DIMSUM (SIEW MAI) AIR TANGAN KJEE

klik link ini untuk cerita penuh

BUTTER CAKE YANG GEBU DAN RINGAN SANGAT

klik link ini untuk cerita penuh

Mi Kari Ala nyonya

klik link ini untuk cerita penuh

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Wednesday, March 31, 2021

HOME MADE CILI FLAKES


     Kalau UnclePali pergi beli Pizza, Kjee mesti suruh dia minta peket cili flakes banyak-banyak. Kjee buat stok. 🤭
     Tetapi sekarang dah jarang beli pizza, stok cili flakes pun wes entek (bahasa jerman untuk dah habis 😂). Kena buat sendirilah. Bukan tak boleh beli. Tak mahal mana pun. Tapi mokcik suka pulak buat.
     First thing first. Cili kena rendam dua tiga jam. Pastu cuci bersih-bersih. Korang rasa kalau beli yang readymade, dia orang cuci tak? 

   
     Kemudian dah kering lepas tos, jemur kat tengah panas. Elok letak atas dulang alluminum masa jemur. Jemur sampai betul2 kering. Kjee jemur 2 hari. 
     Dah kering, Kjee guna gunting dan potong ikut panjang cili. Keluarkan biji dia. First time buat dulu tak buang biji. Pedas ya amat! 


     Foto atas ni dah buang biji. Pastu Kjee sangai sampai garing. Sangai bukan bahasa jerman. Bahasa Melayu jer. Maknanya goreng tanpa api sampai garing. Guna api kecik jer sebab kalau hangus,  hasil cili flakes  jadi pahit! 


      Dah elok garing (caranya diramas sikit. Kalau mudah rapuh makna dah cukup). Lepas tu dikisar. Kjee kisar guna food processor. Kalau tiada, guna blender kering yang kecik tu. 
     Jangan kisar terlalu halus. Siap. Simpan dalam bekas. Kjee tak yakin letak kat luar. So letak jer dalam peti ais takut kulat. 
     Sedap makan apabila ditabur atas segala apa makanan yang kita suka. Dulu Kjee pernah buat. Klik SINI. 



Saturday, March 27, 2021

SPAGETI SEAFOOD SAMBAL IJO


     Lunch Kjee tadi. Makan sorang-sorang sebab UnclePali tak gemar sangat pasta. And since Kjee sibuk dengan kerja translations, seronoklah lah Kjee prepare yang simple for lunch.
     Pagi tadi balik dari pasar dah bersihkan udang dan sotong. Lepas tu keluarkan sambal Ijo.
     Selepas break dari kerja mengadap komputer, iaitu lebih kurang pukul 1, baru Kjee masak.
     Resipi penuh, klik SINI

Friday, March 26, 2021

BEGEDIL KENTANG AYAM


     Masa intai-intai dalam freezer tadi ternampak satu peket minced chicken. First time Kjee beli. Selalu beli minced beef. Ohh boleh buat sos spaghetti Bolognaise nanti. Tapi nak cilok sikit lah buat Begedil.
     So Kjee buang kulit kentang, potong-potong saiz kecik-kecik dan goreng. Tak plan buat banyak. Dua biji jer kentang coz yang makan Kjee sorang.



     Lepas tu Kjee hiris sebiji bawang besar dan tumis dalan satu sudu besar minyak. Dah layu, masukkan ayam cincang. Perisakan dengan lada hitam dan garam.
     Guna, lesung dan tumbuk kentang. Kemudian campurkan tumisan ayam sama bawang tadi. Letak sebiji telor. Dalam foto dibawah nampak dua biji sebab telor kembar lagi. 
     Kalau ada daun sup atau daun bawang, boleh lah hiris-hiris dan gaul sekali. 



      Dibulat-buatkan. Simpan sekejap dalam peti ais. Apabila nak goreng, leperkan sedikit dan celup dalam telor. Goreng guna api sederhana.


