This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Saturday, November 30, 2019

SUSU KACANG SOYA

SUSU KACANG SOYA
   Ini antara minuman yang segar dan sangat berkhasiat. Sebagai ganti susu untuk orang yang lactose intolerance atau alah kepada susu haiwan. 
   Masa my doter Nadia kecil dulu, doktor telah menasihati agar dia diberi susu tepung yang diperbuat dari kacang soya. Kjee tak ingat alahan dia ketika itu. Mahal sangat susu tepung soya zaman itu. Tetapi demi anak...
  Anyway, walaupun ada budak pacak kemah jual Soya Bean Milk berhampiran rumah Kjee, namun Kjee tetap nak buat sendiri. Halal dan bersih kalau home made. Dan tersangat lah murah! 
   Malam tadi, sebelum masuk tidur Kjee telah rendam kacang soya.ada berbaki satu kilo setengah daripada buat bulan lepas. Simpan kacang itu dlm fridge kalau mahukan ia tahan lama. 
   Setelah direndam dalam air yang banyak, esoknya ramas dan buang kulitnya. Ramas dan bilas berkali-kali sampai puas hati kulit dah tak ada. Kemudian diblend. Sukatannya satu cawan kacang (yg telah di rendam) dengan dua cawan air.
   Lepas dikisar halus, tapis. Kjee guna kain kasa (muslin cloth). Kemudian Kjee tapis sekali lagi  guna tapis teh kain yg mcm restoran mamak. Kjee beli aritu satu rm5.90. 
   Kemudian dijerang guna api sederhana. Letak ler sehelai dua daun pandan. Mesti kacau selalu. Apabila mendidih tunggu seketika dan padam api.
   Sukati lah letak gula masa ini atau ditambah dengan sirap gula putih masa nak hidang. Sirap gula Melaka pun sedap. Sejukkan kemudian masuk dalam peti sejuk.
   Kjee buat tercair sikit so minum apabila dah betul2 chill. Tak payah tambah ais.
   Satu setengah kilo kacang dapatlah dalam satu setengah atau 2 liter. Perlu dihabiskan dalam masa sehari dua kerana tiada bahan pengawet. 
   Cubalah. Puas hati tau.

Friday, November 29, 2019

Hello I'm back!!

   Assalamualaikum. Hello everbody. 

   Dah dekat dua tahun Kjee tak singgah sini kan? Terima kasih semua yang masih jenguk blog ini sehinggakan page views semakin meningkat. That's how I know you all masih berkunjung.

   Dua tahun... hmmmm lama kan? Kalau ada anak, di usia ini, dah seronok ajak main-main. Dan mulut dia mesti tak berhenti-henti bebel. Tanya itu tanya ini. Rindunya nak ada anak kecik. Oppppsss. 

   Anyway, mesti korang nak tau apa Kjee buat sepanjang tak jenguk sini. Well, selain makan tidur, tidur makan... hehehe sebenarnya Kjee ada buat kerja2 menulis. Actually selepas pencen jadi wartawan, Kjee galak buat Translations. Boleh tahan lah jugak untuk buat Kjee sibuk.
    Alhamdulillah syukur rezeki Allah tak pernah salah alamat. 

   Tetapi dalam pada itu, Kjee curi-curi juga memasak. Dan selalunya Kjee post kat my other page iaitu "Sembangresipi". Senang post kat situ. Kjee rasa ada juga frens di sini yang follow page itu.

   Since Kjee dah lama tak singgah sini, Kjee berazam untuk menulis dan post food recipes. Nak jadi balik Story Teller atau Pencerita macam mula2 dulu. Ada banyak yang Kjee lalui dalam hidup sepanjang 64 tahun ini (yes I'm already 64!), yang boleh dikongsi dengan semua. 

   So doakan Kjee sihat dan bersemangat untuk blogging ya.