Pages

Tuesday, November 21, 2017

BUBUR KACANG HIJAU DURIAN







          Musim durian sudah tiba. Alhamdullilah rasanya runtuhan tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Untunglah mereka yang ada kebun kan! Macam Kjee yang tak ada kebun, untunglah ada yang sudi bagi Kjee rasa sebiji dua. Dan inilah kejadiannya!

          Bukan susah pun nak buat sendiri. Kalau makan kat restoran, harganya memang kebahboom maklumlah sebab ada durian.

          Kjee rendam kacang hijau selama sejam dua. Kemudian masukkan ke dalam Pressure Cooker. Dua puluh minit kemudian letak santan, letak gula Melaka, sedikit garam dan siaplah. Masa nak hidang barulah letak seulas dua durian dalam mangkuk. Kalau nak letak sekali dalam periuk dan didihkan seketika bolehlah.


          Selama mencuba tika musim durian masih ada.


Sunday, November 19, 2017

RENDANG DAGING-PEPARU RESIPI ARWAH BONDA







          Arwah Bonda Kjee is a very simple woman. Macam Kjee juga lah. Justeru makanan yang disediakan, semua yang simple. Yang tak payah keluar masuk hutan cari bahan. Tetapi semua makanan air tangan beliau, memang sedap. Cukup perisa. Yang penting katanya, cukup garam, cukup gula  cukup masam. Harus seimbang rasa.

          Jadi apabila Kjee plan buat Rendang Daging resipi arwah Bonda (of course without a recipe), Kjee terfikir betapa mudahnya cara beliau. Bahan-bahan asas sahaja seperti Cili Kering kisar, Bawang besar, Bawang Putih, Halia, Lengkuas, Serai, Santan dan Kerisik.

          Kjee tengok resipi orang lain ada jintan, ketumbar dan buah keras bagai. Berjela-jela bahan-bahannya sehingga budak yang baru nak belajar memasak pun give-up. Bukan budak aje, Kjee pun kalau study satu-satu resipi dan tengok banyak sangat bahan, terus Kjee tak jadi buat.

          Anyway, semalam Kjee teringin nak makan Rendang Daging Campur Peparu ikut resipi Arwah Bonda. Tetapi kalau dia buat, tak sah kalau tak ada letak juga limpa dan hati Lembu. Mesti beli yang fresh. Kata Bonda, organ dalaman binatang tak diketahui berapa lama dia dah bekukan. Kjee pergi cari Limpa dan juga Hati Lembu semalam. Sold out. Yang ada hanya Peparu. Oleh kerana dalam fridge ada ½ kilo daging pepejal, maka Kjee belilah ½ kilo Peparu.

          Pulang ke rumah, Kjee potong daging dan Peparu dan rebus dalam Pressure Cooker. Ini cara orang malas. Kalau rajin, tak payahlah rebus. Tapi korang kena rendang sehingga daging dan peparu lembut. Kjee tak ada kesabaran itu. Sementara direbus lebih kurang 30 minit, sediakan bahan-bahan lain.

          Kjee masih ingat arwah Bonda kata, untuk satu kilo daging, kena guna santan dari dua biji kelapa. Semalam Kjee beli 1 kilo pati santan yang bersamaan dengan dua biji kelapa. Satu mangkuk cili kering kisar, 5 labu bawang sederhana besar, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia, 1 inci lengkuas, 3 batang serai, 3 sudu makan kerisik, 1 helai daun kunyit dan 2 helai daun limau purut (kalau suka).

          Kisar bawang besar, bawang putih bersama halia. Tumbuk pun boleh tetapi mesti halus-halus. Serai diketuk, begitu juga lengkuas dan daun kunyit dicarik dan dipintal. Kalau guna daun limau purut, bolehlah letak juga. Ramas dulu daun itu untuk keluarkan aromanya. Masukkan ke dalam kuali dan campur bersama cili kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah lagi atau ketuk-ketuk beberapa biji cili padi. Masukkan daging dan peparu yang telah direbus bersama airnya itu. Kacau hingga rata.

          Maka seterusnya, guna api sederhana besar dan rendanglah sambil kacau skali sekala. Kjee guna non stick wok jadi tak risau hangit pada dasar kuali. Apabila air sudah hampir kering, masukkan santan dan gaul bagi mesra. Teruskan merendang.

