Thursday, November 22, 2012

KOMEN PEGAWAI FARMASI BUAT KJEE KELUAR PELUH JANTAN!





Ini antara komen2 sebelum ini:

20 comments:

Musliza Mohamad said...
Eerrrrrr....trend skrg ni kalau dah pregnant kena paparkan alat ujian kehamilan utk tatapan satu dunia, ye!!
Yg lain2 tak mau komen. Ye le tu kot, cuma yg tak sdp dgr sbb kahwin cam tergesa2 & cepat2 nak heboh kat org. Lawak le artis ni.
Chekgu Azrine said...
rezeki Allah bagi sepantas kilatkan..alhamdulillah..
Anonymous said...
memang possible sangat. HCG dlm urine boleh di detect as early as 8 days after ovum jumpa sperm so dari minggu lpas boleh detect dah. assuming DD kahwin n ovulated on hari ke 15 of her period cycle, the gestational period is now 31 hari wlpun usia fetus yg sebenarnya ialah 16 hari.during my time, this is form 3 nyer silibus sains.
misz aisya said...
bunting pelamin la kot..dia kan muda agi, subur.. hehe. :)





Anonymous said...
kata aritu tanak anak 2 taun sbb nak further study oversea..tapi bila dah kawin takde pulak buat family planning betul2, tup2 dua minggu kawin dah dpt upt positif..hehe..sbb tu jadi buah mulut orang

tapi peluang kehamilan dlm masa dua minggu tu mmg possible pun kalau ari DD nikah tu mmg time subur dia..zaman skrg orang perempuan kalau bunting pelamin takde segan silu kan announce kat orang ramai..hehehe
haslina said...
Memang la possible untuk pregnant walaupun baru 16 hari, tapi perlu ke nak war2 kan satu dunia. Benda ni bukan boleh sorok2, lama2 orang tau jugak. Kalau lepas 2, 3 bulan baru war2 kan rasa lebih manis dari tergesa2 mcm ni....... nanti mcm2 la org cakap.

Kita zaman dulu2 kan, nak bagitau mak bapak sendiri pun malu walaupun dah beberapa bulan kawin.

Entahlah........ lain org lain caranya. Mungkin FK & DD terlampau happy tu yg nak cepat2 bg tau. Tapi lebih indah rasanya kalau berita gembira spt ini disimpan oleh pengantin baru 2 org saja dulu.



Tetapi baru sebentar tadi Kjee terima komen ini.



Anonymous said...

Ye la tu, sains tingkatan tiga kononnya, aku ni healthcare professional, pegawai farmasi watson. Pregnancy test yg dia tunjuk tu JELAS sgt. Kalau pregnant hari ke-16 mesti dia blur2 lagi sbb detection masih tak kuat. From my experience, klu cam gitu dia ni dah pregnant AT LEAST ONE MONTH BEFORE bernikah. Nyampah tul tgk artis2 yg ingat semua rakyat malaysia ni bodoh.November 21, 2012 9:01 PM



Terkedu seketika. Tapi Kjee terfikir jugak. Jari yang pegang alat pregnancy test tu, langsung tak ada menunjukkan baki2 inai. Dalam masa 16 hari, boleh hilang ke semua tanda2 inai di tangan dan jari?Wallahualam.



25 comments:

akmall said...

wow... tapi...entah la kan.. nak komen pun tak tau..takut dosa... biarlah..eh! nak biarpun tak boleh..takot dosa..eiii..cmni...?

Anonymous said...

WEY PEG FARMASI KEJE WATSON.....JANGAN TUNJUK KEBODOHAN SENDIRI......MALU ORANG MEMBACENYE

dinadamia said...

kak jee,,,tgk blk dia mmg tk pakai inai kt jari cuma lukis buat bunga2 je, yg tu mmg cpt hilang..wallalhualam.....nk tuduh n nk buat statement mcm sesuatu pun tk berani sbb berdosa kalau tuduh pulak kalau tk betul....semoga mereka di landasan yg betul..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

DD mmg tak inaikan kuku la Kak Jee masa nikah aritu (refer balik pix lama)... dia just inaikan tangan je sbb tu cepat hilang.

seharum mawar said...

