terus Kjee tak jadi buat.

          Anyway, semalam Kjee teringin nak makan Rendang Daging Campur Peparu ikut resipi Arwah Bonda. Tetapi kalau dia buat, tak sah kalau tak ada letak juga limpa dan hati Lembu. Mesti beli yang fresh. Kata Bonda, organ dalaman binatang tak diketahui berapa lama dia dah bekukan. Kjee pergi cari Limpa dan juga Hati Lembu semalam. Sold out. Yang ada hanya Peparu. Oleh kerana dalam fridge ada ½ kilo daging pepejal, maka Kjee belilah ½ kilo Peparu.

          Pulang ke rumah, Kjee potong daging dan Peparu dan rebus dalam Pressure Cooker. Ini cara orang malas. Kalau rajin, tak payahlah rebus. Tapi korang kena rendang sehingga daging dan peparu lembut. Kjee tak ada kesabaran itu. Sementara direbus lebih kurang 30 minit, sediakan bahan-bahan lain.

          Kjee masih ingat arwah Bonda kata, untuk satu kilo daging, kena guna santan dari dua biji kelapa. Semalam Kjee beli 1 kilo pati santan yang bersamaan dengan dua biji kelapa. Satu mangkuk cili kering kisar, 5 labu bawang sederhana besar, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia, 1 inci lengkuas, 3 batang serai, 3 sudu makan kerisik, 1 helai daun kunyit dan 2 helai daun limau purut (kalau suka).

          Kisar bawang besar, bawang putih bersama halia. Tumbuk pun boleh tetapi mesti halus-halus. Serai diketuk, begitu juga lengkuas dan daun kunyit dicarik dan dipintal. Kalau guna daun limau purut, bolehlah letak juga. Ramas dulu daun itu untuk keluarkan aromanya. Masukkan ke dalam kuali dan campur bersama cili kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah lagi atau ketuk-ketuk beberapa biji cili padi. Masukkan daging dan peparu yang telah direbus bersama airnya itu. Kacau hingga rata.

          Maka seterusnya, guna api sederhana besar dan rendanglah sambil kacau skali sekala. Kjee guna non stick wok jadi tak risau hangit pada dasar kuali. Apabila air sudah hampir kering, masukkan santan dan gaul bagi mesra. Teruskan merendang.

          Apabila sudah hampir kering, masukkan 3 sudu besar kerisik dan gaul bagi sama rata. Masukkan juga 2 keping asam gelugor. Kemudian apabila Rendang sudah nampak terbit minyak, letak garam dan sedikit gula. Kacau rata.

         Itu aje resipi mudah Arwah Bonda. Sedap makan dengan nasi impit, lemang, pulut dan juga nasi. Selamat mencuba.







Friday, November 17, 2017

KUIH CARA BERLAUK






          Setelah sekian lama akhirnya Kjee menghasilkan Kuih Cara Berlauk walaupun sudah beratus biji Kuih Bakar Daging Kjee dan UnclePali buat selama ini. Ini percubaan kali ketiga dalam masa satu minggu. Kali pertama, hancus . Adunan melekat kepada acuan.

          Tetapi mujur Kjee bukan insan yang mudah berputus asa. Kjee percaya kepada talian hayat Kjee iaitu my Facebook friends. Hehehe. Kalau ada masalah apa-apa, sahabat-sahabat Kjee memang segera datang beri bantuan.

          Maka semalam Kjee pun mulakan tugas buat Kuih Cara Berlauk ini buat kali kedua. Kjee tunggu sampai my husband dah pergi kerja. First time buat masa dia tak kerja, maka dialah yang banyak menyibuk. Akhirnya, gagal. First thing first, buat muka sedih di FB. Hehehe.