          Apabila sudah hampir kering, masukkan 3 sudu besar kerisik dan gaul bagi sama rata. Masukkan juga 2 keping asam gelugor. Kemudian apabila Rendang sudah nampak terbit minyak, letak garam dan sedikit gula. Kacau rata.

         Itu aje resipi mudah Arwah Bonda. Sedap makan dengan nasi impit, lemang, pulut dan juga nasi. Selamat mencuba.







Friday, November 17, 2017

KUIH CARA BERLAUK






          Setelah sekian lama akhirnya Kjee menghasilkan Kuih Cara Berlauk walaupun sudah beratus biji Kuih Bakar Daging Kjee dan UnclePali buat selama ini. Ini percubaan kali ketiga dalam masa satu minggu. Kali pertama, hancus . Adunan melekat kepada acuan.

          Tetapi mujur Kjee bukan insan yang mudah berputus asa. Kjee percaya kepada talian hayat Kjee iaitu my Facebook friends. Hehehe. Kalau ada masalah apa-apa, sahabat-sahabat Kjee memang segera datang beri bantuan.

          Maka semalam Kjee pun mulakan tugas buat Kuih Cara Berlauk ini buat kali kedua. Kjee tunggu sampai my husband dah pergi kerja. First time buat masa dia tak kerja, maka dialah yang banyak menyibuk. Akhirnya, gagal. First thing first, buat muka sedih di FB. Hehehe.

          Ramai frens FB yang sudi tolong Kjee. Macam-macam tips diberikan. Tetapi entah mengapa tergerak hati Kjee untuk cuba tips yang diberikan Tuan Salma Raja Ahmad. Menurut Salma, cara mengelakkan acuan kuih Cara daripada melekat ialah dengan menuang minyak ke dalam acuan tersebut hingga penuh. Kemudian dipanas acuan yang berisi minyak. Apabila minyak sudah betul-betul panas, tuang keluar minyak itu perlahan-lahan ke dalam bekas lain sehingga kering semua minyak tersebut. Kemudian letakkan kembali diatas dapur dan tuang adunan. Masak guna api yang kecil hingga garing. Selepas itu tidak perlu sapu lagi minyak pada acuan. Mudah kerja kan!

          Maka Kjee pun buatlah seperti yang disarankan. Takut juga masa tu. Maklumlah kali pertama dah gagal. Rasanya kalau kali kedua melekat juga adunan di acuan, maka dah plan nak ucapkan selamat tinggal bukan sahaja kepada acuan tetapi Kuih Cara Berlauk. Tetapi apabila yang berlaku selepas beberapa minit, buat Kjee senyum. Kuih itu seakan renggang dari acuan. Dan sekali gus bererti setelah kali kedua, Kjee berjaya menghasilkan Kuih Cara Berlauk!

          Terima Kasih Tuan Salma. Kjee pasti ramai yang akan mendapat menafaat dari tips yang awak berikan itu.








          Okay berbalik kepada Kuih Cara Berlauk. Semalam Kjee buat guna inti ayam sebab UnclePali tengah diserang Gout justeru tak boleh makan daging. Tetapi hari ini Kjee ubah selera buat guna dua jenis inti iaitu Serunding Daging atau orang Pantai Timur panggil Sambal Daging. Serunding itu Kjee letak dalam adunan yang telah dituang ke dalam acuan. Di permukaan kuih, setelah Kjee letak daun bawang dan hirisan cili merah, Kjee susun udang putih halus yang telah dibuang kulit, diletak sedikit garam dan kunyit dan dikeringkan udang itu seketika atas kuali. Hasilnya, sangat sedap. Serunding Daging itu memang sudah cantik pedasnya.

          Untuk adunan, Kjee blend satu mangkuk (Chinese Rice Bowl) tepung gandum, dua mangkuk yang sama santan cair, sebiji telor, satu sudu makan minyak,  secubit garam dan sedikit pewarna Egg Yellow. Boleh juga digantikan pewarna itu dengan serbuk kunyit. Blend sehingga halus. Biarkan ia seketika iaitu lebih kurang 20 minit sebelum digunakan.

          Kjee guna penutup periuk untuk menutup acuan kuih Cara. Masanya lebih kurang 10 minit. Pepandailah adjust. Kemudian Kjee gunakan hujung pisau yang tirus untuk keluarkan dari acuan setelah ia masak.

