Friday, March 24, 2017

SAMBAL BILIS JAWA, LAGI PEDAS LAGI KAW!



       Omputih kata Appetiser. Orang Melayu kata pembuka selera. Orang Jawa kata... oppppsss Kjee orang Jawa tapi orak ngerti ngomong Jowo.

       Inilah pembuka selera paling sedap dan mudah disediakan. Kjee selalu buat ratah. Tetapi kalau makan dengan nasi panas-panas ataupun bubur nasi, memang susahlah nak cakap sedapnya.

       Kjee dapat resipinya masa mula-mula kahwin dengan arwah bapa Nadia. Bila dia kata nak buat sambal Jawa yang femes kat kampungnya di Parit Bengkok, Batu Pahat, Kjee senyum sinis jer. Tapi apabila dah rasa, kalau tak ada sambal ini (masa itulah), tak berselera nak makan.

       Hari ini Kjee buat kurang pedas sedikit kerana Kjee tak boleh pekena sambal cili atau apa jua lauk yang letak banyak cili padi. Tapi kalau tak letak langsung, rasanya tak ngam. So Kjee letak tiga biji cili merah, satu cili hijau (last stok dalam peti ais) dan dua biji cili padi bangla yang pedas terlampau itu.

      Cili tadi digoreng bersama 8 ulas bawang merah. Goreng sampai sedikit garing kemudian keluarkan dan toskan minyaknya. Dalam minyak yang sama, goreng satu mangkuk ikan bilis hingga garing.

       Kemudian tumbuk cili dan bawang tadi. Jangan halus sangat. Keluarkan dalam mangkuk. Selepas itu, tumbuk manja-manja ikan bilis tu. Kalau tak nak tumbuk pun ok. Selepas itu digaul bilis dengan sambal tumbuk tu, diperah limau nipis. Dan apa tunggu lagi! Ratahlah sikit dulu kan! Hehehe.

       Mudah sangat tau? Zaman Kjee boleh bedal semua yang pedas, Kjee buat Sambal Bilis Jawa ni banyak-banyak. Kemudian letak dalam bekas kecil-kecil dan simpan. Masa tengok TV pun boleh ratah.

       Tak lama lagi bulan Puasa kan? Tak terfikir ke nak buat untuk sahur? Kalau ada sambal ini, dengan lauk sampingan telor mata kerbau atau telor dadar pun, harus boleh makan nasi bertambah-tambah, masa sahur gitu. Hehehe



     



     


Thursday, March 23, 2017

AYAM GORENG KUNYIT MERAJUK PUNYA PASAL




       Kjee masak lauk ini semalam sebab kes merajuk dua hari lepas. Teringin nak makan kat Restoran Ayam Goreng Kunyit Mat Rock yang femes tu di Kampung Pandan. Sampai sana, tak ada parking. Nak park tepi jalan, ada satu van penguatkuasa DBKL sedang saman beberapa biji kereta.

       So Kjee ajak UnclePali pergi ke satu lagi restoran mereka di Pandan Indah. UnclePali guna waze. Tetapi malangnya, waze bawa kami ke depan rumah orang. "Anda sudah sampai ke destinasi anda," kata cik Waze.

       UnclePali garu kepala kebingungan. Apa hal pulak nak bingung. Dah banyak kali Kjee dalam kereta dengan UnclePali, tetiba sampai belakang rumah orang. Serius ni! Waze bawak!

       So kami pergilah makan kat satu kedai yang Kjee langsung tak minat. Tapi tak boleh komplen. Itu rezeki kami dua beranak.

       Malam sebelum tidur, Kjee suruh UnclePali beli ayam dan kacang panjang serta carrot. Bahan-bahan lain semua ada.








       Maka inilah Ayam Goreng Kunyit versi Kjee. Entah sama entah tidak dengan Ayam Goreng Kunyit Mat Rock. Tetapi Kjee suka versi Kjee ni. UnclePali pun makan bertambah walaupun hanya A One Dish Meal.

        Actually dan banyak kali Kjee buat lauk ni. Kekadang guna sotong, kekadang guna udang. Semuanya sedap belaka. Cuma kali ini, Kjee perap seketika ayam yang telah dipotong bite-size, dengan halia dan bawang putih. Kjee sagat kedua-dua bahan itu dan gaulkan hingga rata. Kemudian letak kunyit serbuk dan garam secukup rasa.  Perap lebih kurang 20 minit.

        Setelah kacang panjang dipetik-petik, Kjee pun hiris carrot dan potong gemuk sikit daripada mancis. Juga hiris kasar-kasar dua biji bawang besar. Tiga biji cili merah Kjee hiris panjang-panjang sama seperti saiz carrot tadi. Oh ya mesti korang tanya kenapa kacang panjang itu dipetik-petik. Ada seorang makcik tu kata, kacang panjang lebih sedap dipetik-petik daripada dipotong/dihiris guna pisau. Entahlah.