Thursday, March 25, 2021

KASTAD TELOR GULA MERAH

     Masa Kjee tengah sibuk kejar deadline untuk buat kerja, tetiba pagi semalam terjatuh pulak bakul telor dari peti ais. Adoiii hanya dapat selamatkan 6 biji yang retak. Empat biji berderai di lantai. Yang terselamat 5 biji.
     Jadi nak selamatkan 6 biji yang retak tu, Kjee terpaksa think of making something. Got to be fast! Telor dadar? No. Sambal Telor Pecah? No!
     Baru teringat lama dah tak makan Kastad Telor! Ya itu yang paling sedap dan mudah. So segera Kjee proses lepas lunch. Takut keletihan tak larat pulak sambung kerja depan computer. 

        Untuk resipi yang biasa dibuat, Kjee hanya perlu 6 biji telor. Yang nampak sebiji lagi kuning telor dalam foto diatas 👆, itu lah rezeki nak dapat kuning telor kembar.
      So 6 biji telor, satu cawan susu pekat manis, setengah cawan susu cair, satu cawan air, satu sudu teh esen vanila, beberapa titis pewarna kuning telor (egg yellow) dan secubit garam.
      Semua dah siap, masak dulu gula Merah. Selalunya Kjee guna gula Melaka tetapi tak ada stok. Kjee tak sukat semalam gula tu. But I think dalam 3 sudu makan gula merah dan setengah cawan air. Masak sampai agak pekat. Tapis.

     Panaskan air dalam kukusan. Apabila mendidih terus perlahankan air. Paling minima. Kjee guna tudung penutup buluh sebab tak perlu bungkus penutup dengan tuala untuk elak air menitis. Jika tidak, balut penutup ya. 
     Semua bahan dimasukkan ke dalam mangkuk dan dikacau manja. JANGAN pukul sebab telor itu akan kembang. Itu akan menyebabkan hasil kastad bersarang.
      So kacau sampai semua bahan bersatu. Selepas itu ditapis.
      Sediakan acuan. Kalau tidak suka buat acuan kecik-kecik, boleh guna satu acuan besar sahaja.
      Tuang dulu sirap gula ke dalam mangkuk. Diikuti adunan telor. Tuang perlahan-lahan.


      Kemudian susun dalam pengukus. Lakukan perlahan-lahan supaya adunan telor tidak bergoncang. 
     Api kukusan masih kekal tahap minima. Api besar akan buat kastad itu bersarang tidak halus. Itu rahsia mendapat hasil kastad yang halus. 
     Kukus lebih kurang 30-40 minit. Keluarkan dari kukusan setelah kastad mengeras. 

     Sejukkan selama beberapa jam baru dikeluarkan. Sedap makan setelah chilled dalam fridge. 



Wednesday, March 24, 2021

TAUCU TELOR CEPLOK


     Pasti korang dah tahu telor ceplok itu apa selepas tengok foto ni kan? Well Kjee kan wong Jowo. Walaupun Jawa American (ewah), tapi tak salah sesekali ngomong my mader pader language. 😂
     Pepagi Kjee siap masak arini sebab Kjee nak concentrate buat kerja terjemahan. This is one of the saddest translations. Pemilik blog itu, Dr Mas  Afzal  meninggal dunia, selepas bertarung melawan kanser dekat dua tahun. 
AL FATIHAH.
     Berbalik kepada entri ini.. Kjee sengaja mengimbau nostalgia masak lauk ini setiap kali menjelang Ramadhan. Inilah lauk fav kami adik beradik yang mak sediakan untuk sahur.
     Bahan-bahan hanya 4 biji telor, sebiji bawang besar, dua ulas bawang putih, seinci halia, cili padi dan cili merah ikut suka, satu sudu besar taucu, sedikit gula dan satu asam keping serta sedikit ikan bilis. Opkos air untuk kuahnya.
     

     Mula-mula goreng telor sehingga tepi-tepinya garing. Kuningnya juga harus masak keras. Tepikan dulu. 