          Kjee berat nak share foto Kuih Cara dalam acuannya seperti di bawah ini sebab bimbang nanti ada yang tidak selesa tengok rupa acuan itu. Sebenarnya Acuan itu tidak berkarat. Kjee keluarkan dari setor dan nampak ia berbintik-bintik. Puas Kjee sental tetapi tak hilang. Mungkin besi murah digunakan untuk membikin acuan tersebut. Harap maklum.

          Lepas ini nanti nak buat kuih Cara yang manis pulak.









Thursday, November 16, 2017

SOTONG KEMBANG KANGKUNG SOS MASAM MANIS







          Ini adalah makanan yang disukai semua kaum di Malaysia. Selalu orang jual di malam hari. Tetapi masa Kjee niaga di Anjung Melawati dulu, start niaga kul 7am, Sotong Kangkung korang dah boleh order. Those were the days. Kenangan mengusik jiwa. Masa tu jual RM3.50 sahaja sepinggan. Letak home made sauce, kacang tumbuk dan bijan.

          Malangnya semalam, selepas siap hidang, teringat bijan. Kacang tumbuk memang tiada. Suruh UnclePali cari bijan dalam pantry sebab nak sangai seketika kemudian tabur atas sotong. Cari tak dapat. Sebab itulah Sotong Kangkung yang Kjee buat semalam, togel aje. Huhuhu.

          Anyway, masa singgah kat Hero Market minggu lepas, Kjee ternampak sotong kembang. Tangan gatal nak capai tetapi tak jadi. Esoknya Kjee pesan UnclePali supaya beli. Siap warning kalau tak ada, abang cari sampai dapat. Hehehe.









          Beli seekor sahaja sebab yang makan Kjee sorang. Lepas itu, rendam sotong dalam air dan letak dalam peti ais. Boleh simpan begitu sahaja sehari dua.

          First thing first. Buat sos. Resipi KLIK SINI. Sos ini sangat versatile. Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam bekas dalam peti ais. Ia tahan selagi tak habis. Hehehe. Kjee guna sos yang sama untuk Tahu Bakar.

          Sos dah siap dan sejukkan, jerang air dalam periuk. Sotong dicuci dan dipotong suka hati. Apabila air sudah mendidih, masukkan sotong dan celur BUKAN REBUS. Celur satu atau dua minit sahaja. Lebih lama sotong itu menjadi liat. Keluarkan sotong. Kjee tak pasti sama ada sotong itu sudah masak ketika membelinya. Mungkin ya. Celur hanya untuk panaskan kot. Wallahualam.

         Kemudian perlahankan api dan letak sedikit minyak. Tak perlu letak garam sebab lepas ini nak celur kangkung pulak. Kjee kata tak perlu letak garam sebab sos dah cukup masin. Celur kangkung yang telah dipotong selebar tiga inci. Celur dalam air tadi sehingga ia bertukar warna. Toskan. Ada orang beritahu, kalau nak celur atau rebus sayur-sayuran hijau untuk kelihatan cantik warna hijaunya, letak sedikit gula dalam airnya. Wallahualam.

         Kemudian susun kangkung dalam pinggan diikuti sotong. Curahkan sos. Tabur kacang tumbuk dan bijan sangai. Titiskan sedikit minyak bijan. Makan terus sebaik siap. Dah sejuk nanti kangkung tu akan keluarkan air.

          Selamat mencuba.

         



Wednesday, November 15, 2017

ASAM REBUS SIHAT





           Ini pembuka selera kalau tekak rasa tak sedap. Badan rasa macam nak demam. Ia adik beradik Singgang tetapi letak cili. Masam kuahnya sikit lebih kurang macam Singgang. Kjee kata adik beradik sebab tak payah tumis. Main campak semua ke dalam periuk.

           Kjee buat lauk ini sebab tengok ada baki Sambal Belacan yang banyak dibuat UnclePali. Dia tumbuk banyak-banyak kemudian simpan dalam bekas kedap udara dalam peti ais. Apabila nak makan, tak payah tumbuk lagi.

           Dan isterinya pulak, tengok Sambal Belacan dah sedia ada, apa lagi. Terus terfikir nak buat Asam Rebus. Mengamuk UnclePali esoknya apabila tengok Sambal Belacan dia dah kena kidnap. Hehehe.