       Dah perap ayam, goreng dalam minyak yang banyak hingga masak. Boleh garing tetapi jangan terlalu garing nanti isi ayam itu keras. Keluarkan dan letakkan dalam mangkuk atau besen. Kemudian dalam minyak yang sama, goreng carrot hingga lembut. Keluarkan. Kemudian masukkan kacang panjang dan golekkan sebentar sahaja. Begtiu juga dengan bawang dan cili. Goreng sekadar layu sahaja.

       Campurkan ssemua itu dengan ayam dan gaul hingga mesra. Kalau perlu, letak lagi garam dan gaul sekali lagi. Boleh hidang.

       Lihat juga DISINI.

     

 


Wednesday, March 22, 2017

ROTI JALA CICAH SERAWA DURIAN









       Apabila ternampak orang jual durian seberang jalan dari Dataran Wangsa hari itu, Kjee tetiba excited. Musim durian dah kembali?!

       Masa muda-muda dulu, Kjee dan Nadia memang suka sangat makan durian. Pantang nampaklah. Tetapi selepas berkahwin dengan UnclePali yang tak berapa minat durian, maka minat kami pun slow down. Kekadang tiga empat musim kami tak makan durian! Apatah lagi apabila Kjee terkena diabetes. So sendiri mahu ingat lah kan ... Durian is a no no! Tapi sekali sekala cheat sikit, okay kot. Hehehe.

       Nadia pulak tak suka durian yang pahit. Nak yang manis sahaja. Kalau Kjee beritahu dia hendak beli durian, cepat-cepat dia suruh cari yang manis. Unclepali dan Kjee sengih sahaja. Durian yang pahit-pahit sikit tu lah yang sedap tau!




Putu Mayam beli kat Uncle naik motor



        So malam kelmarin Kjee suruh UnclePali pergi beli durian. Nak buat serawa makan dengan roti jala dan putu mayam. Ada seorang Uncle India jual putu mayam. Tiap petang, lalu sahaja depan rumah kami, sengaja dia bunyi horn motor dia kuat sikit sambil dia slow down. Putu Mayam yang dia jual memang awesome! Gebu dan lembut. Sepuluh keping RM6. Semalam UnclePali beli 20 keping sebab itu jugaklah dinner kami nanti. Cicah juga dengan kari lebihan semalam.

       Semalam Kjee jala sendirian. Sebab itulah kejadiannya kurang comel. UnclePali pandai menjala. Tetapi kurang kesabaran. Justeru kaler roti jala dia seringkali keperang-perangan sedikit.

       Oleh kerana Serawa Durian nak dicicah bersama Roti Jala dan juga Putu Mayam, maka Kjee buat sedikit sahaja roti jala. Satu adunan sahaja iaitu 2 cawan tepung. Hanya jadi lebih kurang 20 keping.  Klik resipinya DISINI. Kali ini Kjee guna acuan fesyen lama bukan yang botol tu.

       Kalau korang nak resipi Serawa durian, ini versi Kjee.  Masukkan kira-kira dua mangkuk isi durian (bersama bijinya) ke dalam periuk. Ramas manja-manja. Isi air dalam periuk menutupi isi durian, gula melaka/merah secukup rasa dan sedikit garam serta dua helai daun pandan. Guna api sederhana. Apabila sudah mendidih, masukkan 1 mangkuk susu cair (evaporated milk). Kalau nak bubuh santan pun boleh. Kalau nak manis, boleh tambah gula putih. Itu jer.


    





Tuesday, March 21, 2017

KARI VEGETARIAN MUTTON






       Kjee suka sangat makan semua yang berkaitan daging kambing ataupun lamb. Apabila Kjee kata demikian, ramai angkat kening. Risau. Tak elok tu kata mereka. Nanti boleh kena high blood pressure. Ya ker? Habis tu kalau Kjee low blood, okaylah kan? Hehehe.

       Kjee pernah jumpa Dr Yahaya Sofi, my regular doctor of almost 30 years. Dia kata, dengan bacaan blood pressure yang selalunya rendah, Kjee bukan sahaja boleh makan daging kambing ataupun lamb tetapi unta pun boleh. Kjee pernah sekali makan daging unta ketika pergi ke rumah Abah (Pak Habib Hussein Al Attas) Raya Haji banyak-banyak tahun yang lalu. Abah kol kata ada daging unta. Jomlah ke Janda Baik katanya. Kjee makan okay jer walaupun sebelah malam tak boleh tidur kekrana kepanasan. Hehehe.

       Alhamdullilah setakat ini my BP reading (latest pada 7/3 lepas) ialah 115/86. Masih okay dengan izinNya.





Frozen Vegetarian Mutton

     

 Jadi kenapa Kjee makan vegetarian mutton kalau boleh makan mutton atau daging kambing biasa? Beginilah... kalau korang pernah sekali try Vegetarian Mutton, mesti korang suka sangat. Texture macam daging kambing (ada seratnya sekali) dan baunya ada sedikit bau kambing tetapi ia diperbuat dari kacang soya! Dan ia sangat-sangat sihat dan boleh makan hari-hari!

