Pages

Sunday, December 1, 2013

BUAT BISNES MINI BEEF PIES PULAK








Ini kali kedua selebriti sensasi Ogy Ahmad Daud order my mini minced beef pies dengan blackpepper sauce. Order kali ini untuk konsert anak kesayangannya, Aminah.

Masa Ogy call kata nak order lagi pies untuk Aminah's concert, Kjee terkedu.

"I nak order banyak Jee... dalam beratus..."

Oppps... beratus? Mana boleh... hari tu dia order 30 biji jer... itu pun Kjee terkial-kial buat dengan UnclePali. Kerjanya renyah. Kalau pai saiz besar, taklah leceh sangat. Kita ni bukan lah sihat sangat.

Lagipun Nadia dah kerja, so faham-faham sajalah. Selalunya dia yang buat kerja... Kjee mandor. Dengan anak bolehlah kita dera suruh buat itu dan ini... tapi tak boleh buat sama dengan UnclePali walaupun he's such a great help.

Senyap sektika Ogy...

"So you boleh buat berapa Jee," tanya dia lembut.

Ketar-ketar Kjee jawab.." lima puluh.."

Ogy diam lagi...mungkin tengah garu kepala.

"Okaylah 50 biji pun bolehlah lah."

Kjee fikirkan kalau untuk Konsert kanak-kanak, tak perlu lah buat sauce. Terjerit Ogy. "No no no I nak brown sauce... Sedap sangat sauce tu!!! Mesti ada!!"





Tunggu giliran masuk oven



UnclePali tukang jaga oven yang hebat!!



Panas panas panas 


Okaylah. That was last week. Pagi tadi, lepas subuh Kjee dah mula projek. Maklumlah Kjee tak nak jadi macam hari tu. Masa tu dia kata nak amik pukul 5 petang. So Kjee main relax jer buat dengan UnclePali. Pukul 3 baru nak start buat tapi inti dan buat awal-awal. Last minute, kelamkabut mintak Ogy tambah sejam lagi. Hehehe.

Setelah buah doh dan diperapkan selama ½ jam dalam fridge tadi, kami tiga beranak mulalah projek buat pies jam 9 pagi. Satu batch masuk jer oven, UnclePali keluarkan roti canai yang dia beli masa Kjee dengan Nadia sibuk sediakan doh. Kereta kena isi minyak dulu kan? Hehehe.

Ngam-ngam pukul 12, siap semua kerja termasuk blackpepper sauce!



Buat roux dulu

Blackpepper sauce



Pujian harus diberikan kepada UnclePali yang jaga oven. Cantik sangat rupa pies yang sama kaler... tak ada undercooked atau over browned!

Jugak kepada Nadia yang hiburkan Kjee dan UnclePali dengan lawak-lawak bodoh dia. Tapi tangan dia laju jer assemble the pies!

Kjee hanya amik orders hujung minggu sahaja. Minimum order 12 biji maximun tak ada had ewah dan hanya untuk area KL sahaja sebab kena amik sendiri. Tak ada delivery service.

Kalau nak order boleh sms 0126780501. Nak daging atau ayam, no problem. Boleh jugak order tanpa sos atau bersama sos. Tapi makan dengan sos sedap sangat babe!!!

15 comments:

Shiela said...

Go Kjee! Go!

paridah said...

kak pidah nk oder boleh...tp kena mai hantaqlah...

madam chick Chick said...

SEDAPNYA!!!!!!!!!!!!BUAT KITA LAPAR JER KAK JIE NI!!!!!!!!!!!!

madam chick Chick said...

CELOTEH KJIE MEMANG MENGHIBURKAN. YOU'V MADE MY DAY!!! hahaha,part mana lagi kalau bukan part "kjie jadi mandor!!! you've being very humble and laagi pandai buat lawak!!! sure riuh rendah ,meriah kat dapur" bestkan :D

Kjee said...

Hahaha Madam Chick Chick... memang riuh rendah... jiran mesti boring dengar kami... macam duduk 10 orang!! what you see is what you get... thats me... Hehehe

Akmall Razlan said...

kecur air liur saya ni kak jeeeeee... huhuhu..

LANMANSOR said...

Me ur first customer for 5" pie...sedap sangat

Kjee said...

Betul LanMansor.... tak nak order lagi? Try my mini pies with blackpepper sauce.

ana said...

Wahhhh hebat kjee. Selamat bermini pie.

Lela said...

As salam kjie.. klu la sy area kl msti order dah.. hehe. Klu kjie ingat sy la yg pernah beli botol roti jala dulu..smp skrng sy selalu sgt wat roti jala.

Anonymous said...

salam kak jee.....how much do you sell the pies? ada beza tak rege with sauce or without sauce?? 50 bijik tu max order ke??

aima said...

kak jee, nak resepi brownsource boleh tak...huhu...ter;iur wat sendiri sbb nnti dpt byk...plez plez...

Starter said...

Kak Jee,boleh hantar S'pura tak??Hehe..boleh lah..

Kjee said...

Salam Starter, Kjee dah bagi resipi, buatlah sendiri ya. Hehehe

dayang Citra said...

huhuhu..bilalah dapat nak order...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...