           Kalau tak ada baki sambal belacan, tumbuk aje cili merah (nak pedas tambah cili padi merah), bawang merah dan bawang putih serta belacan. Kuantinya sendiri adjust. Masukkan semua ke dalam periuk. Letak air cukup-cukup untuk kuah, masukkan juga empat keping asam gelugor, dua batang serai yang telah diketuk dan jangan lupa daun kesom. Kalau ada Bunga Kantan, masukkan sekali.

           Didihkan. Apabila sudah mendidih, perlahankan api. Masukkan ikan Mabung atau Ikan Kembung. Kemudian letak garam dan pak aji kalau guna. Rasa. Didih sekali lagi guna api perlahan. Last sekali 5 minit sebelum padam api, masukkan Bendi.

           Rasanya mestilah masam-masam sedikit. Macam rasa kuah tomyam. Hirup aje pun sedap. Ianya lauk sihat sebab tak payah tumis guna minyak.
         

Tuesday, November 14, 2017

LAKSAM YANG DIBUAT KALI KEDUA






          Semalam Kjee buat Laksam. Terkial-kial lah buat sorang-sorang. Hasilnya seperti yang kelihatan pada foto diatas. Rasanya amat memuaskan hati. Tiba-tiba bangga lah kononnya first time buat boleh jadi rasa sesedap itu walaupun ada yang kata kejadiannya tidak 100% perfect. Ada cacat celanya. Bla bla bla. So what! Suka ati kitalah nak buat camner kan? Janji hasilnya puas hati.

          Tadi selepas solat Asar, Kjee terfikir apakah betul Laksam yang Kjee buat semalam tu kali yang pertama? Macam pernah buat sebelum ini! Maka dengan bantuan cik Google, kita pun buat ler apa yang patut. Dan jeng jeng jeng, genap dua tahun lepas, Kjee pernah buat ler!

          Astaghafirullahalazim! Macam mana boleh lupa? Baru dua tahun bukan 20 tahun yang lalu. Faktor usia. Hehehe.

          Since dah ada entri dulu yang boleh dibuat rujukan, maka Kjee pun tak payahlah celoteh panjang lebar. Korang nak tahu camner Kjee buat Laksam ni, boleh refer kat entri terdahulu. Dua tahun lalu punya entri.

           Klik SINI.

Sunday, November 12, 2017

POPIA VIETNAM / VIETNAM SPRING ROLLS







          Kjee first time buat Popia Vietnam ini lima tahun lalu. Kemudian terlupa sehingga ternampak chef entah mana kat Asia Food Network buat beberapa hari lepas. Terfikir juga nak makan tapi nak ke Jaya Grocer beli Rice Paper Sheets ini, hmmm malas pulak. Dah cuba cari kat Giant ataupun Hero Market tapi tak jumpa.

          Tetapi kalau dah rezeki, kata orang. Kjee tengah menyusun pantri dan terjumpa. Ya Allah happy nya mokcik! Maka tanpa membuang masa, pagi tadi Kjee ajak UnclePali pergi Hero Market. Tak cek pun resipi bahan apa yang perlu dibeli. Cuma yang Kjee ingat, mesti ada udang, sos cili dan salad. Yang lain, pandai-pandailah adjust.

          Sampai di Hero, Kjee capai salad, daun pudina, daun selasih dan juga daun kesom. Itu antara herba orang Vietnam dan juga Thai. Mujur semua yan Kjee hajati, ada depan mata. Kalau dulu (masa buat first time KLIK SINI), Kjee tak letak bihun tetapi kali ini nak ikutlah cara orang Vietnam. Mana tahu sedap kan! Hasilnya memang sedap!

          Dan sebagai ganti kepada udang celur, Kjee letak kunyit dan garam pada udang dan shallow fry (goreng guna minyak sedikit). Sekejap aje gorengnya. Asal berubah warna dan dah masak, keluarkan dan sejukkan.

          Selain herba-herba yan Kjee sebut tadi, Kjee juga guna timun Jepun yang dihiris memanjang. Orang Vietnam kalau Kjee tak silap, guna timun dan carrot yang telah dijerukkan dalam cuka dan gula. Kjee tak boleh kena cuka kerana gastrik. Jadi Kjee hiris timun itu sahaja.

          Nak buat Popia atau Spring Rolls Vietnam ini, semua bahan-bahan haruslah sudah tersedia diatas meja. Daun-daun hendaklah dibersihkan dan dikeringkan guna Kitchen Tissue.