       Kjee beli Vegetarian Mutton ini (frozen) di sebuah supermarket India di Brickfields, Kuala Lumpur. Ada kata pernah jumpa di Tesco dan Giant. Dan menurut seorang kawan berbangsa India, ia boleh dimasak pelbagai jenis lauk termasuk rendang! Tetapi ia hanya boleh dimasukkan di saat akhir setelah lauk itu siap masak. Ini adalah kerana vegetarian mutton sangat lembut (maklumlah taufoo) dan boleh hancur kalau masak terlalu lama. Ada yang syorkan digoreng seketika sebelum dimasukkan ke dalam lauk yang sedang dimasak. The choice is yours.

       Nadia suka sangat Vegetarian Mutton ini kalau dibuat Mutton Paratel. Kalau ke Rest Sri Paandi di Petaling Jaya, mesti Kjee bungkus satu atau dua portion untuk dia, Murah sangat. Satu piring RM3.50 sahaja. Nadia ratah sahaja.

       Okay Vegetarian Mutton Curry ini Kjee buat kelmarin. Sedap dimakan dengan nasi atau putu mayam. Ini bukan kali pertama Kjee buat. Untuk resipi, sila KLIK SINI.

   
 








Sunday, March 19, 2017

SAGU GULA MELAKA + JAGUNG MANIS







       Cuti sekolah sudah bermula. Walaupun seminggu sahaja, tetapi kalau anak-anak sudah berlonggok dalam rumah, tentu mereka seronok kalau ada makanan dalam peti ais. Terutama sekali boleh diambil sendiri memandangkan ibu bekerja.

       Kjee buat sagu ini kelmarin tetapi baru Kjee telah sejukkan dalam peti ais. Masa itu tak berselera pula nak makan. Lagipun belum lagi buat sirap gula Melaka. Tadi, apabila tinggal seorang diri sebab my dua housemates ada sahaja kerja di luar maka teringat akan sagu yang Kjee sejukkan dalam peti ais.

       Mudah sahaja masak sagu ini. Masak sebelah malam dan masuk dalam peti ais setelah ia sejuk sedikit. Jangan lupa buat sirap daripada gula Melaka. Sediakan juga susu cair atau evaporated milk. Ada orang gunakan santan. Boleh jugak tetapi susu cair lagi sedap. Boleh add on jagung manis dalam tin, laici ataupun longan. Sedap you!

       Okay nak resipi penuh Sagu Gula Melaka ini, sila KLIK SINI. Tumpang lalu, I'm going to the kitchen for my second and maybe third. Hehehe.

     



Kalau guna jagung manis berkerim dalam tin, lagi sedap








Saturday, March 18, 2017

SUP KWAYTEOW YANG SANGAT MUDAH







       Lunch tadi, air tangan Nadia. Kalau suruh dia masak menu seperti ini, memang pantas sekali. Sebabnya, ia terlalu mudah untuk dimasak. Dan menjadi kesukaan kami.

       Apabila Kjee tolong dia menyiapkan bahan-bahan untuk Sup Kwayteow mudah ini, awal-awal lagi dia beri amaran jangan sentuh cili padi bubuh kicap itu. Tersentap jugak sebab kalau makan Sup Kwayteow ini tanpa cili padi potong, manalah sedap kan! Tetapi, Kjee akur kali ini sebab tak mahu sakit perut.

       Gastrik makin gila-gila menyerang sejak akhir-akhir ini. Maklumlah selama ini makan tak berpantang. Pantang sangat tengok lauk pauk pedas. Maka sekarang, tanggunglah padahnya!

       Sup Kwayteow mudah ini samalah macam Kjee buat Ipoh Kwayteow Soup. Sebenarnya malu nak panggil Ipoh Kway Teow Soup atau Ipoh Hor Fun. Resipi yang Kjee dan Nadia buat, mudah sangat. Tak kesahlah asal sedap pada tekak kami. Hehehe.

       Hari ini Nadia pergi Hero dan beli udang yang kasar-kasar. Katanya RM38 sekilo. Tak mampu nak menolak tengok besar-besar udang tu, katanya.

       Intai kat SINI kalau teringin nak buat. Kalau tidak, google ajelah ya.






Friday, March 17, 2017

KUIH BADAK BERENDAM








       Dah seminggu rasanya asyik tertangguh sahaja nak buat kuih ini. Maklumlah intinya dah tak perlu buat kerana ada baki masa buat Pulut Inti hari tu. Mula-mula bekas berisi inti tu masuk dalam freezer, beberapa hari kemudian turun ke bawah peti ais. Mujur tak rosak.

       Inilah kejadiannya petang semalam. Kat luar ribut petir. Kjee nak baring pun tak sedap hati. Nak layan TV, siaran pulak terganggu sebab hujan. So, rasanya ini masa terbaik untuk ke dapur.