          Ramai frens FB yang sudi tolong Kjee. Macam-macam tips diberikan. Tetapi entah mengapa tergerak hati Kjee untuk cuba tips yang diberikan Tuan Salma Raja Ahmad. Menurut Salma, cara mengelakkan acuan kuih Cara daripada melekat ialah dengan menuang minyak ke dalam acuan tersebut hingga penuh. Kemudian dipanas acuan yang berisi minyak. Apabila minyak sudah betul-betul panas, tuang keluar minyak itu perlahan-lahan ke dalam bekas lain sehingga kering semua minyak tersebut. Kemudian letakkan kembali diatas dapur dan tuang adunan. Masak guna api yang kecil hingga garing. Selepas itu tidak perlu sapu lagi minyak pada acuan. Mudah kerja kan!

          Maka Kjee pun buatlah seperti yang disarankan. Takut juga masa tu. Maklumlah kali pertama dah gagal. Rasanya kalau kali kedua melekat juga adunan di acuan, maka dah plan nak ucapkan selamat tinggal bukan sahaja kepada acuan tetapi Kuih Cara Berlauk. Tetapi apabila yang berlaku selepas beberapa minit, buat Kjee senyum. Kuih itu seakan renggang dari acuan. Dan sekali gus bererti setelah kali kedua, Kjee berjaya menghasilkan Kuih Cara Berlauk!

          Terima Kasih Tuan Salma. Kjee pasti ramai yang akan mendapat menafaat dari tips yang awak berikan itu.








          Okay berbalik kepada Kuih Cara Berlauk. Semalam Kjee buat guna inti ayam sebab UnclePali tengah diserang Gout justeru tak boleh makan daging. Tetapi hari ini Kjee ubah selera buat guna dua jenis inti iaitu Serunding Daging atau orang Pantai Timur panggil Sambal Daging. Serunding itu Kjee letak dalam adunan yang telah dituang ke dalam acuan. Di permukaan kuih, setelah Kjee letak daun bawang dan hirisan cili merah, Kjee susun udang putih halus yang telah dibuang kulit, diletak sedikit garam dan kunyit dan dikeringkan udang itu seketika atas kuali. Hasilnya, sangat sedap. Serunding Daging itu memang sudah cantik pedasnya.

          Untuk adunan, Kjee blend satu mangkuk (Chinese Rice Bowl) tepung gandum, dua mangkuk yang sama santan cair, sebiji telor, satu sudu makan minyak,  secubit garam dan sedikit pewarna Egg Yellow. Boleh juga digantikan pewarna itu dengan serbuk kunyit. Blend sehingga halus. Biarkan ia seketika iaitu lebih kurang 20 minit sebelum digunakan.

          Kjee guna penutup periuk untuk menutup acuan kuih Cara. Masanya lebih kurang 10 minit. Pepandailah adjust. Kemudian Kjee gunakan hujung pisau yang tirus untuk keluarkan dari acuan setelah ia masak.

          Kjee berat nak share foto Kuih Cara dalam acuannya seperti di bawah ini sebab bimbang nanti ada yang tidak selesa tengok rupa acuan itu. Sebenarnya Acuan itu tidak berkarat. Kjee keluarkan dari setor dan nampak ia berbintik-bintik. Puas Kjee sental tetapi tak hilang. Mungkin besi murah digunakan untuk membikin acuan tersebut. Harap maklum.

          Lepas ini nanti nak buat kuih Cara yang manis pulak.









Thursday, November 16, 2017

SOTONG KEMBANG KANGKUNG SOS MASAM MANIS







          Ini adalah makanan yang disukai semua kaum di Malaysia. Selalu orang jual di malam hari. Tetapi masa Kjee niaga di Anjung Melawati dulu, start niaga kul 7am, Sotong Kangkung korang dah boleh order. Those were the days. Kenangan mengusik jiwa. Masa tu jual RM3.50 sahaja sepinggan. Letak home made sauce, kacang tumbuk dan bijan.

          Malangnya semalam, selepas siap hidang, teringat bijan. Kacang tumbuk memang tiada. Suruh UnclePali cari bijan dalam pantry sebab nak sangai seketika kemudian tabur atas sotong. Cari tak dapat. Sebab itulah Sotong Kangkung yang Kjee buat semalam, togel aje. Huhuhu.

          Anyway, masa singgah kat Hero Market minggu lepas, Kjee ternampak sotong kembang. Tangan gatal nak capai tetapi tak jadi. Esoknya Kjee pesan UnclePali supaya beli. Siap warning kalau tak ada, abang cari sampai dapat. Hehehe.