          Sediakan satu besen berisi air sejuk. Pinggan leper mengadap kita. Kemudian celupkan rice paper dalam air untuk satu atau dua saat, Cepat-cepat letak atas pinggan dan susun. Salad dulu, kemudian timun serta herba-herba yang dipilih dan sedikit bihun. Bihun ini mestilah ditos selepas dicelur.

          Kemudian gulung ketat-ketat. Jangan gulung sampai habis sebab nak susun udang pula. Lepas itu baru gulung habis. Ulang sehingga semua bahan habis. Cicah dengan sos cili.

          Itu aje. Sangat sedap dan ringan. Bagus untuk mereka yang ada plan nak diet. Selamat mencuba.




Wednesday, November 8, 2017

SUP AYAM PENCEN ALA MAMAK





          Sup Ayam berempah memang sedap dihirup di musim sejuk. Maklumlah Malaysia kan sekarang sudah ala-ala Winter. Hehehe. Panaskanlah badan dengan sup yang lebih dikenali sebagai sup Mamak.

          Ini kali kedua Kjee buat dalam masa tak sampai sebulan. Masa buat kali pertama hari itu, Kjee tak berapa puas hati. Makan sikit lepas tu simpan dalam freezer. Dua hari kemudian UnclePali keluar dan panaskan. Ehhh tiba-tiba rasanya sangat sedap. Ohh sup Mamak kena 'perap' dulu baru sedap. Macam Mamak buat jugak kot. Sekali buat satu periuk besar. Tak habis dipanaskan. Itu yang sedap agaknya.

          Anyway, sup yang Kjee dapat resipi selepas google ni, tidaklah 100% sedap macam kat Restoran Mamak. Kjee yakin mereka ada secret recipe. Tetapi bukan semua restoran Mamak punya sup sedap. Maka, bolehlah Kjee kata sup yang terhasil hari ini, antara yang sedap jika dibanding dengan sup Mamak yang tak sedap. Hehehe.

          Terima kasih kepada Kak Ida's Kitchen. Kjee ada tambah satu dua bahan lagi nak bagi lebih sedap. Air rebusan Barli dan juga satu chicken kiub. Arwah bapak dulu pernah beritahu, dia tanya resipi kat Mamak. Tapi mamak tu tak bagi. Cuma kata dia orang letak air Barli. Dan untuk pekatkan kuah sup, Kjee tak letak tepung tapi Kjee blend halus satu sudu besar barli yang telah kembang direbus dan masukkan di peringkat akhir memasak.

          Jom kita intai resipi.

SUP AYAM MAMAK
resipi asal Kak Ida's Kitchen.

BAHAN2:

1 ekor ayam pencen
2 peket rempah Kurma (25 gms satu peket) *
1 peket rempah sup (25 gms) *
1 sudu besar serbuk kunyit *
1 sudu besar lada hitam kisar *
2 labu bawang besar (dihiris) *
4 ulas bawang putih (dihiris) *
2 inci halia (ditumbuk halus. Kjee sagat) *
1 peket Barli (direbus hingga kembang)
1 kiub ayam
5 biji cili padi
Daun Ketumbar
Daun sup


CARA:

Barli direbus guna 1 liter air hingga kembang. Potong ayam ikut suka. Kali pertama dulu Kjee guna ayam kampung. Kali ini guna ayam pencen. Ini kali pertama guna dan tak tahu ayam pencen tersangat liat. Mujur ada Pressure Cooker. Masuk dalam PC selama 30 minit. Kalau tidak, rebus ayam hingga lembut.

Tumis bahan-bahan bertanda *. Mula dengan bawang besar dan bawang putih serta halia. Apabila sudah naik bau, masukkan dua peket rempah kurma dan satu peket rempah sup. Tumis hingga garing kemudian masukkan ayam yang telah direbus. Kalau guna ayam kampung atau ayam daging biasa, tak perlu rebus. Masukkan sedikit air dan biarkan ayam kecut dan sebati dengan rempah. Masak guna api perlahan.

Kemudian masukkan kiub ayam dan air Barli. Kiub Ayam sudah tersedia garam jadi hati-hati apabila tambah garam. Juga masukkan cili padi yang telah diketuk-ketuk. Apabila ayam sudah cantik empuk, blend satu sudu besar barli yang sudah kembang bersama sedikit air sehingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kaca rata. Barli itu akan memekatkan kuah menggantikan tepung.