      Kurangkan sikit minyak gorengan telor tadi dan masukkan bahan-bahan hiris.        Apabila sudah layu, letak satu sudu besar taucu dan ikan bilis. Kacau-kacau dan tuang air lebih kurang dua cawan untuk kuahnya. Biar mendidih. Kemudian campak satu asam keping dan sedikit gula. Kacau-kacau. Didihkan seketika. 
      Masukkan telor ceplok. Timba-timba kuah atas telor. Biarkan lebih kurang lima minit. Siap. 
      Sedap dimakan dengan iringan sambal belacan dan ulam-ulam. 
     Senangkan! So korang tahu kenapa mak selalu masak untuk kami ketika sahur. Cepat dimasak, sedap dimakan. 😁

      

      



Tuesday, March 23, 2021

SAMBAL TUMIS

   
     Ramadhan bakal menjelang. Sebagai persediaan menghadapi masa memasak yang suntuk especially untuk wanita yang bekerja, Kjee ingin bagi sedikit tip. Buatlah sambal tumis yang boleh dibekukan. Selain itu, juga boleh pelbagaikan dengan membuat Sambal Ijo.
     Sambal tumis yang Kjee sediakan, cukup versatile. Boleh dijadikan pelbagai jenis lauk. Contohnya, Sambal Ayam, Sambal Udang, Sambal Telor Pecah, Penang Fried Kwayteow dan apa sahajalah. The list is endless. 
     Bahan yang diperlukan cuma cili kering kisar, bawang besar, bawang putih, ikan bilis atau bilis kiub serta, sedikit gula. Kjee tak pernah letak belacan. 

     Kjee masak setiap dua minggu. Dibekukan utk memudahkan kerja memasak setiap hari. Simpan dlm bekas tauhu faa. Lebih elok bekas-bekas kecik untuk sekali masak. 
     Kemudian kalau perlu masak, keluarkan dan letak pada suhu bilik. Atau kalau nak guna lepas balik kerja, keluarkan dari compartment beku dan letak dalam fridge. Korang balik kerja, sambal dah separa cair. Boleh terus guna. 
     Tiada resipi khusus untuk sambal tumis Kjee ini. Main adjust ikut keperluan. Hiris bawang besar banyak2, lima enam ulas bawang putih . Bawang yang banyak boleh kurangkan kepedasan cili nanti. 

    Tumis sampai layu, pastu masukkan cili kering kisar. Masak guna api slow. Apabila air cili tu dah nak kering, Kjee tambah lagi air supaya dpt masak lama sikit. Sampai cili tu masak dan tak rasa pedas menyinga.
     Kjee suka letak kiub bilis. Letaklah banyak mana ikut banyak mana sambal yang dimasak. Tetapi jaga-jaga sebab kiub tu agak masin. Tak perlu letak garam. Kalau korang rasa sambal tu masih pedas, tambah lagi hirisan bawang besar. Insya Allah kurang pedas. Itu petua org tua.
      Kalau nak letak ikan bilis, kisar dulu sampai halus. 
     Setelah masak, sejukkan kemudian simpan dlm freezer. Ada orang masak sampai 3-4 jam. Kjee ikut mood. Kekadang dua jam aje dah ok. Sebenarnya mengikut banyak mana sambal yang kita masak. 





     

     

Monday, March 22, 2021

KARI DAGING


     Kjee hanya tahu masak kari cara orang India. Malah rempah pun Kjee guna Babas atau masa muda-muda dulu, arwah mak beli rempah cap burung Nuri. Sekarang dah tak ada lagi kot. Entahlah.
     Sebab itulah apabila berkahwin dengan orang yang asal Utara, Kjee sering ditanya UnclePali, tak tahu ke masak gulai Utara. Kjee dah terai banyak kali tapi gagal. So Kjee masak ajelah kari yang Kjee belajar dari arwah Mak dulu. 
     Tetapi apabila usia dah dekat senja barulah dapat tips cara lagi sedap buat Kari ala mamak Penang. Dekat-dekatlah tu dengan kari orang India. Tetapi Kjee hanya perolehi ilmu yang basic aje. Maklum dapat ilmu tu masa jumpa makcik tu sambil sembang-sembang pekena kopi O, roti canai. Sila klik LINK ini. 