       Kjee buat tak ikut resipi. Main agak-agak sahaja sebab inti pun tak banyak. Dalam satu mangkuk kecil jer. Tetapi banyak pula jadi kuihnya. Dekat 15 biji! Jadilah dapat seorang lima biji.

       Kjee bancuh tepung pulut putih campur sedikit tepung pulut hitam. Letak air (yang telah dicampur sedikit garam) pun main agak-agak. Kalau sudah menjadi doh yang boleh dibulatkan untuk isi inti, okaylah.

       Kalau korang nak resipi lengkap sila klik kat SINI. Resipi sama macam kuih koci sekarang.

       Kjee juga pernah buat letak inti kacang merah. Apapun inti yang korang guna, terserahlah. Kita yang buat dia kan!

       Kuih ini sedap jika disejukkan dulu dalam peti ais sebelum makan. Pasti makan tak hengat dunia. Hehehe.

     








Thursday, March 16, 2017

BUBUR NASI KINI JADI PILIHAN






       Ini lunch Kjee tadi. Pelik? Ya mesti korang nak tahu kenapa tetiba selera Kjee dah berubah. Mana sedap kan makan macam ni?! Macam makanan spital aje! Hehehe.

       Well, mokcik nak bagitau, inilah diet mokcik sekarang. Bukan diet nak kurus tetapi diet orang tua yang ususnya dah nak kondem! Serius ni! Mokcik baru tahu sekarang ini mokcik dah tak boleh makan pedas-pedas. Usus Kjee dah nipis kot!

       Masa Nadia ke Klinik jumpa sahabat cum adik Kjee, Dr Ina Harlina, dua minggu lepas, Nadia tanya kenapa Kjee asyik sakit perut selepas makan. Pastu ada diarrhea (cirit birit). Dr Ina tanya, najis ada darah tak? Nadia kata tak ada. Apapun, kena cek kata Dr Ina. Kjee dapat baca apa yang dalam fikiran Dr Ina.

       Maka awal minggu lepas, Kjee pun ke Path Lab untuk test darah. Kjee buat the whole package termasuk tiga tests untuk kolon cancer! Alhamdullilah kelmarin Kjee dan dapat results. Sangat clear bab kanser kolon itu! Yang lain pun okay... tak ada yang perlu risau.

       Anyway, apabila Kjee masih sakit selang dua atau tiga hari selepas makan, then Kjee buat keputusan untuk tukar diet. Try makan yang lembut-lembut dan tiada yang pedas. Tapi larat sehari dua jer. Kemudian Kjee bedal balik. Hehehe.

       Sejak malam tadi, Kjee mula rasa memulas pada perut. I have myself to be blamed!  Memang salah Kjee. Penyakit sendiri cari. Justeru, inilah diet yang Kjee akan cuba ikut berselang seli tiga atau empat hari. Selain itu, Kjee akan ambil suppliment probiotics. Pihak Path Lab pun suruh Kjee ambil suppliment tersebut.

       Gum Arabic juga dikatakan probiotik semulajadi yang cukup elok untuk mereka yang seringkali sakit perut. So jom kita amalkan ramai-ramai.

       Hari ini Kjee masak bubur nasi kosong. Kjee kemudian masak juga sup bayam. Bayam sangat elok untuk kesihatan. Tak percaya tanya Popeye The Sailor Man. Tutt Tutt. Dan untuk menambah selera, Kjee goreng ikan Gelama jeruk. Mujur tak ada stok telor asin. Nanti nak pergi beli telor itik buat stok telor asin.

       Ada banyak cara Kjee buat bubur nasi. Klik SINI.







BENDI GORENG PEDAS LETAK BELACAN






       Lauk semalam. Nampak macam pedas kan? Memang ler pedas sebab selain Kjee tumbuk dua biji cili hidup (cili merah), Kjee letak jugak dekat satu sudu sambal belacan cili padi baki UnclePali buat kelmarin. Kerana pedas terlampau, Kjee tak berani makan banyak. Cuma rasa sikit jer! Kjee sekarang kena berpantang tak boleh makan pedas langsung!

       Okay berbalik kepada lauk Bendi Goreng Belacan ni. Kjee intai dalam internet. Ramai komplen tak suka masak lauk ini sebab bendi mengeluarkan banyak lendir. Itu masalah kecil jer. Kjee tumis semua bahan-bahan tumbuk seperti cili, bawang putih dan belacan sampai masak. Masukkan hirisan bawang besar. Tunggu layu sedikit, masukkan udang (kalau letak), kemudian padam api.

       Lepas itu, Kjee panaskan minyak dalam kuali. Apabila minyak dah panas, perlahankan api. Cuci bendi, potong serong dan cepat-cepat masukkan ke dalam minyak panas. Tunggu sehingga bendi sudah agak garing, baru angkat. Toskan minyaknya dan masukkan ke dalam tumisan cili tadi. Gaul sampai rata.