Rasa garam. Padam api. Masukkan segenggam kecik daun Ketumbar yang telah dipotong kasar-kasar.

Ketika hendak hidang, taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedap cicah dengan roti Benggali ataupun nasi.

UnclePali kata rasa rempah Kurma terlalu kuat. Kesemuanya Kjee letak 50gms (dari dua peket kecik. Lain kali mungkin letak 1 peket sahaja atau 35gms). Tapi kalau letak 2 pekat pun okay jugak. Tidak menjadi hal.  Pandai-pandailah nak adjust. Ikut tekak masing-masing.








Sunday, November 5, 2017

ROTI TITAB SESUAI UNTUK SARAPAN





          Roti Titab ini sangat femes di Kelantan. Kjee first time tengok dalam Majalah Tiga beberapa bulan lalu. Kjee memang selalu makan. Home made of course tapi Kjee panggil Roti Telor Goyang. Tetapi apabila tengok ada diletak seri kaya, rasa tekak berbelah bagi. Selalunya Roti Telor Goyang Kjee makan dengan sos cili atau dengan Mayonaise. Yang ini telor separuh masak makan dengan seri kaya yang manis?

          Memang tak nak cuba lah makan walaupun Kjee sering kunjung satu gerai berhampiran rumah Kjee yang jual Roti Titab. Agak mahal juga. Sekeping roti (yang agak tebal), sebiji telor separuh masak dan seri kaya yang diletak empat penjuru harganya RM5.

          Apapun, hari itu Kjee suruh UnclePali buatkan sebab ada satu bekas Seri Kaya dalam peti ais. Dia pandang Kjee semacam. Wajah dia seakan terkejut apabila Kjee suruh buatkan.  "Tertelan ke nanti?" Dia tanya Kjee. Dia tahu Kjee ni cerewet sangat.  "Hmmm cubalah dulu. Tak sedap, tak payahlah makan. Hari itu saya tengok ada customer duduk sebelah meja kita kat gerai tu, makan dua pinggan. Mesti sedap kot."

          Tekak Kjee memang cerewet, I'm very adventurous compared to my soul mate. Kjee makan sambil calit seri kaya pada telor separuh masak dan roti. Habis! Ehhh sedap. Tak cukuplah. Maka esok dan esoknya (tiga hari berturut-turut), I had Roti Titab for breakfast. UnclePali tanya sedap ke? Well, kalau tak sedap, you rasa I nak makan lagi?

          So begitulah cerita bagaimana Kjee terjatuh cinta dengan Roti Titab. Actually tak adalah pelik sangat rasanya. Tak ada rasa loya atau tekak kembang.

          Kjee gril dua keping Roti dan lapiskan one on top of another. Roti Titab yang dia orang jual, rotinya agak tebal. Nantilah apabila my Noxxa Breadmaker dah hantar repair, Kjee buat sendiri roti yang lebih sedap dari beli. Kemudian buat telor separuh masak dan susun cantik-cantik atas roti. Kemudian calitkan seri kaya. Kalau nak tips macam mana buat Telor Separuh Masak yang perfect dan goyang-goyang, klik SINI. Oh ya Kjee guna Seri Kaya keluaran Gardenia. Kena dengan selera.

          Cuba lah buat. Tak kenal maka tak cinta. Hehehe.






Saturday, November 4, 2017

SAMBAL GORENG AYAM LAUK WONG JOWO






          Dari dulu hingga sekarang, Kjee kenal lauk ini sebagai Sambal Goreng Pengantin. Bonda yang kata itu nama lauk ini. Jadi kalau ada kata ini bukan Sambal Goreng Pengantin, Kjee tak tau nak kata apa. Ini lauk orang Jawa. Tapi ramai orang Jawa tak tahu buat. Kata mereka lauk ini mirip Ungkep. Kjee tak pasti sama ada pernah makan Ungkep. Tapi ada kata ini bukan Ungkep sebab Ungkep tak letak santan. Whatever.

         Kjee suka sangat lauk ini. Teringat arwah Bonda dulu kalau buat sambal goreng ini, dia guna daging dan letak hati lembu juga. Sedap sangat.