     Selepas dapat ilmu itu, maka Kjee pun follow lah. Memang menjadi kari Kjee selepas itu. Kjee ni species yang tak malu bertanya demi mendapatkan masakan yang lebih sedap. Maklumlah walaupun sering orang kata apa yang Kjee masak sedap, tetapi apa yang mereka tidak tahu ialah Kjee masih belajar. Tambah ilmu selagi sempat. Maklumlah usia pun dah hampir penghujung. 
     Kjee masak kari ini dua minggu lepas. Tiap kali masak kari, mesti Kjee tambah telor rebus sebab ia favorite suami. Kjee tak cerewet. Ada ke tidak, tak kesah. 
     Masak kari ni sedap kalau diiringi sambal belacan beserta ulam-ulaman dan ikan kering masin. Itu jer dah cukup. 


     

Saturday, March 20, 2021

INTI KELAPA MANIS

     Selama ini, Kjee tak berapa gemar sangat inti kelapa manis. Tetapi dek kerana ia favourite UnclePali, terpaksalah jadikan fav kita juga. 
     Sebenarnya untuk mendapatkan inti yang sedap, kelapanya harus muda dan opkos mesti kelapa parut bahagian putih sahaja. 
     Tetapi kat KL ni susah sangat nak dapat kelapa yang muda, jadi terpaksa redho guna kelapa yang ada. Banyak beza rasa antara yang tua dengan yang muda. Yang muda lebih lemak. Ehhh maksud Kjee, kelapa. 🤭
     Kjee masak tadi ikut naluri. UP suka terlajak manis sikit. Tetapi dek kerana Kjee diabetic, makan nanti sikit aje lah. 
     Biasanya kalau buat Inti Kelapa Manis, Kjee seringkali buat Pulut Inti atau Kuih Dadar. 



     Tadi dari sebiji kelapa parut, Kjee keluarkan satu cawan. Kemudian Kjee sukat 2 cawan setengah gula merah dan masak guna dua cawan air. Gula merah ini yang jenis timbang. Kalernya lebih gelap. 
     Masukkan dalam periuk itu sehelai daun pandan. Masak sampai tinggal separuh. Kemudian ditapis. 
     Masukkan kembali gula itu ke dalam periuk, buang daun pandan dan campurkan kelapa parut. Gaul hingga rata. Letak secubit garam. 
     Masak guna api perlahan sehingga hampir kering. Kjee bancuh dua sudu teh tepung jagung dengan dua sudu air. Tuang dalam periuk berisi kelapa tadi, besarkan sedikit api dan kacau pantas-pantas. Ini untuk pekatkan sedikit inti disamping buat ia berkilat. Sejukkan. 
      Dah sejuk gunalah untuk buat apa sahaja kuih pilihan hati. 
     Tadi Kjee buat lagi Kuih Bom. Tapi kali ini buat kenit-kenit sebesar bola ping pong. Semestinya guna inti kelapa sebab fav UP. Tiap kali gi bekfes, dia mesti cari Kuih Bom. Kalau inti kelapa, senyum tak henti-henti. 









Thursday, March 18, 2021

SAMBAL HITAM PAHANG


     Ini sambal legend orang Pahang. Walaupun suami kita orang sana tetapi kita tak berani terai buat sebab orang Pahang sensitif cara pembikinannya. Kjee pernah kena kecam dulu masa cuba2 buat. Lepas tu serik!
      So apabila nampak cara ekspres yang dibuat Habib Izzah, minggu lepas, terdetik semula hati ini nak terai. Lantaklah kalau kena kecam lagi.
      Masa Kjee suruh UnclePali pergi ke amik Belimbing kat kebun kawan dia pagi tadi, dia baru cerita menantu kakak dia ada buat jual. Dia duduk Bentong. Tapi tak boleh pulak nak rentas negeri, rasa.
      Resipi Habib Izzah mudah sangat. Bahan yang dia guna, belimbing, bawang besar, ikan bilis, cili padi dan cili hidup. Jumlah bahan2, agak2 ler katanya. Orite. 