       Kalau korang suka makan bendi celur untuk digandingkan dengan sambal belacan, Kjee ada tips ini. Cuci bendi. Didihkan air dalam periuk. Apabila sudah mendidih, letak sedikit garam dan masukkan bendi. Jangan potong kiri kanan bendi tu. Apabila sudah cukup masa dicelur, keluarkan dan masa itulah potong kiri dan kanan bendi itu. Insya Allah tak berlendir. Korang mungkin ada cara lain tetapi inilah cara Kjee.

     



Wednesday, March 15, 2017

AYAM GORENG BEREMPAH GARING



     

       Ayam goreng adalah favorite kami sekeluarga. Especially kalau makan panas-panas. Pakar menggoreng ayam dalam rumah kami ialah UnclePali. Bukan sahaja goreng ayam tetapi dia pun terer goreng ikan. Kjee tak pernah lulus. Kalau goreng ayam especially peha ayam, pasti apabila nak makan, terus patah suap sebab isi dekat tulang masih ada darah!

       Kjee masih ingat lagi Chef Zam beritahu Kjee, ayam tidak boleh dimasak separuh masak macam daging. Orang Jepun, daging pun dia orang bedal, mentah! Ayam ada sejenis kuman yang berbahaya. Justeru ia harus dimasak sepenuhnya, kata Chef Zam lagi. Bukan itu sahaja, papan memotong ayam (chopping board) juga mesti dicuci bersih-bersih atau diasingkan dari papan pemotong bahan lain. Begitulah kuatnya kuman ayam, merebak.

       Hari ini Kjee buat Ayam Goreng Berempah. Jarang-jarang Kjee buat sebab tak kuasa nak menyediakan rempahnya. Lepas itu, kena perap beberapa jam pulak kalau nak rempah perap itu, terasa. Tetapi hari ini Kjee buat sebab terlebih rajin walaupun sekarang ini nak ke dapur pun, bertongkat. Hehehe.

       Kjee guna bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, serai, lengkuas, sedikit rempah kari dan sedikit serbuk cili. Sebelum itu Kjee sangai jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar. Sangai dan tumbuk halus-halus ketika masih panas. Masukkan bahan-bahan lain dan tumbuk lagi sehingga lumat. Kemudian semua bahan-bahan itu dicampur kepada ayam yang telah dipotong-potong dan ditoskan airnya. Letak garam secukupnya. Perap lebih kurang tiga jam atau semalaman dalam peti ais.

      Setelah cukup masa perap, campurkan sedikit tepung jagung kepada ayam. Gaul sampai mesra. Kemudian panaskan minyak dalam kuali dan goreng. Guna api sederhana. Sekiranya ada rempah yang terapung, kaup keluar setelah ia garing. Sedap kerak-kerak itu.








Tuesday, March 14, 2017

REBUNG MADU MLCP







       Apabila membeli rebung, Kjee suka jenis yang jeruk. Yang dihiris nipis-nipis. Rasanya masam-masam dan sedap dimasak Lemak Cili Padi (mlcp). Tetapi setelah diperkenalkan kepada Rebung Madu pertama kalinya beberapa tahun lalu, Kjee jatuh cinta pulak. Rasanya manis dan tidak masam. Sedap dimasak kari jugak.

       Tadi Kjee suruh Unclepali beli Rebung Madu di The Hero Market. Apabila sampai rumah, Kjee tengok ia sudah siap dihiris. Aikkk tak pernah pulak dijual seperti ini sebelum ini. Tapi, seronok jugak sebab tak perlu hiris lagi. Boleh jimatkan kerja mokcik sikit.

       Jadi Kjee masaklah lemak cili padi macam biasa. Letak sedikit ayam. Mulanya ingat nak letak daging. Tak jadi sebab lupa nak defrost daging.









       Kjee masak cara orang Nismilan. Tumbuk cili padi dengan sedikit garam, letak kunyit hidup. Tumbuk lagi sampai kunyit tu halus. Kemudian Kjee tumis guna sedikit minyak, masukkan ayam dan serai. Tunggu ayam kecut, masukkan sedikit air dan rebung. Apabila dirasakan ayam dan rebung dah lembut, masukkan santan. Kjee guna 1½ kotak santan. UnclePali lupa beli kelapa. Hehehe.

       Itu aje cara masaknya. Kjee jugak masukkan sekeping asam gelugur. Tetapi sebaik sahaja rasa, terkejut Kjee kuahnya masam! Cepat-cepat keluarkan asam keping yang baru dimasuk tak sampai seminit! Confirm dah rebung madu tu telah dijerukkan terlebih dahulu. Redho dan pasrah.

       Inilah rezeki kami sekeluarga. Kjee juga buat Ayam Goreng Berempah. Itu entri esok ya. Hehehe.







   
     

Monday, March 13, 2017

PASTA GORENG MUDAH







       Sepatutnya Pasta Goreng ini bukan hidangan hujung minggu. Maklumlah apabila tiba hujung minggu, seluruh keluarga ada di rumah dan makanan yang disediakan haruslah lebih gempak dari hari biasa. Terutama sekali kalau si ibu, bekerja.