          UnclePali tak gemar lauk ini. Justeru Kjee jarang masak. Lauk ini Kjee buat awal minggu ini. Kjee redah sahaja walaupun tahu UnclePali akan jamah sedikit sahaja. Tetapi nasib Kjee baik. Dia makan banyak sangat. Agaknya dia dah terlupa yang dia tak minat lauk ini. Hehehe.

          Kjee suka lauk ini sebab ia pedas, manis dan masam. Secukup rasalah. Arwah Bonda dulu guna gula Melaka. Kalau tak ada gula Melaka, gula putih pun okay. Tetapi rasa pedas, masam dan manis kena seimbang.

           Kalau ada yang minat nak cuba masak lauk ini, sila klik link berikut. Dah banyak kali Kjee buat.








Friday, November 3, 2017

KUIH LOMPANG TEPUNG BERAS







          Ini kali pertama Kjee buat Kuih Lompang. Banyak sebab kenapa baru sekarang baru Kjee nak buat sendiri. Kuih ini sebenarnya cukup senang nak dapat. Biasanya kalau orang jual kuih di gerai, kuih ini mesti ada sebab modalnya kecil dan nak buat pun mudah. So, pasti lebih mudah beli kan?

          Anyway, just out of curiosity, Kjee pun teringin nak buat. Apatah lagi ketika UnclePali kemas setor hari tu, Kjee ternampaklah acuan kaca (eh ceramic kot) yang ramai kata antik. Entahlah antik ke tidak sebab rasanya Kjee beli 5 tahun lalu di sebuah kedai barangan Cina yang dah nak wind up. Dia tutup kedai sebab nak rehat. Orangnya pun dah antik. Masa Kjee intai-intai dalam kedai tu, jumpa lah acuan ini. Beli sebanyak dua dozen. Harga dah lupa.

          Alhamdullilah my first try, menjadi. Ada kata kalau ada lesung pipit, considered success! Selepas 25 minit mengukus, Kjee intai. Yayyyy semua ada lesung pipit lah.

          Kjee mula dengan buat air gula. Kjee masak air panas. Kemudian curahkan satu cawan air itu ke mangkuk berisi ½ cawan gula merah. Ini gula merah timbang yang beli kat kedai Mamak. Kjee sengaja pilih gula merah timbang sebab warnanya yang gelap. Resipi asal ½ cawan gula Melaka dan ½ cawan gula pasir. Tapi Kjee letak ½ cawan gula merah dan satu sudu besar gula pasir. Gula Merah ni agak manis. Dah larut gula, ditapis dan campur satu lagi cawan air. Kacau.

          Panik juga tadi tengok Tepung Beras ada secoit. Resipi perlu 1¼ cawan tepung beras dan ¼ cawan tepung ubi. Rezeki Kjee, tepung beras ngam-ngam aje! Kalau tidak, UnclePali kena keluar beli. Campur secubit garam kepada tepung, gaul rata dan curahkan air gula sebanyak dua cawan tadi. Whisk sampai sebati. Masukkan ¾ camca teh air kapur dan kacau sehingga sebati.

          Sebelum itu Kjee panaskan kukusan dan susun acuan kaca tu. Ada kata kalau acuan kaca tak payah disapu minyak. Hanya sapu minyak pada acuan plastik. Apabila acuan itu sudah panas, Kjee tuang adunan ke dalam acuan guna teko. Ini lebih mudah dan bersih.

          Kukus selama 25 minit. Tutup tudung kukusan dengan kain. Selepas 10 hingga 15 minit, padam api dan sejukkan baru diumpil guna pisau plastic. Kemudian diletak kelapa putih yang telah dicampur sedikit garam.

          Itu aje. Selama mencuba.
       

       





Thursday, November 2, 2017

HOME MADE POORI DAN KILANGU





          Poori adalah makanan favorite my asben for breakfast. Kalau kami singgah kat Restoran Al Kader kat Lembah Keramat, wajib dia order Poori selain Teh Ais dan telor separuh masak. Tetapi apabila kereta demam denggi dan masuk wokshop sejak seminggu lalu, kesian UnclePali. Terpaksa telan air liur teringat breakfast favorite dia ni.