      Since Kjee guna dekat 1 kilo belimbing, bawang besar 3 biji, segenggam besar ikan bilis, 7 biji cili padi hijau, 5 biji cili padi Bangla dan dua biji cili merah. 
     Mula2 bersihkan belimbing. Cuci dan tos. Bawang dan ikan bilis dikisar. Lepas itu panaskan minyak dalam kuali. Dah panas, masukkan bahan kisar tadi. Tumis sampai agak kering. 
     Kemudian blend cili sampai halus. Kjee campur dengan lima enam biji belimbing sebab tak letak air masa blend. 
Kalau banyak air, lambat pulak kering. Dah halus Kjee tuang dalam kuali tadi. Kacau rata. 
     Pastu blend pulak belimbing. Tak payah letak air juga. Guna mode pause. Tekan sekejap2 butang pause tu sampai semua belimbing dah hancur. Tak payah halus sangat. Kemudian campur semua bahan dalam kuali dan kacau rata. 
      Guna api sederhana untuk masak sehingga kering. Habib Izzah kata setengah jam. Agaknya itu terpulang kepada banyak mana bahan. Kjee masak sejam lebih sampai warna bertukar jadi hitam dan bahan semua kering. 
     Dah masak baru Kjee adjust letak garam dan sedikit gula. Siap. 
     I got no one to be my judge. Entah sukses entah tidak. But I like. Tak lah pedas sangat. Mungkin kalau terlajak pedas, sedap. 



    
     

Wednesday, March 17, 2021

KERABU MANGGA MUDA



    Tetiba aje teringin nak makan. Tapi pagi tadi hampir-hampir kecewa sebab mangga yang beli seminggu lalu dah masak. Tetapi kerana tak nak bawa rasa kempunan sampai ke petang, pujuk UnclePali beli mangga lain. 
     Dan inilah kejadian tadi. Kerabu Mangga yang sedap banget. Plan nak letak kacang gajus tapi terlupa nak panggang kacang tu. Ahhh apapun, tak kesah lah kan. Kita yang buat dia. 
     Kjee buat Kerabu yang simple sangat. Ricik-ricik mangga, hiris bawang dan cili padi. Kemudian buat sosnya iaitu jus limau kasturi, sedikit gula dan garam. Gaul sehingga gula larut, curah atas mangga yang telah bercampur bawang dan cili padi. 
    Itu aje. Time nak makan, campurkan pula ikan bilis yang telah digoreng garing. Siap! 




Tuesday, March 16, 2021

GARLIC POTATOES WITH CHEESE DIP


     Garlic Potatoes bukan sahaja sesuai untuk bekfes tapi bila-bila masa aje lah. Punya lah sedap, Kjee boleh makan tiga kali sehari. 😁
     Kjee pernah buat bersama Lamb Chops. Perghhh teringat nak buat lagi tapi tak berani, sebab my country everyday so hot! So, lamb lamb, go away. 😂
     UnclePali beli 4 biji Russet Potato kat Hero Market dua hari lepas. Nak buat Garlic Potatoes semalam, tertangguh. Pagi ini lepas Subuh macam tak berapa rajin.
     Tetapi apabila ke dapur sediakan bekfes my babies, ternampak Russet Potatoes. Hmmmm rajinlah juga diri. Then terpandang Cheese Powder kat dalam peti ais. Yezzzaaa buat Cheese Dip!

      Kembanglah balik bodi yang baru nak kecut. 🤭
     Resipi untuk Garlic Potatoes, korang klik SINI ya. Tapi kali ini Kjee sagat bawang putih dan gaul sekali dalam adunan tepung sebelum digoreng. 
     Cheese Powder tu Kjee beli kat kedai jual bahan-bahan bakeri. Kat Shopee pun ada. Cuma curah air suam aje dalam mangkuk bersama satu dua sudu serbuk tu. Letak air sedikit demi sedikit sambil kacau.
      Pastu curah atas Garlic Potatoes yang siap goreng. Atau buat celup or dip. Sedap gua cakap lu.
     Kalau tak ada Russet Potatoes, kentang apapun boleh lah. Ala kita yang buat dia. 