       Pagi semalam, Kjee pun ada rancangan nak masak sedap-sedap tetapi apabila tiba tengah hari, Nadia kata masak simple sahaja lah. Dia plan nak keluar pergi beli barang selepas lunch.

       Pagi dah makan nasi goreng itik panggang baki hari Sabtu. So, Kjee suggest buat Pasta Goreng sahaja. Guna sahaja apa yang ada dalam freezer. So Nadia terus keluarkan daging, sosej, chicken balls dan frozen mix vege. Dan jerang air untuk rebus pasta. Letak garam secukupnya. Kalau ikut chef Mat Salleh, rasa garam itu harus masin macam air laut. Hmmm.

      Setelah pasta siap direbus (letak garam dalam airnya), Kjee pun tumis bawang putih dan cili kisar. Ikut suka pedas mana. Apabila cili sudah garing, masukkan daging yang telah dihiris nipis. Masak sehingga daging kecut. Kemudian masukkan chicken balls (Kjee guna jenama Ayam Mas) yang telah dipotong dua. Masukkan juga sosej yang telah dihiris, sedikit sos cili dan ½ ketul kiub ayam. Kjee letak separuh sahaja sebab pasta dah cukup masin. Setelah bahan-bahan ini mesra, masukkan mix vege dan pasta.

      Gaul semua hingga sekata. kemudian padam api dan hidang.





   








Saturday, March 11, 2017

KUIH LOPES DULU DULU




       Tak ramai budak-budak sekarang tahu apa itu Kuih Lopes. Well, tak ada kena mengena dengan aktres Hollywood Jennifer Lopez. Kalau dia datang Malaysia, harap-harap ada yang sudi belanja dia makan kuih yang cukup terkenal satu ketika dulu. Hehehe

       Kjee membesar dengan kuih ini. Air tangan Bonda. Rajin dia buat. Rendam beras pulut letak sedikit air kapur supaya kenyal. Kemudian dia bungkus bentuk tiga segi dengan daun pisang. Dah siap, dia ikat empat atau lima biji dengan tali dan rebus. Selalunya Bonda buat sebelah malam. Pagi esoknya, Kjee lah kena kukur (parut) kelapa. Golek kuih lopes dalam kelapa yang telah dicampur sedikit garam dan dicurah dengan sirap gula Melaka.

       Korang rasa Kjee buat ke Kuih Lopes ini? Isyhhhh tak lah. Tak nak tipu kata Kjee buat. Tapi Kjee ada google kat internet. Kebanyakkan blog ambil jalan mudah dengan buat lopes ala nasi impit. Tak selera pulak nak makan.

       Kemudian Kjee rewind fikir macam mana arwah bonda. Tu lah kan, masa dia masih hidup tak nak belajar buat. Sekarang kan dah nyesal!

       So, Kjee pun buat keputusan. Beli ajelah sedangkan yang makan nanti bukannya penghuni rumah ini. Dia orang tak berapa excited macam Kjee. Kalau beli setakat empat atau lima biji lagi mudah dan murah.

       Jadi, Kjee kol member Kjee yang bukak gerai sebelah gerai jual kuih lopes terkenal di Kampung Baru. Pesan dia  booking 10 biji. Katanya 80 sen sebiji. Kjee cakap nak beli yang masih dibalut daun pisang. Jadi, tiga biji Kjee keluarkan dan lebihnya simpan dalam freezer. Bila nak makan, kukus ler balik. Jimat masa. Kos RM8 jer untuk 10 biji. Cerdik tak mokcik? Hehehe.

       Kalau korang nak resipi, korang carilah sendiri. Ada banyak pilihan. Nak yang original atau yang moden. Nak tahu cara balut, korang tengok kat You Tube.




Friday, March 10, 2017

PULUT MANGGA ALA THAI DENGAN SOS








       Dessert Pulut Mangga Manis ni terpaksa Kjee buat hari ini walaupun dah ada perancangan nak buat kuih lain pagi tadi. Sebabnya? Well, hari itu Kjee mintak UnclePali tolong beli mangga manis di Pasar Keramat. Dia beli empat biji dengan harga RM10. Sekilo RM8.

       Balik rumah terus simpan dalam fridge. Hari pertama UnclePali kupas sebiji. Jom makan. Manis, katanya. Kjee pun makan. Hari kedua dia kupas lagi. Kjee kerling jer dari hujung mata. Tapi sama-sama habiskan dengan dia. Kemudian pagi tadi, dia kupas sebiji lagi!! Kali ini Kjee tak boleh nak cakap apa tetapi tegur perlahan sahaja. Tak mau dia kecik hati. Mangga tu kan ada empat bijik jer!

       "Eh ada lagi ke mangga tu? Saya nak buat Pulut Mangga! Kalau tak ada, awak kena pergi beli lagi."