          Kjee pernah buat Poori tiga tahun lalu. Kjee belajar dari blog Chef In You. Bukan tak ada resipi tempatan tetapi Kjee dah intai banyak resipi dan semuanya guna yeast. Kjee jenis tak sabar nak tunggu doh naik kemudian tumbuk buang anginnya dan proof (betul ke ejaan) sekali lagi. Seperkara lagi, Kjee nak resipi yang ori. Justeru apabila jumpa blog CIY, Kjee tak buang masa mencuba.

          Maka Kjee pun ikutlah sebiji resipi CIY ketika itu. Tetapi resipi itu menggunakan tepung Atta atau wholemeal flour. Tepung Atta ini memang sihat tetapi ia bukan makanan ruji orang Melayu dan tiada selalu dalam simpanan. Kjee tengok resipi orang kita banyak guna tepung gandum. Dan Kjee rasa Rest Al Kader juga guna tepung gandum.

          Lepas Subuh tadi Kjee nekad nak buat guna tepung gandum walaupun ada beberapa kawan FB syor resipi mereka tetapi Kjee tetap pilih resipi CIY sebab dah terbukti kejadiannya dulu. Cantik mengelembung. Dan yang penting tak perlu yis dan diperap langsung. Kjee dapat tips dari CIY kalau doh itu diperap, nanti Poori akan serap minyak!!! Ohhh gitu ke? Itu rahsia ibunyanya kata CIY!


Kilangu



          First thing first. Kita kena masak dulu Kilangu atau lauk kentang yang ramai ingat ada letak dhal. Bahan-bahan yang Kjee guna adalah 4 biji kentang, 2 biji cili hijau, 2 biji bawang besar, dua ulas bawang putih, satu sudu kecil biji sawi dan satu sudu kecil serbuk kunyit. Dan juga ½ cawan susu cair. Fresh milk pun boleh.

          Cuci bersih-bersih kentang tanpa buang kulit dan belah dua. Kemudian direbus sehingga empuk. Apabila dah empuk, buang kulit dan lenyek kasar-kasar, guna garfu. Tepikan.

          Hiris dua biji bawang besar dan dua ulas bawang putih. Kalau bawang terlalu besar, sebiji cukup. Cili hijau dihiris memanjang. Kemudian letak lebih kurang dua sudu besar minyak dalam periuk dan panaskan minyak. Tumis biji sawi hingga ia meletup-letup. Kemudian masukkan bawang serta cili yang telah dihiris.Goreng seketika sehingga bahan goreng, layu. Masukkan pula kentang lenyek kasar tadi bersama satu sudu kecil serbuk kunit, garam dan pak aji (kalau guna). Jika tak guna, letak sedikit gula. Masukkan juga lebih kurang ½ cawan air. Masak sehingga air hampir kering. Kjee letak lebih kurang ½ cawan susu cair (evaporated milk) ke dalam periuk. Susu cair ini untuk memberi rasa lemak kepada Kilangu. Perlahankan api. Rasa dan padam api. Ada orang letak daun kari. Kjee malas nak keluar petik. Hehehe.

          Selesai bab lauk atau Kilangu.

          Sebelum mula buat Poori, panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Mula dengan guna api sederhana. Untuk Poori, bahan-bahan yang Kjee guna adalah 2 cawan tepung gandum. Letak secubit garam dan gaul rata. Kemudian Kjee ambil lebih kurang 3 sudu besar minyak panas dari kuali dan curahkan ke dalam tepung. Gaul rata dengan garfu. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit (lebih kurang ½ cawan) ke dalam tepung dan satukannya. Uli sehingga ia menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Doh ini tidak seharusnya terlalu lembik atau keras. Bahagikannya kepada bebola yang sama. Naikkan kepanasan minyak dalam kuali.

          Ambil satu bebola. Tabur sedikit tepung atas permukaan meja dan gelek guna pengelek. Gelek hingga senipis mungkin. Ketika ini minyak haruslah panas tahap gaban. Hati-hati letakkan doh ke dalam minyak. Biarkan ia mengelembung kemudian pantas-pantas diterbalikkan. Ini mengambil masa yang sangat singkat. Apabila sudah cantik warnanya keperang-perangan, keluarkan. Buat sampai habis semua bebola doh. Hati-hati sebab minyak tersangat panas.

          Sekiranya minyak tidak cukup panas, Poori akan menyerap minyak. Begitu juga jika korang perap doh Poori itu. Poori biasanya dimakan dengan Kilangu. Tetapi suka hatilah nak makan dengan apa jua lauk iringan.








Poori




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...