          Beli seekor sahaja sebab yang makan Kjee sorang. Lepas itu, rendam sotong dalam air dan letak dalam peti ais. Boleh simpan begitu sahaja sehari dua.

          First thing first. Buat sos. Resipi KLIK SINI. Sos ini sangat versatile. Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam bekas dalam peti ais. Ia tahan selagi tak habis. Hehehe. Kjee guna sos yang sama untuk Tahu Bakar.

          Sos dah siap dan sejukkan, jerang air dalam periuk. Sotong dicuci dan dipotong suka hati. Apabila air sudah mendidih, masukkan sotong dan celur BUKAN REBUS. Celur satu atau dua minit sahaja. Lebih lama sotong itu menjadi liat. Keluarkan sotong. Kjee tak pasti sama ada sotong itu sudah masak ketika membelinya. Mungkin ya. Celur hanya untuk panaskan kot. Wallahualam.

         Kemudian perlahankan api dan letak sedikit minyak. Tak perlu letak garam sebab lepas ini nak celur kangkung pulak. Kjee kata tak perlu letak garam sebab sos dah cukup masin. Celur kangkung yang telah dipotong selebar tiga inci. Celur dalam air tadi sehingga ia bertukar warna. Toskan. Ada orang beritahu, kalau nak celur atau rebus sayur-sayuran hijau untuk kelihatan cantik warna hijaunya, letak sedikit gula dalam airnya. Wallahualam.

         Kemudian susun kangkung dalam pinggan diikuti sotong. Curahkan sos. Tabur kacang tumbuk dan bijan sangai. Titiskan sedikit minyak bijan. Makan terus sebaik siap. Dah sejuk nanti kangkung tu akan keluarkan air.

          Selamat mencuba.

         



Wednesday, November 15, 2017

ASAM REBUS SIHAT





           Ini pembuka selera kalau tekak rasa tak sedap. Badan rasa macam nak demam. Ia adik beradik Singgang tetapi letak cili. Masam kuahnya sikit lebih kurang macam Singgang. Kjee kata adik beradik sebab tak payah tumis. Main campak semua ke dalam periuk.

           Kjee buat lauk ini sebab tengok ada baki Sambal Belacan yang banyak dibuat UnclePali. Dia tumbuk banyak-banyak kemudian simpan dalam bekas kedap udara dalam peti ais. Apabila nak makan, tak payah tumbuk lagi.

           Dan isterinya pulak, tengok Sambal Belacan dah sedia ada, apa lagi. Terus terfikir nak buat Asam Rebus. Mengamuk UnclePali esoknya apabila tengok Sambal Belacan dia dah kena kidnap. Hehehe.

           Kalau tak ada baki sambal belacan, tumbuk aje cili merah (nak pedas tambah cili padi merah), bawang merah dan bawang putih serta belacan. Kuantinya sendiri adjust. Masukkan semua ke dalam periuk. Letak air cukup-cukup untuk kuah, masukkan juga empat keping asam gelugor, dua batang serai yang telah diketuk dan jangan lupa daun kesom. Kalau ada Bunga Kantan, masukkan sekali.

           Didihkan. Apabila sudah mendidih, perlahankan api. Masukkan ikan Mabung atau Ikan Kembung. Kemudian letak garam dan pak aji kalau guna. Rasa. Didih sekali lagi guna api perlahan. Last sekali 5 minit sebelum padam api, masukkan Bendi.

           Rasanya mestilah masam-masam sedikit. Macam rasa kuah tomyam. Hirup aje pun sedap. Ianya lauk sihat sebab tak payah tumis guna minyak.
         

Tuesday, November 14, 2017

LAKSAM YANG DIBUAT KALI KEDUA






          Semalam Kjee buat Laksam. Terkial-kial lah buat sorang-sorang. Hasilnya seperti yang kelihatan pada foto diatas. Rasanya amat memuaskan hati. Tiba-tiba bangga lah kononnya first time buat boleh jadi rasa sesedap itu walaupun ada yang kata kejadiannya tidak 100% perfect. Ada cacat celanya. Bla bla bla. So what! Suka ati kitalah nak buat camner kan? Janji hasilnya puas hati.