        Sebaik sahaja dia kata ada sebiji lagi, Kjee tunggu dia siap-siap pergi solat Jumaat. Kjee terus ke dapur walaupun dah dilarang supaya hari ini jangan masuk dapur sebab malam tadi dah komplen sakit kaki!!

       Dan inilah kejadiannya hari ini! Puas hati dapat menyelamatkan buah mangga itu!  Itu sahaja nak story. Pulut mangga ini memang lah tersangat sedap especially kalau buat sendiri kerana boleh letak banyak isi mangga dan banyakkkkk sos!

       Kalau ada yang asyik komplen sebab mahal kalau makan Pulut Mangga ini kat restoran Thai, maka janganlah susah hati! Buat sendiri ya.

       Kjee dah banyak kali buat. So kalau korang nak resipi, sila klik SINI ya. Kjee ada ajar macam mana nak masak pulut guna rice cooker sahaja.

       Ok selamat mencuba. Mokcik dah tak sabar nak libas semangkuk Pulut Mangga ini. Mangga ni kaler oren... macam betik kan?

   





KARI IKAN JENAHAK... MALU NAK KATA SEDAP. HEHEHE







       Walaupun Kjee sebenarnya tak sihat untuk ke dapur setiap hari, tetapi kerana memikirkan perihal suami dan anak, Kjee paksa juga gagahkan diri. Kjee tahu mudah sangat bagi UnclePali beli nasi campur dan semua yang sewaktu. Tetapi, jauh di sudut hatinya pasti mahu makanan disediakan isteri. Itu anggapan Kjee walaupun Kjee tahu UnclePali bukan seorang suami yang cerewet. Boleh hidup dengan nasi putih dan telor dadar sahaja.

       Justeru, semalam Kjee ke dapur apatah lagi beberapa hari lepas, Kjee ternampak seekor ikan Siakap dalam freezer. Mulanya fikirkan nak goreng sahaja. Ikan Siakap sebenarnya enak jugak kalau dikukus tetapi UnclePali kureng sikit bab itu.

       Kjee whatsapp UnclePali beritahu dia nak buat Kari Ikan Siakap. Tetapi bersyarat. Kjee tak pasti samada ada rempah kari ikan dalam pantri. Yang ada selalunya rempah kaki daging. Kjee gemar jenama Babas. Alhamdullilah, ada satu peket. Rezeki UnclePali. Or is it my rezeki sebab Kjee yang teringin sangat nak makan kari ikan air tangan sendiri.

       Maka terjadilah Kari Ikan Jehanak walaupun pasti ada kata nampak macam tak cukup bahan. Tak ada tomato, bagai. Tetapi inilah cara Kjee selalu buat Kari Ikan. I believe, Less Is More. Banyak 'sampah sarap' contohnya beras goreng... hehehe tak sedap mana pun. Tak penting buat selera kami.

       Kemudian Kjee goreng ikan kering jeruk Gelama. UnclePali buat sambal belacan dan petik pucuk daun Belalai Gajah yang ditanam di lama. Timun Jepun pun ada. So very the sedap.

       Okay nak resipi, klik SINI.

       Sedap ker? Isyhhh malulah nak kata sedap. Terai lah buat. Hehehe






Pembuka selera

Thursday, March 9, 2017

PULUT INTI KELAPA MANIS






       Sejak lima enam hari lepas, Kjee kurang sihat. Jadi telah diharamkan masuk ke dapur untuk memasak. Resahnya apabila tidak dibenarkan masak. Tetapi hari ini, sebaik sahaja UnclePali keluar sekejap, Kjee terus ke dapur. Walaupun masih lemah, namun gagahkan jugak diri.

       Hasilnya, apabila UnclePali balik sebelum Zohor tadi, sudah terhidang makan tengah hari dan jugak minum petang. Untuk lunch Kjee masak kari ikan Siakap. Dan untuk minum petang Kjee kukus pulut. Intai dalam freezer ada sedikit kelapa parut. Jeng jeng jeng.

       Inilah kejadian  untuk minum petang. Pulut Inti kesukaan UnclePali. Kjee kureng sikit bab Pulut Inti tetapi suka lagi pulut Mangga. Hah itu mungkin kejadian esok. Hehehe.

       Senang aje buat. Kukus pulut seperti biasa. Kemudian buatlah inti kelapa manis Kjee guna gula Melaka sahaja. Letak sedikit garam.

       Resipi penuh, klik SINI.

Sunday, March 5, 2017

DAGING GORENG KUNYIT MUDAH









       Dah buntu tak tahu nak masak apa. Tetapi UnclePali suka sangat kalau daging digoreng dengan kunyit. Hari tu Kjee buat, habis sepiring dia ratah. Oleh kerana ada lagi berbaki daging dalam 450 gms, Kjee beritahu dia nak buat daging gooreng kunyit. Punyalah dia senyum.

       Tetapi hari tu Kjee goreng begitu sahaja, setelah diperap dengan kunyit. Tadi Kjee olah sikit letak carrot, bawang besar, bawang putih dan cili padi.