x mustahil kehamilan mmg boleh berlaku dalam 2 mggu..bergantung pada kesuburan seseorg wanita....x mustahil la diana 2 preggy awal n cepat cam ni..adik saya pon pas 2 mggu kawen preggy terus,sbb nya sehari sblum kenduri dia br abis piyed..x mustahil kan..ni smua rezeki dr ALLAH SWT..Mgkn Allah nak menduga peminat kat luar sana,, mesti ada ckp2 yg bkn2 pd D & F ...pd yg diluar sana jgn la kita berburuk sangka..x baik..Sapa yg x tau tentang kehamilan ble seach kat internet..jgn dgr ckp2 org..nnt timbul fitnah kita sama2 dpt dosa... Assalamualaikum..

Anonymous said...

Salam...

Kak Jee...bila tgk gambar kawin DD, dia tak pakai inai pada jari-jarinya....hanya ada sedikit lukisan menggunakan inai pada bahagian belakang telapak tangan...sebab tu x nampak kesan inai...if I'm not mistaken laaa..

Blog Sensasi said...

wow semakin sensasi cerita DD ni kan....panas2.tp harap2 keajaiban telah berlaku..singkatnya masa tapi menjadi

Anonymous said...

masa dia kawin x pakai inai.. just ukiran je kat ats tangan..

kwn saya mgandung ank ke-3 , smasa buat URINE TEST mmg ke 2-2 line dia terang sgt2..bila ke klinik.. dia buat test skali lg dgn doc utk tahu usia kandungan... kata doc dlm 2minggu++.. siap scan bagai..sbb kwn sy tkejut, pttnyer ni dia dtg period.. jd..x mustahil kalo line terang.. sbb ini semua kuasa allah swt.

jd xbaik bburuk sangka... apa2 pon biar dia & tuhan. kt hanya doakan dia

Anonymous said...

Bagus la. Korg semua bagi publisiti percuma diorg. Duk gaduh mcm mana boleh pregnant awal la apa la.. Sebenarnya tindakan diorg yg telah menimbulkan fitnah. Korg pulak duk bertekak masing2 nk tegakkan teori masing2.

Anonymous said...

Akhir zaman! ramai orang kumpul dosa dari pahala..

akula aku said...

DD n FK excited sgt tunjuk upt tu.. da sume org buat speculation.

siapa la kita nak persoalkan kandungan DD tu..

Anonymous said...

biasa org check urine for pregnancy pada keadaan menses/period yg delay (based on my experienced as a medical staff). Kalau baru period 2 minggu lepas, takkan DD tetiba nak check without any reason... tp entah le kan.....

Anonymous said...

Pegawai farmasi je.ingatkan doktor.tunjuk terer konon.

babylola2u said...

kak jie..kata kak jie nak delete komen2 yang guna ANONYMOUS............kerap nampak tu kat semua entri...

babylola2u said...

pegawai farmasi pun terer sama ngan doktor pe..kalo tak, tak kan dia dapat lesen jual ubat berjadual. ubat kurap tu indon buta pon boley.

Nol said...

klu dia pregnant & nak bgtau satu dunia biarknlah.. sebagai manusia kita tak baik bersangka buruk terhadap org lain... doa-doakanlah semoga semuanya baik-baik belaka...

Anonymous said...

I think what people dont understand (termasuk ada Anon yg cakap dia medical staff) is DD's nyer kandungan now is kalau ikut kiraan dokter memang sebulan lebih. Kiraan dokter bukan ikut usia janin, tapi ikut last period date. Contohnyer mcm ni:-

Person A: Kahwin 2 Dec, Subur 15 Dec (tarikh sebenar persenyawaan), Buat Test 30 Dec sbb period lewat 2 hari
Usia Kandungan = 1 Bulan, Usia Janin = 2 minggu


Person B: Kahwin 15 Dec, Subur 15 Dec (tarikh sebenar persenyawaan), Buat Test 30 Dec sbb period lewat 2 hari
Usia Kandungan = 1 Bulan, Usia Janin = 2 minggu

Takde beza nyer dari segi usia kandungan dan janin untuk Person A dan B sebab walaupun tarikh kahwin lain2, persenyawaan tu berlaku pada hari yang sama..dah DD terkahwin pada hari dia subur, nk buat cemaner..