          Tadi selepas solat Asar, Kjee terfikir apakah betul Laksam yang Kjee buat semalam tu kali yang pertama? Macam pernah buat sebelum ini! Maka dengan bantuan cik Google, kita pun buat ler apa yang patut. Dan jeng jeng jeng, genap dua tahun lepas, Kjee pernah buat ler!

          Astaghafirullahalazim! Macam mana boleh lupa? Baru dua tahun bukan 20 tahun yang lalu. Faktor usia. Hehehe.

          Since dah ada entri dulu yang boleh dibuat rujukan, maka Kjee pun tak payahlah celoteh panjang lebar. Korang nak tahu camner Kjee buat Laksam ni, boleh refer kat entri terdahulu. Dua tahun lalu punya entri.

           Klik SINI.

Sunday, November 12, 2017

POPIA VIETNAM / VIETNAM SPRING ROLLS







          Kjee first time buat Popia Vietnam ini lima tahun lalu. Kemudian terlupa sehingga ternampak chef entah mana kat Asia Food Network buat beberapa hari lepas. Terfikir juga nak makan tapi nak ke Jaya Grocer beli Rice Paper Sheets ini, hmmm malas pulak. Dah cuba cari kat Giant ataupun Hero Market tapi tak jumpa.

          Tetapi kalau dah rezeki, kata orang. Kjee tengah menyusun pantri dan terjumpa. Ya Allah happy nya mokcik! Maka tanpa membuang masa, pagi tadi Kjee ajak UnclePali pergi Hero Market. Tak cek pun resipi bahan apa yang perlu dibeli. Cuma yang Kjee ingat, mesti ada udang, sos cili dan salad. Yang lain, pandai-pandailah adjust.

          Sampai di Hero, Kjee capai salad, daun pudina, daun selasih dan juga daun kesom. Itu antara herba orang Vietnam dan juga Thai. Mujur semua yan Kjee hajati, ada depan mata. Kalau dulu (masa buat first time KLIK SINI), Kjee tak letak bihun tetapi kali ini nak ikutlah cara orang Vietnam. Mana tahu sedap kan! Hasilnya memang sedap!

          Dan sebagai ganti kepada udang celur, Kjee letak kunyit dan garam pada udang dan shallow fry (goreng guna minyak sedikit). Sekejap aje gorengnya. Asal berubah warna dan dah masak, keluarkan dan sejukkan.

          Selain herba-herba yan Kjee sebut tadi, Kjee juga guna timun Jepun yang dihiris memanjang. Orang Vietnam kalau Kjee tak silap, guna timun dan carrot yang telah dijerukkan dalam cuka dan gula. Kjee tak boleh kena cuka kerana gastrik. Jadi Kjee hiris timun itu sahaja.

          Nak buat Popia atau Spring Rolls Vietnam ini, semua bahan-bahan haruslah sudah tersedia diatas meja. Daun-daun hendaklah dibersihkan dan dikeringkan guna Kitchen Tissue.

          Sediakan satu besen berisi air sejuk. Pinggan leper mengadap kita. Kemudian celupkan rice paper dalam air untuk satu atau dua saat, Cepat-cepat letak atas pinggan dan susun. Salad dulu, kemudian timun serta herba-herba yang dipilih dan sedikit bihun. Bihun ini mestilah ditos selepas dicelur.

          Kemudian gulung ketat-ketat. Jangan gulung sampai habis sebab nak susun udang pula. Lepas itu baru gulung habis. Ulang sehingga semua bahan habis. Cicah dengan sos cili.

          Itu aje. Sangat sedap dan ringan. Bagus untuk mereka yang ada plan nak diet. Selamat mencuba.




Wednesday, November 8, 2017

SUP AYAM PENCEN ALA MAMAK





          Sup Ayam berempah memang sedap dihirup di musim sejuk. Maklumlah Malaysia kan sekarang sudah ala-ala Winter. Hehehe. Panaskanlah badan dengan sup yang lebih dikenali sebagai sup Mamak.