       Kjee guna daging batang pinang kerana gigi kami berdua, sepesen. Dah hampir-hampir nak luruh. Tapi kalau korang tak ada daging batang pinang yang lembut, mungkin boleh rebus daging biasa hingga lembut, dihiris dan diperap dengan kunyit dan garam.

       Selepas diperap, biarkan lebih kurang setengah jam. Ketika itu, boleh siapkan bahan-bahan lain. Kjee potong carrot selebar mancis, bawang besar dipotong dua kemudian dibelah tiga. Bawang putih dihiris. Kjee juga guna cili padi yang ditoreh sedikit hujungnya.

       Selepas siapkan semua bahan-bahan, UnclePalli terus goreng daging. Guna api besar dan kepingan daging tidak perlu terlalu banyak sekali goreng. Nanti suhu kepanasan minyak akan turun. Goreng hingga masak tetapi jangan terlalu garing. Luar garing dan dalamnya masih lembut. Buat sampai habis.

       Kjee guna kuali lain untuk tumis bahan-bahan yang dipotong tadi. Minyak yang sama digunakan iaitu lebih kurang dua senduk. Apabila bahan-bahan sudah layu, masukkan daging tadi. Perasa lagi dengan garam dan sedikit pak aji (kalau guna). Gaul sampai rata dan padam api.

       Hidang panas-panas dengan nasi putih. Boleh juga letak kacang panjang jika suka. Kacang panjang itu dimasukkan bersama carrot.







Friday, March 3, 2017

MASAK LEMAK PEDAS PUCUK DAUN BETIK







       Lauk ini rasanya tidak diminati ramai sebab ianya pahit. Hanya yang tahu rahsia disebalik kepahitan sayur-sayuran itu, dapat menghargainya.

       Apabila Kjee teringat-ingat akan kesedapan lauk ini (pada tekak Kjee lah) malam tadi, maka pagi ini ajak UnclePali pergi cari pucuk betik. Sekeliling taman perumahan Kjee berlanskapkan hutan dan juga bukit. Jadi, tidak sukarlah untuk mencari pokok-pokok betik liar.

       Tak banyak yang ditemui tadi. Malah, mata jugak liar mencari bunga betik jantan tetapi tidak ditemui. Namun, pucuk yang ditemui cukuplah untuk dijadikan sepiring hidangan. Kalau tidak, pasti merajuk berhari-hari.

        Masaknya tidaklah rumit. Rebus pucuk betik (daun yang muda sahaja) dalam air garam. Kemudian, apabila sudah lembut, cuci untuk menghilangkan sisa-sisa rasa masin, perah airnya.

        Lihat resipi penuh di SINI.

Thursday, March 2, 2017

CUCUR (FRITTERS) KENTANG+JAGUNG+UDANG








       Hari ini tekak Kjee hanya teringin nak makan cucur kentang. Omputih panggil fritters. Depa pun tahu jugak nak makan cucur. Hehehe. Tapi cucur Mat Salleh letak macam-macam.

       Ini kali ketiga Kjee buat cucur atau fritters kentang letak jagung. Selain itu, Kjee juga letak udang halus yang dicincang-cincang.

       Oleh kerana untuk makan sorang, Kjee kupas dua biji kentang yang sederhana besar. Kjee sagat guna box grater (sagat kotak). Lepas tu Kjee perah air kentang yang telah disagat. Tak tahu kenapa mesti perah tetapi rata-rata resipi yang Kjee intai, semua perah. Dia orang perah guna kain muslin yang bersih. Kjee perah dengan tangan sahaja.




Kalau tak ada sagat begini, ricik kentang halus-halus



       Selepas perah, Kjee masukkan jagung (ikut suka banyak mana). Kjee beli jagung manis dalam peket. Hari tu Nadia ada beli jagung manis berkerim dalam tin. Tapi rasanya tak kena kalau guna jagung itu. Lagipun, Kjee dah plan nak buat dessert guna jagung manis berkerim esok.

       Setelah dicampur udang dan digaul rata, Kjee masukkan pulak daun bawang yang telah dihiris. Daun bawang itu sebagai gantian bawang. Setelah itu, Kjee masukkan jugak lebih kurang dua sudu besar tepung gandum. Kemudian ramaskan satu kiub bilis, sedikit ajishio pepper (kalau guna) dan gaul lagi sampai sebati.

       Oleh kerana Kjee nak buat cucur leper, Kjee buat bulat-bulat adunan dan susun dalam pinggan.  Kemudian panaskan minyak. Apabila minyak cukup panas, leperkan adunan yang telah dibulatkan dan masukkan perlahan-lahan ke dalam minyak panas. Hati-hati ya.

       Adunan yang mengandungi kentang mengambil masa lama sedikit untuk garing. Balik-balikkan. Apabila sudah warna keemasan, keluarkan dan tos atas tisu dapur.

       Makan sebaik siap. Boleh dimakan dengan sos, mayonaise atau begitu sahaja.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...