Monday, March 15, 2021

KWAY TEOW LADNA




     The best Kway Teow Ladna yang Kjee pernah makan ialah di Restoran Mahbub, Bangsar. But that was many years ago. Sekarang dah tak ada kot. Lama dah tak ke sana.
     Malam tadi, Kjee tak selera makan
So ajak UnclePali pergi cari Kway Teow Ladna. Tak tahu nak makan kat mana. Rest Ali Tomyam yang selalu kami singgah dah tutup sejak PKP.
      Dalam menilau cari, singgah kat satu gerai di foodcourt belakang EON sebelah Asrama FELDA di AU2, Keramat. Tunggu dekat 25 minit. Taklah sibuk mana pun gerai tu. Tetapi apabila my Ladna sampai, selak sana selak sini tiada rencah. Hanya ada sayur. Mungkin tukang masaknya vegetarian kot. Kalau bukan vegetarian, naper tak ada rencah protein? 🤭
     So, seperti biasa hari ini google cari resipi sebab Kjee tak pernah buat sebelum ini. Mujur ada udang dan sotong, dalam freezer. Juga ada carrot, cauliflower dan brokoli. Hanya perlu beli kway teow.
     So Kjee bersihkan udang dan sotong. Potong sotong, udang dibuang kulit tengah. Kemudian simpan balik dalam peti ais. Sayur dicelur seketika supaya tak perlu tunggu lama untuk lembut. Ketuk-ketuk dua ulas bawang putih. 


     Gaul kway teow dalam kicap pekat. Kicap karamel yang tiada rasa, hanya untuk warna. Tetapi kalau tak ada kicap lemak manis pun ok. Jangan banyak nanti masin pulak. 
     Panaskan kuali. Letak sedikit minyak dan goreng seketika kway teow kicap tadi. Kemudian terus dipindahkan ke pinggan hidangan. 


       Tumis bawang putih yang telah diketuk-ketuk tadi ke dalam minyak yang sama. Apabila sudah garing, masukkan sotong dan udang. Letak beberapa titis minyak bijan. Kjee juga letak separuh dari satu kiub ayam. Masukkan juga sayur yang telah dicelur. 
     Apabila sotong dan udang sudah masak, bancuh 1 sudu kecil tepung jagung bersama lebih kurang setengah cawan air. Besarkan api, tuang air tepung jagung kedalam kuali. Kacau sehingga memekat. Rasa. Jika perlu letak sedikit kicap cair atau nampla. 
    Padam api. Curah keatas kway teow dalam pinggan hidangan tadi. Terus makan. Harus juga ada cili padi potong kecik-kecik. Kalau suka taburkan juga sedikit serbuk lada sulah. 


     

Saturday, March 13, 2021

SUP AYAM UDON


     Since arini Kjee buat sup Ayam, tetiba teringat ada sepeket Udon noodles baki buat Udon Hokkien aritu. So, apa lagi! Kjee curahkan sup Ayam atas Udon tu dan terus makan!
     Kali ini Kjee tak celur dulu Udon tu. Terus curah kuah sup ayam yang mendidih. Lepas itu harus makan dengan sambal Kicap. Baru lah Ummphhhh.
     Sup Ayam itu buatlah ikut resipi masing-masing. Kjee tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga garing. Lepas itu letak ayam yang telah dipotong-potong. Biar kecut ayam tu. 
    Letak 1 kayu manis, 2 bunga lawang dan 2 pelaga. Letak air dan didihkan. Kemudian apabila ayam sudah masak, masukkan carrot dan kentang. Itu cara Kjee buat sup Ayam. Perasa dengan garam dan pak Aji kalo guna.
     Masa nak makan, tabur lagi bawang goreng dan daun bawang. Siap!!


Untuk Sambal Kicap cara orang Johor, sila tengok link SINI.