          Ini kali kedua Kjee buat dalam masa tak sampai sebulan. Masa buat kali pertama hari itu, Kjee tak berapa puas hati. Makan sikit lepas tu simpan dalam freezer. Dua hari kemudian UnclePali keluar dan panaskan. Ehhh tiba-tiba rasanya sangat sedap. Ohh sup Mamak kena 'perap' dulu baru sedap. Macam Mamak buat jugak kot. Sekali buat satu periuk besar. Tak habis dipanaskan. Itu yang sedap agaknya.

          Anyway, sup yang Kjee dapat resipi selepas google ni, tidaklah 100% sedap macam kat Restoran Mamak. Kjee yakin mereka ada secret recipe. Tetapi bukan semua restoran Mamak punya sup sedap. Maka, bolehlah Kjee kata sup yang terhasil hari ini, antara yang sedap jika dibanding dengan sup Mamak yang tak sedap. Hehehe.

          Terima kasih kepada Kak Ida's Kitchen. Kjee ada tambah satu dua bahan lagi nak bagi lebih sedap. Air rebusan Barli dan juga satu chicken kiub. Arwah bapak dulu pernah beritahu, dia tanya resipi kat Mamak. Tapi mamak tu tak bagi. Cuma kata dia orang letak air Barli. Dan untuk pekatkan kuah sup, Kjee tak letak tepung tapi Kjee blend halus satu sudu besar barli yang telah kembang direbus dan masukkan di peringkat akhir memasak.

          Jom kita intai resipi.

SUP AYAM MAMAK
resipi asal Kak Ida's Kitchen.

BAHAN2:

1 ekor ayam pencen
2 peket rempah Kurma (25 gms satu peket) *
1 peket rempah sup (25 gms) *
1 sudu besar serbuk kunyit *
1 sudu besar lada hitam kisar *
2 labu bawang besar (dihiris) *
4 ulas bawang putih (dihiris) *
2 inci halia (ditumbuk halus. Kjee sagat) *
1 peket Barli (direbus hingga kembang)
1 kiub ayam
5 biji cili padi
Daun Ketumbar
Daun sup


CARA:

Barli direbus guna 1 liter air hingga kembang. Potong ayam ikut suka. Kali pertama dulu Kjee guna ayam kampung. Kali ini guna ayam pencen. Ini kali pertama guna dan tak tahu ayam pencen tersangat liat. Mujur ada Pressure Cooker. Masuk dalam PC selama 30 minit. Kalau tidak, rebus ayam hingga lembut.

Tumis bahan-bahan bertanda *. Mula dengan bawang besar dan bawang putih serta halia. Apabila sudah naik bau, masukkan dua peket rempah kurma dan satu peket rempah sup. Tumis hingga garing kemudian masukkan ayam yang telah direbus. Kalau guna ayam kampung atau ayam daging biasa, tak perlu rebus. Masukkan sedikit air dan biarkan ayam kecut dan sebati dengan rempah. Masak guna api perlahan.

Kemudian masukkan kiub ayam dan air Barli. Kiub Ayam sudah tersedia garam jadi hati-hati apabila tambah garam. Juga masukkan cili padi yang telah diketuk-ketuk. Apabila ayam sudah cantik empuk, blend satu sudu besar barli yang sudah kembang bersama sedikit air sehingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kaca rata. Barli itu akan memekatkan kuah menggantikan tepung.

Rasa garam. Padam api. Masukkan segenggam kecik daun Ketumbar yang telah dipotong kasar-kasar.

Ketika hendak hidang, taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedap cicah dengan roti Benggali ataupun nasi.

UnclePali kata rasa rempah Kurma terlalu kuat. Kesemuanya Kjee letak 50gms (dari dua peket kecik. Lain kali mungkin letak 1 peket sahaja atau 35gms). Tapi kalau letak 2 pekat pun okay jugak. Tidak menjadi hal.  Pandai-pandailah nak adjust. Ikut tekak masing-masing.