Cik Sara said...

Ehehe...kontroversi..kontroversi...
Tapi apa-apapun, saya berharap mereka masih tahu hukum hakam agama..
Dah..dah..tok sah gaduh-gaduh.. peace~ Wahahaha...

shaty said...

inilah kesannya bila sesuatu yang boleh menimbulkan syak wasangka menjadi bahan fitnah. Tak salah nak war-warkan tapi biarlah ' bersopan'!! Maksudnya tunggulah ' the right time' .. kan manis gitu. Ini majlis pun belum selesai, dah di riuh-rendahkan;dah tu bila pelbagai andaian diperkatakan siapa yang dpt malu ?? Jgn salahkan pembaca/peminat semata-mata seandainya mereka berprasangka buruk. Pokok pangkalnya siapa yang 'memulai' cerita ? Tuan badan kan ?? So fikir-fikirlah dulu jgn terlalu excited nak beritahu sesuatu. Tunggu masa dan hari yang sesuai. Berita baik ke .. buruk ke .. ada caranya untuk dimaklumkan.

MissSugar D said...

Salam Kak Jie,

Nama sy Diyana juge... Sy agree dgn pegawai farmasi tu because based on experience sy sendiri, mmg bila sy detect pregnant, sy br belas2 hr la preggy. UPT result tu blur sgt.. very likely nampak mcm satu line. Bila pergi check doktor, mmg doktor sdr sahkan UPT tu akn blur klu masih br (in my case that time less than a month). It wont look that obvious two lines.

Skrg ni menunggu masa nak bersalin, doakan sy selamat semuanya yer...

Sekadar berkongsi pengalaman. Lain org lain pengalaman. Wallahualam.

Anonymous said...

Ya leh tu ..FK kn pernah kata DD ne matang dari usia..matang lah sangat tunjuk2 satu dunia perihal dalam selimut..artis2 kalau hal turun naik mahkamah nak pulak ditutup2..menyampah

Anonymous said...

ni macam kes fasha sandha dulu jugak la, baru kahwin dah pregnant. Tak payah nak buat apa2 spekulasi la sebab itu semua kuasa Tuhan, dia Dia je yang tahu.

Anonymous said...

hehe heboh..heboh dah alang2 kenapa tak tunjuk sekali the making of ..psstt beserta tarikh nya ok pasti lebih gempak...auwww

Ramli a.k.a Pak Tam said...

Salam Kak Jee. Maaf sebab guna ruangan komen ni nak tanya satu perkara. Saya ni ada satu iklan nak siar.Saya berminat nak letak leaderboard (Size 728x90 pixel) dalam blog kak.Nak try tengok selama sebulan. Berapa harga ya? tel saya 012 974 8909 email ramli2020@gmail.com Terima kasih.

Laila ila said...

saya peg perubatan (pakar)..

apa yg diterangkan oleh Anon berkaitan umur janin dan usia kandungan adalah betul...kena faham bahawa pengiraan usia kandungan bermula dari tarikh hari pertama period terakhir...sebb tu boleh jadi usia kandungan dah sebulan (4 minggu) walaupun baru berkahwin 2 minggu (macam kes DD n fasha sandha)

berkaitan dengan jelas or kaburnya pregnancy test, bergantung kepada beberapa faktor...

antaranya sensitiviti pregnancy kit, kalau jenis yg sensitive, even pada concentration Beta hCG yg rendah dah boleh memberikan keputusan yang jelas positif...dan dengan kemajuan teknologi sekarang, pengeluar pregnancy kit berjaya mengeluarkan kit yg boleh positif even sebelum seseorang miissed period..

ia juga bergantung kepada concentration Beta hCG dlm urine...kalau kurang minum air, urine jadi lebih concentrate of coz secara relativenya kepekatan Beta hCG jadi lebih tinggi dan memberikan keputusan yg jelas positive.

sedikit sebanyak kenyataan peg farmasi watson tu ada kekaburannya...

zamam sekarang ni, ilmu ada dihujung jari...
carilah ilmu...banyak komen2 hanya menunjukkan kita ni tak berilmu..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...