Sunday, November 5, 2017

ROTI TITAB SESUAI UNTUK SARAPAN





          Roti Titab ini sangat femes di Kelantan. Kjee first time tengok dalam Majalah Tiga beberapa bulan lalu. Kjee memang selalu makan. Home made of course tapi Kjee panggil Roti Telor Goyang. Tetapi apabila tengok ada diletak seri kaya, rasa tekak berbelah bagi. Selalunya Roti Telor Goyang Kjee makan dengan sos cili atau dengan Mayonaise. Yang ini telor separuh masak makan dengan seri kaya yang manis?

          Memang tak nak cuba lah makan walaupun Kjee sering kunjung satu gerai berhampiran rumah Kjee yang jual Roti Titab. Agak mahal juga. Sekeping roti (yang agak tebal), sebiji telor separuh masak dan seri kaya yang diletak empat penjuru harganya RM5.

          Apapun, hari itu Kjee suruh UnclePali buatkan sebab ada satu bekas Seri Kaya dalam peti ais. Dia pandang Kjee semacam. Wajah dia seakan terkejut apabila Kjee suruh buatkan.  "Tertelan ke nanti?" Dia tanya Kjee. Dia tahu Kjee ni cerewet sangat.  "Hmmm cubalah dulu. Tak sedap, tak payahlah makan. Hari itu saya tengok ada customer duduk sebelah meja kita kat gerai tu, makan dua pinggan. Mesti sedap kot."

          Tekak Kjee memang cerewet, I'm very adventurous compared to my soul mate. Kjee makan sambil calit seri kaya pada telor separuh masak dan roti. Habis! Ehhh sedap. Tak cukuplah. Maka esok dan esoknya (tiga hari berturut-turut), I had Roti Titab for breakfast. UnclePali tanya sedap ke? Well, kalau tak sedap, you rasa I nak makan lagi?

          So begitulah cerita bagaimana Kjee terjatuh cinta dengan Roti Titab. Actually tak adalah pelik sangat rasanya. Tak ada rasa loya atau tekak kembang.

          Kjee gril dua keping Roti dan lapiskan one on top of another. Roti Titab yang dia orang jual, rotinya agak tebal. Nantilah apabila my Noxxa Breadmaker dah hantar repair, Kjee buat sendiri roti yang lebih sedap dari beli. Kemudian buat telor separuh masak dan susun cantik-cantik atas roti. Kemudian calitkan seri kaya. Kalau nak tips macam mana buat Telor Separuh Masak yang perfect dan goyang-goyang, klik SINI. Oh ya Kjee guna Seri Kaya keluaran Gardenia. Kena dengan selera.

          Cuba lah buat. Tak kenal maka tak cinta. Hehehe.






Saturday, November 4, 2017

SAMBAL GORENG AYAM LAUK WONG JOWO






          Dari dulu hingga sekarang, Kjee kenal lauk ini sebagai Sambal Goreng Pengantin. Bonda yang kata itu nama lauk ini. Jadi kalau ada kata ini bukan Sambal Goreng Pengantin, Kjee tak tau nak kata apa. Ini lauk orang Jawa. Tapi ramai orang Jawa tak tahu buat. Kata mereka lauk ini mirip Ungkep. Kjee tak pasti sama ada pernah makan Ungkep. Tapi ada kata ini bukan Ungkep sebab Ungkep tak letak santan. Whatever.

         Kjee suka sangat lauk ini. Teringat arwah Bonda dulu kalau buat sambal goreng ini, dia guna daging dan letak hati lembu juga. Sedap sangat.

          UnclePali tak gemar lauk ini. Justeru Kjee jarang masak. Lauk ini Kjee buat awal minggu ini. Kjee redah sahaja walaupun tahu UnclePali akan jamah sedikit sahaja. Tetapi nasib Kjee baik. Dia makan banyak sangat. Agaknya dia dah terlupa yang dia tak minat lauk ini. Hehehe.

          Kjee suka lauk ini sebab ia pedas, manis dan masam. Secukup rasalah. Arwah Bonda dulu guna gula Melaka. Kalau tak ada gula Melaka, gula putih pun okay. Tetapi rasa pedas, masam dan manis kena seimbang.

           Kalau ada yang minat nak cuba masak lauk ini, sila klik link berikut. Dah banyak kali Kjee buat.








Friday, November 3, 2017

KUIH LOMPANG TEPUNG BERAS







          Ini kali pertama Kjee buat Kuih Lompang. Banyak sebab kenapa baru sekarang baru Kjee nak buat sendiri. Kuih ini sebenarnya cukup senang nak dapat. Biasanya kalau orang jual kuih di gerai, kuih ini mesti ada sebab modalnya kecil dan nak buat pun mudah. So, pasti lebih mudah beli kan?

          Anyway, just out of curiosity, Kjee pun teringin nak buat. Apatah lagi ketika UnclePali kemas setor hari tu, Kjee ternampaklah acuan kaca (eh ceramic kot) yang ramai kata antik. Entahlah antik ke tidak sebab rasanya Kjee beli 5 tahun lalu di sebuah kedai barangan Cina yang dah nak wind up. Dia tutup kedai sebab nak rehat. Orangnya pun dah antik. Masa Kjee intai-intai dalam kedai tu, jumpa lah acuan ini. Beli sebanyak dua dozen. Harga dah lupa.

          Alhamdullilah my first try, menjadi. Ada kata kalau ada lesung pipit, considered success! Selepas 25 minit mengukus, Kjee intai. Yayyyy semua ada lesung pipit lah.

          Kjee mula dengan buat air gula. Kjee masak air panas. Kemudian curahkan satu cawan air itu ke mangkuk berisi ½ cawan gula merah. Ini gula merah timbang yang beli kat kedai Mamak. Kjee sengaja pilih gula merah timbang sebab warnanya yang gelap. Resipi asal ½ cawan gula Melaka dan ½ cawan gula pasir. Tapi Kjee letak ½ cawan gula merah dan satu sudu besar gula pasir. Gula Merah ni agak manis. Dah larut gula, ditapis dan campur satu lagi cawan air. Kacau.

          Panik juga tadi tengok Tepung Beras ada secoit. Resipi perlu 1¼ cawan tepung beras dan ¼ cawan tepung ubi. Rezeki Kjee, tepung beras ngam-ngam aje! Kalau tidak, UnclePali kena keluar beli. Campur secubit garam kepada tepung, gaul rata dan curahkan air gula sebanyak dua cawan tadi. Whisk sampai sebati. Masukkan ¾ camca teh air kapur dan kacau sehingga sebati.

          Sebelum itu Kjee panaskan kukusan dan susun acuan kaca tu. Ada kata kalau acuan kaca tak payah disapu minyak. Hanya sapu minyak pada acuan plastik. Apabila acuan itu sudah panas, Kjee tuang adunan ke dalam acuan guna teko. Ini lebih mudah dan bersih.

          Kukus selama 25 minit. Tutup tudung kukusan dengan kain. Selepas 10 hingga 15 minit, padam api dan sejukkan baru diumpil guna pisau plastic. Kemudian diletak kelapa putih yang telah dicampur sedikit garam.

          Itu aje. Selama mencuba.
       

       





Thursday, November 2, 2017

HOME MADE POORI DAN KILANGU





          Poori adalah makanan favorite my asben for breakfast. Kalau kami singgah kat Restoran Al Kader kat Lembah Keramat, wajib dia order Poori selain Teh Ais dan telor separuh masak. Tetapi apabila kereta demam denggi dan masuk wokshop sejak seminggu lalu, kesian UnclePali. Terpaksa telan air liur teringat breakfast favorite dia ni.

          Kjee pernah buat Poori tiga tahun lalu. Kjee belajar dari blog Chef In You. Bukan tak ada resipi tempatan tetapi Kjee dah intai banyak resipi dan semuanya guna yeast. Kjee jenis tak sabar nak tunggu doh naik kemudian tumbuk buang anginnya dan proof (betul ke ejaan) sekali lagi. Seperkara lagi, Kjee nak resipi yang ori. Justeru apabila jumpa blog CIY, Kjee tak buang masa mencuba.

          Maka Kjee pun ikutlah sebiji resipi CIY ketika itu. Tetapi resipi itu menggunakan tepung Atta atau wholemeal flour. Tepung Atta ini memang sihat tetapi ia bukan makanan ruji orang Melayu dan tiada selalu dalam simpanan. Kjee tengok resipi orang kita banyak guna tepung gandum. Dan Kjee rasa Rest Al Kader juga guna tepung gandum.

          Lepas Subuh tadi Kjee nekad nak buat guna tepung gandum walaupun ada beberapa kawan FB syor resipi mereka tetapi Kjee tetap pilih resipi CIY sebab dah terbukti kejadiannya dulu. Cantik mengelembung. Dan yang penting tak perlu yis dan diperap langsung. Kjee dapat tips dari CIY kalau doh itu diperap, nanti Poori akan serap minyak!!! Ohhh gitu ke? Itu rahsia ibunyanya kata CIY!


Kilangu



          First thing first. Kita kena masak dulu Kilangu atau lauk kentang yang ramai ingat ada letak dhal. Bahan-bahan yang Kjee guna adalah 4 biji kentang, 2 biji cili hijau, 2 biji bawang besar, dua ulas bawang putih, satu sudu kecil biji sawi dan satu sudu kecil serbuk kunyit. Dan juga ½ cawan susu cair. Fresh milk pun boleh.

          Cuci bersih-bersih kentang tanpa buang kulit dan belah dua. Kemudian direbus sehingga empuk. Apabila dah empuk, buang kulit dan lenyek kasar-kasar, guna garfu. Tepikan.

          Hiris dua biji bawang besar dan dua ulas bawang putih. Kalau bawang terlalu besar, sebiji cukup. Cili hijau dihiris memanjang. Kemudian letak lebih kurang dua sudu besar minyak dalam periuk dan panaskan minyak. Tumis biji sawi hingga ia meletup-letup. Kemudian masukkan bawang serta cili yang telah dihiris.Goreng seketika sehingga bahan goreng, layu. Masukkan pula kentang lenyek kasar tadi bersama satu sudu kecil serbuk kunit, garam dan pak aji (kalau guna). Jika tak guna, letak sedikit gula. Masukkan juga lebih kurang ½ cawan air. Masak sehingga air hampir kering. Kjee letak lebih kurang ½ cawan susu cair (evaporated milk) ke dalam periuk. Susu cair ini untuk memberi rasa lemak kepada Kilangu. Perlahankan api. Rasa dan padam api. Ada orang letak daun kari. Kjee malas nak keluar petik. Hehehe.

          Selesai bab lauk atau Kilangu.

          Sebelum mula buat Poori, panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Mula dengan guna api sederhana. Untuk Poori, bahan-bahan yang Kjee guna adalah 2 cawan tepung gandum. Letak secubit garam dan gaul rata. Kemudian Kjee ambil lebih kurang 3 sudu besar minyak panas dari kuali dan curahkan ke dalam tepung. Gaul rata dengan garfu. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit (lebih kurang ½ cawan) ke dalam tepung dan satukannya. Uli sehingga ia menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Doh ini tidak seharusnya terlalu lembik atau keras. Bahagikannya kepada bebola yang sama. Naikkan kepanasan minyak dalam kuali.

          Ambil satu bebola. Tabur sedikit tepung atas permukaan meja dan gelek guna pengelek. Gelek hingga senipis mungkin. Ketika ini minyak haruslah panas tahap gaban. Hati-hati letakkan doh ke dalam minyak. Biarkan ia mengelembung kemudian pantas-pantas diterbalikkan. Ini mengambil masa yang sangat singkat. Apabila sudah cantik warnanya keperang-perangan, keluarkan. Buat sampai habis semua bebola doh. Hati-hati sebab minyak tersangat panas.

          Sekiranya minyak tidak cukup panas, Poori akan menyerap minyak. Begitu juga jika korang perap doh Poori itu. Poori biasanya dimakan dengan Kilangu. Tetapi suka hatilah nak makan dengan apa jua lauk iringan.








Poori




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...